Отговори на тема  [ 256 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Следваща
Референдум 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Референдум
аз лично се кефя че назначиха референдум, без значение повода, и без значение какъв ще е изхода от гласуването. не съм фен на демокрацията, но като е демокрация да е демокрация, повече мразя половинчатите и лицемерните неща, отколкото демокрацията. това белене се влачи от соца още. или трябва да се зареже, или да се завърши. кое от двете няма значение, но едното трябва да се направи. хубавото на референдума е че ще сложи точка по въпроса.

Съб Яну 26, 2013 8:49 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Дори това, дето го казваш да е така - как то оправдава похарчването на такава част от БВП-то за само една централа. Като я построят тая централа ще генерира ли съответстващия процент нов БВП или ще е несравнимо по-малка част? 20 млрд лв не могат ли да се похарчат за създаване на нещо смислено, което ще донесе много повече възващаемост. В БГ одавна няма тежка индустрия, която да се нуждае от толкова ток, а износа едва ли е на добри цени, за да генерира добра възвращаемост. Например от всички заводи в и около Пловдив, които преди произвеждаха нещо и съответно консумираха ток сега няма останало почти нищо, само едно КЦМ. По другите градове предполагам, че картинката е същата. Та тая централа за какво тогава я строят? Ако е за износ не са ли се поинтерисували колко нови централи има намерения да се построят около България? .... .

Нека да гледаме малко и напред, а не само в скапаното си ежедневие! Една АЕЦ се строи с перспективата да работи 50-60 години. Старите мощности постепенно се амортизират и като технология (морално) и като техника (физически). Те трябва да се заменят с нови. Моето поколение (60+ годишните) строеше и ползваше. Сегашното активно поколение (40 годишните) ползва построеното вече 20г без почти да добавя или заменя нещо. (изключвам ВЕИ, които без балансиращи мощности не могат). А какво ще остане за 20 годишните?
Да, нямаме вече тежката металургия и голямата химия, които бяха големите консуматори. И благодарение на добре изградената и балансирана енергийна система все още имаме излишък на енергия, която продаваме. Но с какво да заместим отпадащите по една или друга причина мощности? Какви са ни ресурсите?
Или се разчита на "спадаща икономика->намаляване броя на населението->намаляване на потреблението-> нов спад на икономиката-> ново намаляване броя на населението->намаляване на потреблението"
За тази функция всеки ученик от гимназията ще ти каче, че границата и е 0!
Това ли е целта???

Съб Яну 26, 2013 11:08 am
Профил WWW
Аватар

Никой не си задава въпроса : Не бихме ли да инвестираме такава огромна сума в по-печеливш бизнес?
Не съм специалист по ВЕИ, но сигурно тук има такива , затова нека малко да посмятат: Ако за 1 млрд евро построим завод за фотоволтаици, колко ще им е цената? Ако с още 1 млрд евро построим завод за акумулатори? И накрая да сметнем кой ток ще е по-евтин, ама в дългосрочен план. Другите, косвени ползи, не знам дали изобщо могат да бъдат изчислени.

Съб Яну 26, 2013 11:15 am
Профил

След 20 години ще има технологии, за които не знаем в момента. Или не ни ги казват.
Аз имам калкулаторче без батерия от 15 години /и си работи дори на ламБа/.
Защо да се заробваме отсега за след 20 години? Помните ли когато си работеха всички блокове
на АЕЦ и как имахме режим на тока? Предпочитам да се развиват новите технологии с моите парици, а не
да купуваме старите руски централи. Нека и за нас/вас да има малко работа. Как утре циганката, дето не може
да чете ще определя бъдещето на ядрената енергетика?

Съб Яну 26, 2013 11:34 am
Профил ICQ

Lupus написа:
Моето поколение (60+ годишните) строеше и ползваше. Сегашното активно поколение (40 годишните) ползва построеното вече 20г без почти да добавя или заменя нещо. (изключвам ВЕИ, които без балансиращи мощности не могат). А какво ще остане за 20 годишните?

Когато се строяха мощности, стояхме на тъмно. Сега токът не спира. Тогава далекопроводът за Турция беше един, сега до първия върви и втори. От моята камбанария това се вижда.
Малко ме засяга какво строят и какви резерви имат. Интересува ме в контакта да има ток и да не спира. Факт е, че по тоя показател в момента си гледат работата по-добре от тогава. А как го правят - не е моя грижа.

Съб Яну 26, 2013 12:01 pm
Профил
Аватар

Начина на мислене "Сега нали ми е добре! След мен - потоп!" е доста разпространен.
Никак не се учудвам, че и тук се шири.

Съб Яну 26, 2013 12:22 pm
Профил WWW

Тц. Начина ми на мислене е малко по-различен - да не давам акъл за неща, дето не са ми работа, на хора, дето това работят.

Съб Яну 26, 2013 12:30 pm
Профил

Dimitar написа:
Аз знам само едно нещо - ако в един проект има далавера, никой няма да чака държавата да се накани, а ще драпат да се надпреварват да инвестират. След като толкова време всички се правят на луди и чакат държавата, а сега даже и до референдум стигнаха работата трябва да ти е ясна.

