Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Размисли за 9V батериите... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Размисли за 9V батериите...
anrieff написа:
Ицо написа:
anrieff, наистина не бях виждал това твое изследване. Страхотна работа! =D>
Наблюденията , които имам върху батерии от карфур са върху ААА. Ползвам ги за една безжична метеостанция и знам обикновено колко издържат , а тези изкарваха наполовина. Отнася се само за една покупка от около 10 бр.

ААА-тата им не са нищо особено, макар и да не са слаби. Колко ток дърпат твоите метеостанции?

Не съм им мерил консумацията. С обикновени батерии (тошиба, филипс и т.н. , но без да са някакви специални и скъпи) издържа към година. С тези от карфур - към половин година. Подобно беше положението и с купените от кауфланд. Все пак , наблюденията ми са от преди две години и както отбелязах - еднократно . Освен това, сега се сещам, че не обърнах внимание за дата на производство и срок на годност. Не претендирам за представителност, просто тогава ги изключих от моя списък с батерии, които купувам :). Както виждам, може и да греша.
Малко офф: разгледах цялото ти изследване , включително на акумулаторите. За акумулаторите АА имам малко по-дълги наблюдения - ползвам ги вече почти 10 г. в едни уреди. Там разликата между марковите и обикновените е основно в броя цикли , които издържат. Когато са нови, са доста добри. След 20-30 цикъла тези обикновените започват да се скапват: увеличава им се вътрешното съпротивление и саморазряда, а капацитетът намалява. Голяма част от тях са напълно неизползваеми след година (50-100 цикъла). Не за всички се отнася, срещам и уреди с акумулатор на 7-8 години без да е сменян и още си работи, макар че явно е с по-малък капацитет.

Пет Дек 21, 2012 9:54 am
Профил
Аватар

Ами може тия от карфур да са с голям саморазряд. И нищо чудно, те разчитат да ги продадат веднага. Клиент който ги ръга в играчката на детето, няма и да разбере. А иначе да си имат капацитет и/или пиков ток, то трите величини не са непременно свързани (капацитет, вътрешно съпротивление, ток на саморазряд).

Относно акумулаторните (NiMh) то има батерии и батерии. Тия дето са по магазините са едно, а тия дето се вграждат индустриално - съвсем друго. Има NiMh батерии дето един елемент AA струва 10$ и нагоре:)

Ние например за дефибрилаторите едно време взимахме някакви NiMh Панасоник, дето имаха характеристики почти като на NiCd, държат страшен ток на разряд. Веднъж окъсих една и имах пришки по ръцете. Ама струваха майка си и баща си и няма как да си ги купиш ако не си от бизнеса.

Пет Дек 21, 2012 1:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Щях да пиша, ама Цецо ме изпреварил. Възможно е наистина саморазряда им да е по-висок, и много ми се ще да проведа някой ден и тест за дълготрайна издържливост на ниски товари. Някакви микроампери, с чат-пат малко повече товар - все едно standby устройство, дистанционно, този тип. Обаче как да организирам тестването на 20 вида батерии в период от една година, че да е и надеждно, че и да е честно за всички, сложно ми се вижда.

Пет Дек 21, 2012 1:58 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

От Lidl са си мнооого добре, само такива купувайте. Днес намерих един мултицет включен поне отпреди седмица и си беше добре. Освен това потекла лидълска батерия още не съм видял а би трябвало.

Пет Дек 21, 2012 8:31 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
От Lidl са си мнооого добре, само такива купувайте. Днес намерих един мултицет включен поне отпреди седмица и си беше добре. Освен това потекла лидълска батерия още не съм видял а би трябвало.

А какви потекли батерии се видял? Не ме интересува магазина, а марка и химия.

Пет Дек 21, 2012 9:05 pm
Профил
Аватар

Цитат:
А какви потекли батерии се видял? Не ме интересува магазина, а марка и химия.

Никополските от едно време - от тогава потекла батерия не съм виждал :D . На Дурасел тук им дават 7 години гаранция за съхранение (и като казвам гаранция, имам предвид истинска гаранция), т.е. дори след 7 г. пак ще стават за работа. Та не знам какви са тия батерии на Бонго, дето били супер и трябвало да течат след време :D .

Пет Дек 21, 2012 11:00 pm
Профил
Аватар

Едно време всички протичаха. Външният корпус беше самата цинкова гилза, когато тя се пробие вследствие химичните процеси в батерията, следва потичане. След това започнаха да ги правят с двоен корпус - т.е. има външен корпус върху цинковата гилза. Оттогава потичането е много рядко , по-скоро е изключение.

Пет Дек 21, 2012 11:13 pm
Профил
Аватар

Има течащи и сега, ама трудно им се пише името. :)

Всички китайски боклуци, като цяло вървят вътре с едни китайски батерии, дето са майко мила. Обикновенно на цветове пунтират марковите и надписите им са подобни. Та тия скоро пак ги бях виждал потекли.

Пет Дек 21, 2012 11:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Има течащи и сега, ама трудно им се пише името. :)

Всички китайски боклуци, като цяло вървят вътре с едни китайски батерии, дето са майко мила. Обикновенно на цветове пунтират марковите и надписите им са подобни. Та тия скоро пак ги бях виждал потекли.

Хаха, да, това са и моите наблюдения както наскоро бях писал.

Съб Дек 22, 2012 3:10 am
Профил
Аватар

Елементите на Лекланше не ги броим. Питах Бонго за съвременните батерии, защото и аз не съм виждал протекли такива. А обикновено се ползват докато девайса спре да работи. Да не говоря, че в стария ми фотоапарат стоят понякога година, че и повече.

Нед Дек 23, 2012 3:41 pm
Профил
Аватар

Преди година имах протекли батерии. И то оригиналните дюрасел на един фенер GERBER, който уж също е истински.

Пон Дек 24, 2012 12:01 am
Профил

Между другото, съвсем не е неочаквано и съвременни батерии да протичат. Точно в темата за батериите бяха дали пример за няколко Duracell-ки AA протекли, съвсем пресен случай със снимка. Също така един човек спомена, че му се е случвало и с Duracell-ки, купувани в Англия, макар че то едва ли има значение, поне по опаковката всички Duracell за EU идат от Белгия.

А до "оригиналните" батерии - имам едни такива Duracell AAA, които получих с wireless клавиатура, даже са си изрично маркирани като ОЕМ / "not for resale". Специално си ги пазя да ги изтествам как се държат спрямо купешки, ще пиша, като ги тествам. Засега не са протекли, но те не са и ползвани.

И последно - онази Li-Ion 9V от първото мнение - днеска ме впечатли, разредих я при 330 mA ток. Не само, че не клекна, ами и даже капацитета й е почти без промяна - 540 mAh спрямо 545 при разряд на 55 mA. Въобще не се "плаши" от такива тоци.

Пон Дек 24, 2012 2:47 am
Профил ICQ WWW
Аватар

anrieff написа:
....
И последно - онази Li-Ion 9V от първото мнение - днеска ме впечатли, разредих я при 330 mA ток. Не само, че не клекна, ами и даже капацитета й е почти без промяна - 540 mAh спрямо 545 при разряд на 55 mA. Въобще не се "плаши" от такива тоци.

Йехууу, това е много повече от впечатляващо бе, аз още гледам опулен числата ти.
Над двойно по-голям капацитет от всичко подобно, което съм виждал - че и рава да го
точиш на повече от 0.5C.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Дек 24, 2012 7:50 am
Профил WWW
Аватар

И какво толкова ви впечатлява. Номинално напрежение при разряд 7,4V = 2 х 3,7V. Зарядно напрежение 8,4V = 2 х 4,2V. Значи две последователно свързани клетки, които за този обем е нормално да са по 500mAh, че и повече. За тези ькумулатори разрядните характеристики дават Peukert Number/Constant около 1,016 срещу средно 1,3 за оловните. Та от Peukert's law лесно може да се сметне какъв ще е капацитете при съответния ток.

Пон Дек 24, 2012 10:41 am
Профил
Аватар

Ми 0.55*7.4=4.07 Wh, 0.25*8.8=2.2 Wh, бая разлика е спрямо NiMH в тая форма.

Дори NiMH да са не 0.25 а 0.3 (такива твърдения се срещат може би но си остават
само твърдения), пак е не малко (2.64 Wh).

Не бях виждал досега "9 волта" батерия с такъв капацитет/ток, все едно какво са сложили
вътре (те и в NiMH "9V" вариантите май слагат цилиндрични малки батерийки от друг формат).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Дек 24, 2012 11:48 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща