Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за цифров осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Въпрос за цифров осцилоскоп
Значи имам портативен цифров скоп UNIT 81B който работи само в режим DC , и следователно не мога да отделя само променливата съставка за да наблюдавам пулсации в захранване от порядъка на 5-10 mV. Или пък може но аз не разбирам как? ))

За наблюдение на пулсации от този порядък ползвам един руски портативен аналогов осцилоскоп.

Въпроса е ако си купя някой цифров от ebay тип Atten;Unit;Owon etc.100 Mhz/ 1Gs , със AC + DC coupling, дали ще мога да наблюдавам за наличие на такива пулсации в импулсно захранване?

Вто Дек 25, 2012 11:02 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за цифров осцилоскоп
dtmf написа:
Значи имам портативен цифров скоп UNIT 81B който работи само в режим DC , и следователно не мога да отделя само променливата съставка за да наблюдавам пулсации в захранване от порядъка на 5-10 mV. Или пък може но аз не разбирам как? ))

За наблюдение на пулсации от този порядък ползвам един руски портативен аналогов осцилоскоп.

Въпроса е ако си купя някой цифров от ebay тип Atten;Unit;Owon etc.100 Mhz/ 1Gs , със AC + DC coupling, дали ще мога да наблюдавам за наличие на такива пулсации в импулсно захранване?

Или пък, в много краен случай, сложи един кондензатор на входа :)

Сря Дек 26, 2012 1:51 am
Профил

Пробвал съм на цифровия но не става. Вместо да видя пулсации в захранването , се вижда една накъдрена синусоида с 50 Hz.

Сря Дек 26, 2012 2:52 am
Профил

dtmf написа:
Пробвал съм на цифровия но не става. Вместо да видя пулсации в захранването , се вижда една накъдрена синусоида с 50 Hz.

R към маса след C-то ? :)

Сря Дек 26, 2012 10:12 am
Профил ICQ
Аватар

Това
Цитат:
"...Under scope mode, Press Range button to switch between DC and AC measurement..."
не работи ли?

Сря Дек 26, 2012 10:20 am
Профил
Аватар

dtmf написа:

За да стане добре, трябва след кондензатора входът на осцилоскопа да е "повдигнат" постояннтоково , за да влезе целия сигнал в обхват. Може да го отвориш и добавиш кондензатор + постоянно напрежение през високоомен резистор, като напрежението е половината от входния обхват на ацп-то + едно малко реленце за преключваne AC/DC Всичко това е най-добре да стане след входните делители. Може да стане и на входа, но трябва постоянното напрежение, което подаваш, да е по-голямо от половината амплитудна стойност на променливото, което измерваш.
Надявам се да съм го обяснил добре.

Сря Дек 26, 2012 10:33 am
Профил

Desert Leo написа:
Това
Цитат:
"...Under scope mode, Press Range button to switch between DC and AC measurement..."
не работи ли?

Това няма ефект (DC coupling only). Като го натисна пак си показва нивото на постоянното напрежение (примерно 5V), само индикацията на цифровия волтметър минава на AC, и место да показва 5V става 0.

Чет Дек 27, 2012 2:06 am
Профил

dtmf написа:

Да наречеш UT81B осцилоскоп е доста оптимистично изказване. :) Той даже нормална сонда си няма.

Тия от eBay ще ти свършат работа, да. Лично имам HANTEK DSO1062B, и за моите критерии си е достатъчно добър. Засега не съм надушил изненади, сравнявайки го с Tektronix 2445B. Преди това имах пак ръчен OWON - също нямаше съществени кусури.

Чет Дек 27, 2012 3:23 pm
Профил ICQ

Това исках да чуя, а не да дам 300 USD и да се окаже че не вижда пулсациите в DC/DC конвертор примерно, и пак да карам с аналоговия осцилоскоп.

Иначе UT81B си има съвсем стандартна сонда като всеки друг осцилоскоп. Другото хубаво е че в режим амперметър също работи като осцилоскоп, докато при нормалните версии трябва да се експериментира със шунтове.

Чет Дек 27, 2012 9:05 pm
Профил

dtmf написа:
трябва да се експериментира със шунтове.

...или с токова сонда.

Колкото до другото - не виждам тоя уред да има BNC вход, тъй че дори единия край на сондата да прилича на истинска такава, реално имаш лайноягодка, защото входа на самия уред няма нищо общо с истински такъв.

Иначе - не подценявай аналоговите осцилоскопи. Има неща, с които се справят по-добре от цифровите.

Чет Дек 27, 2012 9:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Имаше една тема, която сега не мога да намеря - там ставаше дума за шумните входове на цифровите осцилоскопи - при даване активния край на сондата на маса и превключване на обхват 2mV, лъча е доста дебел. Имам GDS1062A - не е много стока на слаби сигнали - аналоговото TRIO е по-добро. Ако имаш възможност погледни това, което искаш да мериш при някого, който има подобен уред и си реши. Не че няма да ползуваш осцилоскопа за много други неща ако точно за това не е удачен де.

Съб Дек 29, 2012 9:23 am
Профил

AA написа:
Имаше една тема, която сега не мога да намеря - там ставаше дума за шумните входове на цифровите осцилоскопи - при даване активния край на сондата на маса и превключване на обхват 2mV, лъча е доста дебел. Имам GDS1062A - не е много стока на слаби сигнали - аналоговото TRIO е по-добро. Ако имаш възможност погледни това, което искаш да мериш при някого, който има подобен уред и си реши. Не че няма да ползуваш осцилоскопа за много други неща ако точно за това не е удачен де.

Затова се взима такъв, дето има функция за филтриране до 20Mhz. Шума де-факто си го има и при аналоговите - лъча обаче доста добре го усреднява, а като е цифров показва каквото е хванало ADC-то.

Съб Дек 29, 2012 10:47 am
Профил ICQ
Аватар

А един мармот увива шоколад :)

Входния усилвател на цифров осцилоскоп под 15000$ не може да се сравнява с входен усилвател на класически аналогов скоп от преди 20 години. Сегашните са абсолютни играчки или трябва да идеш в сегмента 50000$+ ако искаш читав входен усилвател.

В най добрия случай с сериозно цифрово мазане ще се опитат да ви нагодят картинката, ама ако някой ви убеждава, че с много изчислителна мощ можете да изкомпенсирате засрания входен усилвател... пратете му много поздрави.

Съб Дек 29, 2012 1:19 pm
Профил ICQ

Благодаря за акълите )) Поръчах един UNI-T 2X100 Mhz , нo явно руския аналогов няма да го изхвърля ).

Съб Яну 19, 2013 1:00 am
Профил

Добре се справя цифровия UNI-T . На снимката са двата при обхват 5 mV AC .
http://dtmf.snimka.bg/photos-from-gsm/t ... 589787.big
Не виждам за сега обаче да има опция като стария UNI-T , с пълен винаги включен автоматичен режим: сам да си превключва обхвати и време според вида на сигнала...

Последна промяна dtmf на Съб Дек 06, 2014 3:58 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 31, 2013 7:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща