Отговори на тема  [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Препоръчайте подходящ GSM модул 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Препоръчайте подходящ GSM модул
ДедоБоре написа:
още нещо - препоръчвам метална кутия с добро RF екраниране.

Като ми знаеш хляба, мислиш ли, че ми е позволено да ползвам метални кутии? Това ми е и основния проблем с антената, има открита тоководеща част :(

Пет Фев 22, 2013 9:47 pm
Профил ICQ

Според мен е по-важно какво има вътре в кутията и как е подредено, а не дали е метална. За съжаление обикновено ни се "налага" батерията да е в единия край, модулът в другия, а антената в третия...
Та Цецо ако имаш избор помисли за разположението на батерия-модул-антена. Може да огледаш и различни продукти за идеи. Мен примерно ме кефят едни gps модулчета на Телтоника, мога да нащракам снимки ако трябва. Всичко е едно пцб и се напъхва в кибритена кутийка. Антената е в единия край, по средата е гсм, а в другия край процесорчето и конекторите. Така и мястото се уплътнява максимално и модула осигурява нужното отстояние от антената. Всичко това се монтира на възможно най-забутаното място по колите, монтирали сме доста. Никакъв проблем с покритието, дори под капака на колата...

Съб Фев 23, 2013 12:40 am
Профил
Аватар

Споко де, не е толкова страшно. Аз имам и GPS платката. Като си сметнеш линиите за антената, няма какво да те притеснява. Захранването - с 4х470uF тантали съм. Ако правилно помня, пътеката е поне 4 см, 150 милса. Единия модел е в метална кутия със външна антена, другия в пластмасова с вътрешна...

Съб Фев 23, 2013 12:49 am
Профил ICQ WWW

ДедоБоре написа:
GPRS значи PPP+TCP...
има 2 варианта - стека да върви в модула и стека да е в контролера.

Дедо, да не би да си правил 2-я вариант?
Питам само от любопитство, защото дори не съм чувал за подобни реализации. Пък и доколкото имам опит с различни модули, не виждам абсолютно никакъв смисъл. Досега никога не съм имал какъвто и да е проблем свързан с TCP или UDP, предплагам защото всички ползват стандартни и отдавна изтествани стекове. Проблемите винаги са или принципни недомислици или вътрешни бъгове. Примерно както беше в Телита да липсва пакетен режим, т.е. минаваш на данни или поне си мислиш, че си минал. А модулът по някое време излиза и дава нотификации, а ти ги мислиш за данни. Или пък както сегашния ни модул от време на време се случва да се отвее, та се налага през известно време да го проверяваме и евентуално ресетваме.
Та повечето проблеми са от такъв характер, че няма никакво значение дали работиш на ниво пакети или на ниво сокет. Не се сещам за никакво предимство наистина. Само недостатъци виждам в тоя подход...

Съб Фев 23, 2013 1:14 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
...GPRS значи PPP+TCP...
има 2 варианта - стека да върви в модула и стека да е в контролера.

Втория вариант, поне при модулите на Телит не виждам как може да се реализира. Не знам начин да се слезе под TCP/UDP, а и няма никакъв смисъл от такъв гърч, както писа Миро.

Миро, вероятно си работил със стар телитски хардуер и фърмуер. Сега нещата са къде по-читави. Поне аз нямам проблеми и с FTP, TCP и UDP. Не случайно споменах Питона - чрез него имаш на разположение два дешифратора на АТ-команди. С единия отваряш сокета, а с втория следиш състонието му и всичко останало. Така няма питанки дали си в команден режим или в режим трансфер на данни. Отделно, че едновременно с GPRS можеш да обработваш да речем и SMS-и, без да суспендираш или затваряш сокета.
Какво предлагат в момента Телтоника?. Аз последно гледах техния ТМ-1. Доста компактен модул, но не ми хареса, че микрофонния вход е през един пад от антената, а аз използвам и войс.

Съб Фев 23, 2013 9:01 am
Профил

О да, беше много отдавна това с телита, би трябвало вече да са ги изчистили... Другият проблем с тях беше и цената, бая солена беше, не знам сега как е...
За Телтониката не знам какво ново предлагат и не смея да питам, че са толкова досадни. За тия гпс-чета дето купихме после поне 100 пъти ми звъняха да купувам още, пък на нас проблема ни беше сървърната част. Толкова пъти им казах дайте свястна цена за сървъра, а те не се продава... Последно и без пари бяха готови да го дадат, ама то на нас вече не ни се занимава. Лошото е че ни остана един куп гпс-и
Иначе gprs модулите им май търкалят едни и същи стекове като Ублокса, поне на ниво АТ команди разликите са само козметичнни. Демек ако избереш единия имаш накаква алтернатива, макар че футпринтите са различни... Но ако има място на платката нищо не пречи да ги имаш и двата, пък после да насищаш квото има.

