Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Предложете 27" монитор за текст - VA матрица 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Предложете 27" монитор за текст - VA матрица
tgi написа:
...
Как видимо разфокусирана картина е по-красива от рязка такава ми остава непонятно

Еми не е видимо разфокусирана, от един размер пиксел надолу. И горе казах - единствената разлика е че не виждаш пикселите там, дето по принцип не трябва да се виждат - по дъги, кюшета и прочие. Разлика в четимостта и напрежението в очите, поне за мен, няма никаква.

Пон Дек 10, 2012 1:10 am
Профил ICQ
Аватар

Ясно бе, разбрах те.

Просто на мене "всичко ми влиза в работа" и ако не личат пикселите значи съм прекалено
далече от монитора и не му ползвам пълната разделителна способност. Въпрос на приоритети,
като не ти трябват всички пиксели не ти трябват.

А този дето го споменавам ползва анализатор с моя шрифт и си въздишаше по замазаното CRT - докато
не се застоя пред светстен TFT монитор по-задълго де, напоследък не съм чувал нищо по въпроса.
По-рано мъчеше един монитор дето беше за 1024 на 768 на 1280 на 1024 и линиите дето са
един пиксел разбираемо му се губеха :D . Та минаваше ту така ту инак, ама от LCD-то насам
му е добре.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Дек 10, 2012 1:22 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

tgi написа:
Става дума за използвана площ от екрана, това, че на тебе не ти трябва повече не значи, че
никому не е влязла в работа :)

Недостатъчната работна площ на екрана е проблем, който се решава принципно с втори монитор ;) всякакви други решения от типа - ще направим диалогчетата ситни, шрифтовете ситни, всичко ситно и сбито - са просто компромис.

tgi написа:
"Удобство" и "красота" при работа имат смисъл само ако правят работещия по-ефикасен.
Как видимо разфокусирана картина е по-красива от рязка такава ми остава непонятно
но познавам поне още един човек (извън форума) който мисли та явно има и такъв
модел очи/видеопроцесор в главата.

Antialiased шрифтовете са всичко друго, но не и "разфокусирани". По-точно представляват максимално добро дискретно приближение до идеалните гладки криви на сплайните, описващи TrueType шрифтовете. Ти го каза - опитват се да наподобят изгледа на хартиени печатни букви върху растер. Та в този ред на мисли по-точното приближение според мен е по-добре. Ако черно-бял растер беше напълно достатъчен, то може би и печатните книги щяха да ги правят на иглени принтери, нали така?

tgi написа:
Ами какво да мисля за нещо претендиращо да е "прозорци" което дори няма дърпане на
размера "на живо" (последно преди година някъде като проверих показваха сенки на новия
размер и като пусне човек копчето вече обновяваха, не можеха да обновяват в движение).
Ако и да са почнали са бая години и след MS, и след DPS (т.е. мене). Да не говорим, че за човек
писал такова нещо веднага личи кое къде им запъва, че и позабива понякога, а бе
нещо там е и може да свърши работа при липса на друго ама е някъде на нивото на
windows 95 в най-добрия случай тоя гном.

Ясно, значи просто си с остаряла информация.
Не знам дали има настройка на Gnome, която да изключва "живото" оразмеряване (в twm мениджъра със сигурност е така, но на него целта му е друга). Във всеки случай, във всички модерни дистрибуции от поне 4 години насам, си го има, и е включено по default.

Даже ти направих едно клипче за демо, от домашния ми компютър: Youtube :) Не обръщай внимание на насичането на видеото, то е от screencap софтуера, той записва с 15 fps. Моя десктоп е на KDE, но приложението е гноместо.

Във видеото освен това демонстрирам някои други features на Gnome-то, които ги няма out of the box в Windows, поне не и без да инсталирам отделна програма. Примерно - мога да мърдам прозорец без да трябва да го хващам за заглавната лента отгоре. Също така мога да го оразмерявам, без да гоня долния-десен ъгъл. Третото нещо, което демонстрирам е как като мърдам мишия скрол върху неактивен прозорец, евентите ги получава прозореца под мишката, което е много по-логично поведение от това под Windows.
Не демонстрирам как мога да минимизирам прозорец с едно натискане на клавиш (сложил съм си го на right alt-а), и 4-те workspace-а.
Споменал си забивания, ама предполагам и там ти е толкова остаряла информацията, както споменах, работя всеки ден с това нещо и имам някакво впечатление :D

Пон Дек 10, 2012 2:02 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Не ми се коментира линукса, прекалено далечен ми е. А и едва ли са много тия които
могат от дребен глич тук и там да усетят какво не е както трябва, аз го мога просто
защото съм писал прозорци и съм ги пренасял през платформите през годините, по-рано
беше доста по-трудно та се налагаше човек да прави доста откачени неща (първите ми прозорци
тръгнаха на стария нюкман през 1995-а). А и щом визуално няма разлика от MS няма какво
да му се коментира, аз последно като се опитах да го пусна - някакво убунту преди година-две - ме
отказаха. Имах едно работещо и ме накараха да го обновя до най-модерното по него време
и го бяха подобрили до неизползваемост. Предишното беше по-свястно, него чат-пат го
ползвах (пак за ТВ цели, аз на тия неща не програмирам).

В програмирането рисунките само хабят време и мозъчен ресурс. Ако имаш време за такива кефове значи
не ползваш пълния си капацитет.
Смисълът от имитацията на хартия каквато е била преди 100 години за програмистки цели
е нулев. Възможно е да стигне до ниво да не пречи, като станат пикселите към 0.05 всеки
ще сме там. Няма да е подобрение но поне няма да пречи както сега като се ползват
размазани шрифтове. Не говоря за монитори а за единица зрителна площ в мозъка на
човек, щом аз уплътнявам 0.25мм пиксели значи който не ги уплътнява просто се хаби
в нещо странично или не му трябва да ги уплътнява.

Аз имам обикновено 3 екрана пред мене - но тоя на който програмирам е един
най-често. И не са особено големи, масата ми е малка. Всеки от тях ми влиза в работа
според моментната необходимост, разбира се.
Докарвам средно по 150 килобайта работещ сорс на месец (интегрирано за над 15
години назад без корекция за времето, когато не съм програмирал а правил
хардуер или други работи). На два монитора с хартиени шрифтове какви са ти числата на
тебе (казваш, че имаш 9 години за интегриране).

Ето как изглежда масата ми, играх си преди два-три месеца с грамофона като беше
нов да я снимам:

http://tgi-sci.com/misc/tgdesk12.gif

Пон Дек 10, 2012 2:52 am
Профил WWW

Тъй, сега, сложи си пред теб един лаптоп 17-ка с FULL HD, остави го с нормална големина на шрифтовете, и да видим как ще работиш, ползвайки му всичките пиксели с шрифта, който ползваш на тия. ;)

Реално можеш, ама гледайки го от 20 сантиметра.

Аз имам лаптоп 15-ка, с 1366х768, и както и да му ползвам пикселите, по никакъв начин не мога да свърша работата, която върша дори на 24-инчовия 1920x1200 в работата, със все увеличените на 125% шрифтове и всичките замазвания и глезотийки.

Просто при голям монитор с висока резолюция можеш да си позволиш много повече волности и пак имаш достатъчно място.

Пон Дек 10, 2012 3:55 am
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
Тъй, сега, сложи си пред теб един лаптоп 17-ка с FULL HD, остави го с нормална големина на шрифтовете, и да видим как ще работиш, ползвайки му всичките пиксели с шрифта, който ползваш на тия. ;)

Реално можеш, ама гледайки го от 20 сантиметра.
...

Трябва да ме видиш, като го ползвам тоя шрифт от грамофона :D :D :D (800 на 480, през realVNC,
http://tgi-sci.com/tgi/mob1th.gif , http://tgi-sci.com/tgi/mob1.gif )

"Ползване" е разбира се пресилено ама сантиметрите са 20 и по-малко - с 3 или 3.5 диоптра
на носа ми :D :D :D .

А като го пробвах върху племенницата ми (27), гледаше си го отблизко и виждаше всичко
детето без никакво усилие... :)

Пон Дек 10, 2012 7:35 am
Профил WWW

tgi написа:
Имах едно работещо и ме накараха да го обновя до най-модерното по него време
и го бяха подобрили до неизползваемост. Предишното беше по-свястно, него чат-пат го
ползвах (пак за ТВ цели, аз на тия неща не програмирам).

Новите Ubuntu-та се засилиха в някакви извращения откъм GUI-то (тая таблетна мания просто няма спирка), обаче KDE4 си е стабилен десктоп, предполагам, че KUbuntu ще ти хареса доста повече (аз ползвам лично Fedora, но това е по-скоро въпрос на предпочитания).

tgi написа:
В програмирането рисунките само хабят време и мозъчен ресурс. Ако имаш време за такива кефове значи
не ползваш пълния си капацитет.

Ей, не се разбираме и това е :D За какво хабене на мозъчен ресурс си говорим, като шрифтовете изглеждат 1:1 като не antialias-натите шрифтове, само че малко по-красиво? Говорим за пуснат hinting тук - ако не е пуснат, наистина се опитва да наподоби хартия максимално и тогава е разхищение, но с hinting четливостта е прекрасна. Да не съм голословен, давам ти шотове:

Без АА
С АА и hinting, без subpixel рендеринг
Като горното, но със subpixel rendering

Особено между 1-вото и 3-тото разликата е само дето вика sparky в ъгълчетата и краищата, че изглеждат по-добре. Аз за работа ползвам шрифтове с големина 10 пиксела (отгоре до долу на голяма буква), или 9, зависи от редактора. Бих могъл да ползвам и по-малък. Ползата от изключен АА би се усетила само при най-дребните шрифтове (6-7), и то защото там нищо не помага освен ръчното пипване на всеки пиксел :) То и това си го има всъщност - шрифтовия рендер може да се настрои да изключва филтрирането за размери под зададена граница. Ама пък толкова дребни шрифтове са неизползваеми за програмиране така или иначе, предполагам си съгласен.

tgi написа:
Докарвам средно по 150 килобайта работещ сорс на месец (интегрирано за над 15
години назад без корекция за времето, когато не съм програмирал а правил
хардуер или други работи). На два монитора с хартиени шрифтове какви са ти числата на
тебе (казваш, че имаш 9 години за интегриране).

Не би имало смисъл от такова сравнение, даже и да знаех числата (работим със source control система и би било трудно да се проследи това). Обаче моментът е, че не работим едни и същи работи. Ако ти пишеш на C, а аз на Python, ще се окаже, че съм написал много по-малко код от теб, но това не означава, че съм свършил по-малко работа, нали? Обратното, ако аз бях на асемблер, а ти на C? Ако настояваш за числа, като екстраполирам времената и размерите на сорсовете си от състезанията по програмиране, докарвам към 350 Кб работещ код на месец :)

Пон Дек 10, 2012 1:19 pm
Профил ICQ WWW

off

@tgi
Тая кутийка дето се вижда ти ли я прави или е готова ?

Пон Дек 10, 2012 2:28 pm
Профил
Аватар

anrieff написа:
Без АА
С АА и hinting, без subpixel рендеринг
Като горното, но със subpixel rendering

Ми мен и трите не ме кефят 8O

Пон Дек 10, 2012 4:06 pm
Профил
Аватар

Коя кутийка, тая отдясно ли (с изтърканата вече боя, 10 годишна употреба)?

Това е нюкманът, вторият модел. Правена е от Венцо Венев, като беше
нова боята не би ти хрумнало да питаш тук ли е правена, той е пълен
фокусник. Има снимка из сайта и в нов вид де.

Пон Дек 10, 2012 4:42 pm
Профил WWW

Тая дето се вижда на mob1.gif. Личи, че е барната :D .

Пон Дек 10, 2012 4:45 pm
Профил

А аз да питам - някой тук продава ли такива кутийки? Китайците правят, има ги в eBay, ма не пращат до тук.

Например:
Изображение

Изображение

Изображение

На цени от 8-9 лири са.

Пон Дек 10, 2012 4:58 pm
Профил ICQ

В електронинвест има подобни кутийки.

Пон Дек 10, 2012 5:11 pm
Профил

Последния път като гледах бяха на цена като за златни (то кое ли там не е на такава цена де). А и бяха 1-2 дребни размера само.

...и сайта им е - нЕма такава отврат!

Пон Дек 10, 2012 5:21 pm
Профил ICQ

за сайта- да. И аз им се чудя, пари ли нямат, желание ли или не са пробвали да потърсят нещо... То не че лелките (особено онази в магазина за интегралните схеми) са особено любезни и отзивчиви, но поне сайта си могат да оправят.

Пон Дек 10, 2012 5:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща