|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:26 am
Препоръчайте подходящ GSM модул
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Препоръчайте подходящ GSM модул
Следващ въпрос.
При мен данните ще се пращат към сървъра да кажем веднъж в минута. Още не знам колко ще са, ама не очаквам нещо по-голямо от 10Кбайта/мин.
Как се прави в такъв случай - отваря се конекция и се подържа отворена или се отваря всеки път? Има ли разлика в таксуването, ако я отварям и затварям всеки път? А в консумацията на модема? Ако е отворен канал, а не се ползва, консумира ли повече?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 25, 2013 9:35 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
10к/мин е по-добре да държиш сокета отворен... Но това по принцип не е добра идея. И от твоя страна батерията ще кляка бързо и от страна на сървъра не е готино да държиш хиляди портове отворени...
|
| Пон Фев 25, 2013 10:31 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
По-рано имаше такса при всяко установяване на нова сесия, така че е по-добре да я държиш отворена.
|
| Пон Фев 25, 2013 10:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
Батерията се оказва, че ще ми е кът... Та пестенето на ток е от първостепенно значение.
Миро, 10К/мин ама тия 10К са на куп в края на минутата. Т.е. нямам стрим на данни, а един пакет, който трябва да се изпрати. Това променя ли картинката? Самото предаване на данните явно ще е кратко, въпроса е колко време отнема създаването на сесията.... и дали се таксува допълнително. А и със сигурност не искам да държа сървъра отворен, защото клиентите ще са повечко.
Ама не ми отговорихте, при отворена сесия но без полезен трафик, каква е консумацията осреднено? Нещо ориентировъчно - 10-20-100% от номиналната при предаване?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пон Фев 25, 2013 10:40 am, променена общо 1 път
|
| Пон Фев 25, 2013 10:35 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
10Кбайта/мин не е много, едва ли ще имаш проблем да ги изпратиш. Имай предвид, че използваш GPRS през 2.5G мрежа на мобилен оператор, в която реда на приоритета е войс, СМС, ГПРС. Ако мрежата се претовари от войс - не очаквай чудеса от ГПРС, затова гледай да минимизираш обема на данните.
Доколкото знам (друг плаща сметката), при отваряне на сокета, оператора те чарджва 1КВ и след това продължава на порции по 1КВ. Но май има и друга хватка - таймаут. Т.е. ако след поредния отчетен 1КВ, ако изпратиш да речем пакет 300 байта и не предаваш повече данни, след изтичане на този таймаут, оператора си те чарджва като за 1КВ. При затваряне на сокета - също. С други думи не е желателно да изпращаш рядко малки пакети.
Модема консумира най-много при трансфер на данни. Между пакетите консумацията зависи от режима на работа. Ако има достатъчно дълга пауза (поне няколко секунди) вкарвам модема в слийп и консумацията пада до около 5mA, като регистрацията в мрежата се поддържа и модема реагира на входящи повиквания и СМС-и.
При предаване през минута FTP не си струва, явно си за ТСР или UDP. Аз използвам UDP и сокета ми остава отворен доли след няколко часа сън. Е, при следващо предаване, IP-адреса и порта на дивайса, които вижда сървъра са други, но това не е проблем - всеки дивайс си има идентификатор в пакета.
Не знам дали при ТСР оператора ще държи сокета отворен толкова време при липса на трансфер на данни.
Но нека и колегите споделят опит.
|
| Пон Фев 25, 2013 10:40 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Айде и аз да си изкажа ... За такива скорости добре ( и по-евтино ) решение е UDP. Лошото е, че връзката сървър -> девайс не е много ясна. По принцип я има, ама не разчитай на 100%. Ако има проблеми с данните в тази посока, ползвай TCP. Предавай бинарни данни, а не текст, XMS, и каквито и да са структурирани мултимегабайтни протоколи. Ако данните не са необходими "в реално време", задържай колкото можеш ( зависи от паметта на девайса ) и предавай наведнъж. Ако докато задържаш на сървъра му притрябват данните, той може да инициира връзка, като кликне на девайса. Също така може да предава малки порции данни със СМС. За периоди на мълчание, по-големи от 3 мин, е по-добре да се затваря сокета и да се отваря наново. Само сокета, а не целия GPRS контекст. Разлика в отделните модули почти няма, гледай кой има собствен стек и е сертифициран. Захранването е критична точка, кондензаторите там играят основна роля, но главната е вътрешното съпротивление на батерията. Без LiON няма да мине. Антената е по-добре да е външна ( ако може ). Иначе луд ще станеш от смущения. На всички вх / изх линии на платката слагай LRC или поне RC филтри. Внимавай за ресет линията на проца, JTAG линиите, евентуално разни външни аналоговости. Яко оземляване не пречи. А бе всъщност ти си знаеш ...
|
| Пон Фев 25, 2013 10:57 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Трафикът общо взето е най-малка грижа. Само за информация, вдигането на gprs отнема средно 5-6 секудни. Всъщност зависи, понякога е по-бързо, понякога по-бавно... Поне в проектите дето съм участвал не съм забелязал да има чарджване за 1к и други глупости. Въпреки всичко е мистерия как точно чарджват. В последния проект направихме следене, за да знаем ние как да чарджаваме клиентите. Ползваме статистиката на модула, той дава информация колко байта са пратени и получени на ниско ниво. Учудващо е, че това което казва модула е с много голям овърхед, примерно сесия в която реално са пратени 400 смислени байта, модулът казва 700. На по-големи файлове овърхеда пада, но пак остава голям. По-голям отколкото показанията на оператора. Но ние специално сме искали показания, защото тарифата ни е такава, че не зависи от индивидуални трафици. Демек справката не е гаранция за нищо, но при всички случаи по-лесно е да се спазариш за неограничен трафик, или тарифа в която да се побираш, отколкото да мислиш за глупости.
Аз бих се притеснявал за консумацията повече... А с тия шибани тайминги дето цитираш си баш на никъде.
|
| Пон Фев 25, 2013 11:04 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не съм мерил... скоро не се е налагало да правим нещо на батерия. Но ако трябва да хвърлям боб, бих заложил на 400%  Виж всичко зависи от детайлите. Примерно дали ще приспиваш твоя проц между паузите, защото твоята консумация ако е 50-100 ма няма особено значение дали модула е 5 или 20мА. Ако отваряш/затваряш зависи примерно дали ползваш DNS, щото при всяко отваряне на сокет ще имаш и такъв овърхед. Може би зависи и от скоростта, поне трябва да зависи защото едно е да ползваш 2 слота, друго е 6... Не претендирам за изчерпателност, нито за точност. Опитът ми показва, че не бива да се задълбава само от техническа гледна точка. Примерно това че ще смъкнеш трафика, съвсем не значи че ще плащаш по-малко. Напротив, операторите гледат да те стимулират по всякакъв начин да правиш по-голям трафик. Не знам може би в бъдеще ще обърнат палачинката. Размишленията UDP vs TCP също технически имат логика, ама на практика хич не съм убеден. С две думи гледай да го направиш както трябва, пък да става каквото ще. Не мисли как да спестиш 5 байта, това няма да ти реши проблемите... Мисли ако нещо генерално може да се промени в картинката.
|
| Пон Фев 25, 2013 11:26 am |
|
 |
|
Цецо
|
Аз съм известен с таланта си да целя глухата акула  Тарифирането може да се окаже сериозен проблем, защото като цяло това ще се ползва в БГ само в развойния си период, а за тогава ще взема някаква карта с неограничени трафици. Лошото е, че по света схеми на тарифиране - бол... Засега мисля да е TCP, някак си по-чисти ми изгледждат нещата. А и то зависи отсреща сървъра какво ще ми спусне като задание, че и там незнам кой и какво ще твори. Само, че аз така и не разбрах, като "вдигна" GPRS (какво ще рече всъщност "вдигна"), отворя си сокет обаче не пращам данни, какво се случва с консумацията? Мога ли да го приспя (модула) и да остане връзката/сокета неразпадната? Моя процесор ще спи, както се очертава няма да има какво да прави в 90% от времето. Поне ядрото де, УАРТ-ите ще си работят, щото са асинхронни с общия тайминг, ама ще търкалят по ДМА... или прекъсване ще видя, още нямам протоколите. Като цяло данните търпят редуциране като обем, ама като тайминиг 1-та минута май си е задължителна от по-висши медицински стандарти. Т.е. може да е по-често, не е и критично да не превишава минута, ама не мога да го разтегна на 10 минути например.  Като цяло ако мога да докарам 50мА осреднена консумация ще съм много щастлив. Имам ли шансове?