Съб Фев 23, 2013 10:43 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
и най-скапаната външна антена ще е по-добра от най-по-баш-хубава вътрешна.
пък и по-лесно се връзва към анализатор, когато опреш до крайни тестове.

100 % вярно, с едно уточнение - ако и двете антени са горе-долу прилични. Виждал съм голям брой външни антени , които са много зле като антени, но и поне двойно по-голям брой вътрешни със същия проблем.
Ако ще са малки количества и цената не е критична, най-добре антената да е външна. Това дето го казва за откритите проводящи части не го разбрах съвсем, но има външни антени без нищо проводящо навън- т.е. би трябвало да можеш да преодолееш този проблем.
Вътрешната антена определено е по-лош вариант от радиочестотна гледна точка - по-голямо влияние от компонентите - това, което спомена Миро, влияние от самата кутия, по-малка ефективност, възможно влияние на излъчването върху другите вериги. Това последното го обсъждахме в една тема преди два-три месеца, не е лошо да я прочетеш. Но ако става дума за много бройки и ниската цена е критична, вътрешната антена е много по-удобна - няма го конектора и кабелчето с всички драми около правенето (купуването) и монтирането му, а и общата цена и е доста по-ниска. При по-голямо желание дори е възможно да се направи на самата основна.платка. Решението си е твое.

Съб Фев 23, 2013 11:03 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Дедо, да не би да си правил 2-я вариант?

разбира се :yawinkle:
целта на упражнението беше всички нодове да са достъпни и в двете посоки, без да се сваля шапка на оператора. пък и оператори по онова време (2005-та) не даваха и дума да се издума в тая насока. имаше и някаква мъглява идея за директна връзка между нодовете също, това в бъдещо разширение на протокола, което така и не се случи.

та реализацията си беше пълно РРР + ТСР, после VPN/IPSEC. работеше с какви да е модеми.

Съб Фев 23, 2013 11:55 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...

Цените падат. За количества телитите не са много по-скъпи от останалине, но имат доста плюсове, които при другите ги няма. Което компенсира разликата в цената.

Не знаех, че Телтоника имат сървърно приложение. Поне fleet management устройствата не се предлагат с такъв. Дават ти протокола за комуникация и се спасявай. А протокола за мен е някак си странен. За чий ... в TCP пакета трябва да слагам CRC-16. Чексумата си е работа на стека. Отделно, че полето за чексумата е 4 байта и естествено два от тях винаги ще са нули. Не, че ще се вдигне кой знае колко трафика, но ми е странно предаването на излишни байтове. А що плюнки по отношение на съпорта им четох ... Сега гледам, че модули на сайта им няма - само готови ришения.

Цецо, ако решиш да използваш телит, мога да ударя едно рамо за схема, разположение на компонентите и питонски сорс.

По отношение на сертифицирането, GE865-QUAD е сертифициран за ЕС и USA, но е в BGA корпус.
Мога да ти намеря сертификатите му, но едва ли ще минеш само с тях.
По-новия четирибандов модул GL865-QUAD е в LLC корпус и се пои лесно на ръка, но още няма щатските сертификати. Вероятно е въпрос на време.

Телит имат безехова камера и съответната апаратура за тестване на модулите.
Услугата е достъпна крайни устройства на техните клиенти, но не знам на каква цена (може да се провери). Предполагам по-ниска от тази за сертифицирането, иначе няма смисъл.

Ицо, съгласен съм с написаното от теб, ама по-добре направо предложи някоя от твоите антени на Цецо, за да не открива топлата вода. При него може и да има място в кутията, при мен просто няма, затова най-често ползвам парче жица.

Съб Фев 23, 2013 12:50 pm
Профил

ДедоБоре написа:

та реализацията си беше пълно РРР + ТСР, после VPN/IPSEC. работеше с какви да е модеми.

Абе хем универсално, хем работещо е трудно за вярване... Аз дотук съм подкарал към 5-6 различни модула и само два от тях както казах са близки. По различен начин се активират контексти, по различен начин се прехвърлят пакети, нотификациите са различни. Няма как да минеш без HAL ниво, това да го видя няма да го повярвам :-)
Въпросът е къде ще сложиш летвата, дали на ниво пакет или ще оставиш стека в модула да си филтрира, да си плъзга TCP прозорците и т.н. В единия от продуктите ни имаме и етернет и гпрс, като софтуера решава кой канал да ползва. Та съм се замислял има ли файда, няма ли файда твоя вариант щото така или иначе всички протоколи и стекове ги имаме в кода. Примерно по тая причина ftp и http си го правим ние. Няма смисъл да поддържаме още един куп АТ команди, като така или иначе тия протколи ги имаме. Но да се слиза по-ниско от сокет/udp не видях смисъл. Само да претаквам излишни глупости по бавния уарт, да се лиша от буферите, що?
То ти като нямаш реален IP адрес не виждам какво ще постигнеш. Не ми казвай че поозваш броадкаст? Иначе в момента няма грижа с операторите. Плащаш и ти дават каквото искаш. Ние имаме карти с по 2 и по 3 APN-a. Кеф ти интернет, кеф ти частни, кеф ти държавна мрежа...

Съб Фев 23, 2013 12:57 pm
Профил

При нас преди мен някой беше подкарал PPP с lwIP - работи си, ама нещо на началниците им дойде на ума да минем с на телит вградения стек - голямо дърво е, толкова недомислици и подводни камъни, че ако знаех предварително с какво се захващам щях да ги убедя, че няма смисъл да си губим времето.
Леко да им напъна стека с по висок трафик и започва да връща грешки - и съответно трябва да се затваря конекцията, да се отваря на ново, да се рапортува на сървъра и т.н. Тъпото е, че няма команда с която да провериш дали са му пълни буферите, нито са си направили труда да споменат тоя малък детайл в документацията. Отделно протокола им няма никакъв контрол - т.е. ако има някакви шумове по линиите на серийния интерфейс ще си се предадат грешни данни - трябваше да сложим допълнително CRC в нашия си протокола със сървъра за да са точни нещата.

Нед Фев 24, 2013 1:43 am
Профил
Аватар

palavrov, ако сте с GE864 QUAD V2 sw 10.00.022, значи, че сте с първата версия на софтуера на този модул, която е от средата на 2010. В момента последната версия е 10.00.027 от 8.02.2013.
Има версии 10.00.023, 4, 5 и 6. Като начало направи ъпдейт и пробвай пак.

Нед Фев 24, 2013 11:44 am
Профил

palavrov написа:
Леко да им напъна стека с по висок трафик и започва да връща грешки

И аз имам някакви такива спомени, но май беше проблем с хендшейка. Не помня вече наш бъг ли беше или техен, но някак си го замазахме...
Спомням си обаче, че имаше един проблем, който не успяхме да решим. При скорости над 28800 и масивен трафик от време на време се получаваше таймоут, но без загуба на данни. Но тогава набедихме оператора, че ни реже, защото съдейки по консулацията на модула той май си пращаше навреме, но после някъде из мрежата на оператора пакета се замотаваше. От към сървъра нямаше загубени или повторени пакети. Просто трансфера както си върви, спира, замисля се няколко секунди и продължава. На големи файлове накъсването беше дразнещо, затова свалихме скоростта.

Нед Фев 24, 2013 4:16 pm
Профил
Аватар

Баси, каквото го наплашихте човека заради едни прости GSM-и :D . Последно като съм правил такова нещо беше 2007-2008 г. Ползвахме Телит GM862 с GPS. На захранването имах 2 х 220uF кондензатора и също имахме литиева батерия 4.2Аh. Предавахме данни на блокове от по 128к към фтп сървър (имаше една малка VGA камера от която предавахме снимки) на 57.6к скорост и никога сме нямали и най-малките грижи. Спомням си че имаше някои странности, дето не ми харесваха по това как са измислени нещата с тоя модул, ама пък всичко си бачкаше на шест. Инсталираха няколко хиляди и никога не чух да е имало някакви грижи. Така че Цецо да хваща един телитски модул за ушите и хич да не му мисли толкова :) .

Нед Фев 24, 2013 5:30 pm
Профил

Desert Leo написа:
palavrov, ако сте с GE864 QUAD V2 sw 10.00.022, значи, че сте с първата версия на софтуера на този модул, която е от средата на 2010. В момента последната версия е 10.00.027 от 8.02.2013.
Има версии 10.00.023, 4, 5 и 6. Като начало направи ъпдейт и пробвай пак.

Точно тази конфигурация е. Проблема да ъпдейтнем е, че вече има няколко хиляди устройства по клиенти и трябва да ползваме на телит инфраструктурата за дистанционен ъпдейт - абе да го мислят началниците, едва ли ще е чак толкова скъпо да ъпгрейднем всички устройства - стига да се реши проблема.

Нед Фев 24, 2013 8:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща