| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: инвертор за 3-фазен мотор - как работи?
Не съм срещнал още българския термин, затова ще го напиша като "нелинейностен фактор на мощността". Та една сграда с много ,много офиси - компютри, енергоспестяващи лампи, факсове, принтери -сигурно доста се доближава до сегашната граница 100кВата. Нейният ФМ ще е силно влошен, поради многото нелинейни консуматори- ако и да няма нито един мощен двигател в сградата. Предполагам,въпрос на време е- енергото да си поиска надбавките за лош фактор(и да поиска смъкването на границата 100кВата).
|
| Съб Яну 12, 2013 6:54 pm |
|
 |
|
nik
|
гледах преди години един филм за строежа на хотел в дубай, оказало се в последствие че ел.инсталацията не стига заради нелинейния товар на всички устройства които на входа имат грец, резултат - синусуидата заприличва на нещо като нагърчен трапецовиден сигнал, обаче вместо да сменят цялата инсталация сложили на няколко места в хотела устройства които правят корекция на формата на напрежението - там където е над идеалната синусуида устройството консумира енергия и зарежда кондензатори, там където е под идеалната синусуида черпи от заредените кондензатори и връща енергия в мрежата за да корегира формата
|
| Съб Яну 12, 2013 8:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами това за офис сграда е така, затова трябва доста внимателно да се подхожда както при проектирането така и при оборудването. По отношение на осветителните тела проблеми няма, читавите такива са си имат PFC и черпят линейно. Проблем можеда дойде от компютрите, затова като се купуват е добре да се вземат такива с наистина качествени захранвания. Марковите такива по принцип са наблегнали на това, тия асемблирани в БГ трябва да се искат с активно PFC. От друга страна е добре кабелите за компютрите да са по дебелички, не само заради нелинейната консумация. Отделно ако говорим за офис сграда съвсем нормално е според мен всички компютри да са на общ UPS в тоя случай каквото и да става енергото няма да има никакви грижи тъй като UPS обира всичко, въпроса е дали UPS в един момент няма да изквичи че го претоварваш ако са ти кофти захранванията. Отделно това за което говори nik, има решения които се монтират в етажните табла, обравят не само сговнясаният фактор,ами са и добри филтри за всякакви външни смущения, но много рядко някой иска да ги изпозлва.
То в една сграда имаш и друг проблем и то не малък, климатизацията. Много малки климатици могат също да ти сговнясат инсталацията, особенно ако се мине с някой по евтино решение. Ако системата е VRV нещата са по-лесни, първо че тя ще е на някой от сериозните производители, съответно те са помислили за такива проблеми, и второ имаш повечко по-малки товари. Ако обаче е чилър там не се зане на какво ще попаднеш, отделно има сравнително големи мотори които са си проблем.
Въпроса е че в голямата сграда трафа си е твой, и какво става от към ниско напрежение енергото не го е грижа много, а ти пък ако си хитър мериш на СН и си спестяваш и още някои проблемчета. Така или иначе енергото се вълнува най-вече от кос.ф нищо друго.
|
| Нед Яну 13, 2013 7:33 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Доколкото и аз знам, енергото у нас го интересува само дефазирането - демек това дето му викаме кос.ф. Несиметрията новите електромери много не ги интересува доколкото съм запознат - те си семплират на доста висока честота и си смятат всичко до последния микроват.
Дан, това колко THD ще докараш не зависи само от устройството. На мене тая тема за PFC-тата в момента ми е много болна, щото се мъчим тука на един източник със сравнително високо изходно съпротивение. Та там с обикновен грец THD-то е кажи речи 80%. И съответно имаме един генератор с ниско съпротивление при който нещата са малко по-добре в същата конфигурация на консуматор. И дисторшъна е толкова голям че чак генератора почва да бръмчи на 3-ти хармоник.
В моя случай единствения начин THD-то да падне до към 5-10% е с повишаващ управялем изправител (нещо като трифазен инвертор наобратно) при това за честота от 10 до 35 херца - а такива устройства за мощности от по 5 киловата нагоре са наистина рядкост. А тая кьорава честота ... - само да ми падне бившия колега дето е сътворил тая простотия - ше му усуча вратлето...
|
| Нед Яну 13, 2013 1:40 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Така де, точно тая работа се оправя с читаво направен ПФЦ. Предполагам точно това правиш с този "повишаващ управляем изправител". ПФЦ-то е изправител + повишаващ преобразувател. Само нещо не стоплям частта за 10до 35 херца- това за някакъв асинхр. двигател ли е?
_________________ Хайде де!
|
| Нед Яну 13, 2013 8:23 pm |
|
 |
|
nik
|
за 1 фаза лесно ама винаги като е ставало въпрос за ПФЦ все съм се замислял как става за 3 фази... сега изрових няколко документа, още да ги асимилирам ама изглеждат логични... http://www.freepatentsonline.com/6567283.htmlhttp://www.docstoc.com/docs/48561594/A- ... r-with-Two
|
| Пон Яну 14, 2013 2:52 am |
|
 |
|
Cekins
|
Става въпрос за сихнронен генератор с постоянни магнити. Оборотите са променливи тъй като ветровата машина си има разни специфики. обаче полюсите не са много добре подбрани като бройка за точно тази ветрова машина... Просто е трябвало да са 2 пъти повече. И така се получава че работната зона (където може реално да произвежда енергия) е от 10 до 35 херца. Когато работиш с мрежата е едно а в моя случай малко по криво. Мрежата я знаеш 50 хц 220 волта. Може да се оптимизира за тия конкретни стойности. А при мене напрежението е от 0 до 500 волта и честота от 0 до 35хц. (айде 50 херца да кажем е вече екстремалната зона на машината). При мен е по-лесно самото пфц да си е изправителя - с други думи ползва се трифазен мост само че общите емитер-колектор на всяко рамо става вход а там където се подава DC-то стават изходи и се управляват транзисторите по подобен на инвертора начин. Само дето започват да работят в Boost режим всяко рамо на всяка фаза. А когато не цъкаш транзисторите диодите си го играят като изправител 
|
| Пон Яну 14, 2013 10:51 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Тук ме вкарваш в малко озадачение: това, което описваш малко ми прилича на циклоконвертор, но... с такова нещо могат да се създават само честоти по-ниски от основната. Така че защо не го правиш с повишаващ изправител + инвертор. За какви мощности говориш? Пусни някаква принципна схемка, да не би аз нещо да пропускам...
_________________ Хайде де!
|
| Вто Яну 15, 2013 2:21 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Няма цикло-микло. Най-обикновен синхронен генератор с постоянни магнити куплиран към вятърна турбина. Генератор тип палачинка (доколкото знам му викат). Както вече съм споменавал няколко пъти, от около година "гоня вятъра" www.mccamley.comЕй тука можеш да видиш какво се опитваме да правим. Специално тези са 1 киловат. В момента колегите конструктори подготвят 12 киловата турбина. И понеже шефа не иска да чува за редуктори и подобни се налага генератора да е доста големичък за да може да прави киловат при тия обороти. Реално генератора който имаме в момента е към 4.5 киловата, само дето от 50 до 150 оборота при 2 киловата ефективността му пада под 70% - естествено това е нежелателно. Та при тези условя единственото смислено решение да се използва енергията е да се изправя и с инвертор да се тъпче в мрежата. Естествено тука в БГ тва е малко борба с вятърни мелници (визирам електро разпределителните дружества). Ама в UK директно си се включвам и електромера показва -ххх вата  Та като почне да се консумира ток от тоя генератор с грец и т.н. самия генератор - чисто механично - започва да трепти или по-точно да бръмчи. Сега това което се опитваме е да влезем в нормите за звуково замърсяване в градска среда на запад (30 дб нощем и 40 денем). Ветровата машина (турбината) е абсолютно безшумна - тя е проектирана да е такава. Аеродинамично отвсякъде е 6. Обаче гадния генератор ... бръмчи. И то бръмчи заради изправителя. Аз бях започнал да мисля за бууст изправител (това което обяснявах по горе) обаче сега дойде един консултант от UK и той малко не ще да се прави така, защото пък много бързо се повреждали генераторите - пробива изолацията на проводника в намотките заради високоволтовите спайкове причинени от бууст-а. Каза че нормален генератор сдава фронта за половин година.
|
| Вто Яну 15, 2013 3:11 pm |
|
 |
|
nik
|
и аз точно това си помислих, че ползваш индуктивността на намотките за бооста, и се замислих точно за пикове и изолация.... виж по горе първия линк дето съм пуснал слагат кондензатори на входа, за да не връща високочестотни пикове назад, после имаш 3 индуктивности които всъщност правят бууста така че сложи си го това отпред и няма да имаш ядове
|
| Вто Яну 15, 2013 6:50 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Много се чудех дали да пиша в темата, но все пак накратко и от мен:
---- малко теория --- 1. При синусоидални величини (верига с източник на чисто синус. напрежение и само резистори и кондензатори и бобини) косинуса от ъгъла м/у напрежението и тока във веригата е равен на фактора на мощност или отношението на активната в/у пълната мощност. 2. При наличие на хармоници в напрежението и/или тока във веригата твърдение 1 вече не е вярно, най-малкото поради едно просто нещо - кой точно ъгъл м/у ток и напрежение ще измерваме за да му пресметнем косинуса, този м/у напрежението и третият хармоник на тока или някой друг пети например ...??? Точно затова при захранвания чиито изправители генерират хармоници в тока който консумират се говори за фактор на мощност а не за косинус Фи. ---- малко практика--- 1. За да конпенсираме лошият косинус или реактивната (да речем индуктивна) енергия във верига с чисто синус. величини, използваме паралелно включени кондензатори като подбираме капацитивното им съпротивление да е равно на индуктивното такова във веригата (за работната честота разбира се, обикновенно мрежовата). Паралелен трептящ кръг или при резонанс тока към кръга е по малък от тока който циркулира вътре в кръга. 2. За да конпенсираме лошият фактор на мощност който е в резултат от работата на мостов диоден изправител на пример , се използват по сложни устройства които са комбинация от реактивни и активни компоненти , които най-общо казано имат за цел да натрупват или да консумират енергия от мрежата по времето когато диодният мост не го прави и да я отдават към диодният мост във фаза със мрежовото напрежение. Като краен вариант да се постигне консумацията на ток от веригата във фаза с напрежението подавано към вергигата.
Така ни учеха едно време в миналият век.
|
| Сря Яну 16, 2013 11:56 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Абе то хубаво са ви учили, ама искам да ми го покажеш тоя пасивен филтър (щото то напрактика си е точно това) дето ще работи в зоната 10 - 35 херца (3 фази) и ще е за мощност от киловат и половина до два примерно. Върти го сучи го - става 200 килограма дросели и кондензатори - пък колко ще струва не ми се говори. За това най-лекия вариант е това за което говоря. И въпреки всичко направата на такова устройство си е ... доста труд. А на мене ми е все тая какъв ще е фактора на мощността - реално консумирам от източник дето няма нищо общо с мрежата. Само да го нямаше пустото бръмчене - хич нямаше да се занимавам с това сега.
|
| Чет Яну 17, 2013 10:31 am |
|
 |
|
bLdC
Ранг: Минаващ
|
Много интересен дизайн. Преди време имаше едно предаване по ABC "The New Inventors". Там видях за първи път подобен дизайн на турбина, оптимизирана да използва вертикалните въздушни течения създавани от фасадите на високите сгради в града.
Успяхте ли да направите 15м-ва остановка или това са прогнозни данни за бътеща разработка?
|
| Чет Яну 17, 2013 6:22 pm |
|
 |
|
Cekins
|
В момента започваме да работим по въпроса. Реално това малкото е просто прототип. Данните в сайта са малко относителни. Това което се работи в мента ще е високо 10м. Колко киловата ще прави - ще видим като стане. Шефа иска до края на годината да е готова.
|
| Пет Яну 18, 2013 2:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Те това е, хора без работа, дай им да гонят вятъра и им гледай сеира...  това на шега, ама съвсем не на шега тия вятърни алабализми взеха в много да ми идват .... а бат гойко оня ден каза " .. е сега вече сте добре дошли..." на тия с вятърничевите енергии
|
| Пет Яну 18, 2013 5:25 pm |
|
|