Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Читав bootloader за PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Читав bootloader за PIC
Не ми се открива топлата вода но нещото ще го давам надалеч и ще ми трябва bootloader който да е наистина тестван.
До сега не ми се е налагало да ползвам та съм малко лаик в това .Прерових чичко гугъл ама нищо не ми хвана окото и почти нищо не успях да подкарам . Искам от към страна на компютъра да са 2 бутона Отвори и зареди :)
Работя с CCS но неговия пример не се компилира за този пикльо .. иде реч за
PIC18f25K20 на 10 Mhz .... ще се налива през серийния интерфейс.

Ще съм благодарен за идеи и предложения ...

Чет Яну 10, 2013 8:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Читав bootloader за PIC
Microchip AN1310 , AN851

Пет Яну 11, 2013 7:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мерси Пирев подкарах АN1310 , засега работи но ще трябва да пиша мой си по-прост интерфейс за наливане , че това което са дали е доста "освободено" откъм функции.

Пет Яну 11, 2013 11:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Пробвай tiny bootloader. Аз от известно време го ползвам за 18-ки и съм доволен. За някой от по-новите серии е малко гърчаво да се подкара.

Нед Яну 13, 2013 1:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Ми мъчих се с него 1 ден .. без успех , пробвах още два някакви (ds30 нещо си и един друг който ми хвана окото заради простия интерфейс но така и не заработи и той ) ... от майкрочипския се дръпнах още в началото заради интерфейса им ама реално на този пикльо само той тръгна .. абе козата си сака пръч ...

Пон Яну 14, 2013 9:07 am
Профил ICQ
Аватар

Ами другия добре работещ е MCLoader, обаче за него ги няма сорсовете и няма как да си го прекомпилираш за конкретната задача. Повечето хексове са за външен осцилатор на 4 и 20 мхц. Освен това не знам защо но нещо не харесва лаг-а по усб конверторите и работи ужосно бавно, като понякога дори и дава грешка на средата. Tiny-то няма такива грижи и работи дори на LAN->UART конвертор без проблеми на 115кб. Обаче знам защо не си го подкарал - за него хекса трябва да ти стане точно 100 думи - демек може да се наложи да пооптимизираш малко сорса, който е достатъчно оптимизиран и не е много лесно да запазиш 100% функционалност. Аз например трябваше да пиша 46к22 - там PORTC е аналогов и трябва да се превключи на цифров за да тръгне уарт-а, освен това гадината тръгва на 1мхц вътрешен по дифолт и реално може да се пише само на 9600. Като се наслага сетването на клока, портц цифров и настройките за уарта и сорса става 108 думи. А хоста на пц-то записва стартовия адрес на програмата на фиксирано място (макс флаш - 100 думи)- с други думи един път се записва нормално и повече лоудера не бачка щото реално е "повреден". Мястото където може да се оптимизира е изчакването на уарта - там е направено с прост цикъл-брояч. Аз го смених брояча да е таймер0 и само се чеква флага за прекъсване - спестяват се 3 думи. Настройката за честотата вместо да записвам във WREG число и да го прехвърлям в осккон, само правя SETF OSCCON. Така пущината тръгва на 16мхц. Една дума се печели ако се махне изключването на уарт-а в края на лоудера. Другото място където може да се ореже с няколко думи е частта за писане в еепром-а (май 3 думи бяха там) обаче вече се губи функционалност.

Пон Яну 14, 2013 10:34 am
Профил ICQ
Аватар

Ми точно за такива особенности не ми се преоткриваше топлата вода ... реално изгубих 3 дена време да търся и да тествам глупости ... то и не можеш и да дебъгваш такова чудо .. абе мистика ... засега майкрочипския заработи дано не се оака въпреки че доста го тормозих .Само му е зор да го вкараш в режим бутлоудър без хардуерния ресет.Трябва да си доста бърз в клика на програмата и да ресетваш устройството ... тинито ми хареса че полира няколко секунди , та имаш време за реакция ... този има някаква команда на конзолното приложение което полира и го вкарва в буут режим .. абе ще се пише няма начин . Иначе аз място имам бол та не ми е проблем размера за сега :)

Пон Яну 14, 2013 12:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

един глас ЗА от мене за tiny-то.

Пон Яну 14, 2013 1:40 pm
Профил

Аз го правя с команда в нормалния софтуер. Един вид както си е в нормален режим му се казва да отиде в bootloader режим. После там ако няма активност да речем 5 секунди, пуска обратно нормалния режим. Последно с един преходник USB-CAN на PIC32 го тормозих - тръгна. Хем от фирмуера мога да ъпдейтвам буутлоадера, хем от буутлоадера мога да ъпдейтвам фирмуера. Не е завършено докрай, но работи.

...бях започнал и за dsPIC30 да пиша същото, за ъпдейтване през CAN интерфейса, ама за сега съм го замразил че се отвори друга работа.

Пон Яну 14, 2013 1:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Ама нас тука ни мързи да си напишем хоста. Лично на мен ми е много гадно както пиша за въшките да почна да творя за ПЦ. Баш това правя в момента и ми е много криво. Освен това имам два контролера дето единия е на 3000 км от мене а другия на 200 м по-наблизо. Нали се сещаш че трудно ще скокна за такъв кратък период до УК :)

едит : ако искаш ще ти пусна сорса да видиш как съм го сътворил за 46к22. Предполагам че и за твоя ще стане нещо подобно.

Пон Яну 14, 2013 3:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Ми пусни да вида ще захапе ли и на моя пикльо.

Пон Яну 14, 2013 4:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Пробвай този: http://mrmackey.no-ip.org/elektronik/ds30loader/
Гледам, че има някакво сравнение с тини-то тука: http://ds30loader.com/files/documents/ds30_loader_-_tiny_comparison.pdf
Според него е по-добър - с повече екстри.
Аз работя с 16 битови и го ползвам за развой с тях, но незнам как е с другите...

Пон Яну 14, 2013 5:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Ето. ама е за 46к22. Има и един файл icdtypes който също трябва да коригираш там къде е за 2520, да стане за 25к20. Всъщност това го има описано някъде по сайта му. Ама щом подкарах 46к22 с вътрешен с 25к20 и с външен оск. няма да има грижи. Само тука уарта май не е на 115 както пише в заглавието...

Прикачени файлове:
18F46K22_16M_115k_tmr0.asm [4.82 KiB]
179 пъти
Пон Яну 14, 2013 6:42 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]