|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:34 am
PIC EEPROM време за запис ?
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Щом имам информацията , че 8 сек е мах закъснение, това ми стига
Обаче идеята ми е да си защита системата при едно падане на напрежението не , защото или ще има или ще няма, това е , ако има ще е бетон 5в (или 5.5 Vmax на пика  ).
Но проблема ми е , че примерно: Изход 1 ще 1 , а изход 2 ще е 0, ейй чакай малко бе  Аз ще ползваш shift registers с latch  , ок тоя проблем отпадна ...
Та да кажа какъв проблем виждах -> 1 = 1 , 2 = 0 , а като изгуби напрежението пика, ще "изгасне" и 'нещо'-то вързано на изх 1 ще спре А НЕ ТРЯБВА !
та това ми беше проблема , ок ....
Значи момчета ползвайте shift регистри , дори и паралелно - паралелно (но с latch  ) така си спестявате този проблем , дори и захр. на пика да замине  , друг е въпроса, че и shiftreg имат нужда от захранванет
охх нещо изпуших (имам предвид прегрях) ... добре де как ще се защитите от случей ,в който пада напрежението или въобще го няма на PIC  (shift reg. вършат ли работа). Как ще спасите данните, които са в него и трябва да се запазят, а не да се въвеждат на ново  Като тези данни не са константи ! Те ако бяха щях да ги вкарам в EEPROM-а и при пускане щях да се четат, а в другия случей , щях просто директно да ги подавам като литерали.
мддаа , надявам се да ме разбрахте И благодаря за отговорите до тук  ! 
|
| Пон Ное 28, 2005 7:58 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
В изделията който правим, винаги следим напрежението преди стабилизаторите чрез ацп на пика, в момента в който падне под някаква определена стаойност, всички важни данни за работата на системата (текущото и състояние) се запазват било то в вътрешния ЕЕПРОМ или във външен сериен (като в момента на регистриране на опадане на захранване всички големи консуматори се изключват). Така си съм сигурен че ще има достатъчно време за запис.
|
| Пон Ное 28, 2005 8:23 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
По-икономично решение е да се ползва вграденият компаратор, където го има. Не всички контролери имат ADC. Освен това компараторът може да те прекъсне, когато трябва, и не е необходимо да се полира постоянно.
|
| Пон Ное 28, 2005 8:29 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Да, но така не се ли лишавам от енергията която е натрупана в кондензаторите? Защо те следят напрежението на самия професор.
|
| Пон Ное 28, 2005 8:33 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Няма такова нещо. С един делител подаваш на единия вход на компаратора напрежението от първичната страна на стабилизатора. Обикновено на другия се подава вътрешно, пак през делител, част от захранващото напрежение. В случая то се ползва като референс. Реално с такова свързване това теагира на намаляване на напрежението между входа и изхода на стабилизатора. Ако ползваш добър стабилизатор, той ще работи до 50 - 100 миливолта разлика.
|
| Пон Ное 28, 2005 8:54 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Значи примерно: 5.5в захранващо (стабилно напрежение - камък  ) , Щом падне под 5в (?) повчвам да записвам в eeprom-a, въпроса е , че не може да знаеш за колко точно време ще падне това напрежение , освен (чух споменахте кондензатор) ако нямаме някакъв страшен кондензатор , който да знаеме , че ни гарантира нужното време за запис на важните данни (в моя случей ми трябва грубо 1сек).
Правилно ли те разбрах
пп: абе кой не знае за кондензаторите , ама нали се сещаш важното е да се сетиш като ти трябва , аз го мислих с батерия или подобно ~(ala) UPS 
|
| Пон Ное 28, 2005 9:36 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Помислих че ми говориш за LOW VOLTAGE DETECT. Иначе съм съгласен, но не всички пикове имат компаратори.
Хмм 1 сек. Да кажем грубо, искаш да запишеш около 200 байта в вътрешния ЕЕПРОМ (средно по 5мс на байт). Ако ползваш външен ЕЕПРОМ, май ще е по добре. При вътрешния ти трябват по 5мс на байт, а за външния за толкова ще запишеш цели 32, 64 или 128байта (ако не смятаме комуникацията). При мен като исключа ЛЦД-то, релета, триаци и т.н.т. кондензаторите ми осигуряват почти 1сек.
|
| Вто Ное 29, 2005 11:18 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
вътршеният EEPROM на PIC-a горе разбрах , че мах време за запис 8милисекунди (! горе съм изял милито на единият ми пост).
външен EEPROM съм гледал с най-малко закъснение от 5мс, но и там сигурно има толеранс взависимост от средата  трябва да погледна datasheet-a за тая работа. (аз лично говоря за Microchip-ските, които са по SPI , даже си взех такъв преди седмица и не опирам до него , защото ми стига вътрешният ЕЕПРОМ).
Така значи горе леко съм се объркал , трябва да запомня 100-200 състояния + няколко <5-6 регистъра , което е 25+5 ~ 30 байта (8бит рег)
Та защо казваш , че за времето за което записвам 1 байт във вътрешния (8мс) ще запиша
32 байта ( 32 * 5мс ??? )
За кой тип EEPROM говориш
И отново да Ви кажа много благодаря ! Страшно интересни и хитри неща споделяте
Естествено простички по своя замисъл, но те тези механизми работят най-добре
И друг човек ми беше казал бегло , че има вариант да следя напрежението , но вие направо ми дадохте 99.9999999% от решението (решение като метод имам предвид, не като решение на задача  )  .
|
| Вто Ное 29, 2005 11:56 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Пише повече ако е блоково ориентиран, те. подаваш блок данни.
Това както и да е. За power fail никакви 5.5 за схемата имаш 5 V бетон, те с еправят от стабилизатор, той се захранва с 12, падне ли под 8 да речем генерираш ower fail, пика раот и до ниски напрежения, но дори и да не е ткаа има 2-3 В спад,което ако имаш едно 2200 uF с ижавата консумация на PICа ще изкара достатъно дълго за да запиеш каквото ти трбява, на теб консумацията ти не се мени, тя е сравнително кнстантна, така че и врмет за рареждане е сравнително константно.
Тук нещо да отбележа кето в случая не е много важно но .. има процесори и схеми които не понасят бавно спадане на захранването, в акива случаи освен power fail не е лошо да с егенерира и shutdown сигнал който да гаси цялото нещо.
|
| Вто Ное 29, 2005 12:10 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Ами както каза Тони, външните обикновено са организирани на страници, т.е. пише се цяла страница (примерно 32 байта), за време приблизително 5мс, да кажем.(За разлика от вътрешния който е организиран на байтове).
|
| Вто Ное 29, 2005 1:18 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
|
| Вто Ное 29, 2005 6:48 pm |
|
|