|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 2:36 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Сега що се хващаш за буквите - като казах една смятам знаеш какво имам предвид. Плюс това по всички разбирания щом се срещат в една точка търсенето и предлагането, значи всеки е на далавера. Ако никой не иска да купува дъвките по 10 ст. няма никакво значение търговеца по 1 ли ги купува или по 100 на веднъж за 7 ст.  .
|
| Пет Яну 18, 2013 3:07 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не е така и в конкретния случай. Работодателите му не са знаели какво прави, като са разбрали са го разкарали. Измамата си е измама, ако и да има съвпадение на интереси в дадения момент - работодателят е получил каквото е искал за пари, които е искал да плати, но само защото не е знаел, че зад ъгъла същото се продава за 1/10 от това, което плаща. Инак казано, платил си е за балъщината, а измамникът пък се е възползвал от последната. Именно това, че такива балъци имат шанса да бъдат "работодатели" е голямата кривина в системата, заради която си струва да се спомене случаят и заради която го постнах. И както виждаш не са много изненаданите, всеки знае, че по горните етажи в огромната си част са тъпи говеда нямащи акъла да бъдат и регулировчици - и всички дори сме свикнали с тая мисъл та като стане дума почваме да смятаме кой баш какво е намазал от цялата работа вместо да видим голямата картинка, която си е на гниеща гора в която тук-таме някое мизерно малко дръвче се опитва да пробие до слънцето през целия натрупан гнилоч...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 18, 2013 3:24 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Цъ, цъ... страшно поетично изказване без смисъл обаче. В края на краищата в тая игра печели тоя дето има повече точки, без значение дали е непризнат квартален гений или световно известен идиот. Всъщност менажирането на хора, така че всички да са доволни хич не е лесна работа и не всеки глупак от улицата може да я прави. Но това може да го разбере само някой, който реално го е правил, на кварталните кратуни винаги ще им се струва, че той е тъпака с късмет дето го е наредила системата, докато те са низвергнати долу да тънат в гения на собствената си неразличимост. Така, че накратко - човека е можал, направил го е и всички са били доволни. Аз ако му бях шеф, бих го повишил даже, защото очевидно се ориентира на пазара.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Яну 18, 2013 8:20 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 18, 2013 7:01 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми ако и техните инженери са почнали да се проявяват като "man manager"-и като оня гявол от по-горния пост какво чудно  . В Цецовата статия се споменава, че NiMH събирали 100 ватчаса на кило срещу 150 за литиево-йонните - което като съотношение ще да е татък някъде, но ако се смятат обеми ще са много по-близко едно до друго. Та няма да е кой знае каква мъка подмяната де, за сметка на малко от полезното тегло ще иде - и дано имат кой да им конструира зареждачките наново без да събира китайци и индийци през freelancer.com ...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 18, 2013 7:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Абе ... не е лесно да го подмениш, първо не се знае тия литиевойонни с каква безформена форма са, не бих са учудил. После дори да пасне някакъв стандартен пакет това дето ги зарежда е друго, ама за да го смениш то трябва да мине сертификация и там отиде време. Сигурно ще направят някакво бързо закърпване. Иначе според мен е доста рисково да тъпчеш пътнически самолет с литиевойонни батерии, да спестиш, да спестиш колко .. 300-400 кг ....нямам представа какъв капацитет са но .... голям келепир.
|
| Пет Яну 18, 2013 8:21 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е то е ясно, че на грамотен конструктор няма да му хрумне да слага литиево-йонна батерия баш на такова място, я някой новоизлюпен недоограмотен го е направил я някой си е аутсорснал задачата към китайско-индийски фрилансъри  . Замяната няма как да е безболезнена естествено ама не е нужно и да мине особено евтино та едва ли ще е особен проблем. Но поне седмици, ако не и месеци, ще има да минат, което ще е баш скъпата част.
|
| Пет Яну 18, 2013 9:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 |  |  |  | tgi написа: Ми ако и техните инженери са почнали да се проявяват като "man manager"-и като оня гявол от по-горния пост какво чудно  . В Цецовата статия се споменава, че NiMH събирали 100 ватчаса на кило срещу 150 за литиево-йонните - което като съотношение ще да е татък някъде, но ако се смятат обеми ще са много по-близко едно до друго. Та няма да е кой знае каква мъка подмяната де, за сметка на малко от полезното тегло ще иде - и дано имат кой да им конструира зареждачките наново без да събира китайци и индийци през freelancer.com ... |  |  |  |  |
Има нови литиеви батерии, които не се загряват толкова, че да има опсатност от пожар, но в Боинг са избрали старите защото са с 10 паунда по-леки. Та смятай за какви критерии става дума и дали ще сложат някога NiMH  . Отделно цялата система, дето генерира тока (генератори, зареждачки и батерии) е един модул и го тестваха за EMI/EMC в лабораторията, дето тестваме и ние и им отне една година само да го тестват. Та искам да кажа, че нещата не са толкова прости  . Това дано да си го казал на майтап  .
|
| Пет Яну 18, 2013 11:37 pm |
|
 |
|
tgi
|
 |  |  |  | Dimitar написа:  |  |  |  | tgi написа: Ми ако и техните инженери са почнали да се проявяват като "man manager"-и като оня гявол от по-горния пост какво чудно  . В Цецовата статия се споменава, че NiMH събирали 100 ватчаса на кило срещу 150 за литиево-йонните - което като съотношение ще да е татък някъде, но ако се смятат обеми ще са много по-близко едно до друго. Та няма да е кой знае каква мъка подмяната де, за сметка на малко от полезното тегло ще иде - и дано имат кой да им конструира зареждачките наново без да събира китайци и индийци през freelancer.com ... |  |  |  |  |
Има нови литиеви батерии, които не се загряват толкова, че да има опсатност от пожар, но в Боинг са избрали старите защото са с 10 паунда по-леки. Та смятай за какви критерии става дума и дали ще сложат някога NiMH  . Отделно цялата система, дето генерира тока (генератори, зареждачки и батерии) е един модул и го тестваха за EMI/EMC в лабораторията, дето тестваме и ние и им отне една година само да го тестват. Та искам да кажа, че нещата не са толкова прости  . |  |  |  |  |
Е очевидно са сбъркали с избора си, колко лесно е да направи човек тая грешка не знам но прилича точно на гонене на минимален критерий (тегло) и недостатъчен консервативизъм. В крайна сметка ако има 10 паунда по-тежки батерии които да стават промяната е лесна, един ръчен багаж по-малко ще качват и толкова. Ако и старите не са достатъчно консервативен избор и NiMH е прекрасен изход - разбираемо в процеса на разработка човек може да се напъне малко отвъд нужното и да се понаака но то винаги има и процес на доработка в която влизат в работа и резервите от множеството напъни по време на разработката. Който е поел риска с новите батерии навярно е имал на ум и пътя една-две стъпки назад. Е и като е на майтап какво, много ли ще те изненада ако се окаже, че така е станало. Мене неотдавна един се опита да ме ангажира с някакъв конвертор да му правел 24 V DC 100mA от няколкостотин V AC. От флорида някаква фирма беше, нещо мерещо искаха да хранят. Няколко съобщения си разменихме и т.н., докато на края ми прати PO + пълна спецификация. Чак тогава изплю камъчето, че искал между 2 фази да е това, демек върховото напрежение отиваше към 1.5kV вместо бая под 1000. Отказах му, то и първият вариант за малко над $2к беше много евтино за това но за мене можеше да е изгодно, другото ме пращаше в приключения. Но ако и да не са съpоставими с Боинг са немалка фирма, правят разни сериозни неща за индустрията - и тоя преди да дойде при мене ми разказа как с някакъв индиец ли, пакистанец ли беше си загубил половин година.... Та майтапът е доста доста близко до реалността, за съжаление.
|
| Съб Яну 19, 2013 1:20 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Абе аз това за батериите съвсем сериозно си го мисля, има нови батерии ама има ли достатъчно наблюдения над тях за да ги сложиш в самолет, пък да избереш нещо което знаеш че е опасно заради 10 паунда .... ако беше луния модул и щеше да извози 20 човека за целия си живот ОК, ама нещо което на еиднполет качва 300 пътника .... айде няма нужда май. Още повече това е самолет, не екола да слезеш или пък кораб, а ресурса за справяне с пожар клони към нула, пък ако ми кажеш че на тоя дзвер с толкова пътника 10 паунда, па и 100 по 10 са му проблем ....от разхода няма да свали почти нищо, карго помалко ще вози ама тя тая разлика става и от по 2 паунда на всеки пътник, не мисля че до там е докарано реално, по мяза на престараване.
|
| Съб Яну 19, 2013 2:15 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Новите батерии, дето ги има са на около 2 години от нормално производство. Когато са правили избора явно са били съвсем нови. Сега се опитваме тук с една фирма да ги слагаме в едни джипки, дето ще заместят хамъра след около 2-3 години:  Още даже не са с изчистен фърмуер въпросните батерии и в моемнта пада голяма борба да ги интегрираме да работят заедно с оловните, щото оловните са с отрицателна температурна зависимост на зареждащото напрежение, а литиевите са с положителна и като ги вържем паралелно и голяма веселба настава с профила на зареждане. Отделно тия новите са с напълно различен профил на зареждане и няма да може лесно просто да сменят старите. 16 батерии, дето ги слагат в тая джипка струват около $20к та и хич не са евтини. Като са изтощени и тръгнат да се зареждат само те дърпат от алтернатора малко над 550 ампера, та се налага да им ограничаваме тока на заряд до към 270 ампера, защото до тая стойност не се загряват въобще като се зареждат за разлика от старите, при които малко вариране в температурата и в зареждащото напрежение и полудяваха и веднага почват да греят  . Та според мен Боинг голям зор ще видят, докато сменят батериите, т.е. ако не намерят друг начин да фикснат проблема.
|
| Съб Яну 19, 2013 4:41 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
Ето докъде са го докарали господата от ауди: http://www.youtube.com/watch?v=AExusyOAD5shttp://www.youtube.com/watch?v=_SgaqQEx4D0Свежо, но ако няма и кафе машина, не представлява интерес... 
|
| Съб Яну 19, 2013 11:26 am |
|
 |
|
zaphod
|
tgi, всички сме паразити, само горките растения могат гордо да кажат че произвеждат нещо  тъй че по-полека с обвиненията в паразитизъм
|
| Нед Яну 20, 2013 9:49 am |
|
 |
|
tgi
|
Е и това е валидна гледна точка, ако има такова нещо като абсолютен паразитизъм  . Не за което става дума в случая, както и ти като всички останали си разбрал.
|
| Нед Яну 20, 2013 11:51 am |
|
 |
|
zaphod
|
ами понеже границата между паразитизъм и симбиоза е много тънка, да поставим въпроса така: фирмата по-добре ли щеше да е без този човек? - да, ако директно си е наела китайците и бяха свършили същата работа - не, ако наеме друг програмист американец, който ще бачка честно и ще допринесе по-малко от китайците как мислиш, кое щеше да се реализира ако тоя човек го нямаше? аз залагам на второто. ако махнеш паразита, гостоприемника няма да му стане по-зле, нали? значи не е паразитизъм, а симбиоза. и аз наистина бих повишил тоя човек, той е показал че има дарба на организатор, което е по-радко и по-ценно от дарбата на програмист.
|
| Нед Яну 20, 2013 12:56 pm |
|
|