|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: ошашкване на SD карта
Ами с GPS и GSM какво друго да е ... 
|
| Вто Ное 20, 2012 5:49 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
На се базикайте с бате си Мене ! Може, ама колко ще излъчва тогава ? Що ще тестваме ? Захранване ? Не ми е интересно, аз си го тествам по друг начин. За ЕМС само с реално излъчване може да се изтества.
|
| Вто Ное 20, 2012 10:33 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Aaa, че е по-интересно с тенджерата никой не го оспорва  Само че: 1. При 50 омов товар е ясно колко ще излъчва. Най-малкото можеш да го измериш. 2. Сложи си антената в тенджерата с изведен коаксиален кабел и виж как ще ти се изменя S11 в зависимост от положението й в тенджерата. 3. За EMC не трябва ли да се облъчи с някакъв стандартен предавател и антена (не съм се занимавал към момента).
_________________ Хайде де!
|
| Сря Ное 21, 2012 10:01 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Къде го метна ти, да мери S11 на антена, в тенджера То е ясно какво ще е , освен ако не му го каза назидателно, да го измери с учебна цел и да се убеди сам.
|
| Сря Ное 21, 2012 10:27 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
S13 ще измери... с тенджерометър. демек - шивашки метър, разграфен на S11, S12, S13, S14 и т.н. може и в тейлоровия ред на TGI иначе и аз съм привърженик на простите решения. вероятно тази тенджера (алпака) и била избрана по критерий "близо на женския пазар", а не по честотни характеристики, резонанси и S-параметри. не вярвам да е рискувал да ползва някоя от любимите тенджери на жената? като нямаш подходяща апаратура за мерене - почваш да мисли за тенджери. не е особено научно, но дава приблизителен резултат. миро даже са мерили колко е добра антената с мултицет (по тока, дърпан от модула). е, все е някакъв ориентир. ама, за бога братя, като попаднете на такъв проблем, обсъдете го с приятели първо. може и да ви помогнем. облъчването е за устойчивост на въздействия (ЕМИ), не е EMC. ЕМС за GSM се прави при влкючено устройство, без да е логнато в мрежата. лимита е -60..-50dBm, представи си какво ще стане с приемника ако му викнеш в ухото с 2W. за мереното при логнато състояние си има други железа и там се гонят GSM стандартите по ITU.
|
| Сря Ное 21, 2012 11:34 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Дедо, този тест за какво е? Това, което знам е, че основно се следи за излъчената мащност (в и извън работния диапазон) в целия обхват на захранващото напрежение и работна температура. И най-много бият точна за това.
|
| Съб Ное 24, 2012 6:11 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Следи се и за странични излъчвания - хармонични и нехармонични в много големи диапазони, обiкновено до 4 GHz или до 12.75 GHz, но понякога и до 30 GHz. Ето как е по стандарта ETSI 300 086 (PMR) : На предаване Tx operating 0,25 µW (-36,0 dBm) Tx standby 2,0 nW (-57,0 dBm) И на приемане: Frequency range 30 MHz to 1 GHz : 2,0 nW (-57,0 dBm) , above 1 GHz to 4 GHz: 20,0 nW (-47,0 dBm) Измерва се за излъчване през антенния куплунг, но и от самото устройство. Много строги са и нормите за смущения по съседен канал, интермодулационна устойчивост на приемника и предавателя, устойчивост на блокиране по съседен и по отдалечен канал , девиация, АЧХ . А иначе контролиращите е нормално да проверяват за мощност, защото това е параметърът, който най-често се нарушава. А и само него могат да измерят сравнително лесно , когато са на обект. Чувам ,че масово се случва радиоразпръсвателни станции на УКВ да заявяват и плащат например 20 вата, а да излъчват с 200.
|
| Съб Ное 24, 2012 7:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ицо, де ме метна да чета стандарти в неделя сутрин, бре ...  Тая работа се прави в понеделник, след як запой през уинкенда та главата да те цепи и да няма повече накъде  . Стана ми интересно, какво трябва или не бива да се случва с приемната част на GSM при облъчване отвън. Щото наскоро си играх с един китайски джамер, дето не му знам мощността и в началото ме беше страх да не изпържа приемника, но дори при антена до антена нямаше проблем - просто GSM регистрира заглушаване и по някое време след изключване на джамера се освестява.
|
| Нед Ное 25, 2012 10:19 am |
|
 |
|
Ицо
|
За това Дедо да каже, аз не съм се борил с този проблем. Ами аз ти извадих най-важното от стандарта, да не го търсиш из многото страници. Относно джамерите - тези евтините, дето се продават навсякъде по китайските сайтове, не са никак мощни , 100-200 mW на банд - измервал съм няколко. Освен това, тази мощност е разпределена в целия обхват, та дори и малко настрани - съответно, мощността в относително тесния GSM канал не е никак висока, затова и няма как да повлияе на приемника.
|
| Нед Ное 25, 2012 10:47 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Чисто ламерски да запитам (понеже хич ме няма в радиото) - каква мощност би била необходима за да се "изпържи" в буквалния смисъл един приемник? Все пак джамера трудно може да се равни с неутронна бомба 
|
| Нед Ное 25, 2012 11:11 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Е, вярно, че джобен джамер няма как да е прекалено мощен. Но веднъж ми показаха джамер с размерите на куфар, та още ми държи влага... Е..м ли го колко мощност му трябва на GSM ...
|
| Нед Ное 25, 2012 11:55 am |
|
 |
|
Ицо
|
В тиган или във фритюрник ? Зависи какво имаш предвид под това "да се изпържи" - да изгори ли?
|
| Нед Ное 25, 2012 1:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ахъм - именно да изгори, ама с радио излъчване. Сега, ако се сложи в микровелето ясно какво ще се случи, ама няма да е ясно от какво точно ще е "изпържването"...
|
| Нед Ное 25, 2012 5:56 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Хм...това е въпрос с доста разтеглив отговор. Зависи много от конструкцията на приемника. Най-много да му изгори входния усилвател. За да стане това, трябва първо сигналът да мине през входните филтри , второ - да превиши допустимата мощност или напрежение на входния усилвателен елемент. Тук вече имаме безкрайно разнообразие от схеми и елементи. Голяма част от приемниците имат и защита на входа. Ако ще е с излъчване, трябва да се имат предвид и загубите между двете антени, а те намаляват с квадрата от разстоянието. Като цяло, не е никак лесно да изгори приемник по вход вследствие на радиоизлъчване. Ще дам един прост пример: Таксита на стоянка, радиостанциите им са 25 вата , (на практика някои са 100) , едното такси излъчва , а другото приема на 3 метра - без проблеми за приемника. Същото може да се каже и за два GSM-а на малко разстояние - единият излъчва, на другия му няма нищо. Аз мисля, че Дедо говореше за изпитания, при които се нарушава работата на устройствата - т.е. смущават се от силни електромагнитни излъчвания близо до тях.
|
| Нед Ное 25, 2012 7:23 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Дано Дедото намине насам и изясни, че ми е важно. В смисъл как да разбера, че GSM се ошашква от външно излъчване. В момента се сещам само за jamming detection, ама едва ли ще да е това... Що се касае до повреда на антенния вход, имаше случай на занижена чувствителност по единия обхват. Може нещо в съгласуващите вериги да е било прецакано, но няма как да знам какво е било. В крайна сметка беше обявено, че модулите са били препечени, но аз все още се съмнявам, защото, ако има някой, който е препичал модули - това съм аз (с любезното съдействие на колегата Бате Аз, чиято спиртна лампа се използва за целта). Има модули печени по 5 пъти без проблем, но има и такива, които дават фира. Липса на антена също не вреди.
|
| Нед Ное 25, 2012 8:14 pm |
|
|