Имам чарколяци от едно DVD и ...
Едни приятели разкостваха неработещ лаптоп и ми дадоха CD-то му. То е multi-layer DVD writer, почти неизползван, а съм чувал, че в тях има нелоши лазери (около 200-300 mW се споменава най-често в нета), без да броим фината механика и оптика. Та си го разчовърквам сега, гложди ме идеята някой ден да си направя моя CNC машина за гравиране.
Имам няколко въпросчета:
1. Колко волта е номиналното захранване на лазерите в тези гадинки? Бях чел около 3 волта, толкова ли е наистина?
2. Чудя се, да пазя ли механиката, дето шава лазера напред-назад? То е един биполярен стъпков мотор, който върти един нарязан вал, та лесно ще го подкарам, ама пък гледам във всички проекти, които се срещат в нета (примерно
тук) лазера го вадят и си го монтират на отделни две оси, и с отделна леща за фокусиране. Та да, вярно, така могат да гравират отдалеч, и имат повече обхват, вместо ограничения на CD-то. От друга страна, ще гравирам малки детайли, та много ход не ми трябва, а и така ще трябва да му мисля всичко на всичко една ос и съм готов

Как мислите вие?
3. От какво охлаждане се нуждае лазера на пълна мощност? Може ли да се ползва 100% on, или иска периодични почивки?
Изобщо, ако някой има опит или идеи за такива неща, ще се радвам да си побъбрим