Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
PIC asm (f*cking iligal opcode error) MACRO local 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение PIC asm (f*cking iligal opcode error) MACRO local
Ето как е дефиниран макроса и прилежащите неща който ползва:
(давам ви я с някои промени в имената от ориг. версия , така че да е по прегледна)

Код:

CHECKIN MACRO PORT,PIN

local   checkinfor_off
local   checkinfor_on
local   checkin_end

ckeckinfor_on:

btfsc   PORT,PIN

_some_code_

WAIT16MS  ; this is another macro, but i don't think this is the problem :?
checkinfor_off:

_some_code_

checkin_end:

movwf    CHAR3

ENDM

#define IN0 PORTA,1

---
calling the macro
---

CHECKIN IN0

----
Error122 : Illegal opcode (PORTA)

( f*ck you MPASM,MPLAB and ... )

няма логика, просто няма логика.

Понякога ми дава и грешка от типа , че еди кой си лабел (който съм дал локал) се дефинира за втори път, т.е не го примеа като локал ,въпреиче съм го описал като такъв :evil:

Т.е по всичко личи , че шибания МПЛАБ се шашха , от 6.60 сложих 7.22 , пак същото ,даже сега по шантаво понча да се държи , единия път едно , други я друго ... ше му ....
---
С предатораМФ говорих и той ми каза неща, които знам и съм изпълнил.

Ако пробвам с

CHECKIN 0x05,1 дава грешка , че 0 не е символ който тук не можел да се ползва.

CHECKIN PORTA,1 дава грешка пак за ПОРТА

абе или е нещо мног малко , което съм изпсунал или да си преправям програмата :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Моля дайте идея, дори и да не е обоснована или логична, откачам , а исках тая вечер да си тествам :evil: :evil: :evil:

---

едит:

както се сещата локал лабелите се виакт вътре от макроса самия.

примерно от ...ОН се отива някои път в ...офф и обратнотно и накрая се отива в енд от он , а в офф няма смисъл щото е веднага след това енд ;)

Пон Ное 21, 2005 11:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Лелее напсувах горкия софтуер , заради моето бързо скоросттно писане, вместо х на места съм слагал к :(

ckeck , вместо check

.. ехх а гледах , ама h много прилича на k и ... не съм видял , чак сега , атко реших да го пренапиша като го гледам отстрани кода ...

е случва се ... да сме живи и здрави и да има по-малко бъгави мплабове с по-разбираеми съобщения за грешка, не че не съм получавал 10 ненормални грешки за една ; по-малко на С :lol:

Вто Ное 22, 2005 12:04 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
То по принцип е полезно първо да провериш грепката дали не е при теб. :lol:
А иначе бъгави компилатори има. И то много.. :cry:

Вто Ное 22, 2005 12:13 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:
Лелее напсувах горкия софтуер , заради моето бързо скоросттно писане, вместо х на места съм слагал к :(

ckeck , вместо check

.. ехх а гледах , ама h много прилича на k и ... не съм видял , чак сега , атко реших да го пренапиша като го гледам отстрани кода ...

е случва се ... да сме живи и здрави и да има по-малко бъгави мплабове с по-разбираеми съобщения за грешка, не че не съм получавал 10 ненормални грешки за една ; по-малко на С :lol:

Добре дошъл в света на програмистите :lol: По едно време и мене ме обърка чак как е възможно това, сега остава и на моя проблем да му намеря решение, ще си търся правописните грешки :lol: И напиши едно голямо "I'm sorry MPLAB!" щото ше ни видят в Google ше ни се смеят :D

Вто Ное 22, 2005 12:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ти гледай какво става ако се изкушиш да пейстнеш малко сорс от някъде и редактора ти оплеска кодиранията... :oops: :x

Вто Ное 22, 2005 12:34 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Ти гледай какво става ако се изкушиш да пейстнеш малко сорс от някъде и редактора ти оплеска кодиранията... :oops: :x

O да! Даже и MPLAB ми ги е правил тия номера, некъде тука (сега не мога да го намеря) имам 24KB-oво файлче ASM на което 20KB MPLAB ми ги съобщава Illegal, и най-интересното е че Copy-Paste ги хваща и тях, наложи се на ръка да го преписвам :D

Вто Ное 22, 2005 1:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе аз знам , че от малки грешки стават МНОГО грешки, ама чак пък толкова , извинявай , но грешките , които ми вадеше МПЛАБА бяха Абсуртно тъпи.

неправилен opcode , кво общо има с това , че търся макрос, който не съм дефинирал / не съществува.

Сега имам по-весел момент: по моята логика програмата еок, на Mpsim-a е ок , на симулаторите - PIC Simulator IDE & Proteus програмaта работа , и всичко е на 6.

Ама на платката вади некви ненормлани неща, значи няма как да ми извади повече от 4-ти на Серийния , обаче гада вади и 5, и 6 , и 7 , и 8, и 9 ... абе мани ...

е*ати ненормалното.

-- просто цикъла е следното X = 0 , X++ и така 4 пъти и след това излиза от цикъла след време пак влиза и в началто има X=0 , X++ 4 пъти и така ... , та как ги вади тея 5,6,7 е неам си идея.

Е сега е когато на човек му трявба един ICD2 :cry:

edit:

ааа не момчета ще се смеете с мен ... грешките по програмтата си остранявах на база симулатор, защото на платката все не работеше както трябва и в един момент се хващам , че аз записвам стара програма за шифт регистри, а не тази която правих преди 2 часа ... ауу узаписах я и върви .. егати и чудотот :)) ахахахахахах

Вто Ное 22, 2005 1:56 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]