|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Търся си заварчик ..
Наемите са функция на заплатите, така че нема нужда. А дори и клошарите ви не ми изглеждат недохранени, така че храната едва ли е проблем.
|
| Чет Ное 29, 2012 11:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Жичка, аз за заплатите в САЩ мога да ти кажа, но то сравнявайки само заплати не става. Ще ти кажа по късно.
Така относно въпроса за заварчиците, нормално ако не си в тая област да не си наясно. Значи първо има различни типове заварки, заварки с обмазани електроди - stick welding. Заваряване в защитна среда с допълнителен електрод така нареченият аргон - TIG. Заваряване в защитна среда от инертен или активен газ с автоматично подаване на заваръчния материал - най-популярното е MIG/MAG или така нареченото телоподаващо или грешно СО, защото много често и там се изпозлва аргон или микстура. Отделно има заваряване под флюс и т.н. които са по екзотични и за по специфични случаи. Така, това са само различни технологии. За всяка технология има заварки на различни детайли. Заварка на листов материал, ъглови шевове, тръби. за всяко едно от това се сертифицираш за разлина позиция на заваряваните детайли, 1G,2G,3G,4G за листов материал съответно за тръби, като за тръбите има и допълнителни позиции. Всичко това определя как е разположен шева, дали е хоризонтален, вертекален, под ъгъл. Дали детйалите могат да се местят или не, дали има ограничавщи движението препятствия или не. Та заварчиците които имам се справят ОК с заварка на листов материал, профили и др. Работят доста добре с MIG/MAG и приемливо с електрожен но за листови материали както казах. Техниката за заварка на тръби е много специфична, и различните стандартиимат разлини изксвания. Двама от заварчиците имат и сертификати, но явно толкова са карали курса и толкова са ги сертифицирали, нали немислиш че съм наел хора които нямат документ че са квалифицирани. Третия ми заварчик има сертификат за тръби позиция 6G която е една от най-тежките но за заварка с аргон. Имай в предвид че в зависимост от типа на машината MIG/MAG, TIG, Stick има и съвсем различни техники на заваряване, затова и универсални заварчици се намират трудно, аз и не съм търсил универсални. Обикновенно заварчик който заварява добре с електрожен, заварява и добре с телоподаващо, но моцже да няма никакъв опит с аргон. Обратното също е така, този който заварява с аргон може никога да не е заварявал с електрожен или телоподаващо.
Така сега въпреки че вече обясних, моят проблем е че аз спазвам стандарт, там има изискване относно качеството на шева. изискването не касае изпитание на рбаотно налягане, може да издърба 1000 бара и пак да не отговаря на стандарта. Стандарта изисква пълно проваряване, добра позьорност и липса на включвания. Най-големият проблем на тия които съм тествал, а и на всички с които говоря е пълното проваряване, те са свикнали отгоре да натрупат много материал и така да гарантират хидравличното изпитание. За да стане пълен провар се изпозлват електроди с дълбоко проникване, това обикновенно са целулозни електроди. Също така корена много често се изпълнява с обратен полиаритет. полиаритета определя къде температурата е по висока, при материала или при електрода. Целулозният електрод има още две предимства, не прави много шлака, т.е. лесно се чисти, вероятността от включвания е по малка. освен това поради липса на шлака шева изстива много бързо, което позволява работа във всички посоки, което е много важно при тръби, тъй като заваряваш както отгоре надолу, така и обратното. И тук е проблема, целулозните електроди си имат тяхна технология, както и самите тръби. Във всички училища в САЩ се изучават основно работа с целулозни електроди. Да но тук са много непопулярни, по скоро са популярни като калпави и неподходящи, това е така защото тия хора не са обучавани.
|
| Чет Ное 29, 2012 11:40 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Стига глупости бе, Жичке, къде си тръгнал да сравняваш БГ с щатите или европейска развита страна. Пробвай Земята с Марс, повече общо ще намериш.
Като почнат да се сипят елементарни глупости ми идва вповече, айде стига, тук не е дир.бг или днес.бг.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Ное 29, 2012 11:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Така относно заплатите, аз ще ти кажа за разходите, Димитър може и да ме коригира защото да речем моята точкаможе да е по изкривена, т.е. да са повече от нормалните. после ти може да кажеш каква е разумната заплата според теб, а аз ще ти кажа колко е реалната. Наем - за сам човек около 850-900 във не много скъп щат, за семеен, разбирай по голяма къща 1500-2000. Горе долу така върви и моргиджа ако покриваш само лихви или лихви с някаква малка главница. В момент аима хитрини,програми и други в които може и по голяма главница да влезе в тази сума, но тов аняма значение, разхода е този. Това за неголяма къща да уточним. Разходи за ток, газ, вода - 350-400 зависи много от щата, във вегас са доста по-малки. Разходи за каунтито - 50 до 250 на месец, зависи къде живееш. Храна - 500-600 $ на седмица за 4-5 членно семейство, тук може да съм над средното, хвърляме доста. Кола - нормално около 350 - 400 на месец с вкл. застраховка Здравна застраховка - 750+ за семейство Гориво - 250-300$ на месец, приемаме че средно имаш по 100 мили на ден, за заварчик това е супер оптимистично. Детска градина - 150$ на седмица, не скъпа не евтина, средна Училище - $800 на месец, приемаме около $3000 на семестър, това според мен е много добра цена за частно училище, ние плащаме повечко. Вноски по всякакви къщно покупки - $150-200 на месец Разходи за телефон, интернет кабелна - $100 месец
Смятай ... да видим ... от сега ти казвам, средната заплата на заварчик ще дойде длеч от тая сума, от тук нататък почваш да режеш. Режеш от къща, там не може много освен ако не живееш в барака или в каравана. Режеш от кола, ама акоси заварчик това ти излиза през носа, плащаш вместо за вноски за ремонти. Бензина не може го рязна, дори ти се вдига 2,3,4 пъти ...щото пътуваш повече от тов акеото съм писал, и щото си спестил от кола, купил си си американска, но тя не гори 20 MPG а 15 MPG,а като сметнем че е 5-10 годишна сигурно ти гори 12 MPG. Пестиш от здравни застраховки, в еидн момент ще съжаляваш. Пестиш от храна, не купуваш качествена храна а евтини полуфабрикати, това го разисквахме в друга тема, може да се окаже че дори изкуствен домат си купуваш два пъти в месеца .. ако изобщо знаеш що е то домат и какъв му е вкуса. Голямо перо е училището, търсиш по евтино частно ... трудна работа, буташ се в държавно, това ОК, ама зависи къде си, в някои щати има що годе добри държавни, в други .... по добре му купи патлак, намери му снабдител и да излиза да търгува.
Филмите са лошо нещо, много лошо, изкривяват реалността до неузнаваемост.
|
| Чет Ное 29, 2012 11:55 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@ToHu, Такива заварчици, каквито търсиш, сигурно се броят на пръстите на двете ръце в БГ и вероятно са в АЕЦ Козлодуй. Търси там!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Ное 30, 2012 12:27 am |
|
 |
|
ji4ka
|
tgi, според теб с кого трябва да се сравняваме , с Румъния ли? Като си поставяш ниски цели , ще постигнеш ниски резултати! За да вървятнещата напред трябва да има напрежение. ToHu , това със заплатите и доларите го обясни на твоите хора, защото денем бачкат при теб ,а вечер висят в интренет и смятат кой колко взема по света и търсят къде да офейкат. Наистина е глупаво да се сравняват пряко заплати в различни държави , но изстината е ,че повечето хора точно това правят. Обаче има и обективни сравнения. Да го кажем така: Със запалатата си в левове, БГ заварчика трябва да има същия ЖИЗНЕН стандарт в България, какъвто има колегата му заварчик в САЩ с неговите си долари. Това е минимума за да се спре източването на кадри. Но относно конкретния случай, пак не съм убеден, че твоя човек който добре се справя с един вид заваряне , няма да усвои добре и другия вид ако му се даде тази възможност. Още повече ,че като знаеш какво ти трябва може да съсредоточиш обучението точно в тази област, а не по всичкология. Сега е ясно ,че трябва да се кърпи на момента, но за в бъдеще поне си намери сигурен подизпълнител за извънредни поръчки. Не ми се вижда сериозно, точно бюрото по труда да ти осигури такива кадри. А тези центрове които обучават, нямат ли регистър на възпитаниците си, да им намират работа? Виж и тази тема , може да излезе нещо: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 56&t=34399
|
| Пет Ное 30, 2012 12:30 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Жичка, просто идея си нямаш какво прриказваш, затова по-добре се спри  . Трябвало да имат същия стандарт - ами може и да го имат, ако имат тукашната производителност, що ли обаче си мисля, че средния български работник е на светлинни години от производителността, на средния американски такъв. Нали не си мислиш, че по-високите заплати са само функция на географско местоположение. Що не питаш Тони налу тук е видял някой работник да философства, както го правят в БГ. Ще философства, ама знаеш ли кога.
|
| Пет Ное 30, 2012 12:39 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Dimitar, българския работник е на светлинни години от американския работодател и твърде близо до българския "фирмаджия", затова и производителността му е такава. Но това сигурно си го установил лично. Не ми се вярва чак толкова да си прекалил с ГМО ,че да ти се е променил гена. Но да не отваряме въпроса за ниската производителност и енергийната ефективност , че и там се лее една чалга пропаганда... А виж работниците философстват , защото са учили и философия в училище, сиреч свръхквалифицирани са. 
|
| Пет Ное 30, 2012 12:50 am |
|
 |
|
ToHu
|
Значи културните разлики, навиците и манталитета са нещо много страшно. Примерно в началото и на мен ми беше смешно че там работника работи по един и същи начин, изпълнявабуквално, и много пъти съм си милил, абе то има и по лесне начин, щотоя сега го прави така. Да но с течение на времето, годините, проектите които минават през мен установих че това си има съвсем логично обяснение. Когато той работи по еидн начин, ти знаеш този начин каква му е разходната норма, ти може да си планираш целия процес. Това е супер голямо предимство, сега мога да ти кажа че е много по производително ако еидн човек Х, по еидн метод полага средно ни по малко, ни повече от 10 м кабел на час, говорим съвсем приемрно. Много попроизводително, ако той мисли, сменя технологията и това му дава възможност в определени случаи да постига дори по 20 м на час. Да но те са за сметка на друго, и общата му производителнсост пада. Сега съчетай това с факта че каквото върши той, е свързано с още 3-ма. Когато е твърде бърз трбява да изчаква тримата, когато пък забави те го чакат. Така вместо да работят синхронно те изпадат в разни цикли на изчакване. Отделно, качеството на извършената работа няма как да е еднакво ако постоянно си мениш технологията, дори прости неща. Применро определели си следния ред ; 1 маркираш трасе, 2 пробиваш отвори за дюбели, 3 пставяш дюбели и клипсове, 4 полагаш тръба, 5 поставяш кабел. Примерно почват да го менят, маркира трасе и пробива отвори едновременно, защото видиш ли той бил там. След това с монтажа на клипса поставя и тръбата и кабела, пак щото бил там .. да ама това първо влошава качеството, и второ намаля производителността. Те това е нещото което в БГ е най-трудно. Там знаеш че като кажеш прави се 1,2,3 се прави това, дори да му кажеш правиш дупка, замазваш и пак я правиш ... ще го изпълнят точно така макар да няма никакъв смисъл. Ето сега се връщаме тук. Ясно съм казал технология за миксиране набоя. Миксираш баката, претегляш Х от боята, добавяш У от втвърдителя, чакаш 10 минути, добавяш Z от разредителя, пръскаш. И се почва .... абе ния баката преди 5 мин я бъркахме ... абе да лсожа по малко втвърдител за да не с есгустява толкова бързо .. що да чакаме 10 мин не може ли да ги смесваме с разредителя веднага, ама защо не сложим повече разредител, ще пръска по лесно и по бързо ... ама дай да го разредим с ацетон .... После казваш му, те тов ае пистолета, той работи до 3 бара, наместваш, регулираш и пръскаш. И пак се почва, абе как на 3, тия пистолети искат 4-5 , обесняваш това е HBLP, работи на ниско налягане, прави по малко мъгла, по добро атомизиране но петното е малко по малко. Ама не е нормално толквоа малко петно, така ще боядисвам два дена .. ти му казваш щом е два дена значи е два дена .. отиваш след 20 мин и или е разредил боята, или е вдигнал на 5-6 бара или и двете. И през цялото време мрънкане, ама той бащата с две движения боядисва цяла врата на колата ... ама то защо го чакаме 4 часа да съхне за втора ръка, ако на пипане е сухо може да се боядисва ... и ако знаеш още колко .... Повечето ни усилия отиват в това да надзираваме дали се прави каквото сме казали а не да си организираме и планираме. Имаме човек който им е надзирател буквално, а иначе работата му изобщо не е това. Едни кабели прекарваме, давам им тръби и колена, еййй 3 денамрънкане той кабела няма да мине, ние в испания слагахме макарони ... не знам какво е макарон, аз го работя от 15 години макарон не съм виждал, как да е ... почват да прекарват и се почва .. ами ние ви казахме, кабела няма да мине. Даваш им водна смазка и им казваш а сега мажи кабела, абе няма да мине, той колко бил прекарал ... след Х часа колегата отива и почти сам прекарва и трите кабела ... ами .. да бе то със смазка минавало .. ама то така трябвало да се върже .. ама .. какво ама, аз лично им го показах как става, ама няма кой да го прави, всеки си импровизира. Мога да ти разказвам не с часове а с дни, а ако викна колегата може да напишем 5-10 хил страници романче ... просто идея нямаш що за порода сме ние.
|
| Пет Ное 30, 2012 12:58 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А бе както отдавна сме установили безнадеждно е да се обяснява как се живее в развита страна на човек живял само в БГ. Не могат да приемат колко различно е всичко. Едно от нещата които няма как да си представят е колко огромно е натрупването там, на постройки, техника, какво ли не. Какъв е културният шок човек като си дойде в БГ след само няколко години отсъствие в развита страна може да си представи само който го е преживял. Толкова мизерно изглежда всичко. (И не, в другата посока не се вижда, трябва човек да е поживял там години без да идва дотук за да усети удара; натам е лесно, почти не се забелязва промяната. Човек усеща истински промяна когато тя е към липса на нещо с което е свикнал). Друг мит е как там живеели толкова по-добре. Както казваше един приятал (някой днес каза тук същото по този или друг повод) по времето на соца "те не знаят колко им е добре"  . Визираше масата неправещи/неспособни да правят нищо хора които бяха в същия кюп с малцината можещи и правещи нещо. То и сега е до голяма степен така, макар доста по да има и реално работещи. Но до каква степен работата поглъща хората оттатък та да си мечтаят само за това какво ще правят идното лято като получат отпуск за почивка... това не могат тукашните да си го представят. На мене ми беше чудно как издържат - и ги беше яд на мене задето имах правото да ходя когато си искам "на работа" (отивах след обяд някъде, можех да не се вясна някой-друг ден и никой не ме питаше нищо) макар в крайна сметка не само да свършвах повече но и да работех повече, нормално беше да копая до към 2 по нощите. Тук хората са много по-свободни по отношение на времето си, все още е така. Кое предпочита човек... ами аз лично предпочитам тамошния стандарт ама с тукашна свобода  . Та не може, някой тръгне ли да прави паралели на БГ със света без да е живял по света за него може само да се каже "не яло, ама през плет гледало"  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Ное 30, 2012 1:02 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Напълно съм съгласен с Тони - тук липсва професионално отношение към работата. Философстването е част от това. Аз нямам наблюдения как е при заварчиците но имам малко наблюдения как е при електротехниците. Почти не може да се намери инсталация, която да не е направена с просто усукване на кабелите. И всички обясняват, че така е по-здраво, по-добре, по-бързо и т.н. И не вярвам така да са ги обучавали, т.е. - какъв е смисълът от обучение, като те не правят това, на което са обучени, а каквото си решат. Гледам по новините, вчера е горял някакъв мол, каква ли може да е причината? Едит: Тони, сега се сетих , че наблизо се намира "Институт по заваряване" ( http://www.izamash.com/) . Не съм контактувал ,нямам представа дали може да са ти полезни , но би могъл да ги попиташ.
Последна промяна Ицо на Пет Ное 30, 2012 11:32 am, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 30, 2012 11:06 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Без лични нападки, моля
|
| Пет Ное 30, 2012 11:15 am |
|
 |
|
Edesign
|
Да не излезе реклама но защо не звъннеш на някоя от малкото фирми в БГ които правят електрожени (например http://www.aigwelding.com/) сигурно те са най-ясно с контингента от клиенти.
|
| Пет Ное 30, 2012 1:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
На другия полюс са шефчетата, дето най-честата формулировка на задачите е "абе искам нещо, ама не знам точно кво, и да стане по определен начин, ама не знам точно какъв". 
|
| Пет Ное 30, 2012 1:40 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
С малко закъснение: Тони, респект за условията, които си създал ! Иначе и аз съм се сблъсквал с какви ли не работници. На миналата ми работа няколко проекта бяха свързани с яко кабели. За времето, за което аз правех по 7 - 8 кабела(така, по между другото, без да се напъвам), работниците правеха по 1-2... Като им кажех, че за повишаване на производителността трябва да работят прави , те ми носеха от десет дерета вода, че не било правилно така, един вид изморявали се... WTF??? Напоследък за съжаление често ми се случва да повтарям онази реплика на министър-председателя ни "за скапания материал"... За заваряването- преди време правих едно управление на апарат за заваряване за прости линейни шевове. Накрая се оказа, че фирмата няма човек, който да може да каже при какви режими се заварява въпросното нещо. И решението беше: циганин с електрожен  (Циганинът между другото един от най-свестните и достойни за уважение хора, които аз лично познавам)
_________________ Хайде де!
|
| Пет Ное 30, 2012 2:28 pm |
|
|