Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Linux под VMWARE 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Linux под VMWARE
В момента търкалям Ubunto 12.04 под виртуална машина. Обаче е много бавен. Компютъра е с i5, пуснал съм му 2 гига на Линукса, тръгнах да компилирам някакъв кърнел и направо брадясах...

Сигурно е от виртуалната машина, ама има ли някаква дистрибуция дето да работи малко по-пъргаво в подобни условия, защото няма как да му осигуря нейтив среда.

VMWare ми е малко архаичен, 7-ца, ама се съмнявам да е то това. Пробвах да махна X-а, макар, че ми трябва, ама и в конзолен се влачи. Иначе му пуснах пълна инсталация отначало, ама то няма и как по друг начин, то в тоя кошмар от пакети не мога да се ориентирам хич.

Чет Дек 13, 2012 3:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Linux под VMWARE
Аз като ъпгрейднах vmWare-то на 8-ца и стана още по-бавен, така че си стой на 7-цата :) . А споростта на програмиране и дебъгване пък е още по-бавна, та по едно време зарязах всички виртуални машини и сложих всичко на основната. Във виртуалните оставих само това, дето не иска да върви на 64 бита ОС.

Чет Дек 13, 2012 5:41 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Аз пък правя наобратното ... основната машина ми е linux а виртуалките оставям за бозата .. и досега проблеми не съм имал .Пробвах обратното .. обаче X средата особенно Гноме на практика не работят.
Но при теб наистина е чудно това с компилацията защо се бави ..
Колко ядра от и5 си пуснал на виртуалката?

А сетих се и за друг кахър ... понеже ВМуаре то бачка доста със swap .. та на хост машината го махам ( е имам рам доста) и тогава доста се вдигна производителността ... но както казах при мен хост е линукс а ти маи търкаляш нова боза и не знам дали ще стане номера :)

Пет Дек 14, 2012 9:20 am
Профил ICQ
Аватар

ами няма как да направя това, щото на мен основните ми неща с в бозата. Иначе съм му пуснал едно ядро, на линукса, ама то може ли повече? Пона на мойта версия не виждам от къде да му задам да са повече. А и се съмнявам, че работата опира до брой ядра, тия компилации на нейтив едноядрен се търкаляха бая по прилично.

Пет Дек 14, 2012 11:22 am
Профил ICQ
Аватар

Е в хардуерните компоненти в опциите на машината трябва да имаш секция процесор и там се задават брой ядра и типа емулация . А и тоя и5 нали е с няква автоматика за работната честота а и ти нали си с по стара вересия на вмуарето и може да не може да го опъне като хората :) та тествай с новия плеър и сложи още едно ядро .. ти поне ги имаш доста :)

Пет Дек 14, 2012 11:50 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

За такива случай винaги имам повече от една система на машините си, и през всичките години не съм имал проблеми с това. Като се почне от дос и WIN3.11 през 98 и NT4, Xp i WIN7 и сега ubuntu и 7 ца. А с виртуалните машини все някакви ядове - или някой драйвер не тръгне, или се бави много. Ползвам ги само в случаите, когато трябва да тествам нещо специфично на система която не съм инсталирал в момента, и последния път видях съобщение - това приложение не може да бъде инсталирано на виртуална машина. За реална работа - реални неща, виртуалните само за проби.

Пет Дек 14, 2012 3:35 pm
Профил
Аватар

Не става. Аз работя под двете едновременно, непрекъснато обменям файлове. Не мога да ребутвам непрекъснато.

Аз ще го преживея конкретния проблем, ама просто ми стана интересно на какво се дължи. На същата машина под виртуално се търкаля и XP, ами то си върви почти както в реална среда, не усещам някакво забавяне.

Докато Убунтуто даже цъкането по графичната среда го мъчи просто усещаш как всяка операция го затормозява. Например отварям 4-5 приложения и почва едно мислене...

Ще взема за гъдела да го кача на чисто да видя дали пак е такава флегма. Ама ме съмнява да е така, то няма причина. По скоро нещо във виртуалната машина го спъва, ама суапа ли е, какво е...

Пет Дек 14, 2012 3:47 pm
Профил ICQ

Сложих си Убунту 12.10 на i7 и на моменти ми муднее, преди това компа имаше 11.10 и беше по-бързо.

Пет Дек 14, 2012 5:07 pm
Профил
Аватар

Муднее заради тъпия Gnome с всяка версия става все по бавен ... махни гнома и сложи примерно Xfce и ще видиш разликата :) .. най лесно в убунту става чрез
Трминал-> sudo tasksel -> махаш отметката на Ubuntu Desktop и слагаш отметка на XUbuntu Desktop -> OK и чакаш ... малко
После може да си добавиш приложенията с които си свикнал .

Пет Дек 14, 2012 5:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз съм му сложил 4 ядра с 4Г рам и е все тая :D .

Пет Дек 14, 2012 6:54 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Не става. Аз работя под двете едновременно, непрекъснато обменям файлове.

Направо ме бутна от коня :-) , какво толкова правиш, че работиш едновременно на две ОС ?? Втори компютър
не е ли по-добър избор ?

И при мен е на обратно, основна машина Ubuntu 10.04, VirtualBox с виртуален Windows, няма дертове с Protel 99 SE.
Ubuntu 12.xx е значително по-тромав от 10.04, можеш да изпробваш с 10.04

Съб Дек 15, 2012 5:12 pm
Профил WWW
Аватар

Ами на бозата са ми развойните средства за няколко вида контролери, Altium и малко друг софтуер. Няма как да ги прехвърля под линукс, а и основната част от деня ми минава в нея, за да я виртуализирам нея.

А линукс среда ми трябва само за компилации на ембедед линукс и приложения, което посмъртно няма как да стане под бозата. Правя го рядко, ама обикновенно, докато го правя все ми трябва и достъп до бозата, я за да погледна някакъв код, я за документи, я за да погледна нещо по схемите/платките... А и често пускам да се компилира под линукса, а аз си човъркам нещо по бозата през това време.

Варианта с две ПЦ-та естествено е възможен, аз сега така го правя, ама ми е по-кеф с едно ПЦ само да работя. Ако има линукс дистрибуция която да се търкаля бързочко под виртуална машина ще ми е добре. Ще пробвам с някое по старо убунто 10ка, че вече доста хора казаха, че 12-ката била видимо по бавна и в нейтив среда.

Ако не стане, ще си седя на две ПЦ-та.

Съб Дек 15, 2012 6:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Схемите и платките от Protel/Altium си ги разпечатвам в PDF файлове, BOM го правя в OpenOffice формат, за достъп до сорс кода в Windows дяла няма проблем - има си чудесни среди и редактори на код в Linux, OpenOffice отваря всички Microsoft документи, MPLAB X и CrossWorks работят безпроблемно, настолните приложения са ми на Qt с Qt Creator средата - под Win/Lin/MAC е едно и също, наскоро си взех 8-канален логически анализатор Saleae, през сайта на Microchip има добра отстъпка, който бачка чудесно под Ubuntu. Има една единствена причина да държа Windows като виртуална машина - Protel-a :D

Колкото до сравненията за бързината на Ubuntu 12.xx срещу 10.xx, това зависи основно от машината. Моите машини в къщи са двуядрени пентиуми с по 2GB/4GB, на тях с изключение на първоначалното зареждане не виждам разлика между 12.xx и 10.xx. Обаче на лаптоп i7/8GB 32-битовата 10.xx е значително по-пъргава. А ако пък само ще компилираш под Linux е безсмислено да инсталираш и графичната му част, направо я забраняваш в съответния скрипт и си работиш в командния ред.

Нед Дек 16, 2012 5:19 am
Профил WWW
Аватар

Ами аз го бутнах 12ката в конзолен режим за да видя дали не от графиката. И пак се влачи. Абе явно с виртуализация е тегав линукса.

Нед Дек 16, 2012 12:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]