Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
STM32 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: STM32
Той по скоро пита за thumb команда?

Пет Дек 21, 2012 10:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Той по скоро пита за thumb команда?

ARM/Thumb - няма значение.
Стига да са подравнени. :)

Съб Дек 22, 2012 2:59 am
Профил

Я кажете, понеже заглеждам тия животни от известно време, какво IDE и какви компилатори ползвате? За програмиране ST-LINK/V2, предполагам, ама има ли IDE, в което да мога да пиша програмата, да компилирам, да програмирам и да дебъгвам?

Пон Фев 11, 2013 7:35 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
ама има ли IDE

Не свършиха се... и в склада няма :D
Шегувам се... има си всичко. И комерсиални и опън (ГЦЦ+Еклипс)... каквото ти душа сака!

Само дето STM са една от най-недомислените фамилии, ама тва е друга тема.

Пон Фев 11, 2013 7:49 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Миро, за дърпане на уши си! :) STM-ките са най-добрите на света и толкова! :D
Иначе има комерсиални, примерно KEIL и IAR с вградени компилатори и IDE.
Последните години тука една групичка на шаро (или Миро ли беше :) ) ползваме GCC базирани компилатори и Eclipsa за редактор. Някои ползваме jlink за програмиране и дебъг. Други FTDI трети ST-LINK базирани и т.н.
Избор има...
Във форума има дискутирани теми по въпроса.

Пон Фев 11, 2013 7:57 pm
Профил

А това като dev board като за начинаещ като как ви се вижда?
http://www.ebay.co.uk/itm/Open207Z-A-ST ... 3cc7d6c77f

Пон Фев 11, 2013 8:47 pm
Профил ICQ

По китчета митчета не си падам, но ако на теб ти харесва концепцията си го вземи, в случая интересното е това, че поне модулчетата може да ги ползваш и на други тестови платки и проекти.

Пон Фев 11, 2013 9:03 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Погледнете и това безплатно IDE
http://www.coocox.org/CooCox_CoIDE.htm

Има си и RTOS за него
http://www.coocox.org/CoOS.htm

:)

Пон Фев 11, 2013 9:24 pm
Профил ICQ

Цялата работа е че съм тотално неориентиран. С PIC32 имам взимане-даване, и общо взето го знам какво може, ама се стигна до ползване на LCD. Тръгнах да правя контролер във FPGA, който изглежда като SRAM, тоест има си адресна шина и шина за данни. Verilog-а го написах, стигнах до платката. Замисъла беше да се ползва външната шина на Renesas RX620, ама гледам масовото и по-евтино решение е ползването на SSD1963 за тая работа. Отново мога да го ползвам и на двете, имам малко dev бордче на RX, ама и ARM-а е толкова масов че няма как да го пренебрегна. А това ще ми даде възможност директно да го тествам как е като скорост и прочие. За RX-а също има вариант Eclipse + GCC. Като гледам и за PIC32 има разни плъгини, та ако сколасам всичко 32 битово да правя под една среда, ще е по-лесно, или поне така си мисля.

Та така. Ще прощавате сигурно елементарните ми въпроси, ама по тия ARM-ове има толкова творено, че човек дето не е в час се обърква.

Пон Фев 11, 2013 9:30 pm
Профил ICQ

Кокоса е голяма работа има много новаторства, но китайчетата имат проблеми с обновяването и тестването(не им достигат китайчета в университета, в който го разработват :) ) на новите версии, а последните няколко са направо на границата на неработоспособност. Изобщо още е далеч от това да работиш на него с перспективата да си завършиш проектите без проблем. Там компикатора си избираш какъв GCC базиран да е и си го инсталираш отделно, в старите версии беше интегриран и бе CS Lite.

Пон Фев 11, 2013 9:34 pm
Профил

sparkybg написа:
Цялата работа е че съм тотално неориентиран.

ти не знаеш накъде да тръгнеш, ние не знаем къде искаш да стигнеш... трудна работа.
Ако упражнението е с учебна цел всички варианти са добри. В най-лошия случай ще научиш как не се правят нещата ;-)
Ако е за бизнес зависи дали гониш цена, време, качество. Значи подкарването на LCD има софтуерен и хардуерен аспект. Само едното е безполезно. Обикновено няма малки процесори с вграден tft контролер, защото така или иначе не можеш да направиш читава графика с тях.
Все пак има разни gui-та като uCos дето изларват някаква статична картина, но обще взето е компромис. Отделно хардуерно ти трябва или външен контролер или дисплей с контролер, така че не пестиш.
Както казах обииновено се ползва по-гооям процесор с вграден контролер. Има доста такива за под 10$. Макар че в зависомост от Ос-а ти трябват памети, т.е. пак външни чипове. Но не чиповете.са.проблема, колкото BGA-та, сложни платки и т.н.
Има и трети вариант - процесорни модулчета. Има калинки ли бяха малинки ли бяха :-) Има китайчета, има и маркови. Последните обикновено са скъпи, но ако ти трябва нещо дето е минавало тестове... В тоя ред на мисли ronetix би трябвало да са пуснали модулче за новите куртекс А5, поне така пише на сайта на Атмел. Чипчето не е лошо, а пък ronetix са наши хора... друго си е като се работи на майчин език :-)

Вто Фев 12, 2013 1:41 am
Профил

Къде искам да стигна... 7 инчов LCD, например INNOLUX AT070TN90, че са евтини. Резолюция 800x480x16. Има и решения директно от RX-а да си управлявам дисплея, ама е компромис, а аз не искам компромиси. Тръгнах да правя графичен контролер във FPGA, който да ползва външната шина за памет на RX и да изглежда като нормален SRAM. Написах го, на симулациите изглежда ОК, че даже и при писане процесора не чака изобщо. Но после забелязах че SSD1963 вече са немира по-масово (преди няколко месеца като ръчках FPGA-то се намираше трудно), видях и няколко примера в YouTube със STM32, дето го ползва, после видях че STM32 си има интерфейс, дето може да се конфигурира да се използва точно за такъв контролер, и започнах да се питам има ли смисъл да продължавам с FPGA-то, като хем е по-скъпо (FPGA-то + мегабайт външен SRAM на 10ns), хем ще ми коства повече усилия, а не е сигурно че ще е по-бързо. Щината към FPGA-то работи максимум на 50MB/секунда, което са 25 милиона пиксела в секунда.

Засега външни библиотеки няма да ползвам. Просто искам бърз дисплей. При варианта с FPGA-то по екрана ще пиша все едно пиша в масив, а при SSD1963 са отделни команди за сетване на адрес и писане на пиксел, като то си инкрементва (или квото там ми е нужно) адреса при всяко писане.

Само че, в случая с FPGA-то първо имам процесор, който е нов и не съвсем разпространен, второ имам подкарване на FPGA, което ще ми е сефте (на симулациите изглежда да работи както трябва, ама надали ще тръгне от раз), а в другия случай - широко използвам STM32 + SSD1963, за което има хиляди примери и т.н. А в крайна сметка не е сигурно кое от двете ще е по-бързо.

BGA в цялата история няма. Всичко е QFP/SSOP. На FPGA-то съм си наместил крачетата така че да са ми удобни и платката също не е сложна. При SSD1963 пак така.

Ето примерно клипче със SSD1963+stm32f4:
http://www.youtube.com/watch?v=WcNgBEWWnrc

Вто Фев 12, 2013 9:48 am
Профил ICQ
Аватар

+1 за Миро. STM32 и подобните му имат смисъл само при дисплей 320x240, които са със собствена памет.

За другото си трябва пръч - демек слагаш си процесор с вграден LCD контролер и отгоре наливаш линукса и гледаш/пишеш отвисоко. Дисплея е сериозен и най-добре ползвай нещо готово, че ще брадясаш.

Говоря от опит, щото и аз се мъчих да правя подобни гимнастики - заеби. Опитваш се да ловиш маимуни с трици. Забележи, че ти го казва човек активно ползващ STM32 (демек аз) :)

Вто Фев 12, 2013 10:05 am
Профил ICQ

Единственото сигурно е че линукс няма да наливам.

Вто Фев 12, 2013 10:09 am
Профил ICQ

Значи "бърз дисплей" на такъв процесор е много измислена работа... Тия мегапиксели в секунда дето дават са fill с DMA. Ако само ще си запълваш правоъгълничета - ОК. Ама ако решиш да ренднеш един текст и отиде коня в ряката.

Единствения вариант е ако външния ти контролер има овърлей с който да превключваш между два екрана. Да може да има стабилна картина докато рисуваш следващия кадър. И пак зависи, защото ако имаш потребителски интерфейс трябва да осигуриш реакция в рамките на 100-200mS. Иначе се усеща зле, натискаш копчето и се чудиш натиснал ли си го и що не ти реагира... А да изрисуваш 1MB за части от секундата си е трудно, особено във външен чип.

Просто е невъзможно да направиш читаво GUI. Аз съм правил gui-та и Цецо също има опит и ти казваме че с пръдня боя не става... Така че освен ако не правиш нещо от сорта на фоторамка си преразгледай концепцията.

Вто Фев 12, 2013 10:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща