|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:45 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
По устоичивост пиковете са тояно след MSP. Стабилни са ще рече. А и MSP при лошо проектирана платка и подходящи смущения могат да се дънят. Така че не забравяй да мислиш като правиш опроводяването 
|
| Пет Ное 25, 2005 1:42 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е незнам приятел, какви ги дробиш. Пика колкото е дървен толкова е и железен. Работя с тях от повече от 7,8 години. Много главоболия съм имал, но никога не се е издънил от външно въздействие. Какво си направил, незнам, но начина по който го обясняваш, само увеличава мъглата. Какви релета, какво пържене?
Както и да е. В момента има такъв избор от микроконтролери, че даже е отвратително голям. И не е вярно че в БГ не можело това и онова да се намери. Специално микроконтролери има всекакви. Това за конспирациите си го избии от главата - смешно е и е глупаво. В край на краищата живеем в 21 век. Във момента съм във Франция и мога да ти кажа, че положението откъм компоненти е много по трагично отколкото в БГ. Тук единични бройки, просто не можеш да си купиш, ако и да си президента. Няма Comet, има един Farnell и няколко подобни. Знаеш им цените и колко богат е избора там.
В това отношение само Америка и Азиа са по напред от БГ. По отношение на компоненти в БГ е направо добре, вервай.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 25, 2005 1:49 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
В БГ наистина е много добре, и в САЩ няма кй знае какъв избор, верно има електрони магазини на не лоши цени, сигурно в някои от големите градове има и съответните истински магазини, но примерно тук където съм аз няма, резистора в магазиа няма да казвам на каква цна е, а че тримерче струва 1.7$ .... това е в радиошак, нормално е, но не намирам нищо друго, а от електронния магазин хубаво, ама не е нормално да платиш 7$ транспорт за 10$ части .... та БГ е добре.
А по отношението на написаното от Риал маниак, не знам дали четеш, или ете избирателно, никола ясно е писал, екраниран и добре опроводен AVR се доближава до TMS и е по сабилен от PIC на гола платка, предл=полагам произолно проектирана ........ ако сложиш PIC-а в кутия и с добре направен платка той ще е по стабилен от TMS на гола платка за AVR няма да сравняваме.
А относно проблемите ти .. не мога да схвана как така релето хем включва хем не, нещо тм не ми е ясно в писанието, и съвет, буферирай релетата, не ги навръзвай директно към процесора, не е добра идея, както споменах контролер с пик работи до волт дъгата на заваръчен автомат, която излъчва много повече смущения от твоите релета.
|
| Пет Ное 25, 2005 9:24 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Относно това как стои в чужбина въпроса с наличностите и възможностите относно MCU-тата :
опитвате се да ми кажете, че новобранец трябва да си купи 50-100 бройки , така ли ?
Няма е-магазини , в койт ода кажеш това по Х бройки ? Това не мога да го повярвам
По проблема с пика - по-късно ще дам схемата и пак казвам не е външно , АМИ когато на входа има НЕСТАБИЛНО състояние на контакта/релето пика се шашва и минава на някои си адрес от паметта и от там продължава да изпълнява програмата (поне до колкото го виждам как действа).
Иначе след като хванах , че проблема е бил в акумулатора пробвах с бормашина над/до пика , проблеми с външното смущение нямаше. Не заби, нито нещо, но при нестабилно състояние на входа (ту 1 , ту0 ,което се мени за някакви изкл. малки временна) се шашка -> по мойте вижданя все едно се променя PCL-а и почва да изпълнява програмата от дадения адрес.
|
| Пет Ное 25, 2005 6:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако в щатите има проблем с чиповете - незнам защо аз от там си ги купувам тогава, а не от прекрасната ни родина.
http://www.digikey.com
http://www.newark.com
..................................
и още колкото си щеш. А, Тони - да купуваш от радиошак - ми се струва несериозно - това е все едно ние в Пловдив да пазаруваме от Викиват.
|
| Пет Ное 25, 2005 8:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз споменах кое го налага, относно електронните магазини не говоря, arrow, dgkey, има и доста други, но реални магазини нямам, там е проблема, значи може да е само в там където съм аз, но не мога да намеря. Преди свдмица като ми дойде кита за Cygnal ми трябваше тримерче за аналоговия вход, резистори,отидох и си ги взех от радиошак-а, каквото има такова.
За Маниака, не не икам да кажа че трябва да си купиш 50 бр., искам да кажа че ако искаш добра цена трябва да купиш през интернет, но там имаш доставка, ако искаш 2-3 процесора те е ти струват 10$ да речем, а транспорта им още 7. Докато в София комет, футурел, мТ1, К1 .. и още един куп, отиваш и купуваш директно, не плаюаш транспорт, и което е по важното не чакаш, защото и тук може да не се чака, но тогава плащаш доста по дебел транспорт, и може да ги имаш на другия ден до обяд.
После с платкаджийниците като гледам нещта са по-скъпи, още не ми се е налагало д поръчвам платка, но като гледам цените по списанията ....... но се надявам поне да са качетвени.
|
| Пет Ное 25, 2005 9:02 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Да разясня остана само пробелма със смущеняита на ПИК-а ми
Проблема се реши по логичен и лесен начин и въпреки това съм лееко недоволен от пика по отношение на смущенията, сега ще разберете за какво иде реч
Значи:
PIC16F628A -> 5вх. и 5изх управлявани по РС232 (RB1:2) + RB0 out свободен (13i/o) + 10Mhz OSC + MCLR ON, PWRTE, BODENOFF, WDTON (в началтоо от нужда , после за всеки случей).
на 5изх има просто 5 светодиода колкото за индикация , на 5-те входа има изтеглящи резистори към '1 и' ТРЯБВА да има 5 релета (които при вкл. дават към маса и се установява лог '0' - ясна работа).
за пробата ползвах само едно реле на един от входовете (най-често го връзвах на RA2 без особена причина).
Вкл. изкл - няма проблеми, но почна ли умишлено да държа релето в състояние , в което контактите му припържват , пик-а почва да вкл. и изкл. някои от изходите (поне това е видимото, което става).
защо става така - абе имам моята теория и ако Ви е интересно ще я кажа, но аз самия не съм Й особено голям "верник"  D
---
та как се реши проблема - логично и простичко по механизъм  - с транзистор -> по-точно с оптрон , още по-добре
сега работи на 6 !!!
Колкото и да припържва релето , оптрона ще пусне , едва когато се установи за достатъчно дълго 5в , толкова дълго , че да има достатъчно време светлина вътре  и се отпушва транзистора (в оптрона) и оп към маса и оп лог '0'
[ Като вече в пик-а си се прави логиката , 1-ца ли е -> изключено е релето , 0-а ли е -> включено е релето  ]
Та така. елементарно , ама трябваше по-рано да се направи.
---
Ще го кажа по моемо: ясно ми е, че директно механични механизми не трябва да се дават на PIC-а ,но все пак си мился , че не трбяваше да се смущава (от директно свързано реле + на входа изтеглящ резистор) или поне не така
Написах всичко това, защото почнах да обяснявам проблема и може някои някога да стигне до подобно състояние и в тази тема , пък да се чуди защо не пише отгоовра (след като е намерн) и да се надявам тогава горното ще му помогне
--
приемам критика , ако горе нещо съм го написал неправилно 
|
| Пет Ное 25, 2005 11:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
|
| Съб Ное 26, 2005 12:01 am |
|
 |
|
ToHu
|
Чакай, чакай малко ..... ти оставяш релето при напрежение при което котвата не може да затвори, т.е. котвата вибрира, така ли да го разбирам ? Ако е така, ама не виждам изобщо какво смущения може да имаш, верно че тук самата котва мени при движението си създава предпоставки за индуциране на смущения по захранването но те не са големи. Ако обаче си вързал НЗК да изключва релето, т.е. да си го накарал така да генерира, това са си едни много сериозни смущения по захранването, които ако не си ги отфилтрирал може не само да го шашкат, ами и да го повредят ако нямаш обратен диод на релето, въпреки че е установено че PIC в това утнопение е много дуракоустойчив.
Самите контакти на релето не могат да създават смущения, те просто ти правят много импулси на входа към който си ги вързал, и е нормално PIC-а да реагира на тях. Оптрона няма да те спаси, той не е много по-бвен от пика. В тоя случай си се слага или RC филтър, или си правиш софтуерен филтър.
Друг въпрос е ако контактите свен да подават маса на входа комутират и още нещо ... ако дадеш една схема какво точно правиш, съвсем конкретно ще ти обесним защо става.
Не вини пик-а, в случая проблема няма нищо общо с него.
|
| Съб Ное 26, 2005 12:20 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Значи долу писа човека към който се обръщам за всикчи електронни и електромеханични въпроси , нужди.
