|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:14 am
| Автор |
Съобщение |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
 Таблица
Как е по добре да се използва таблица с числа или да се пишат на всеки ред за изпълнение? Вие как го правите? В единият вариант е по голям кода а в другият се разхожда до таблицата и се връща.
|
| Съб Дек 01, 2012 3:32 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Таблица
Аз лично почти нищо не разбрах от поста ти. Процесор, обем на таблицата/брой числа , език?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Дек 01, 2012 4:13 pm |
|
 |
|
timt
|
На асемблер процесора няма значение.
|
| Съб Дек 01, 2012 4:30 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Етова ще ми е пътеводната звезда!!! 
|
| Съб Дек 01, 2012 4:39 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Да се опитаме втори път, а ? Ако ти е трудно, прочети някоя книжка, например за вълка и Червената шапчица. Вгледай се там как са разказани нещата, па после се опитай ти да разкажеш приказката за таблицата и редовете на изпълнение. При евентуален успех няма повече да бъдеш пътеводна звезда, че може и някой акъл на аванта да удариш. 
|
| Съб Дек 01, 2012 5:10 pm |
|
 |
|
relsys
|
|
| Съб Дек 01, 2012 5:17 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Иначе казано , Тимт, кажи какво искаш да направиш, за да ти помогнем.
_________________ Хайде де!
|
| Съб Дек 01, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, и аз съм се чудил кой каква табличка си води: вълка колко шапчици е опънал или шапчицата колко вълка е сломила? и колко вълка има в съседните гори (това вече е релационна таблица) предполагам, шапчицата го прави всякак, поради възможностите на човешката физика. пък и желанието за експериментиране вероятно е голямо. на младини е така. вълка е по-ограничен и пози с лапите нагоре не са особено естетични. няма да се учудя, ако се ограничава само до "кучешката".
|
| Съб Дек 01, 2012 6:14 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
В първия вариант освен че кода е по-голям ако решиш да промениш след време някоя стойност, трябва да ровиш в кода и да компилираш наново, да наливаш кода в микроконтролера наново. Във втория случай ако си разположил таблицата на подходящо място може да промениш само числото, което те интересува без да пипаш останалата част от паметта. Разхождането до таблицата може да го поставяш под въпрос само ако си на ръба с времето за изпълнение на някаква критична част от кода.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Дек 01, 2012 7:29 pm |
|
 |
|
timt
|
 Поне един човек ме разбра значи тука има хора които програмират все пак. Та точно това имах в предвид дали да се разхождам до таблицата или да го заявявам дирекно. Именно ме притеснява когато числото е едно и също и трябва да се повтаря дали не е по добре с таблица или да се вкарва наново. Книжки има и ние ги четем но някой неща са по различни и не винаги са описани. А за другото и ние го правим като вас кога не сме пред клавиатурата. 
|
| Нед Дек 02, 2012 2:04 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Пускаш въпрос в събота, късен следобед, вънка вали... Какво очакваш 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Дек 02, 2012 3:11 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не, това означва, че си го обяснил така, че да те разбере само един човек. Иначе има много начини да се направи. Един от които е да си направиш нов header file , който да си го инклуднеш в началото и да представлява това. #define g 9.8 #define c 299792458 #define Z 376.730313461 #define F 96485.3365 #define atm 101325
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Дек 02, 2012 5:08 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ами аз и досега не разбрах въпроса а едва ли има някой да е изписал повече сорс на асемблер от мене (над 30 мегабайта са отдавна, не знам колко са, много над милион реда също знам, че е). Питането ако е "дали константите да ги слагам в регистрите с непосредствена адресация", т.е. константата да е част от опкода, или да ги чета от отдена таблица с константи на адрес различен от тоя на изпълняващия се код" значи все пак съм бил досетлив  . Отговорът е, че зависи и от архитектурата на процесора, формата на константите, понякога едното е по-ефикасно понякога другото. А на така неграмотно зададен въпрос питащият да има и арогантността да констатира, че "имало и такива дето могат да програмират" говори очевидно какво.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 02, 2012 6:02 pm |
|
 |
|
timt
|
 |  |  |  | ike написа: Не, това означва, че си го обяснил така, че да те разбере само един човек. Иначе има много начини да се направи. Един от които е да си направиш нов header file , който да си го инклуднеш в началото и да представлява това. #define g 9.8 #define c 299792458 #define Z 376.730313461 #define F 96485.3365 #define atm 101325 |  |  |  |  |
Благодаря за насоката метода е добър, питанката ми беше кое е по добре да се създаде таблица или директно на реда да се ползва примерно ред от таблица твоят начин е да се ползва един вид както таблица вън от кода.
|
| Нед Дек 02, 2012 6:39 pm |
|
 |
|
timt
|
 |  |  |  | tgi написа: Ами аз и досега не разбрах въпроса а едва ли има някой да е изписал повече сорс на асемблер от мене (над 30 мегабайта са отдавна, не знам колко са, много над милион реда също знам, че е). Питането ако е "дали константите да ги слагам в регистрите с непосредствена адресация", т.е. константата да е част от опкода, или да ги чета от отдена таблица с константи на адрес различен от тоя на изпълняващия се код" значи все пак съм бил досетлив  . Отговорът е, че зависи и от архитектурата на процесора, формата на константите, понякога едното е по-ефикасно понякога другото. А на така неграмотно зададен въпрос питащият да има и арогантността да констатира, че "имало и такива дето могат да програмират" говори очевидно какво. |  |  |  |  |
Sorry за неграмотност, няма тъпи въпроси има ...................
|
| Нед Дек 02, 2012 6:44 pm |
|
|