Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Безкраина врътка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
за засичането на продължителност се използва ВРЕМЕ. Което пък е неприемливо за такъв датчик.
Змамисъла е бил с използване на засичане на времена като се игнорира въртенето ако е с по ниска или много висока скорост. На това точно сложих етикетче "Извратено"
Очевидно е че няма алгоритъм без засичане на време за този датчик не виждам защо се занимаваме с това още

Пет Юни 03, 2005 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ей...ти май пак не схвана :lol: Погледни хубаво диаграмата на Lino. Значи ако се върти надясно, първо идва B, след това идва A фронта. Обратното, ако въртиш наляво, първо A, след тва В :idea: Примерно...
Код:
int8 Read_Encoder()
{ If (!PINA)
     for (i=0;i<200;i++)
      { If (!PINB) {Return Left;break}
      }
If (!PINB)
     for (i=0;i<200;i++)
      { If (!PINA) {Return Right;break}
      }
}

Нещо подобно на горнотo ше връща резултат Left ако въртиш наляво, и Right ако въртиш надясно... Moже и да си го напишеш с прекъсване...както ти е удобно. Не виждам къде ти се налага да мериш време??? Цикъла от 0 до 200 е да изчаква за втори сигнал...ама ако не искаш да полираш в цикъл, ползвай таймер, OS, или квото ти дойде на акъла 8)

Пет Юни 03, 2005 7:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А какво става както си въртиш копчето извведнъж смениш посоката на въртене. И това се окаже в момент когато сигнала ти е бил нула. Тогава програмата ти продължава да брой в първоначалната посока а ти релано въртиш в обратна.
Ако еи тая ситуация има решение без отчитане на времена ще се съглася че не е извратен тоя датчик.

Пет Юни 03, 2005 7:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз на клавиатурата си имам такова енкодерче за усливането на звука...опитвам се да го направя тоя номер - да завъртя обратно след като съм минал средно положение....еми не става...На JVC-тата дето ги продаваме също не става :wink: Все пак доста се изхабихме за тая тема, предлагам ти да го пробваш тоя номер, след това да кажеш какво става като врътнеш наобратно :D

Пет Юни 03, 2005 10:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами освен тия двата дето съм ги свалял незнаино откъде друг енкодер с такива изходни сигнали нямам на нищо друго дето да ми е под ръка.
Така Като ги гледам ми напомнят да са от първите Philipsi elektronno регулиране. Ако ти поадне такъв можеш да му погледнеш енкодера.

Една уредба JVC има дето ми е на масата, тя е с енкодер с засъпване. Днес разкодирах един Грундиг дето е с такава врътка погледнах и неговия и тои е стандартен.
Единия от тия боклуци вече го изхвърлих но другия ще го запазя и мога да ти го подаря за експерименти. :)

Пет Юни 03, 2005 10:53 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Въпрос на конструктивно решение. За да не се налага измерване на периода е необходимо импулсите на двете поредици да следват непосредствено един след друг(заден<->преден фронат) и само една едновременна пауза за период. Ако има едновременни паузи от двете страни на импулсите ще трябва да се засече поне един период, за да се хване едната посока и след това може да се следят импулсите/посоката без измерване на времена.

__--___|____--________--_______ A
_--____|___--________--_________ B

__--____|___--________--________ А
___--___|____--________--_______ B

Съб Юни 04, 2005 12:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
За този датчик дето си го начертал не е съвсем като най разпространените но не е проблем да се работи с него,ще стане.
Обикновенно диаграмата е следната

____---------__________________----------___________

_______----------___________________---------______

тук две мнения няма,работи се удобно и надежно.

Съб Юни 04, 2005 12:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абсолютно сте прави, че ще е по-лесно... Незнам даже що ги не ги правят като стандарт по този начин....тоя дето го е измислил сигурно жена му предишната вечер не му е пуснала и решил да си го изкарва на нас :D Късмет че тоя датчик с който работих беше точно от тия извращения на техниката :x

Съб Юни 04, 2005 12:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
И аз имах късмет, първия дето вземах да ги разучавам да излезе такъв.
Еее доидохме на едно мнение че тоя датчик е извратен :) :partyman: :D :D

Съб Юни 04, 2005 1:30 am
Профил

Мнение 
някои беше споменал че ще постне работещ сорс за това нещо.... в момента имам желание да позвам такова нещо, ама ми се шашка, като въртя в едната посока ми отчита чат-пат и импулси за обратна посока....искам да видя как изглежда програмното решение, ако може за 18Ф452, на CCS C, 20МХц, на порт б пин 1 и 2, и да може да отчита без проблем 2540об/мин........Бъзикам се......и9нтересува ме само как да го накарам да не се шашка.... прикачам и сорца върху които си блъскам главата в момента....

CU

Прикачени файлове:
Rotary Encoder.rar [7.54 KiB]
232 пъти
Пет Ное 25, 2005 1:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами надали някой ще седне да си блъска главата с твоя сорс. Такъв тип грешки се търсят трудно обикновенно. Лесно ще си откриеш проблема ако иамш ICD2 и с подходящо поставени бреикпоинтове може да си хванеш проблема. Другия метод за настроика е с логически анализатор с които следиш входовете от енкодера и еднн или няколко контролни извода на които формираш иглички на опрдлелени места. тоест допълваш програмата с малко код за дебъгване. Може да ползваш и серииния порт евентуално пращаш от него в местата които те интересува някаква някаква стоиност или дали минава нишката оттам.

Пет Ное 25, 2005 2:23 pm
Профил

Мнение 
аха, хммм, това с

Цитат:
Ами надали някой ще седне да си блъска главата с твоя сорс.
, ми доиде и на мене на акъла, ама знаеш ли, може и някои да открие грешката, що се отнася до ICD2, мисля да си го скова това нещо, еи сеа си поръчвам процесора и ше го ковна.....ама и снего ше ми е трудно...маи..
Все пак се надявам че някои по-светнат от мен, ше метне един белтък на сорса ми :roll:

Пет Ное 25, 2005 2:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами да беше за АТмега да ти метна моя но не можеш да го портнеш със сигурност. Не можеш да манипулираш по подобен начин прекъсваниятя при пика.

Пет Ное 25, 2005 2:51 pm
Профил

Мнение 
хмм, то ясно, а нещо друго да питам, в момента съм отворил нова тема по въпроса, и там стана дума за Debounce, и затова да ми се шашка цепията, ти слагал ли си такова нещо (DEBOUNCE КОД)? другия въпрос е, какъв модел ползваш, механичен, или с оптични датчици??

Пет Ное 25, 2005 4:09 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://elm-chan.org/docs/tec/te04.html

P.S
На японски е но се разбира ако човек иска , пък и има преводачки за това

Пет Ное 25, 2005 5:11 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща