Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
BackUp на данни 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение BackUp на данни
Въпроса ми е как надеждно мога да съхраня данни (снимки, видео, проекти, документи и др.), които се създават и използват на няколко компютъра? Компютрите са с Linux и Windows.

Имам 2 USB диска, но има доста проблеми и работа по копирането и синхронизирането на файловете.

Сещате ли се за някаква програма (да я има и за двата ОС-а), която да "автоматизира" синхронизирането и да ми облекчи живота?

Целта ми е:
1. Да не изгубя информация
2. Винаги (с един или няколко клика) да успявам да актуализирам и синхронизирам архивите между компютрите (когато са в мрежа) и USB дисковете ( когато са включени към някой от компютрите).

Варианта с "облаците" не ме кефи. Искам отговорността по надеждността на данните и поверителността им да са изцяло под мой контрол ...

Тъй като става дума за "домашно" използване - не разполагам със сървър и т.н. Бих могъл да включа единия USB диск към WiFi рутера, но като че ли това не е много добра идея, тъй като ще работи нонстоп, а това не е в полза на надеждността на данните ...

Вто Яну 29, 2013 3:34 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: BackUp на данни
Nero така или иначе върши какво ли не - имай си го.
А откакто поевтиняха флашките спрях да ги трия.

Вто Яну 29, 2013 4:54 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Опции:
1. Правиш един FTP сървър и блъскаш чрез backup програми на него и/или на едно място. От време на време закачаш USB дискове и те ти правят offline backup-a. Като това може да стане и remote,т.е. отвкъщи да правиш Backup на remote server.
2. Share-ваш линукс директориите в мрежа с windows машините, от там с една (лично за мен) доста готина програма правиш централизиран backup,като тя се грижи за повтарящи се файлове. След това отново със същата програма (Allway Sync) правиш offline backupa и тя се грижи за всичките истории по файлове/структури/кое къде.
3. Изчакваш малко и се появяват опците за частен облак и ти си управляваш всички възможности.Това включва сървър, софтуер,кое къде и т.н. Но струва пари. Реално качествен backup за без пари...не знам.

Вто Яну 29, 2013 5:12 pm
Профил
Аватар

rsync сървър/клиент.
в linux живее по природа, а за боз има не лоши варианти също.

Вто Яну 29, 2013 5:20 pm
Профил

Благодаря за вариантите.
Май ще е rsync .
http://en.wikipedia.org/wiki/Rsync

Вто Яну 29, 2013 6:57 pm
Профил
Ранг: Популярен

Ако е за другата ОС - DFS на две машини и всички ползват dfs-а за работни папки. Можеш да погледнеш и това, но е FreeBSD базирано.

Вто Яну 29, 2013 8:05 pm
Профил

Абе да ти кажа зависи и дали искаш история, копия на старите версии и т.н. Няма нещо евтино и много умно и работещо. Аз просто правя бекъпи, после бекъпите на лентово и дискове. Иначе всички работят в-у един файлове сървър, документи по машините няма, така всичко ми е на едно място.
Пробвах разни решения които са евтини или безплатни, от рода на SVN, но тия софтуери не са писани са моите нужди. Имат проблеми както с големи файлове,така и с файлове които не са текстови. Мен ми трябваше да мога да следя версии на кад файловете, изгубив 2-3 дни да се мъча, едно което в единия ми офис работи ОК за php/C неща вкл. и графични дизайни, в другия офис не пощя да тръгне като свят, много бавно и успя да счупи няколко файла неясно как.

Вто Яну 29, 2013 8:35 pm
Профил

Тони, аз лично със subversion работя от доста време и до сега проблем с двоични файлове не съм имал ... Точно заради тях минах на него от CVS, сървъра ми е под FreeBSD с WebDav и от години работи и пее ... Единственото, което ми идва на акъла, е да не сте сетнали като хората svn:needs-lock за байнаритата и някой да се е опитвал да ги merge-ва.
П.С. Големия проблем на SVN е, че трябва да настройваш всеки клиент за тази цел, не можеш да ползваш само настройки на сървъра ...

Вто Яну 29, 2013 9:08 pm
Профил

Хм ... ами с какво ли пробвахме, различни пробвах, последното беше някаква костенурка turtle ли нещо такова. Иначе SVN дето ни е в офиса .. ха де ... CVS е май, ама не съм сигурен, нали не пиша .. то напоследък и малко стоя там, та него пробвах и за другия ама нещо не запали, то честно казано повече от 3 дена и нямах да му отделя.

Вто Яну 29, 2013 9:35 pm
Профил
Аватар

Добре де ама боза без Nero е скръб. Що да се тормози излишно хоум юзера тогава?!

Вто Яну 29, 2013 10:26 pm
Профил

Бонго, home средата няма нищо общо с работната ;-) Ела ми архивирай с неро шернатите папки на 65 компа ... Просто - всяка задача си има решение и обикновено home нещата не стават за корпоративна среда.

Сря Яну 30, 2013 11:07 am
Профил

Програмите за вершън контрол са друго нещо, което като че ли не е подходящо за целта ми. Използвам PVCS за всичките си софтуерни проекти. Тук обаче говорим за снимки, домашни видео-клипове и др. подобни...

Та явно проблемите са два: Синхронизация на информацията на повече от един носител (различни дискове и компютри) и архивирането и.

Да кажем, че с някакъв софтуер успея да "синхронизирам" файловете на всички дискове и компютри. Какво става, ако някой вирус или бозава програма скапе някой от файловете на някой от компютрите и аз не се усетя за това навреме.
След синхронизацията навсякъде в архивите ще се появи скапания файл на местото на читавия ... И пак губим читавия ...

Май все пак ще трябва периодично да се правят архиви на цялата информация, пък било то и на същите дискови носители ...

Т.е. проблема вече е чисто организационен. Как да се организират нещата с минимално използване на дисково пространство? Има ли някакъв софтуер за целта?

bongo_x2, каква е идеята ти за НЕРО-то? Какво имаш в предвид?

Сря Яну 30, 2013 11:30 am
Профил
Аватар

Уф, останал съм само с едно дърто Nero7 и то с изключени сървиси, нали сега оправям...
Бях правил нещо подобно с десятката.
В по-новите версии има няколко инструмента за работа с мултимедиа от различни компове, отделно има и архивиране. Все ще го докараш и като екстра ще имаш мощна мултимедийна програма и то без пари. Само за линукса не знам.
Тегленето на нерото е желателно от пиратския залив ама сега нещо ми увисва пък вчера теглих :)

Сря Яну 30, 2013 12:10 pm
Профил
Аватар

е, вчера ако са ти го теглили повече, нормално е днес да ти увисва 8)

къде го прати човека с това неро, бе!

Сря Яну 30, 2013 12:17 pm
Профил
Аватар

Ми нали за домашна мултимедия ставаше дума, от шестицата насам нерото все в тази посока го разводняват.

Сря Яну 30, 2013 12:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща