|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:27 am
Препоръчайте подходящ GSM модул
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Препоръчайте подходящ GSM модул
Ами то реално вече с тия 3/4G-та и LTE-та всички са CDMA  . Ама генереално от 4-те най-големи доставчика само един си е чист CDMA (Верайзън). Другите три (АТ&Т, Т-Мобил и Спринт) са си по начало GSM оператори, т.e. телефоните им имат SIM карти и си поддържат GPRS като пичове. Проблема тук е как да ги накараш да ти дадат карта, на която да можеш да плащаш само GPRS трафика, вместо да се набълбукаш с месечни такси и планове за говорене и смс-и. То по принцип става, ама е голям зор докато стане  .
|
| Пон Фев 25, 2013 5:58 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Цецо, не съм ползвал такъв модул но съм писал tcp/ip стек надолу до и включително ppp.
Далеч най-добре ще ти е ако tcp-то го държиш под контрол (т.е. стек който знаеш как се държи), надолу дали IP пакети ще даваш на модула той да ги мисли или ще му ги затваряш в ppp не е голяма разлика, е, ако му дадеш на модула да фрагментира/дефрагментира и там може да очакваш изненади като минеш от един на друг модел, едва ли са толкова еднакви.
10 килобайта май е ОК и да не правиш твой си протокол над tcp а да ползваш ftp за целта, две връзки отворени/затворени не е толкова много (под килобайт може да е). Може и през http да ги постиш или каквото ти дойде на акъла де, но с ftp навярно ще ти е най-лесно докато правиш развоя и после в началото докато ловиш проблеми. Но пък има бая размени да минат с пълното RTT докато стигнеш до бърста.
UDP не е за тая работа, той е само "best effort delivery", т.е. трябва ти да пишеш над него заместител на tcp.
Всичко това ако имаш някакъв знайно работещ tcp стек който искаш да ползваш, да го пишеш е голям обем (на мене ми отне 6 месеца преди години докато стигна до по-високите нива почвайки от 0).
[edit] Може би най-важният про-ftp аргумент е това, че няма да има нужда да пишеш сървърите, можеш да сложиш готов такъв откъм другата страна [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Фев 25, 2013 6:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами работата е такава, че откъм сървъра ще ми спуснат задание. Аз там не се мешам, не ми и плащат за това. Вероятно ще ми снесат TCP/IP да ползвам, та каквото такова... А да пиша стек... Е не ме блазни, няма кой да ми плати вложеното в това време. На мен поне ще ми отнеме доволно много време, та... друг път. Взех сега едни Centerion да го разгледам като желязо. Изглежда грамотно направено, с конектор е, има си лепенка мейд ин джърмъни.  За тия пари ако се окаже, че и вътре е грамотно писан...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 25, 2013 6:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
то това ако е зор, не ми се мисли какъв ще е зора да ти дадат да виждаш модема отвън (през някакво реално IP). или пък да виждаш всички в групата. и тука беше така в началото, затова ползвахме наше PPP и VPN. сега операторите се поотвориха малко, явно покрай касови апарати, бензиностанции, аптеки и кафе-машини. но май не знам друга страна всичко така масово да е обвързано с данъчните по GSM?
|
| Пон Фев 25, 2013 9:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, зор е да отида аз и да им кажа "Вижте пичове спретнал съм си една алармичка/автоматизацийка в къщи та дайте ми една карта, на която да плащам само GPRS трафик". Ама ако отида и им кажа "Пичове искам да купя 10000 карти, на които да плащам само GPRS трафика, че имаме тук един fleet да автоматизираме" - тогава няма грижи  . Даже не помня да сме имали грижи с IP-та и да се виждат модемите отвън. Номера само беше, че не ни даваха едни и същи IP-та всеки път като се кънектне модема, та трябваше всеки модем като си получи IP-то да го праща с SMS на сървъра, та той да си ъпдейтва базата с данни и да знае като му трябва даден модем къде да го търси. Та зора е докато трае девелопмента и за хоби пичовете  . А относно касовите апарати, понеже съм бил в тоя бизнес в БГ та до колкото си спомням са ми казвали, че касови апарати като нашите с фискална памет (какво остава пък с връзка с данъчните в реално време) има само в бившите соц страни и в Италия. Тук със сигурност фискални памети и разни други глупости няма. Особено пък по фирмите като нашата, дето не са магазини - ние даже нямаме касов апарат  .
|
| Пон Фев 25, 2013 10:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
вече учудващо много държави имат връки, както се казва простотията май е заразна  Последно приказвах с един познат от Норвегия...
|
| Пон Фев 25, 2013 11:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Не е простотията, а социализЪма - просто свършват "парите на другите", дето могат да се похарчат и правителствата се чудят как да съберат още  . Това за по белия свят, не в Източна Европа  .
|
| Вто Фев 26, 2013 12:04 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не ми засирайте темата с тъжната действителност. Аз имам проект да правя, не дипломна работа на тема социализма от древността до наши дни.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 26, 2013 10:35 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Малии... Кви са тези сложнотии - данни, команди, нотификации, мултисокети и прочее салати... Миро, световъртеж ми докара бре. Аз такова чудо не съм виждал. Нещата са простички. От клиентската страна (GSM): 1. Проверка на регистрацията в мрежата с евентуално нейно реактивиране. 2. Дефиниране на GPRS контекста с АПН на оператора. 3. Активиране на контекста с юзърнейма и паролата на оператора, ако има такива. 4. Отваряне на TCP или UDP сокет към IP-адреса и порта на сървъра. 5. Предаване на данни. От тук остава да се следи дали данните са предадени, евентуално потвърждение от сървъра и дали сокета е отворен и пак предаване, когато му дойде времето.
|
| Вто Фев 26, 2013 11:54 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ми може да са още по-простички... даваш URL и казваш ей тоя файл да се метне по фтп или хттп. Ама така е, ако ползваш нещо готово - питон или gprs стек. Само че Цецо доколкото виждам от постовете му, май не го кефи питона, а стек едва ли може да намери... Така че според мен го чака яко копане, ама да не му спамим темата 
|
| Вто Фев 26, 2013 1:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Миро, чакай малко бе - какви питони какви 5 лв, дето се вика. Питон доколкото знам му трябва ако няма да има закачен контролер към модула, т.е. за да можеш да се оправиш с инициализациите и т.н. Ако закачиш контролер на серийния порт на модула, тогава не ти трябват никакви питони, а само необходимите ат команди да го инициализираш и да направиш връзката и после само пращаш и получаваш данни, т.е. не ти трябват и стекове, а само една проста стейт машина, дето да знае какво се случва с модула. Така че, ако Цецо има контролер не му трябват ни стекове ни питони. Верно така става зависим от модула, ама и това не е болка за умиране, а и пълно щастие никъде няма  .
|
| Вто Фев 26, 2013 9:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Както казах, за сега се спирам на Синтериона, така, че няма питон. На тая цена никой друг не ми предлага 4 бандов модем от добра фирма.
|
| Вто Фев 26, 2013 9:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Като е проста значи може да я дадеш на Цецо... Според мен ще бере ядове, ама тва си е мое мнение, защото аз не знам как се правят продукти дето работят в различни държави и не съм почнал с проста версия и не съм получавал многозначителни репорти от сорта "не работи"... Цецо, Комет не те ли зарибиха с куектела? Би трябвало да са най-евтини...
|
| Вто Фев 26, 2013 10:07 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че какво значение има цената? да не би наистина да правиш 10К бройки?
|
| Вто Фев 26, 2013 10:14 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Миро, какви допотопни модули си използвал? Какви стекове трябва да търси Цецо? Всеки уважаващ себе си GSM модул си има TCP/IP стек и всичко се свежда до подаването на съответните команди в реда, който изредих по-горе. Както писа Димитър - наистина с една проста стейт машина си става перфектно. Поне за телитските модули нямам идея как може да се слезе под TCP/UDP или да се пише собктвен стек. Ако ти имаш идея - сподели я. Роуминга също не е никакъв проблем, стига да е разрешен за тази карта и оператора да поддържа GPRS (обикновено да). Просто регистрацията в мрежата е по-бавна и може да се очаква оператора да те отсвирва по-често, ако мрежата му е натоварена. В някои дължави, един оператор не покрива цялата територия на страната, а само дадена област, където обслужва всички GSM-и. Та може да възникне нужда от по-често скачане от един оператор на друг (домашен роуминг).
|
| Сря Фев 27, 2013 8:55 am |
|
|