|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: SSD hard drive - мнения
Последното захранване, което правих може да издъри на такова въздействие. Изобщо захранванията с читаво PFC трябва да могат да издържат (не да работят, а да издържат, без да има последствия след тях по веригата)
_________________ Хайде де!
|
| Нед Дек 16, 2012 10:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
нарича се UPS, ако е читав офазяване на нулата най-много да изисква да му вдигнеш някой от входните предпазители, изхода си остава напълно защитен .. освен това те нещата почват малко по издалеч само не знам що рядко ги виждам. Пренапреженови защити, вкл. и на нулата са задължителни за всяко нещо що е критично, както и катодни отводители, филтри и други неща които по нашите ширини малко хора са чували а още по-малко виждали. Катодните отводители специално много хора си мислят че е нещо което ей така ти скимва да го сложиш, вземаш някакво, слагаш и си готов, да ама не, то има различни типове, обикновенно се комбинират, да не говорим че има изисквания за отстояния еидн от друг и др. подобни
|
| Пон Дек 17, 2012 12:04 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ToHu написа: нарича се UPS, ако е читав офазяване на нулата най-много да изисква да му вдигнеш някой от входните предпазители, изхода си остава напълно защитен .. освен това те нещата почват малко по издалеч само не знам що рядко ги виждам. Пренапреженови защити, вкл. и на нулата са задължителни за всяко нещо що е критично, както и катодни отводители, филтри и други неща които по нашите ширини малко хора са чували а още по-малко виждали. Катодните отводители специално много хора си мислят че е нещо което ей така ти скимва да го сложиш, вземаш някакво, слагаш и си готов, да ама не, то има различни типове, обикновенно се комбинират, да не говорим че има изисквания за отстояния еидн от друг и др. подобни |  |  |  |  |
Чакайте малко! Говорим за средностатистически домашен компютър, не за сървър. А дори и при сървърите не знам да се разчита на едно динствено копие на данните, дето съхраняват. Все ми се струва че има защо. Всичко се случва. А и сами казвате "ако е читав" - именно в това е проблема. Или все на читави попадате? Аз например преди 2-3 години си купувах компютърно захранване. Реших да взема от уж читава марка, платих съответните кинти за читав мощен модел (нещо около 100-ина долара)... И се оказа че е дефектно - работи, но PFC-то му "хълца" през секунда-две, от което започна да хълца и захранването на телевизора в другата стая + още 1-2 уреда. Смениха го, и все оче съм си със същото, но се опитваха да въртят номера че "то си работело", при което получиха отговор да си го ползват вкъщи, ако смеят. 
|
| Пон Дек 17, 2012 12:24 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами виж сега, то са различни неща, ако на домашния имаштолквоа ценна информация това че е домашен не му пречи да е зад UPS и да се бекъпва на някакъв сторидж. Примерно нещо което е достатъчно да реши всички проблеми ако изключим физическо унищожаване на локацията е да съхраняваш всички работни данни на мрежов масив, или пък локален но задължително райд 1,5,6 и др. от сорта. Веднъж дневно да правиш инкрементален бекъп на тия данни, веднъж седмично пълен. Ясно е че тоя бекъп е на съвсем отделно устройство отново задължително в райд 1,5,6 и др подобни. И пак веднъж седмично мяташ от тоя райд на лентово, съответно дневните и седмичния бекъпи. Това лесно може и за вкъщи да го пригодиш, може да бекъпваш на някое нас-че, вече се нароиха много на добра цена, а вмесот лентово да позлваш DVD или BR, зависи колко ти е обема. Но задължитгелно UPS и то онлайн, разбира се читав, забрави такива за 100-200 лв. А ако ти се струва скъпо явно информацията не е толкова важна. При големи бази данни и друг информация която идва в реално време и се рои бързо се действа малко по-различно. Лошото е като почнат да стават изключения. Примерно изхарчихме маса пари за сървъри, лентови и какво ли още не, но това не ми пречи да имам информация само на лаптопа която не се и бекъпва освен всичко друго. Това моето е като да играеш руска рулетка, ама след 4-тото дърпане на спусъка .... но що да е лесно като може да е трудно, в един моент много ще се псувам, ще изхарча още еднакамара пари за нещо ново, и пак ще я карам по старому, успокоява ме мисълта че напоследък повече работя бумащина и по малко проектиране, та освен писма, кореспонденция и оферти не мога да изгубя много, я тях с енадявам да ги има и на друго място.. евентуално
|
| Пон Дек 17, 2012 6:31 am |
|
 |
|
sparkybg
|
UPS-a едно на ръка. Просто казвах че не е достатъчен, с което явно си съгласен. При мен данните са минумум на 2 места (компютъра + интернет сторидж), най-често на 3 (+служебния комп) а веднъж-дваж месечно отиват и по 2-3 флашки + DVD. Тоест, при инцидент, губя дневната си работа. При лош инцидент (думнал сървъра, и баш тогава думнал и домашния компютър, и баш тогава тоя в работата), ще загубя данни от последния месец, да речем.
|
| Пон Дек 17, 2012 10:06 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Това с "хълцането" на PFC не е никакъв проблем, просто е дразнещо.
|
| Пон Дек 17, 2012 10:19 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Знам какво има в средностатистическo PFC. Но, IMHO, хълцането на схема, дето не трябва да хълца за мен си е проблем. При това хълцаше само под товар, примерно при 50% натоварване. Може да не доведе до никакви фаталности и да работи така с години, но хълцането само по себе си говори че нещо в PFC-то не работи както трябва. Хълцането в синхрон на още 2-3 захранвания из другите стаи, след като пусна това, говори че ги черпи с нещо по мрежата. Не съм мерил какво се случва в мрежата, а може би трябваше, ей-така, за обща култура. Телевизора например тихичко си хълца когато е в стендбай. Ама си хълца самосиндикално и се чува като си на 2 педи от него. За това знам че не е проблем. ПП: И говоря за юнашко хълцане, дето се чува и от другата стая, включително и на фона на вентилаторите на компютъра, а не като на телевизора.
|
| Пон Дек 17, 2012 10:34 am |
|
 |
|
dan
|
Хм.Странно. Хълцането се получава при нисък товар. Това твоето ми изглежда на загуба на управление (аз ядох едни големи жаби при PFC с "нула в дясната полу-равнина". Предполагам, че във фабриката са сбъркали я някой кондензатор, а някой резистор във веригата на обратната връзка.
|
| Пон Дек 17, 2012 11:03 am |
|
 |
|
nik
|
дойде пущината, лети  макар да се оказа че AHCI го няма в биоса като опция, все пак скоростта е в пъти по добра зарежда вин хп с антивирусна и други програми за 4-5 секунди максимум
|
| Съб Дек 22, 2012 11:39 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
От AHCI-то няма да имаш някакво главоломно ускорение, тъй че не се кахъри твърде много. Какво взе (марка, модел)?
|
| Нед Дек 23, 2012 12:08 am |
|
 |
|
nik
|
има доста разлика - пробвах го на стария комп, разликата е само за малки случайни заявки, за голям последователен трафик си е пак толкова, но общо ако не 2 пъти поне 1.5 идвата компа са на SATA 2 може би за това да има разлика не знам ocz aglity 3 sata3 60GB сегашния ми обаче няма в биоса опция за AHCI макар контролера на дъното да го поддържа ама така го зарязвам няма какво повече да желая аз и процеосра смених днес сега просто лети
|
| Нед Дек 23, 2012 12:28 am |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Като говорихте за такива защити дано не сте на "чист" LAN/ethernet интернет... щото язък за мерките ако е така  Рутер пред служебно РС също не се брои ако не минава през защита. Иначе си има програми, които си правят backup на предварително зададени папки, дори "Засичат" кога си закачил backup drive-a и тогава блъскат и на него. Работят по ftp/usb/etc и са доста удобни. raid6 + NAS@raid5-6 + off-site backup + monitoring (щото е забавно ако ти изгърми нещо по веригата и не разбереш) + auto backup = great success.
|
| Нед Дек 23, 2012 1:08 am |
|
 |
|
nik
|
на мен реално ценната информация ми е много малко повече ми е важна работоспособността на ПЦ-то във всеки един момент, ползвам няколко програмки и малко хардуер, и доста настройки са докато заработи, а работата ми е винаги за вчера  за тва и старото пц го държа на рафта до мен, ако стане нещо само да ги сменя иначе ако знаеш някоя удобна фрее програмка за бекъп можеш да споделиш 
|
| Нед Дек 23, 2012 1:12 am |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
free за съжаление не, че там има много недомислици и/или проблеми. Поне преди година беше така, сега не знам. Пробвах много,но сега ползвам http://allwaysync.com - $20 e или по-стара версия се намира из нета излекувана.
|
| Нед Дек 23, 2012 1:17 am |
|
|