|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Smart Bluetooth?
Някой копал ли е в посока Bluetooth LE (Smart)?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 10, 2012 3:37 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
 Re: Smart Bluetooth?
Да, "копал" съм в тази област! 
|
| Пон Дек 10, 2012 7:21 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Аз също гледах в тази посока, но засега ме спира липсата на поддръжка, например в Андроид.
|
| Пон Дек 10, 2012 9:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 11, 2012 11:59 am |
|
 |
|
fan
|
BR-LE4.0-S2 на Blue Radios, но не ти ги препоръчвам, просто клиента предварително си ги бе закупил без много да му мисли. Аз като проучвах видях някои слабости, които в последствие се потвърдиха на практика и съответно се белосвах с тях. Едната слабост беше самите капачета на модулите, от нищо падат, просто самото им закрепване и допълнителното им запояване са недомислени. Другото е изводите, които не са удобни за прототипно запояване, и освен това много лесно се отделят от платката, трябва много да се внимава при запояване. Харесах си модулчетата на Bluegiga BLE112. Личи си, че са мислени. Съвсем малко по-скъпи са, но от към подръжка са много по-напред. Отделно имат и предлагат подобен модул като USB донгълче. На Blue Radios форума с подръжката е затворен, само за такива, които вече са си купили и им е фактурирана покупката.
|
| Вто Дек 11, 2012 12:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Лошото е, че аз баш на Blue Radios отивам, че имат dual mode. Или поне твърдят, че го имат  Blue Radios пишат, че имат някаква емулация на SPP върху смарт протокол. Пробвал ли си го? То самата идея да стримваш данни върху Smart е еретична, ама ако докарам 6-7Кбит стабилни ще ми свърши работа.
|
| Вто Дек 11, 2012 12:32 pm |
|
 |
|
fan
|
Ами, имат аз точно нея ползвах(SPP-то става въпрос). То и другите имат...
|
| Вто Дек 11, 2012 12:43 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Другите, имаш предвид на Bluegiga? Аз що не го намирам в документацията им?
А скорост пробвал ли си, колко може да пропусне?
|
| Вто Дек 11, 2012 1:20 pm |
|
 |
|
fan
|
Скорост до 115k съм пробвал и не е имало проблеми, а за други, да точно тях имам в предвид(Bluegiga). Каква документация имаш и какво не намираш, ще ти пратя ако искаш всичко, което съм свалил?!
|
| Вто Дек 11, 2012 1:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не намирам къде пише, че bluegiga подържа SPP профил, тоест емулацията му върху SMART.
Иначе той порта, че е на 115200 е ясно въпроса е непрекъснат трансфер каква скорост може да държи.
|
| Вто Дек 11, 2012 2:39 pm |
|
 |
|
fan
|
То при него това SPP не се води точно така, нещо е в GATT профила. Иначе и при двете фирми ги има интегрирани софтуерно протоколите от високо ниво. И при двете има горе-долу следната обща информация: Integrated Bluetooth low energy stack - GAP, GATT, L2CAP, SMP - Bluetooth low energy profiles или: Embedded Bluetooth Stack Protocols and Profiles Include: GAP, GATT, SMP, ATT, L2CAP, BATT. ... но само в тази на "Blue Radios" откривам: Includes integrated software stack, profiles, and AT modem like commands. Което реално ползвам за промяна скороста на предаване, намиране на други устройства в мрежата и свързване с някое от тях. На "Bluegiga" не знам как е. Иначе брошурки, схеми и софтуер бол. Само трябва да се чете...
|
| Вто Дек 11, 2012 3:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това дето го казваш, няма общо с SPP, който е профил от високо ниво и по принцип в Smart BT не се подържа по спецификация. Ти говориш за настройка на портове и т.н. но това са си го могат всички. Ето това обаче пише за blue radios:
|
| Вто Дек 11, 2012 4:33 pm |
|
 |
|
fan
|
Да, но всичко от гореизброените са софтуерно интегрирани, т.е. са във фърма. Може да бъдат добавяни и други потребителски слоеве от високо ниво, както са направили като екстра тези производители на модули и са дали и развойни средства. Нямах време да ровя и да добавям към стека и свой фърм - сроковете бяха кратки и за това се възползвах от това, което има в наличност. Иначе е привлекателно да ползваш наличната периферия за да избегнеш добавянето на допълнителен микроконтролер.
|
| Вто Дек 11, 2012 4:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
На съда всичко е ясно, да влиза убития.... 
|
| Вто Дек 11, 2012 5:04 pm |
|
 |
|
fan
|
Ами избрал ли си изобщо как ще го ползваш, дали имаш намерение изобщо да ровиш във фърма?
|
| Вто Дек 11, 2012 5:07 pm |
|
|