|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:47 pm
Схема за микроконтролер с две захранвания
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Схема за микроконтролер с две захранвания
Читать надо! Ама Чукча не читател, а писател. Очаквах да питаш Чичко Гугъл що е то Li-Pol и щеше да разбереш, че максималното напрежение е около 4,2V, платото между 3,7 и 3,8V, което ще рече, че с едно ЛДО на 3,3V ти върши чудесна работа.
Не се вижда локацията ти. За София имам идея къде се продават.
|
| Пет Яну 25, 2013 9:02 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Продават се навсякъде, включително и в ebay.com & DX.com
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Яну 25, 2013 10:20 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Я кажи за Сф. Аз гледах в комет и елимекс ама няма. Само на 3В. В ebay ми е ясно, че има всичко, но да чакам една батерийка от 3лв 1 месец ....
_________________www.elkran.com
|
| Съб Яну 26, 2013 10:51 am |
|
 |
|
ike
|
Това звучи, като тъп виц. Все едно да искаш да си купиш от аптеката телевизор. В София мога да ти кажа от къде дискове с чалга можеш да си купиш(от всякъде), литиево-полимерни батерии не знам да има.
|
| Съб Яну 26, 2013 11:01 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ето ти картинка, за да разпознаваш Li-Pol. Нямат твърдия метален корпус на Li-Ion. Затова я пази от механични повреди.
Доколкото си спомням в при нас в Електронинвест има още 1400mAh с размери подобни на тази от картинката. Малко е големичка, но за експерименти става. И не са с кабелче, та ще трябва да си запоиш жици към изводите. Вероятно има и на много други места...
В сайта на Елимекс пише, че имат Li-Ion, които имат същия диапазон на напрежението, но са по опасни при късо или пробив на корпуса.
И двата вида могат да се зареждат с твоя чип. Гледай зарядното напрежение да е 4,2V и тока при "bulk charge" да е до към 0,5С като за начало. Не допускай разреждане под 3V.
Ако има още неясноти - питай.
|
| Съб Яну 26, 2013 11:26 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Нещо не сме се разбрали (или може би аз си го представям по друг начин). Искам да използвам батерия, която да монтирам върху платка, а не да е отделно с букса като тази, която си дал на снимката. Примерно някаква акумулаторна батерия с размери като тези за дъно на комп. Да сложа един цокъл и да си стои на платката. Тази кадмиевата дето съм я взел е с пинове и се запоява директно за платката. Нещо такова няма ли на пазара???
|
| Съб Яну 26, 2013 1:26 pm |
|
 |
|
ike
|
Има обикновенни Литиево-йонни батерии. Харесай си размер http://en.wikipedia.org/wiki/18650#Roun ... chargeable и си го поръчай. По-малките батерии внимавай с какъв ток ги зареждаш.
|
| Съб Яну 26, 2013 3:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това в контекста на запалващите се мобилни телефони или спрените от полети Боинги?  Да се действа с NiMH/NiCd батерия. Има ги навсякъде, а и няма как да я възпламени с презаряд. Вързваш и там един резистор и зареждаш едно към гьотере, гледам, че не се гони направата на нещо изпипано.... За да работи човек с Li батерии, трябва барем да се образова за технологията преди това... не го пращай там, че като гледам му е тъмна индията и то бая.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 26, 2013 5:53 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз не съм отделил време да прочета, понеже не мислех, че въпросът е толкова сложен. Мислех, че просто се зарежда като кондензатор и толкова. Чувал съм(едно време в механото), че трябва да се поддържа напрежение 10х номиналното, но това явно е за стари батерии и акумулатори. Колкото до самото устройство, трябва ми нещо, което да поддържа 2-3 малки контролера за час/2. И не е въпроса да е изпипано, а да има частите налични по магазините, защото може да ми се наложи да направя повече бройки. А тези NiCd ги има яко навсякъде. Аз за това и първо такава си купих.
|
| Съб Яну 26, 2013 8:43 pm |
|
 |
|
kostov
Ранг: Минаващ
|
Я виж това дали няма да ти свърши работа. Само трябва да го преправиш за 5 волта. Следи заряда на батерията, но не следи батерията за прекомерно разреждане.
|
| Нед Яну 27, 2013 4:26 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Прав си Цецо! Оттеглям предложението. Ще вземе да запали нещо... Що се касае до опасността, от няколко хиляди Li-Ion батерии имаме само една експлозия с малко уплах и едно надупчено яке. Е, едно към няколко хиляди е нищо, но техника дето първо изпита уплах, а после трябваше да си купува ново яке вече не мисли така. При това батерията не е била свързана. Li-Pol батерии са ми давали фира няколко пъти, веднъж с късо по моя вина и кво - едно "пльок" и толкова. Даже държеше напрежение под товар.
|
| Нед Яну 27, 2013 7:29 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
Едно към хиляди може и да е нещо. Примерно имаш 1000 празни револвера и един с 1 патрон. Избираш един, насочваш го към главата си и щрак. Каква е вероятността да гръмне - 1/6000. А би ли го направил  Някъде тук май видях пост на торбичка за литиево йонни батерии - намалява пораженията при грешки. Има и друг вариант. Чух че LiFePO4 батериите не гърмят и не изпускат отровни газове като ги използваш неправилно. Не знам това за газовете до каква степен е вярно, но има клипчета в youtube на презареждане и късо на такива батерии. Не са много по-скъпи, само дето капацитета им е по-малко. ...И не съм виждал много чипове за зареждане (3.6V) MCP73123.
|
| Пон Яну 28, 2013 6:53 pm |
|
|