|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Таблица
моля те, не ползвай преводач! напиши си въпроса на твоя роден език, може някой от нас да го поназнайва.
|
| Нед Дек 02, 2012 6:47 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А бе ще го очовечим и тоя ако поостане по-дълго във форума  . Питащия, няма как някой да разбере дали е тъп или не въпроса ти преди да е разбрал смисъла му. Тия, които мислиш, че са те разбрали, може и да мислят, че са те разбрали - но по-скоро няма много за разбиране, ти също не знаеш какво питаш. С напредването (четейки и борейки се) ще се научиш да разбираш имаш ли въпрос и какъв точно е той. Засега най-добре се концентрирай върху изразяването на български или на друг език, както дедото те съветва. Оттам почва всичко, тая част от ограмотяването не може да се прескочи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 02, 2012 6:59 pm |
|
 |
|
timt
|
А ние не 
|
| Нед Дек 02, 2012 7:06 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
tgi, внимавай с кого се заяждаш - мисля ,че някой те държи под око. 
|
| Нед Дек 02, 2012 7:13 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ако се заяждах текстът му щеше да е къде по-позеленял от яд Така само се е позачервил от напрежение  . Ще му мине, ще ни свикне ако се позадържи. Най-вероятно е дете още и тепърва има да се развива, кой го знае.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 02, 2012 7:33 pm |
|
 |
|
timt
|
Да, позна! Дете на майка ми съм а инак съм и баща но нейси. Толкова ли трудно се възприемат въпроси без лицемерничене. А и да си дърт незначи че си много напред с материала по добре е да си помагаме от колкото да се заяждаме. Нищо му няма на въпроса и се радвам че поне някой друг работи с асемблер повечето предпочитат по лесният вариант инак съм си програмист на Дефи. Деца какво да ги правиш.
|
| Нед Дек 02, 2012 8:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе аз също нищо неразбрах от въпроса ти, не мога да с епохваля че съм изписал 30 Мб на асм, ама и аз съм пописал пък ...
|
| Нед Дек 02, 2012 9:03 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аз само да вметна, че няма просто език "Асемблер". Има "Асемблер за ПИК", "Асемблер за АРМ-7", "Асемблер за 68000", асемблер за каквото си искаш, ама просто "асемблер" е някакси ... 
|
| Нед Дек 02, 2012 9:10 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бате що ми взимаш репликата това обикновено аз го казвам  .
|
| Нед Дек 02, 2012 9:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
timp, наистина ли българския ти е майчин език? Всъщност въпросите бяха: философски въпрос. определено. как е по-добре да се използва таблица? (ами как точно се "ползва таблица" - плюнчиш пръста и вървиш по редовете) или да се пишат на всеки ред? (таблиците обикновено имат редове. двумерните таблици имат и повече от една колона. в този смисъл "написани на всеки ред" си е таблица, донякъде. за да няма дуалност е прието да се ползва термина "вектор") за изпълнение? (на какво? може би имаш предвид 'в кода') ъъъъ? и синтаксиса и семантиката са ми мъгливи. "в другия кода се разхожда до таблицата и се връща?" а дали е по-малък (щото другия е по-голям). не съм срещал често разхождащ се код, още по-малко пък връщащ се. ако се случи да се върне някой код, е от там, където не е ходил. и това много трудно се хваща. тъй... колкото и да ги препрочитам изреченията, не ми става по-ясно. вероятно питането ти е: кое е по-ефикасно (като код/скорост): да се зарежда директна стойност (някъде) или да се зарежда от таблица по индекс/указател/наплюнчен пръст. нищо особено като въпрос не би трябвало да го задаваш, ако претендираш че програмираш на какъвто и да е език. отговора е: зависи от броя на числата, вида им и къде ще ги записваш. за някои процесори няма разлика дали ще зареждаш регистър директно или от паметта през индексен регистър. дори първото може да се окаже по-бавно, ако кода се изпълнява от флаш с голяма латентност. големината на кода също не може да се предвиди, всяка архитектура си има особености. но въпроса ти е изключително тъпо зададен, да ме прощаваш. по-кратките изречения се разбират по-лесно. ползването на препинателни знаци също помага. ако си изчетеш поста два пъти преди да натиснеш 'изпрати', може би има шанс да се изразиш малко по-разбираемо. нещо като горното изречение редеше един виетнамец, който беше бригадир ба другите виетнамци в първата ми работа. затова и предположих, че ползваш гугъла за преводач. обаче, ако си българин, не би трябвало с такава граматика да имаш диплома за основно образование. тука ти намерих единствената запетайка. нейси, нейски или михайлова... няма значение, все е в киреча. аз не познавам много хора, дето нямат майки. виж, да нямат бащи е по-нормално. ако беше някой пъпчив пубер, дето още срича букварите и четенето на книжки за програмиране му е нанагорно, бих приел да те вкараме в правия път с писането, че и да ти помагаме на правилно зададените въпроси. но щом си татко, вероятно си на повече от 15 и ти е време да наблегнеш на уменията за общуване. и още нещо - писменото слово далеч се различава от говорната реч. книжовен език и уличен жаргон се смесват само, ако се търси някакъв специфичен акцент в изказа.
|
| Нед Дек 02, 2012 9:52 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В случая значи. Преди да програмираш микроконтролери на асемблер, вземи за половин час да попрочетеш някоя граматика. Не че аз пиша грамотно, но не се набива толкова много на очи.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Дек 02, 2012 10:22 pm |
|
 |
|
tgi
|
Човек току си помисли, че сме все що-годе хора наясно със себе си и света около нас тука и току просветне някой ярък лъч  . Очевидно невладеенето на български език в зряла възраст говори достатъчно само по себе си, но не това имах предвид казвайки, че въпросът му е неграмотен. Имах предвид, че не знае за какво говори в смисъл програмните похвати, за които пита, т.е. че не знае и той какво пита. А ако трябва да обясняваме някому, че възрастта не е достаъчно условие за натрупано знание а само необходимо такова тя работата ясна, не се хабете. Да се различава необходимо от достатъчно се учи в детските години, после пак може но няма да остане време за много повече.
|
| Нед Дек 02, 2012 10:39 pm |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
значи и на врачки трябва да се обърнем, и на детски учителки, и на психолози, и на учители по български, и в крайна сметка разбрахме ли какво пита, получи ли отговор или само си дъвче и се ежи 
|
| Пон Дек 03, 2012 10:06 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе Zdrav му отговори, ама дали отговора му е на сериозно или го бъзика не знам, аз въпроса не го разбрах и все още не ми е ясен, боба ми се свърши а и кокали нямам, а с тия облаци и по звездите не става.
|
| Пон Дек 03, 2012 11:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе аз единствения процесор, на който виждам смисъл да се прави таблица директно през инструкции, е PIC12/16 от първите поколения. Щото там нямаше инструкция за четене от флеша  И таблиците се правеха с CALL/RETURN. Щурава работа. При съвременните ядра, хората са дали 100 вида адресиране. А въпроса е тъп. Питащия .... не бих го квалифицирал, ама щом продължава да се репчи и да си държи на глупостите дето е написал, не виждам и смисъл да му се отделя повече внимание. Да има претенции да оценяваш уменията на другите в асемблера, а да не можеш да отвориш чаршафа и да видиш колко цикъла ти е инструкцията и колко байта заема, та да си прецениш сам...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 03, 2012 11:58 am |
|
|