|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:04 am
Газова печка - как се пали фурната?
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Газова печка - как се пали фурната?
Налага ми се да ползвам за известно време газове печка, марка International Prestige, възраст около 10 или повече години, страната е Испания, уж съм на почивка... Трите газови горелки вместо плочи си работят, но не мога да запаля фурната по никакъв начин - нито горната горелка, нито долната (може да се пали само едната). Но въпреки че се чува и мирише на газ при стартиране, просто не пали. Хазайката май и тя не е в час.
Няма никакви описания, нито пък намирам нещо смислено в нета. Има БГ форуми с дълги обяснения, но май не и за тая фурна. Някакви идеи?
|
| Сря Дек 05, 2012 2:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Газова печка - как се пали фурната?
ми... ако няма пиезо за фурната, се пали с ... кибрит. с дълга клечка (кибрит за пури/лули), или с удължена запалка за газови печки (ръчна). много отдавна във франция имах такава фурна, така се палеше по дизайн. може би са ги правили до средата на 90-те така.
само горната горелка е достатъчна, но сигурно няма да ти стигне почивката, докато уцелиш режима на печене да е точно между черна коричка и жилаво месо. освен, ако не си много уморен и не почиваш 2 месеца.
приятно готвене!
|
| Сря Дек 05, 2012 3:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Би трябвало да има pilot light, дето гори постоянно и от нея тръгват основните горелки или пък запалка, която е на принципа на реотана и най-вероятно да е развалена. Та трябва да видиш за конкретната печка точно какво е и ако е pilot light-а да видиш как се пали или пък ако е реотана да видиш как се сменя, ако не работи.
|
| Сря Дек 05, 2012 8:05 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ако няма пиезо, се пали с клечка (или запалка) както каза дедо  Като отвориш фурната отпред посредата (отдолу, щото горе е ел реотан най-вероятно - поне аз не съм виждал отгоре горелка) трябва да има една дупка - завърташ и натискаш врътката на панела и подаваш огънчето - трябва да се чуе леко "пуф" и държиш няколко секунди докато задържи термоклапана. От тука на сетне идва трудната част - ако е добре настроена ще работи на зададената температура, като сама си намалява/увеличава пламъка. Ако не е настроена - дръвце - ше гасне когато си иска. От взрив едва ли трябва да се притесняваш ако всичко и е наред - тя като угасне, термолапана почти веднага затваря.
|
| Чет Дек 06, 2012 11:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
груби, човеко, къде се загуби? дано да не се е чуло много силно ПУФ?!
|
| Чет Дек 06, 2012 7:30 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
така, едно по едно... дедо - жив съм  но първо бебока вдигна температура, после на жената и падна кръвното и за малко да викам линейка. освен това с интернета е малко зор, но един добър дедо англичанин ми даде кода за личното си вифи с обещанието че няма да го давам на друг. та печката ми беше най-малкия проблем. иначе температурите са 26 през деня и 18 нощем. водата става за къпане, тоя път гадните медузи ги няма все още, но пък на тукашните спасители не съм им плащали от август и плажа е практически неохраняем. криза е... да, доста уморен съм и ще съм тук около три месеца, а ми е само втора седмица. освен това ме lay-off наха миналия април и сега като ми свърши бащинството, ще живея известно време на обезщетения които съм си заработил предишните 6 години. следващата сряда имам първо телефонно интервю с наследниците на АМД дето продават памети, Spansion - току виж съм си намерил ново занимание цекинс - точно така е. паля с клечката, и опитвам във всички възможни дупки във фурната и горе и долу, термо клапана и него се опитвах да нагрявам, но ефекта е нулев - нито пуф, нито задържане, но се чува съскането на газта като завъртам и натискам врътката. утре ще пробвам пак
|
| Пет Дек 07, 2012 12:26 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Щом не задържа значи е с термодвойка - тя е за защитата. Термоклапан е друга бира и служи за регулиране на температурата, може да го няма а да се регулира ръчно силата на пламъка. Не каза има ли пиезо, току виж се окаже че има повредено запалване на ток. Горе едва ли има горелка. На долната плоча би трябвало да има дупка ако не за палене поне за вадене. Повдигни долната плоча (би трябвало да има по-малко парче ако е масивна) за да ти стане ясно къде е термодвойката и има ли пилотен пламък. Ако има трябва да подадеш по-дълго газта преди да запали, а ако се пали директно горелката - обратното и помахай с някой вестник след всеки несполучлив опит, че да не останеш без вежди  Във всеки случай за да задържи термодвойката трябва да се загрее, значи там се пали. Може и да има някой боклук който да пречи на струята газ. Термодвойката е като малък издължен боен патрон в задната част на когото има дебела жица, загрява се върха. Ако докараш пламъка до нея и пак не задържа работата е за майстор.
|
| Пет Дек 07, 2012 3:31 am |
|
 |
|
Grubi
|
да бонго май се оказа прав - подпалих долната без проблем и термодвойката там задържа. но има горелка отгоре и с термодвойка, при която обаче нито шум от газ се чува, нито подпалва даже при загрята термодвойка. ще им кажа да си извикат майстор, да не стане някой сакатлък - или просто новогодишната баница ще я изпечем в близкия кебап - има хубава фурна за пици.
|
| Пет Дек 07, 2012 7:43 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Много е вероятно да се заблуждаваш че има горна горелка. Би трябвало да има електрически нагревател отгоре. Това отгоре може да е нещо друго. Бонго - да термодвойка - ама го казах като клапан, щото не знаех ще схване ли идея. Освен това си има и термо регулиращ клапан най-вероятно. Всъщност наща е индезит и беше настроена за метан. Та ние и сменихме дюзите (за LPG) и сега фурната не може да си поддържа сама температура - постоянно гасне - уж се мъчихме да я настроим ама неуспешно. Иначе котлоните си ги настроихме и си бачкат нормално.
|
| Пет Дек 07, 2012 8:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И що да е много вероятно да се заблуждава - фурната в къщи е с горелка и отдолу и отгоре.
|
| Пет Дек 07, 2012 9:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То на вас американците всичкото ви е такова  А аз в Европата и на професионалните не съм видял горелка отгоре (щото няма и смисъл), друг е мурафетът с вентилатори. Cekins, ако работи на вкл/изкл най-вероятно не сте сменили дюзата на пилота. Ако работи на голям/малък пламък като извадиш копчето или в най-лошия случай предния капак върху вентила ще намериш две болтчета за регулиране: голямо за силния и малко за слабия пламък. При завинтване се намалява силата. Понякога е чувствително, понякога иска доста обороти - добре е да ги броиш за да се върнеш ако объркаш нещо. Силният пламък се регулира да остане син с лека жълта окраска отгоре, слабият да не гасне. Може да иска и регулиране на притока на въздух но това вече е за опитен човек, но ако пали трудно и гасне с леко "бум" значи въздухът е много а ако не можеш да усилиш пламъка без да стане жълт значи е малко. Въздухът се регулира чрез някоя заслонка на отвора след дюзата на газта, т.е. където поема по дебела тръба към горелката. Обикновено и дупките на горелката не са същите за двата типа газ, така че не искай съвършенство.
|
| Пет Дек 07, 2012 11:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, ами тя има хем горелка отгоре, хем вентилатори  .
|
| Съб Дек 08, 2012 3:47 am |
|
 |
|
Cekins
|
Аве Бонго - тва за двете болтчета го чета в упътването и не мога да ги намеря къде са... пише че има достъп до тях само като се извади врътката ама нъцки... Пък на котлоните има болтчета и там ги оправихме. Пък баща ми си е газаджия - има си на идея за кво иде реч... - чак много силно "буф" не прави - съвсем лекичко. Плаъка си е добре - имам си на идея как трябва да бъде. Пилотен пламък няма - регулира си газта обаче като "прегрее" и гасне. Жените с чалъм ръчно я докарват да работи - просто плавно усилват врътката и така докато си докарат температурата. Ако се усили много докато е студена - от силен пламък направо угасва. А колкото до горната горелка - може вече и да има, но преди като купувахме, по нашите техношит магазини такава не съм виждал - или поне в по-ниския клас нямаше.
|
| Съб Дек 08, 2012 6:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Въх Cekins, този номер на работата бих го правил ама вкъщи... Вземай я оправяй докато е време. Или поне намери болтчетата. И понамали въздуха, то май и с налягането ще трябва да се играе ама БГ регулаторите дето са на бутилката май не го позволяват. Колкото за останалите: не си мислете, че преобразуването метан->пропан е лесно или безпроблемно, почти никога не става идеално точно заради дупките на горелката а пък ако и нея ще сменяш...
|
| Съб Дек 08, 2012 9:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тук много често преобразуват грилове от пропан на метан, за да си ги вържат към инсталацията на къщата, вместо да зареждат бутилки с пропан и дупките на горелката ги разпробиват, за да станат по-големи. Т.е. за да стане обратното преобразуване трябва дупките да се намалят, дето не виждам как ще стане та наистина ще трябва да се сменят горелките и то става баси и галимацията  . Като разправяте за тия пезо запалки на фурните - как с тях фурната си регулира температурата или просто намалява и увеличава притока на газ? Аз всички фурни, които съм виждал са или с пилотен пламък (много старите) или пък с една запалка, дето прилича на реотан, който като се нагрее и фурната пуска газта и така я запалва. Пиезо запалките са на котлоните и никога не съм виждал такава за фурната.
|
| Съб Дек 08, 2012 10:18 pm |
|
|