Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Предложете 27" монитор за текст - VA матрица 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Предложете 27" монитор за текст - VA матрица
Здравейте.

В момента ползвам 2 монитора.
Единия е 24 инчов 1920/1080 а другия 19 с резолюция 1280/1024. И двата са с най проста TFT матрица явно.
По малкия обаче, ми е по-комфортен за очите, тъй като буквите са малко по-големи...

Та идеята е да си купя още един 27", обаче пак с резолюция 1920/1080, че да станат малко по големи знаците. Четох каквото четох, пише сякаш че за текст /разбирай програмиране/, което е основното нещо за което ще се ползва тоя монитор, било добре матрицата да бъде от PVA или MVA тип. Те били по-бавни, ама имали страхотно черно и най-голям контраст, който се запазва независимо дали подсветката ще е увеличена или не - демек за вечерно време.

Сега - лошото. Никъде не мога да намеря такъв монитор, който да мога да видя на живо. Само по онлайн магазините има. Верно не са скъпи - около 600-700 лв са, може да се прежаля... ама все пак няма ли къде да се видят такива монитори. В големите вериги, почващи с "техно..." няма такива.

И накрая въпроса:
Има ли в София някъде място, където може да се видят повече монитори от такава големина на куп, че да си направи човек изводите?
Ако някой ползва подобна матрица, VA да каже някакви впечатления?

Поздрави!

Чет Дек 06, 2012 2:57 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Предложете 27" монитор за текст - VA матрица
Принципно бих препоръчал да търсиш IPS матрици, напоследък доста производители имат такива модели. VA/MVA като че ли останаха малко в миналото, актуалното на самсунг е някакъв "PLS", което било подобие на IPS. За тия пари мисля че ще можеш да се сдобиеш с добър IPS модел.

Видях че в стемо имат това: Dell S2740L за 715лв. Не знам нищо за конкретния модел, но със сигурност и други марки ще има (LG, Asus).

Чет Дек 06, 2012 4:09 pm
Профил

DELL U2711. ;) За IPS иде реч. Пиксела е малък (2560x1440), но пък ако бачкаш под windows 7, слагаш екрана на 125% и си ти. С такова съм вкъщи от сигурно година вече. И освен IPS друго не искам и да помирисвам вече.

Чет Дек 06, 2012 4:31 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
DELL U2711. ;) За IPS иде реч. Пиксела е малък (2560x1440), но пък ако бачкаш под windows 7, слагаш екрана на 125% и си ти. С такова съм вкъщи от сигурно година вече. И освен IPS друго не искам и да помирисвам вече.

Това хубаво, ама виждал ли си на живо -VA матрица?

Чет Дек 06, 2012 4:35 pm
Профил WWW

Черното и е по-добро. Във всичко останало е по-лоша (скорост, артефакти, ъгъл на виждане).

За мен точно ъгъла на виждане е от най-голямо значение, защото това е нещото, което ме изморява най-много. Е, при IPS тоя проблем не съществува. Ползвам го за това, за което и ти ще го ползваш - програмиране и CAD. За филми не става, освен ако качеството не е супер-дупер, просто защото всички дефекти от компресията вадят очи, ако някой е прекалил с нея.

В работата също съм с IPS, но бюджетен вариант IPS - малко по- лоши цветове, малко по-малък (24 или 25 май), 1920x1200, и наполовина по-евтин. Ъгъла на виждане отново е перфектен и цветовете не мърдат като гледаш под ъгъл.

U2711 не е с LED подсветка, и като че ли това му е в плюс. Цветовете са МНОГО по-добри. Води се и професионален и е фабрично калибриран, за което към него си върви и документ. Естествено всичко това струва кинти, но аз никак не съжалявам че ги дадох. Е, и грее сигурно тройно на тоя в работата, но пък ако искаш яркост, ще те изкьорави.

Чет Дек 06, 2012 4:56 pm
Профил ICQ

Ами то това всичкото друго мене реално не ме интересува. Нито цвят ми трябва, нито скорост. Просто едни букви гледам на него и това е. За това и се мъча да го избирам да е подходящ точно за тая цел. Ъгъл на видимост също не ми трябва. Не си мърдам от стола...

Инак от много време вече филми не гледам на монитор. Има си телевизори за тая работа.
И аз май съм на мнение, че тия с лед подсветката май им е една такава студена светлината - бе като фенерче с лед. Уж свети - ама някак студено... Изводите по наблюдения над телевизори и то от доста време.

Ще чакаме някой колега да каже за VA матрица - ако е правил сравнение...
Пък и по ревютата всичките пишат че е по-добра VA матрицата точно за това дето на мене ми се иска. :(

Чет Дек 06, 2012 5:43 pm
Профил WWW

Предишният ми беше MVA, на HP. Не отричам че беше добър, ъглите не са по-лоши отколкото на IPS. Сега съм с IPS, не е върховна серия, но също е добър.
За дизайн точността на цветопредаването може да е плюс, но не е толкова важна за програмиране. За резолюцията всеки си решава - според мен си има оптимум, по-малък или по-голям DPI не са удобни. Има хора които си държат 10 годишните IBM T221 на 3840х2400. Не съм виждал на живо такова нещо, но ми се иска.