Последна промяна Цецо на Пон Фев 25, 2013 11:34 am, променена общо 1 път
|
| Пон Фев 25, 2013 11:28 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ето нещо за таксуването: http://www.globul.bg/bg/service.html?id=181Стека на Телит ограничава обема на данните в един пакет до 1.5к, така, че 10к ще трябва да се изпратят в няколко пакета.
|
| Пон Фев 25, 2013 11:34 am |
|
 |
|
miro_atc
|
GPRS има разни състояния, първо решаваш какъв gprs ще ползваш (в случай че имаш няколко APN-а) конфигурираш си някакъв профил, след това казваш активирай тоя профил, дай attach и т.н. И ако всичко мине, все едно имаш изградена връзка на физическо ниво и може вече да отваряш/затваряш сокети или UDP или там каквото правиш. Та в зависимост дали имаш атачнат профил, дали е активиран и т.н. явно тече някаква служебна информация, идея си нямам какво тече по служебния слот, но консумацията може да е различна. Естествено като почнеш да предаваш или получаваш става хептен различна... Може, всеки модул има различни начини да спи в различните режими. Общо взето дори когато всичко е вдигнато, като свалиш CTS/RTS и съответно ако си разрешил на модула, той си изключва uarta и си сваля клока на апликейшън проца с цел да харчи по-малко. В същото време GSM/GPRS частта може да си запази състоянието, демек сокети отворени и т.н. Естествено ако дойдат данни отвън или ти решиш да го събудиш минава малко време, там докато си настрои пак клоците...
|
| Пон Фев 25, 2013 11:44 am |
|
 |
|
velio
|
Да се изкажа и аз неподготвен. В америката има ли CDMA? Да не се окаже че не може да е GPRS? Само питам, не е лошо да се провери. Всички модули работят с батерии, но не всички имат зареждачки  . Не е лошо да се обърне внимание. Иначе ако напрежението е високо (примерно 5V) спокойно се минава с LDO. Пулсациите обикновено ги дават 200mV, при 400mV модема изключва. Ако съм повторил нещо - моля за извинение.
|
| Пон Фев 25, 2013 12:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами засега разглеждам M55i-W, че си имам приказката с Комет, а и цената ме устройва. Няма вградена зареждачка, ама това да му е кусура.
Дават му пикови токове 1.4А в най-хипер-зле състояние... уж. Ако е толкова ще е добре.
Иначе като документация изглежда прилично, ама на мен като цяло GPRS комуникацията ми е малко тъмна и сега чакам да ми просветне.
Иначе GPRS в УСА има.
Имам и друг дерт - ЛиПол батерия от що годе читав доставчик, за дребни бройки става въпрос като за начало. Комет ми оферират една 1000ма/ч ама малка ми се види. Нещо по-ячко и не много по-голямо?
|
| Пон Фев 25, 2013 1:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е то в документациите обикновено не пишат за проблемите... Значи виж първо как ще разпознаваш кога получваш данни, кога отговор на твоя команда, кога нотификация. Иначе е бая зор, примерно ти пускаш команда, то ти вмъква нотификация и се объркваш. Затова трябва всичко да е разпознаваемо. Примерно отговорите на всички команди почват така и завършват еди как си... А не една почва тъй, друга иначе и като получиш нещо да се чудиш какво си получил. Другото е задължително да има пакет режим, т.е. АТ команда с която да казваш искам да пратя или получа еди колко си байта от еди кой си сокет. И то вече да ти казва - може, не може... Желателно е да се поддържа мултисокет, т.е. номера на сокета да го има и в командите и в нотификациите. Щото някои работят с "текущ", ама ако ги връткаш текущия и ти дойде нотификация че се е затворил, почваш да се чудиш за кой всъщност се отнася това. Пак желателно, той да номерира сокетите, т.е. ти казваш искам TCP/UDP сокет към тоя адрес, той ти казва "твоя сокет е номер 3". Иначе става двойна работа - ти при теб ги броиш, отделно следиш дали и двамата имате едно и също нещо предвид... Огледай дали има изисквания кога може да говориш. Някои искат между командите да оставяш еди каква си пауза, бля..бля... Това е индикация, че софтуера им е калпав и утре като си го прекомпилират ще им се сменят таймингите и ти ще го издухаш...
|
| Пон Фев 25, 2013 3:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е ти ме вкара в егати дългия и скучен филм....  Ще има да се чете...
|
| Пон Фев 25, 2013 5:31 pm |
|
|