Ами пак ще повторя, че имаме 2 големи проблема в енергетиката. Липсата на пазар и грозните регулации. Инвеститорите не се правят на луди, точно обратното няма луди дето да дойдат, да изсипят толкова огромни средства и да чакат тъпия бюрократ да им определя на какви цени да продават тока.
И другото е, че за всеки проект най-важното е дали е печеливш или не. Ако е на печалба няма никакъв проблем да е много. Всъщност не е толкова голям проекта, защото сравняваш БВП сега с разходи за период от 20 години. Да, ако се продължи наистина ще платим 20+ млрд. Но коректното сравнение е с цената към първия работен ден, което към момента се оценява някъде 12-14 млрд. С толкова би ни се увеличил външния дълг, ако е със заеми разбира се...
Пак не е малко, но все пак сме малка държава и става въпрос за около 30% от енергетиката ни. Ако САЩ примерно трябва да сменят 30% трябваше да построят 150 реактора, което също щеше да е голям дял от БВП. За съжаление ние няма как да построим половин централа или 1/4. Не става. Така че нямаме гооям избор относно размера, а и ток си е ОК.
Проблемите са пак казвам ония 2 по-горе... а конкретно с Белене е, че не излизат сметките. Преди 5 години също не излизаха и ви го казах. Разликата е, че сега вече сме в лайната така или иначе... и вече е късно да излезем чисти :-(

Съб Яну 26, 2013 12:31 pm
Профил
Аватар

741 написа:
Тц. Начина ми на мислене е малко по-различен - да не давам акъл за неща, дето не са ми работа, на хора, дето това работят.

Да, работата на политиците е това, да те управляват! Но това как го правят те касае и теб, и децата ти (ако ги имаш). А с този начин на мислене - още една овчица от стадото за доене и стригане!

Съб Яну 26, 2013 12:47 pm
Профил WWW

Lupus написа:
А с този начин на мислене - още една овчица от стадото за доене и стригане!

Издоена и остригана овца или издоен и остриган вълк е въпрос на лично предпочитание :D
Шегувам се. Утре няма да гласувам, но може да се поразходя да погледам как хора, дето месечната сметка за ток им е проблем, ще решават за инвестиции за милиарди...

Съб Яну 26, 2013 1:09 pm
Профил
Аватар

Май никой не обърна внимание на това, което писа Димитър. Това просто е ОГРОМНА сума. Не просто защото сме малка държава. Отделен е въпросът, че и сега имаме двойно повече мощности от потреблението, централа просто не ни трябва.
А междувременно, Майкрософт обмисля да купи част от Дел , за колко мислите? Максимум 3 милиарда. Интел пък строят най-модерния завод в света за 4 милиарда долара , с включена огромна инфраструктура и дори алтернативни източници на енергия : http://www.technews.bg/article-28921.html
Кое ли ще е по-печелившо? АЕЦ-а или завода на Интел ?

Съб Яну 26, 2013 1:10 pm
Профил
Аватар

Lupus написа:
741 написа:

Да, работата на политиците е това, да те управляват! Но това как го правят те касае и теб, и децата ти (ако ги имаш). А с този начин на мислене - още една овчица от стадото за доене и стригане!

много хора с тоя начин на мислене, без да разбират нищо от електроника и програмиране, стават шефове на инженери и програмисти. наречи ги овце за стригане, ама в службата си повечето инженерчета се гърчат точно под ботуша на подобни "овчици за стригане".

Съб Яну 26, 2013 1:18 pm
Профил
Аватар

741 написа:
Lupus написа:
А с този начин на мислене - още една овчица от стадото за доене и стригане!

Издоена и остригана овца или издоен и остриган вълк е въпрос на лично предпочитание :D
Шегувам се. Утре няма да гласувам, но може да се поразходя да погледам как хора, дето месечната сметка за ток им е проблем, ще решават за инвестиции за милиарди...

:D :D :D
Аз и толкова няма да направя, че ми е далеко до града а и знам какви ще ги говорят
преди да са ги помислили :D .

Ицо, "не ни трябва централа" не знам как сметна, че е вярно. Кога ще спират 5-и и 6-и блок,
колко ТЕЦ-а ще спрат защото се налага да не пушат повече и т.н., все неща които аз поне
не знам и не са ми работа.

Като спрат какво, тия смехотворни фотоклетки и вятърни мелници ли ще генерират ток?
Това вече знам, че няма да го бъде (т.е. тях и да ги бъде никога няма да вършат реална
работа). Или всички ще въртят педалите както в "Black Mirror",
http://www.imdb.com/title/tt2085059/ (най-вероятно развитие май....).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Яну 26, 2013 1:19 pm
Профил WWW
Аватар

а малко встрани от темата - от как във всеки блок има по 5-6 кабелни оператора и още толкова за интернет, се замислих - не може ли аджеба по същия начин и с електричестовто? вярно кабелите за електричество искат повече място, но пък си решаваме проблема с непрестанния вой срещу монополисти, държавни стратегии и кво ли не.

Съб Яну 26, 2013 1:29 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Ицо, "не ни трябва централа" не знам как сметна, че е вярно. Кога ще спират 5-и и 6-и блок,
колко ТЕЦ-а ще спрат защото се налага да не пушат повече и т.н.

По-горе писах. Консумираме между 3 и 4 гигавата, имаме инсталирани 9 гигавата мощности. Ресурсът им е поне още 20 години. И сега, когато сме в сериозна криза, да инвестираме в нещо , дето евентуално ще се изплати след поне 20 години, ми се струва меко казано безумно.

Съб Яну 26, 2013 1:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 256 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Следваща