Edit: MVA-то, за което говоря, беше модел 2007-8 някъде. Други интересни аспекти са покритието на дисплея (то ясно че матово, но и там има вариации), наличието на pivot. Големият контраст (май новите MVA-a бият по този параметър) дава реалност на картината, но за офис работа не знам дали е толкова ценно.

Чет Дек 06, 2012 5:48 pm
Профил

juzisound написа:
Ами то това всичкото друго мене реално не ме интересува. Нито цвят ми трябва, нито скорост. Просто едни букви гледам на него и това е. За това и се мъча да го избирам да е подходящ точно за тая цел. Ъгъл на видимост също не ми трябва. Не си мърдам от стола...

Инак от много време вече филми не гледам на монитор. Има си телевизори за тая работа.
И аз май съм на мнение, че тия с лед подсветката май им е една такава студена светлината - бе като фенерче с лед. Уж свети - ама някак студено... Изводите по наблюдения над телевизори и то от доста време.

Ще чакаме някой колега да каже за VA матрица - ако е правил сравнение...
Пък и по ревютата всичките пишат че е по-добра VA матрицата точно за това дето на мене ми се иска. :(

Е добре де, не ти трябва цвят, не ти трябва скорост, не ти трябва ъгъл, а какво ти трябва тогава? Черното е за филми и дизайнерска работа, при това ако гледаш на тъмно. А ти казваш че само програмираш, предполагаемо на светло. Щом не ти трябва цвят и ъгъл, най-обикновена TN-ка ти бърши перфектна работа, ама ти пък не щеш.

Та, последно, изясни си кой параметър е важния за теб (щото за гледане на букви определено дълбокото черно няма абсолютно никакво значение, понеже не можеш да го видиш), и се мятай на това, което се представя най-добре по тоя параметър.

За мен ъгъла е най-важен, независимо че и аз не се местя от стола. На TN-ка и с 10 сантиметра да си мръднеш тиквата, цветовете вече са се сменили, и при това са се сменили различно за лявото и дясното око, което реално изморява (цветовете по екрана изглеждат като "стъклени"). Понеже и аз филми не гледам на монитора, дълбините на черното не ме греят никак, а това е единственото, с което IPS-а отстъпва на MVA-то. Във всичко останало или е еднакво (цветове), или е по-добро (ъгъл на виждане).

Чет Дек 06, 2012 6:03 pm
Профил ICQ

Ами налисаъ съм какво ми трябва - хубав текст.

Основно се налага да работя на тъмно - вечер или денем в претъмнена стая. Тоест монитора трябва да им добър контраст с намалена подсветка.
Какво не харесвам на сегашните си монитори. И на двата сякаш лампата почти не може да се регулира. Настройката за яркост, променя пропускливостта на матрицата и резултата е кошмарен. Това налага да имам спецялна лампа която и денем и вечер ми огрява работното място, та да не дразнят очите толкова мониторите, като са си с нормална яркост.

Е това не им харесвам и това се мъча да избегна.

Чет Дек 06, 2012 8:58 pm
Профил WWW

За това ще трябва да ходиш да ги гледаш един по един. Аз на тъмно не работя - напротив - работя на доста светло (2х36W луминесцентни пури в 6 квадрата помещемие). а яркостта на монитора ми в момента е на 10%.

И за това си има причина - ако монитора е с луминесцентни лампи отзад, те си променят цвета, ако ги намалиш много, отделно дето намаляването им си има граници, чисто физически - ако се намалят много или ще изгаснат, или сериозно ще им се съкрати живота, или ще трептят и няма да светят равномерно по целия екран.

При диодите може да се намалява теоретично до нула, ама това трябваше да споменеш по-рано, за да видя на монитора в работата.

...и не на последно място - работейки на тъмно си тормозиш очите, и ще имаш грижи след време. Колкото и да намаляваш монитора умората си е пак налице, защото причината не е в това че монитора е ярък, а в това че винаги е в пъти по-ярък от околната тъмница, дори да го намали на 1%. Аз за щастие след 15-16 години работа, не нося дори очила. Но пак да кажа - на тъмно не работя. Не ми е комфортно и се изморявам в пъти по-бързо.

ПП: Сега пробвах - с яркост на нула и контраст на 20% (при нормален 50%) се работи безгрижо и в пълна тъмница, поне по мойте разбирания.

Чет Дек 06, 2012 9:13 pm
Профил ICQ

То и аз затова реално не работя на тъмно - винаги си имам лампа над монитора, която осветява наоколо - не него директно. Това решава проблема до някъде, ама не напълно...

Четох за тия xVA матрици, и понеже не съм виждал а и вероятно няма от къде да видя, та затова питам.

Това с гледането един по един няма как да стрне, защото подобна големина монитори намирам само по онлайн магазинити. Никъде не мога да ги видя на живо. Да не говорим в Плевен пък, от където почти съм...

Чет Дек 06, 2012 9:37 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

За програмиране аз ползвам един PVA на работа и един IPS вкъщи, та мога да дам нещо като сравнение :)

На работата е един много дърт Samsung SyncMaster 213T, който го водят страшно добър модел за времето си. 21" е, пикселът му е сравнително ситен спрямо това, към което си се насочил. Впечатления от него - цветовете са му супер, за програмиране си е без грешка, черното му е наистина впечатляващо, но то не е кой-знае какъв бонус, в терминала не прекарвам чак толкова много време :) Като недостатъци: доста горещи субпиксели има, 5 или 6 по целия екран са, отдавна съм им свикнал, ама все пак дразнят.
Вкъщи съм с IPS, 20", NEC 2070NX. Същата разделителна (1600х1200), цветовете са още по-хубави, зрителния ъгъл е феноменален. Общо взето само суперлативи мога да ръся за него :) Ползвам си го и на приглушена светлина вечерите, като му намалям яркостта и не ми уморява очите. Всъщност нито един от двата не ми уморява очите, така че за програмиране и двата са чудесни.
Като недостатък на IPS-a - има "Burn-in" ефект. Ако на екрана дълго време се е мъдрила някаква статична картинка, програмка, текст, етц., като смениш на нещо друго (стига да не е 100% бяло или черно, най-добре си личи на 50% сиво) се вижда едно като блед отпечатък на статичната картинка. След минутка му минава де, просто го очаквай като ефект. PVA-то също има burn-in, но е много по-слаб, почти не се забелязва.

В заключение - IPS принципно се взима заради цветовете или заради ъгъла на виждане, но и за програмиране е чудесен. Не мисля, че PVA-то има някакви сериозни предимства пред IPS-а, тъй че взимай смело IPS :)

Между другото, тук обсъждаме как се справят различните LCD технологии с един конкретен проблем в разграничаването на ярките нюанси :)

Пет Дек 07, 2012 2:19 am
Профил ICQ WWW

anrieff написа:
Като недостатък на IPS-a - има "Burn-in" ефект. Ако на екрана дълго време се е мъдрила някаква статична картинка, програмка, текст, етц., като смениш на нещо друго (стига да не е 100% бяло или черно, най-добре си личи на 50% сиво) се вижда едно като блед отпечатък на статичната картинка. След минутка му минава де, просто го очаквай като ефект.

Не съм забелязал подобно нещо нито вкъщи, нито в работата. Вероятно с напредъка на технологиите са го отстранили.

Пет Дек 07, 2012 9:26 am
Профил ICQ

На Делл U2412M се вижда решетката на небето, през 2 см някъде. Мисля че този е 6 битов панел със симулация на 8-бита (DRC ли беше).
На сайта на стемо гледам за 500лв 24 инчов Делл с VA матрица. Което ме кара да си спомня че точно през стемото можеш да си свършиш работа - говори с тях да ти докарат 2 модела, между които се колебаеш, примерно VA и IPS. Няма да имаш проблеми да ги разгледаш и да си избереш (не че не може и да не вземеш нито единия ... ).
Някой от онлайн магазините има подобен вариант за лаптопи - да ти доставят 2 и ти да си избереш кой да си задържиш.

Edit: ето ревю на този 24-инчов делл (от стемо):
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_s2440l.htm
Контрастът е доста впечатляващ...

Пет Дек 07, 2012 10:24 am
Профил

Направих точно така - отидох в СТЕМО Плевен.

И о... чудо. Не 2 а цели 4 монитора 27" ще ми докарат - да си избирам.

Между другото, почетох и аз малко за мониторите и реших да пусна един тест.
Аз на тия монитори ще гледам предимно текст, затова намерих снимки на един и същ текст изобразен на тия 4 монитора които ще ми предложат. Няма да кажа имената на мониторите нарочно.
Кажете на кой изобразяването на текста най-харесва - тоест изглежда най-четлив:

Прикачени файлове:
Monitor_4.jpg
Monitor_4.jpg [ 46.31 KiB | Прегледано 2871 пъти ]
Monitor_3.jpg
Monitor_3.jpg [ 44.67 KiB | Прегледано 2871 пъти ]
Monitor_2.jpg
Monitor_2.jpg [ 43.47 KiB | Прегледано 2871 пъти ]
Monitor_1.jpg
Monitor_1.jpg [ 45.34 KiB | Прегледано 2871 пъти ]
Съб Дек 08, 2012 5:38 pm
Профил WWW