Отговори на тема  [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Препоръчайте подходящ GSM модул 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Препоръчайте подходящ GSM модул
Аз се замсилих как би ъпдейтнал кофти фърмуър на 100к бройки. Ако трябва да се отиде (с автомобил на място) до всеки клиент от 100к.. май ще излезне много по-скъпо от 200к $ :))

Съб Мар 02, 2013 6:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

И кой каза, че трябва да се отиде с автомобил на място за да се ъпдейтне фърмуера и кое пък гарантира, че на скъпия контролер фърмуера се ъпдейтва много по-лесно от този на евтиния?
Така може да си вадим измислени аргументи от ръкавите колкото искаме и темата може да стане 100 страници без да сме постигнали нищо. Аз знам само едно нещо - за всеки влак си има пътници и няма един единствен влак, който да покрива нуждите на всички пътници. Ако беше така, щеше да има само един супер дупер контролер с една супер-дупер операционна система и щяхме да ги слагаме навсякъде, даже и за мигалки :) .
А иначе като правиш серии от сорта на 100к и нагоре просто кофти фърмуер не трябва да стига до полето, щото и не всяко устройство има гсм модеми :) .

Съб Мар 02, 2013 6:50 pm
Профил

Мисълта ми беше, че бройката (респективно голяма бройка * $2-$4) не е единствен аргумент :) Иначе си прав, че има приложения и приложения :)

Съб Мар 02, 2013 7:00 pm
Профил
Аватар

Доколкото разбирам, Цецо трябва да добави GPRS комуникация към готово устройство. Трябва ли да пренапише фърмуера заради това, че според някои от вас трябва непременно да се използва ОС? И това при положение, че за GPRS се използват няколко АТ-команди, в еднозначен алгоритъм. Ако трябва да се прави поддръжка на няколко GSM модула с различни команди за GPRS, аз виждам два начина - или условно компилиране в зависимост от модула, който се използва, или (ако има флаш) поддръжка на всички модули - преди да започне GPRS, професора просто чете производителя, модела и да речем ревизията на фърмуера и избира съответния набор команди.

Емиле, понякога се избира малък контролер не заради цената, а защото просто няма какво толкова много да прави. Поне при мен е така - совалки не управлявам. :wink:
Що се касае до Питона, който някои тук недолюбват (не ми е ясно защо, та той не хапе :D), на него (особено за ъпдейн на фърмуера) му през оная работа колко е флаша на контролера, стига да има място за буутлоудер. Мяташ му съответната команда с атрибутите на FTP сървър (да речем, но може и през TCP или UDP), той си сваля и буферира в РАМа (може и във флаша) скриптовете и хекса на контролера, проверява свалените файлове дали са наред, префлашва контролера, изтрива старите скриптове от паметта, записва новите и след като се рестартира е като нов.

Но аз изрично писах, че не препоръчвам питона на Цецо - за неговото приложение няма смисъл.

Цецо, ако ще минаваш сертифициране по FCC и прочее за USA, като оглеждаш модули, освен другото гледай и сертификатите. Да не се окаже, че при жълта цена имаш и жълти сертификати. Не, че сертификата на модула ти гарантира сертифицирането на дивайса, но все пак е добро начало. Ако няма да минаваш сертифициране - грабвай най-евтиния жълтурко, стига да не е много оплют по форумите.

Съб Мар 02, 2013 7:16 pm
Профил
Аватар

perlsite написа:
Мисълта ми беше, че бройката (респективно голяма бройка * $2-$4) не е единствен аргумент :)

И къде аз написах, че цената е единствения аргумент :? ? Баси, в тая тема наистина всеки почна да си пише каквото мине през главата :) .

Съб Мар 02, 2013 7:52 pm
Профил

Dimitar написа:
perlsite написа:
Мисълта ми беше, че бройката (респективно голяма бройка * $2-$4) не е единствен аргумент :)

И къде аз написах, че цената е единствения аргумент :? ? Баси, в тая тема наистина всеки почна да си пише каквото мине през главата :) .

Dimitar написа:
Цитат:
Ако в система с GSM който струва поне 30$ се пести от процесор (малък за 1$ вместо по-голям за 3-5$ примерно) като че ли има нещо концептуално сбъркано.

Емиле, я сметни колко прави 100 хиляди (да не говорим пък за по-големи бройки) устройства по 2-4$ разлика и после пак ела да си приказваме приказки от 1001 нощ на кой концепциите са му сбъркани.

Отговорих точно и ясно на поста, който цитирам. В него на определено конкретно нещо си дал един-единствен аргумент и моят отговор беше силно ограничен по юрисдикция до точно този коментрар :) Никъде не съм коментирал другите аргументи или предишни твои постове в темата, респективно не съм обобщавал, че това е единствен аргумент изобщо :)

Съб Мар 02, 2013 9:48 pm
Профил

ОС-а е много "елегантен" начин да "усложниш" нещо, а не обратното. Ако имаш нещо "просто", ОС-а може и да ти попречи. Подменят се един проблеми с други - инверсиите на приоритет са много сладки за търсене, хората чак на Марс пратиха продукт с класически бъг. И ползваха мнооогооо сериозен ОС, и бяха много компетентни, и пари за хардуер не пестяха. И в крайна сметка го решиха поради това че бяха избрали сериозен и качествен ОС.
Не мисля че тук много хора се опитват да разберат какво имам предвид в горните си постове (не че не могат, просто не се опитват).
Далеч съм от мисълта, че не трябва да се ползва ОС - напротив, ползвайте, ама не я набутвайте в реалната логика на системата. Тя няма общо с алгоритмите. Ако те (алгоритмите) са изчистени и не разчитат на ОС, то можете да ги ползвате навсякъде. Как правите връзките може и трябва да остане абстрактно и чисто, без привнасяне на изисквания заради кеф на някого.
ОС-а може да помогне да "сглобите" отделните блокчета (алгоритми, стейт машини, стекове, както искате ги наричайте) на нова платформа, ако сложността и характера на новия проект го изисква.
Ако не ви трябва ОС, не я набутвайте само защото може и с нея. И ако ще пестите от хардуер, какво лошо има да вземете по-малък процесор (понеже не сте сложили вездесъщият си ОС)?

Сря Мар 06, 2013 3:09 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га (баси името! какво значи, апропо?)

имаш ли някоя готова платчица със захранване, сим холдер и всички бръмбазлъци, както се очаква да се произвежда?
искам да го премеря тоя модул колко е в час в GSM частта си и после ти го връщам с резултата от меренето.
ще ми трябва антенния изход да е SMA. ако могат да му се пишат АТ команди е още по-добре (да не е с някакъв микроконтролер по възможност)

Сря Мар 06, 2013 4:20 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
Н'бабане Гт'муан'га (баси името! какво значи, апропо?)

имаш ли някоя готова платчица със захранване, сим холдер и всички бръмбазлъци, както се очаква да се произвежда?
искам да го премеря тоя модул колко е в час в GSM частта си и после ти го връщам с резултата от меренето.
ще ми трябва антенния изход да е SMA. ако могат да му се пишат АТ команди е още по-добре (да не е с някакъв микроконтролер по възможност)

остави ми едно лично съобщение с някакви координати. имам тук и мога да ти пратя едно дребно китче да си поиграеш с него

Чет Мар 07, 2013 12:19 am
Профил

Имам 2 въпроса към по отношение на тези ГСМ модулчета –предварително благодаря за отделилите време да ми отговорят.
1 – Някои да ползва модулчетата на студ –демек когато наоколо е - 30 да речем, и ако някои има опит с ползването им на студ –може ли да сподели какво им е поведението...
2- В какви порядъци е консумацията на модулчето когато е в приемен режим –чака някои да му се обади ?

Относно 1 и 2 - аз имам цяло такова устроиство –ама не мога да ползвам нищо –модулчето е като БГА чип и аз това на ръка няма как да го поя , отделно модулчето си е баш за авто индустрията и си е цифра и половина ... тука моите са правили някакво устроиство по поръчка и процесориста е АИСИК –въобще тъкмо се зарадвах че ще ползвам готов хардуер ...ама греда –с таква секретност за първи път се сблъсквамв в собствената си фирма.

Вто Сеп 17, 2013 5:09 pm
Профил
Аватар

1 - На студ ГСМ модулите се държат като всяко друго електронно устройство. Слагал съм ги във фризер на -20 и надолу, а и си работят нормално на открито и в автомобил. Не виждам проблем да работят и на -40, че и по-надолу. Тези, които използвам са специфицирани за -40...+85 градуса. Въобще, при елестроника на минусови температури съм имал проблеми само с електролитни кондензатори. Ако ГСМ се захранва от батерия - тя е по-притеснителния елемент при отрицателни температури.

2. Зависи от няколко фактора, но от 3 до 5 милиампера е реалистична горна граница за средната стойност на консумирания ток.

Сря Сеп 18, 2013 8:36 am
Профил

Desert Leo написа:
1 - На студ ГСМ модулите се държат като всяко друго електронно устройство. Слагал съм ги във фризер на -20 и надолу, а и си работят нормално на открито и в автомобил. Не виждам проблем да работят и на -40, че и по-надолу. Тези, които използвам са специфицирани за -40...+85 градуса. Въобще, при елестроника на минусови температури съм имал проблеми само с електролитни кондензатори. Ако ГСМ се захранва от батерия - тя е по-притеснителния елемент при отрицателни температури.

2. Зависи от няколко фактора, но от 3 до 5 милиампера е реалистична горна граница за средната стойност на консумирания ток.

Лео - благодаря за отзива.
По идея работата в студа не е толкова проблемна колкото ако е жега но пък с гаранция това което е специфицирано да работи в по широк температурен диапазон е и по скъпо.
3-5 мА е Ок - моита задача е лесна като функция - то повечето време ще се чака някои да изпрати нещо , така че тоя ток ми е важен.

Чет Сеп 19, 2013 6:11 pm
Профил
Аватар

Quectel M72:
1. Operation Temperature: -40 °C to +80 °C
2.Low Power Consumption (Discontinuous Receive Mode): 0.9mA @ DRX=5; 0.7mA @ DRX=9

Пет Сеп 20, 2013 10:53 am
Профил
Аватар

ilkor написа:
Quectel M72:
2.Low Power Consumption (Discontinuous Receive Mode): 0.9mA @ DRX=5; 0.7mA @ DRX=9

Ти това мерил ли си го или просто си правиш реклама?

Щото аз написах това, което съм мерил на практика с конкретен модул в реална ситуация.
Сигурно има и с по-малка консумация, но дай на питащия проверени числа.

Съб Сеп 28, 2013 11:52 am
Профил
Аватар

ilkor написа:
Quectel M72:

Това не излиза на страницата ви. Имате ли го на склад и колко струва за дребни бройки?

Съб Сеп 28, 2013 12:01 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща