|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
Препоръчайте подходящ GSM модул
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Препоръчайте подходящ GSM модул
Не познавам творчеството ти и нямах това предвид. Виждал съм много хора да правят добри неща и без да са наясно с теорията. Както и много добри теоретици дето само философстват, може би ти е познато... В случая след като съм седнал да ти обяснявам базови термини, очевидно имам съмнения че теорията не ти е силната страна.... +1
|
| Съб Мар 02, 2013 9:28 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Мда, приключихме с техническите аргументи и почнахме да го удряме на фанатизъм. Както и започнах предишното си мнение, всеки е свободен да прави нещата както му харесва. ОС-а е една купчина (малка или голяма), от сървиси. Ако ти твърдиш че си направил стек, които лесно се пуска на друга платформа, а после слагаш "малките" ограничения: - да има ОС - да е твоят ОС (не си POSIX, така че ползването на друг ОС не е директно) - щом е твоят ОС, значи на поддържаните от теб процесори да е - да ползва по-долните ти нива (драйвери) От гледната точка на един клиент, които избира кое решение да вземе, определено бих видял доста минуси. Когато се прави "стек" (т.е. някаква група от услуги, които имат логическа връзка помежду си, примерно защото обслужват някакъв стандарт) се гони максимално изчистване на интерфейсите навън (надолу, нагори и към "обкръжението", което може да е ОС или просто C runtime), възможност за конфигуриране на работата - изключване на част от услугите за пестене на ресурси, ускоряване на работата (примерно - да може клиента да постави част от данните на стека в бърза памет на неговата платформа), и каквото там се сетиш още. КЛЮЧОВАТА ДУМА тук е да НЕ ПОСТАВЯШ изисквания - от теб се иска да УДОВЛЕТВОРЯВАШ изискванията на клиента (сещаш се, той плаща сметката). Ти трябва да го убедиш че ще е рахат ако вземе твоя стек - а не обратното. Ако разгледаш предлаганите из нета стекове за ембеддед системи (в областта на CANOPEN примерно), ще видиш че хората не пишат 2 страници с изисквания към теб като клиент, а точно обратното: - върви на XXX архитектури, лесно портване за нова, щото е ANSI C - РАМ и ФЛАШ - един колко си, зависят от използваните услуги, могат да се конфирурират - драйвери за един какви си контролери за бъс-а - изчистен интерфейс към драйверите и лесно добавяне на нови такива В аспекта на темата, ако има разлика в поведението между различни модули, то тя трябва да остане скрита в частта от софтуера, който отговаря за това ниво, и не вълнува горните нива. За това си прав. Но това че си направил стек за АТ, не значи че той ще се оправи с новопоявилия се модул автоматично, от само себе си. Тази работа така или иначе трябва да се свърши. Важното е да се свърши само на едно място, само веднъж, и автоматично, безпроблемно да влезе във всички твои продукти.
|
| Съб Мар 02, 2013 10:04 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Гичо, твърдението ти, че един стек трябва да поддържа всякакви осове и хардуер е МНОГО ПОГРЕШНО... Обикновено един стек идва гол, а евентуално отделно има примери с няколко конкретни порта. Вече ми излязоха пришки да пиша едно и също нещо. Стекът се прави на нива и НЕ БИВА едно ниво да вика функции на по-горното. ОС нивото е обииновено най-високото ниво и си прави само неговите неща и не се бърка в логиката надолу. Това, че ние засега ползваме един конкретен ОС няма нищо общо с темата. Ако рабтодателят ми каже искам друг ОС, ще.трябва да се портне горното ниво. Но както и сам може да се убедиш от показания код, надолу НЕ СЕ ползва нищо свързано с ОС, който и да е бил той. Да, има изсквания да има някакъв ОС обаче... Не сме си играли чак дотам да го правим универсално, защото нямаме намерение да продаваме стекове, нито да ги публикуваме. А за нещата дето го ползваме е БЕЗУМИЕ да се правят без ОС. Даже е безумие да се правят с малък ОС. Щото сега имаме нова държава, дето само не са написали Линукс в изискванията.Тъй че съм мноооого далеко да слизам надолу, По-скоро ще се ходи нагоре... А тия приказки с няколкото байта рам не си струва да ги коментирам просто. Ако някой тръгне да прави gprs с такава смешка ще му сваля шапка. Ако направи и външен TCP/IP стек в такова, ще избие рибата.... Не ме занимавайте с такива глупости.
|
| Съб Мар 02, 2013 11:03 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Миро, Гичо, Според мен и двамата сте прави. Теоритично Гичо е прав, неблокиращ код се подкарва лесно и без ОС. На практика обаче това което Миро предлага (според мен) е по добре. Проблема е във сложноста на кода в двата случая, и в живота на продукта. Какво става ако трябва да гониш бъг в тези стейт машини след 2 години, или още по драстичното - някой друг трябва да го гони след тебе. Как се проследява логика разхвърляна наляво надясно по разни калбаци? Колко време и усилия ще отнеме в сравнение с простичък линеен код както Миро го е написал? Аз съм си мързелив по природа и не обичам да ми е трудно, затова във всички случаи бих предпочел по простия код, по лесен е за поддръжка въпреки, че теоритично не е най правилния или оптималния. Като няма ОС и има само няколко килобайта за програмата, всичко може да ти влезе в главата сравнително бързо. Но когато имаш десетки, че и стотици килобайти караш ли я по тоя начин си навличаш проблеми. Не че не става, просто излиза по скъпо във времето.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Мар 02, 2013 11:23 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Сваляй шапката! Не ми трябва процесор.
|
| Съб Мар 02, 2013 11:34 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
миро, знаеш ли колко байта рам има pic16f690? нека аз да ти кажа - 256. поне за два солидно работещи продукта се сещам дето имат gprs и тоя контролер вътре. затова са тия вътрешни стекове в модемите, а отвън какво твори човек, си зависи само от него. поне половината от ембедед устройствата нямат и не могат да имат ос вътре.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Мар 02, 2013 12:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Теб с питоните те знам... ама ни пичелиш, свалям шапка на майсторите, а не на чираци дето само подават, без да са се изцапали в лайната 
|
| Съб Мар 02, 2013 1:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
не знам и не ме вълнува... не съм в тоя сегмент, ползвал съм подобни неща преди 15-20 години. Сега чета за цинкове... ако не знаеш става дума за дуал кур А9-ки плюс солидно фпга, имам да правя достъпи до axi шини и други глупости. Не ме мисли, имам си достатъчно матриал в шахтата и е достатъчно дълбока че да се набълбуквам на воля  Не че ме влекат сложните неща, даже напротив. Винаги гледам да не ползвам топ за да целя врабчета, ама колелото се върти напред, също и разбиранията за сериозен продукт. 256 байта отдавна не са актуални даже и за китайска играчка за деца 
|
| Съб Мар 02, 2013 1:41 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами като нивото ти е В и К, ще се цапаш в лайната, ако и да си мислиш, че си майстор. Всъщност, като гледам постовете на другите, май за майстор те признават само тези, които са в лайната, като теб и друго не знаят. А това, че си ползвал модули от 5 различни фирми не е за хвалба, а за срам. Означава, че не си знаел какво търсиш и една и съща грешка си повторил няколко пъти.
|
| Съб Мар 02, 2013 1:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
А може и да значи, че през последните 10 години доста неща са се сменили в тоя бизнес примерно.... Пък и политиката на фирмата (която не определям аз) може да е независимост от доставчиците примерно. Знам че някои от нещата са купувани и от вас и сигурно ще препоръчаш да се оженим за някой от вашите модули до гроб. Моите шефове обаче не мислят така... и ме карат във всеки момент да имам повече от една алтернатива... Както и да е, тя темата отиде в киреча вече...
|
| Съб Мар 02, 2013 2:01 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
ми на това мога само да кажа - кой каквото си надроби...  щом си по багерите, явно в магазините за лопати няма да намериш каквото ти трябва. с 256 байта хората спътници в космоса са изстрелвали преди време. явно много сте се разглезили девелопърите напоследък 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Мар 02, 2013 2:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
За което главната заслуга е твоя. Отвори си своя тема в "Общи приказки" и там обяснявай колко си велик ... ако на някой тук му пука.
|
| Съб Мар 02, 2013 2:25 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ако в система с GSM който струва поне 30$ се пести от процесор (малък за 1$ вместо по-голям за 3-5$ примерно) като че ли има нещо концептуално сбъркано. Консумацията на проца не е аргумент, щото има и по-големи процове с ниска консумация в активен и слип режими и бързо будене. Друго мое виждане (от личен опит) е, че е повече от неуместно в системата да не се поддържа фърмуер ъпдейт - в случая през GSM. Та не виждам малки процове с по няколко единици КБ флаш как ще се справят с тази работа ... Във фирмата за системите ни имаме комуникационни платки с няколко различни GSM-модули. Имаме варианти и с телит-и, но не искат да ги произвеждат. Предпочитат тези със Синтерион. Що ли? Произвеждат хиляди бройки месечно ... Та като си (или ни) открием бъг - единствено фърмуер ъпдейта ни спасява. И то пак е проблем, щото някой трябва да инициализира сървърните приложения да го правят, а и трафика не е без пари и някой трябва да го плаща. Относно използването на ОС в проектите - и аз смятам че това е повече от наложително. Програмите са значително по-лесно четими, по-структурирани, по-унифицирани ако щете, щото ОС-а налага концептуални правила при писането. Освен това по-лесно се портват и по-лесно се реюзва код. Има начини как и с ОС да се правят ниско-консумиращи системи, така че и това не е аргумент. Не разбирам за какво се дъвчете и спамите по темата 
|
| Съб Мар 02, 2013 5:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Емиле, всичко това е очевидно вярно. Да говори някой как няма да има ОС а ще си пише някакви свои си прелюдии на тая тема - без това да е ОС (като ОС в тоя контекст вече тръгна да не значи OS, а RTOS, много малък subset на OS) може само ако не е правил и двете. Очевидно винаги ще има викане на функции по една или друга конвенция, наричани по един или друг начин. А докато стековете станат масово истински обектно ориентирани има време да мине (т.е. докато DPS-ът превземе пазарите  ). Не знам дали $2 е сериозна причина да се поевтинява процесора в нещо с BOM > $30, аз не бих му се зорил естествено. Но по отношение на цени в automotive бранша съм чувал ужасни истории та там може и баш така да е, Димитър ако е бил и в по-масовите му части сигурно знае бая повече по тоя въпрос. Но в случая това не е главното. GSM модулът е главната част, с многото знание в него, а контролерът дето ще изписука нещо през него понякога е просто мигалка. Та за него би могло спокойно и да си струва да не му пише човек шедюлъри ако не може да го направи за няколко часа или да му слага чужди RTOS-ове дето да побелее докато ги пусне а някак да подкара всичко било като стейт машина, било като "прав" код за еднократна употреба и толкова.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 02, 2013 5:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Емиле, я сметни колко прави 100 хиляди (да не говорим пък за по-големи бройки) устройства по 2-4$ разлика и после пак ела да си приказваме приказки от 1001 нощ на кой концепциите са му сбъркани. ПП. Не знам дали някой тук знае как са се появили компилаторите на IAR за PIC-ве. Много интересна история е, от това което са ми казвали  .
|
| Съб Мар 02, 2013 6:00 pm |
|
|