Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Размисли за 9V батериите... 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Размисли за 9V батериите...
Изображение

Наскоро си купих от dealextreme една литиево-йонна батерия в "9V" формат. Тук съм я сравнил с още две химии: алкална, и презареждаема NiMH (8.4V), пак в същия вид опаковка, 9-волтова.

Та дивях се на горната графика сума време...
  • Името "9-волтова" е тотално сбъркано. Алкалната минава покрай 9-те волта за някаква нищожна част от кривата, литиевата никога не ги и доближава, само NiMH-то донякъде може да се нарече 9-волтово, и за капак точно него го зоват "8.4V";
  • Ако искаш да оцениш оставащия заряд по напрежението си без никакъв шанс. Където свършва NiMH-то, там почва литиевата;
  • Алкалната можеш да я разреждаш до 5 волта и още дава ток, литиевата вътре има защитна схема и я изключва на около 6.2 волта, а металхидридната под 7 волта почваш да я прецакваш и рискуваш да й обърнеш някоя клетка.

Та и конкретния въпрос - ако човек прави изделие, което ще се захранва с "девет волтова" батерия, къде следва да сложи тригера за "ниска батерия"? Според горното би трябвало да е към 7 волта, ама това означава пък, че на алкална ще се задейства, когато остава още 20-30% заряд в батерията... :-k

Чет Дек 20, 2012 12:13 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Размисли за 9V батериите...
Ами когато има "батери мониторинг" задължително се указва и каква е батерията. Не може да искаш да има правилна работа на монитора без значение каква батерия му слагат и на всичкото отгоре без той да знае какъв тип е батерията :) .

Чет Дек 20, 2012 12:19 am
Профил

Димитър е прав, с батерии не съм се заигравал, но дали следейки напрежението, токът който консумираш и евентуално напрежението след отпадане на товара не може да се даде някакво по точно заключение кога е пътник? Разбира се за да мериш без товар трябва схемата да го позволява.
P.s.
абе тая графика е хубава, ама няма данни с какъв ток разреждаш. Имай в предвид че при различен ток графиките може да са доста различни за различните типове.

Чет Дек 20, 2012 4:16 am
Профил
Аватар

а бе откак имам две dealextream-чави NiMH "9V" батерии мирясах с мултиметъра поне.
Преди току успяваше да му умре батерията и да нямам под ръка (сега едната стои
готова докато другата се цеди).

За NiMH е лесно нивото за "ниска батерия", аз го слагам някъде към 1.1 волта на елемент
май беше (дали и до 1 не съм нахалствал, то на тях нали им е добре да се разреждат докрай).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Дек 20, 2012 7:09 am
Профил WWW
Аватар

Само да вметна, че тази 9V батерия от карфур не е мярка за нищо. Досега каквито и батерии да съм купувал с тази марка, се изтощават много по-бързо от очакваното. За да не се объркат плановете ти заради фалшиви батерии, опитай да свалиш графики от някоя по-маркова.

Чет Дек 20, 2012 8:45 am
Профил
Аватар

Преди 20-ина години като се появиха алкалните баКтерии от Дюрасел ми се видяха
с голям капацитет и реших да опитам нещо - само за да открия, че нито пускат сериозен
ток (несравнимо по-малък от NiCd, NiMH при еднакъв размер, над 10 пъти), нито имат
хоризонтален участък в разрядната крива (както го е и премерил anrieff). Та не е да не
стават "за нищо" ама аз всъщност така ги броя :D .

Помня, че ги брояха "разредени" на 0.55 волта май беше, пълна трагедия.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Дек 20, 2012 8:54 am
Профил WWW
Аватар

По принцип "9V" е изкецан стандарт. Имам чувството, че всички производители правят тези батерии, колкото да отбият номера. Затова и човек не може да очаква технологични чудеса там.

Ако човек иска оптимума от обем - капацитет - пиков ток, истината е в AA размера. Там производителите явно съсредоточават усилията си, защото този размер се ползва масово.

Чет Дек 20, 2012 11:35 am
Профил ICQ

Dimitar написа:
Ами когато има "батери мониторинг" задължително се указва и каква е батерията. Не може да искаш да има правилна работа на монитора без значение каква батерия му слагат и на всичкото отгоре без той да знае какъв тип е батерията :) .

И ти си прав, ама нали ги рекламират като "взаимно заменяеми" принципно. Ето както tgi - мултицетите са предвидени за алкални 9V, обаче, ако ги ползваш непрекъснато, гризкат батериите твърде бързо - затова слагаш NiMH и заспива. Пък това, че характеристиките й са тотално други - да му мислят инженерите :twisted:

ToHu написа:
Димитър е прав, с батерии не съм се заигравал, но дали следейки напрежението, токът който консумираш и евентуално напрежението след отпадане на товара не може да се даде някакво по точно заключение кога е пътник? Разбира се за да мериш без товар трябва схемата да го позволява.

Наистина става като решение, ако схемата го позволява. Тази разлика в напреженията с/без товар е груба оценка на вътрешното съпротивление, и по мои наблюдения то нараства стабилно, при всички батерии, с наближаване на умирането.

ToHu написа:
абе тая графика е хубава, ама няма данни с какъв ток разреждаш. Имай в предвид че при различен ток графиките може да са доста различни за различните типове.

Ами, има, просто софтуерът ми не ги печата там, за прегледност. Алкалната е с 35 mA, литиевата е с 55 mA, NiMH-то е с 25. Горе-долу C/10 са всичките. NiMH-то може да понесе много повече, на 75 съм я пробвал, същата крива и капацитет дава.

Ицо написа:
Само да вметна, че тази 9V батерия от карфур не е мярка за нищо. Досега каквито и батерии да съм купувал с тази марка, се изтощават много по-бързо от очакваното. За да не се объркат плановете ти заради фалшиви батерии, опитай да свалиш графики от някоя по-маркова.

Ти може би не си виждал тестовете ми на батерии - ето няколко 9-волтови. Както можеш да видиш, Carrefour-ската не само е сред първите като капацитет, но и като цена/качество. Кривата й по нищо не отстъпва на марковите (да не говорим, че точно марковите нерядко са пълен ташак).

Чет Дек 20, 2012 1:28 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Цецо написа:
По принцип "9V" е изкецан стандарт. Имам чувството, че всички производители правят тези батерии, колкото да отбият номера. Затова и човек не може да очаква технологични чудеса там.

Ако човек иска оптимума от обем - капацитет - пиков ток, истината е в AA размера. Там производителите явно съсредоточават усилията си, защото този размер се ползва масово.

+1

Сега си играя с едни Li/FeS2 размер АА на Varta. Дават им капацитет 2900mAh и постоянен разряден ток до 2А. И вярвам да е така - GSM модула си се регистрира и работи перфектно с 3 последователно свързани батерии. Малко им е височко напрежението за 1,5V батерия (1,8V на празен ход, 1,6 под товар) та трябвада се внимава, но пък без да искам проверих, че Телита не гърми при 5V, въпреки, че е специфициран до 4,5V. :D :D

Чет Дек 20, 2012 3:35 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
...

Доктор Менгеле е жив !

Чет Дек 20, 2012 4:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
И ти си прав, ама нали ги рекламират като "взаимно заменяеми" принципно. Ето както tgi - мултицетите са предвидени за алкални 9V, обаче, ако ги ползваш непрекъснато, гризкат батериите твърде бързо - затова слагаш NiMH и заспива. Пък това, че характеристиките й са тотално други - да му мислят инженерите

Взаимно заменяеми, за да може нещо, което иска 9 волта да работи, ама не и да бъдат подложени на батери мониторинг. Същото е и при автомобилните акумулатори - можеш да сложиш обслужваем, не обслужваем или AGM. И при стайна температура всички са с еднакво напрежение, ама ако не промениш алгоритъма на заряд в регулатора на алтернатора, то като замениш оригиналния с някой от другите два типа и живота му се скъсява доста, особено ако околната температура не е константна. Знаеш ли мрежата с колко коментари от сорта е пълна - "Как стана така, че сложих AGM акумулатор за 200$ в колата си и той не изкара и 2 г., а обикновените за по 80$ карат по 6 г." :D .

Чет Дек 20, 2012 6:27 pm
Профил
Аватар

bateAz написа:
Desert Leo написа:
...

Доктор Менгеле е жив !

Е, стават и грешки понякога ... :oops:

Този вид батерии са създадени от Energizer и повечето инфо за тях са на същата фирма, но се правят и от Varta, Duracell, а може и от други производители.

Та експеримента беше преди да попадна на това:

Цитат:
Although the higher OCV of the LiFeS2 system is 1.8 volts, the nominal or rated voltage is 1.5 volts which makes it a suitable replacement for alkaline and nickel systems. The battery voltage will drop when it is placed under load. For this reason, the higher OCV will typically not damage electronic components, but device designers should take into consideration that the OCV of fresh batteries can range from 1.79 to 1.83V. LiFeS2 batteries fully meet the ANSI specification for a 1.5V battery. When a drain has been applied to the battery,
the OCV drops dramatically and then slowly recovers with time. The OCV for a battery can be misleading. A “good” battery will generally have an OCV >1.74 volts. Any battery with an OCV <1.70 (after it has been allowed to recover) is completely discharged. Although an alkaline battery may read “good” at 1.6 volts, this reading on a LiFeS2 battery indicates the product has been discharged.

Пука ми, че отговаря на ANSI, ся трябва да спретвам нещо като 2А LDO, което да смъкне напрежението до към 4,20V, а съм с ограничен до минимум бюджет.

Чет Дек 20, 2012 6:48 pm
Профил
Аватар

Мога да ти предложа компромисен вариант: ЛДО за 50 мА за захраниш бейс бенда, и директно захранване на изхода. Не че това е специфицирано, ама ...

Чет Дек 20, 2012 7:55 pm
Профил ICQ
Аватар

anrieff, наистина не бях виждал това твое изследване. Страхотна работа! =D>
Наблюденията , които имам върху батерии от карфур са върху ААА. Ползвам ги за една безжична метеостанция и знам обикновено колко издържат , а тези изкарваха наполовина. Отнася се само за една покупка от около 10 бр.
Аз ползвам 9V батерии само за мултицетите и съм забелязал, че знакът за изтощена батерия светва още на около 8V. Това доста би променило стойностите на реално използваемия капацитет.
Едит: Забравих да напиша, че и за мултицетите съм купувал такива 9-волтови - също ми се стори, че издържат по-малко, но не съм засичал точно. Може би не е лошо да свалиш графики при разреждане с малък ток и с прекъсвания - както е реалният разряд. Химическите източници имат свойството да възстановяват част от капацитета при спиране на консумацията, може данните за капацитета да се променят.

Чет Дек 20, 2012 11:02 pm
Профил

Ицо написа:
anrieff, наистина не бях виждал това твое изследване. Страхотна работа! =D>
Наблюденията , които имам върху батерии от карфур са върху ААА. Ползвам ги за една безжична метеостанция и знам обикновено колко издържат , а тези изкарваха наполовина. Отнася се само за една покупка от около 10 бр.

ААА-тата им не са нищо особено, макар и да не са слаби. Колко ток дърпат твоите метеостанции?

Пет Дек 21, 2012 12:36 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща