|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: Лично оръжие - дискусия
Уебстър, щат Ню Йорк - мъж запалва дома си и чака пожарникари на пусия  Друго си е да знаеш че във всеки американски дом може да има оръжие. http://news.yahoo.com/blogs/lookout/two ... 05823.htmlЕбати осраната свобода.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Дек 25, 2012 12:49 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
не знам как е по америчките закони, но даже според нашите настоящи критерии този не би трябвало да има оръжие.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Дек 25, 2012 8:11 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Здрав, бе баш на тебе съм сигурен, че не трябва да ти се обяснява как свободата може да бъде само налична или неналична, всякакви останали прилагателни са неприложими.
Светът е неуютно място и със свободата върви и известна загуба на уюта на групата, да. Това за което спорим тука е къде е границата - примерно Цецо иска повече строй аз по-малко, все разбираеми позиции и навярно лесни за промяна и според текущата ситуация, в която се намира човек.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Дек 25, 2012 8:17 am |
|
 |
|
nik
|
че той строя и групата какво общо имат с оръжията? нещо не те разбирам, хем искаш свободия, хем после пищов за да се пазиш от свободията... или искаш не свободия, а свобода? само че свобода не е равносилно на оръжие.... да, ако живеехме по единично в пещери, и ако пещерите бяха през повече от 10км точно това щеше да е решението. ама събудете се, отдавна не сме в пещери.... сега се славим с алкохолен туризъм, утре може да се прославим и със стрелба по подвижни мишени  обаче друго ми прави впечатление, до сега почти никакво мислене няма в посока "как да се грижим свободата да не се превръща в свободия и да няма нужда от оръжия" явно такова мислене е или трудно или така ни изнася... уж искаме свобода, ама не точно... колко от вас разбират че в обществото свободата не пада от небето, а идва от съобразителността един към друг? значи ако ще търсим границата... за да може да осигурим свобода на един да стреля по хора, друг трябва да му стане доброволно мишена... иначе първия ще ревне че нямало свобода.... е, такъв филм нема... ако всеки ще се съобразява със всеки, то и първия трябва да се съобрази ако иска да остане в обществото, но ако иска да е отшелник да ходи да си търси пещера.... няма място в обществото не може хем да се възползваш от превилегиите на обществото хем да живееш все едно си сам на света
|
| Вто Дек 25, 2012 11:20 am |
|
 |
|
Zdrav
|
tgi, трябва да признаеш че наличието на оръжие е усложнило ситуацията. Сигурно и пожарникарите са имали оръжие но са го оставили у дома. Очевидно наличието на оръжие само по себе си не предопределя една по-нормална развръзка и едни по-учтиви отношения(казвам го с ирония разбира се). И не може да предопредели до къде са границите и до къде стига наклонената плоскост. Сигурно съм тъп, ама мисля че ако в тази случка не беше намесено оръжието, независимо дали подпалвача е бил перко и е имал криминално минало, нямаше да има двама пожарникари убити в момент когато се отзовават на помощ. А наличието на оръжието не виждам с какво е допринесло в случая за наличието на свобода.
|
| Вто Дек 25, 2012 6:49 pm |
|
 |
|
tgi
|
Разбира се, че ако е нямал оръжие е щяло да бъде по-добре.
А ако е нямал кибрит да запали пожара - още по-добре. Да забраним и кибритите?...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Дек 25, 2012 10:01 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Ако има възможност да те убият от пусия с кибрит да ги забраним.  Няма как да откриеш границата за която говориш ако не правиш диференциация и нямаш разделителна способност да видиш отделните детайли. Така винаги ще те е страх да мръднеш от позицията в която си в момента да не би изведнъж да се озовеш на противоположната страна. Или както Димитър му казва - "да се плъзнеш по наклонената плоскост". Така че време е да спреш да слагаш в един кюп автомобили, кибрити и огнестрелни оръжия.
|
| Вто Дек 25, 2012 10:57 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е нали се позоваваш на тоя конкретен случай, точно така е. Ако не беше имал шанса да запали пожара жертвите му нямаше да дойдат - и нямаше да може да ги убие с оръжието, което е нямал право да притежава (нямал е право за никакво, 17 години е лежал за убийство). Или още по-добре той да няма право и да притежава оръжие и всички останали да нямат право и да са голи та да няма кой да го гръмне преди да се гръмне сам, това е което искаш (ако и да не разбираш на моменти, че искаш това, сякаш просто не ти се ще да повярваш колко суров е светът около нас...  ). Да видиш всички детайли в картина със 7 милиарда двуноги, всеки от тях описан с поне 100-ина гигапиксела... ти можеш ли? Аз не - и никой човек не може. В крайна сметка се стига до обобщения като това (да не беше имал оръжие, да не беше убил... да не беше имал огниво да не беше запалил пожар... и т.н.) които са еднакво глупави. Смесвайки достатъчен брой бои в крайна сметка винаги се получава лайняно кафяво.... Никога не ме е било "страх" или нещо друго да сменя позиция ако има разумна причина да го направя. В случая няма, само обобщения от горния вид. Харесва ни или не те _са_ в общия кюп, наречен живот на планетата ни - не особено уютно място, факт доста често забравян от много хора почувствали се сигурни благодарение на моментни състояния на изобилие и безгрижие. Всичко създадено дотук е толкова крехко, че да го рискуваме заради нечии индивидуални страхове правейки от хората мека беззащитна маса (доста успех е пожънат в тая посока, за жалост...) е непрактично и глупаво, _никой_ човек няма да спечели от това. Е, други видове ще спечелят - и ако стане така ще е в полза на прогреса, животът е конструиран да еволюира...
|
| Сря Дек 26, 2012 4:27 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако е нямал оръжие да не е убил - ВЯРНО! Ако е нямал кибрит да не е направил пожар - ВЯРНО! Ако е нямал кола да не е убил - ВЯРНО! Но е и вярно, че ако е искал да направи всичките тия неща, ще намери начин. Спусъка се натиска от човек, клечката се драска от човек, педала се натиска от човек. Но вместо да се забраняват толкова много неща аз викам най-добре да се забранят човеците. От там май тръгват проблемите в природата.
|
| Сря Дек 26, 2012 10:33 am |
|
 |
|
Zdrav
|
И обикновено избира начина, който му е под ръка. Аз лично, не говоря за забрана. Говоря за абсурдността на тезата, че наличието на оръжия възпира престъпниците и решава генерално проблеми. Или пък че оръжията(огнестрелните) възпират правителствата за да не правят хората на маймуни. tgi, опитвам се да се разпозная в образа на невинния юноша дето не знае че света е едно неуютно място и затънал в изобилие и безгрижие е тръгнал да се впечатлява от убийството на двамата пожарникари. Айде време е и аз да спра да пиша в тая тема.  Тя темата както е тръгнало сама ще се пише с новини от "страната с 300 млн. огнестрелни единици".
|
| Сря Дек 26, 2012 11:59 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
темата я започнах с новините от "страната със сравнително малко оръжия" 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Дек 26, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е то това ако решаваше генерално проблеми ехеее  . Разбира се, че не решава нищо генерално. Просто забраната е вода в мелницата да тия дето не ги харесваме, прави им живота по-лесен. Разбира се, че не ги възпира - но го прави по-трудно и оставя някакъв праг който не би им хрумнало да прекрачат, както го правят на разни места (че и тука се е случвало и се случва). Инак огневата им мощ е по-голяма от тая на всеки индивид докато всичко е мирно и тихо. Е защо, тя темата си е ОК, аз се дразня като отиде в киреча на баналностите. В момента я поизвадихме малко оттам - едва ли за дълго де  .
|
| Сря Дек 26, 2012 1:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Zdrav, мисли го както е с атомните бомби - знаеш какво би станало ако само една страна ги имаше и знаеш как е като ги имат много страни  .
|
| Сря Дек 26, 2012 5:46 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Димитре, чукай на дърво тия фанатици от Сверна Корея да не се сдобият с такива, че като нищо ще влезнат в ролята на някоя от последните ваши откачалки и тогава незнам какви ще ги разправяш....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Дек 26, 2012 6:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами аз до колкото знам Северна Корея има атомни бомби (поне 6 май)  . Иначе аз не мисля, че севернокорейците са фанатици и откачалки - комунистическа диктатура да, ама не и фанатици. От страните, дето имат атомни бомби аз лично мисля, че най-непредвидими са и най-голям проблем ще има с Пакистан. Ей тия там вече са истински фанатици. То и затова щатите им изсипват всяка година 10-на милиарда долара, за да стоят мирни  .
|
| Сря Дек 26, 2012 7:45 pm |
|
|