т.е аз си се занимавам само с MCU-то , нещата около MCU-то се слагат съветвайки се и с него (т.е той лепи платките и мисли винаги как може да ми е*ава MCU-то )
Надявам се сега да се изясни какво точно се прави  :
-------------------
" ( Ако обаче си вързал НЗК да изключва релето, т.е. да си го накарал така да генерира,)" ---> Да почти нещо такова по скоро контактите да вибрират като луди ... или и ефекта ,че а да се затворят и не се затварят или а да се отворят и не се отварят. като го правиме нарочно като управляваме ръчно с полувключен контакт 220 волтово реле(за променливо н-е) а вибвиращите му контакти които са напълно галванично разделени от всичко освен от това да дават накъсо истеглящият резистор от входа на PIC-ка към (+5V) който дава постоянна логическа единица. та въпросните нарочно за опита вибриращи контакти давайки ги паралелно на резистора за да осигурят логическа нула явно через нарочно лошият си контакт или через нарочно бързото вибриране което едва ли може или знам ли да е повече от кратно на 50Hz или 100Hz дават забиващият PIC-а резултат .... А когато при същите условия този контакт се прекара през оптрон и оптрона дава на PIC-a после,за сега от многото опити неуспяхме да го забиеме... Та стигнахме до извода ,че винаги трябва да е през електронен елемент -оптрон... и никога ръчно или механично с обикновенни механични контакти ... Целта ми е да разбера при какви най-лоши условия може да устои PIC-а и съответно кое да се оправи чрез софтуер, кое чрез хардуер - схемата , елементи. В този случей решението с оптрона ми харесва.
----
|
| Съб Ное 26, 2005 1:00 am |
|
 |
|
HCL
|
Маниак а схемата? Ако можеш я качи, че и на мен ми стана интересно.
|
| Съб Ное 26, 2005 1:04 am |
|
 |
|
ToHu
|
Aaaaaaa 220 V реле мъчиш .. и го комутираш, това обеснява мн неща. После писал си че контактите са паралелно на резистора ..... те трябва да са от входа към маса за да ти дава лог.0, предполагам е грешка при писането.
Един 220 В кнтактор и на ме ми е разказвал играта предавайки смущения по захранването веднъж, за чието остраняване се наложи да слагам LC филтър и да сменя линейния стабилизатор с импулсен, и освен това излъчва, но това лесно се оправя. А какво можеш да оакваш от ПИК-а, казах ти вече в какви условия рабти и ако помня добре без галванична развръзка на входовете, значи крайни изключватели с около 2 м кабели, на рзтояние от 30-100 см има волт дъга от СО, входовете са директно в процесора, като обаче директно на куплунзите има запоени дросели, след тях кондензатори. Кутията естествено е метална, проблеми нямах никакви. Имам изход за честотн регулатор който сусхто е през дросел, напреженовия де, за скоростта. Грижи никакви. Това какво да очакваш от пика не е много удачен въпрос, по скоро въпросът е как да направиш схема и опроводяване, там има мнооооого тънкости, мисля е писано по част от тия въпроси, някъде в библиотеката имаше и не лоша статия на руски.
|
| Съб Ное 26, 2005 1:13 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
То и аз мога да я начертая ,ама не мога да гарантирам ( на 99.9%* ), че няма да има грешка, та ще се въздържа.
Иначе мисля се разбра как действа схемата
Утре по някое време Drebosyka ще я начертае 'красиво' (както си му е реда) ,защото сега е на хвърчащи лист(чет)а драсканици тук таме по тях.
'Човека', който ми помага (как звучи само  ) се казва Дани, а прякора , който ползва е Drebosyka.
Лека нощ от мене, стига толкова за днес
* - иначе е ясно , че няма нищо сигурно на 100% 
|
| Съб Ное 26, 2005 1:39 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Ето я схемата от Drebosyka:
|
| Съб Ное 26, 2005 9:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммммм тук ще обележа само някой по фрпираши неща:
1. Нали това с масата на 220 е грешка ? Или наистина сте я вързали с масата на контролера ?
2. На 7805 не му виждам всички нужни кондензатори
Идеята от тия две релета не мога да я вдяна сигурно съмпо тъп отколкот мисля, но не е лошо да се поупражнявате в изчертаване, със съвсем добро намерение го казвам, да не се засегне някой.
п.с. а затова че се смущавало не се чуди, имаш мотор, той не обича да му преискряват контактите и енерира страшни смушения които капацитивно се прехвърлят на другия контакт.
|
| Съб Ное 26, 2005 10:01 pm |
|
|