Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Калибровъчна константа на PIC ....??? 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Калибровъчна константа на PIC ....???
Oтскоро работя с тия по-новите тукмаци :wink: и питането ми е за вградения осцилатор!?
Като вземеш нов и в него е записана индивидуална константа и трябва да се прочете за да я заложиш! Та ако имаш серия от 1000 бр., да речем, за всеки един ли при програмирането трябва да я четеш и да я залагаш после ??? Аз сега се боря с два и за всеки си му пиша константата , ами хиляда ??? Много е тъпо това! :roll:

(На 84-та нямаше такива проблеми-чиста работа!! :wink: А тия сега с един милион периферия и регистри дето не се знае дали ще ги ползвам някога!!! Ама пусто, много скъп стана тоя 84! :roll: )

Сря Ное 30, 2005 12:49 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Нещо аз не те разбирам , каква "калиброваща константа" :?
Какво за вътрешният кварц ?
АЗ като питам дори и нещо по-общо казвам все пак в случея за кой пик става въпрос (някои път си има значение, а и erratа-та има ГОЛЯМО значение :lol: ).

Говорищ за битовете указващи честотата на вътрешният кварц ли :?

нещо не мога да те разбра (може и проблема да е в мене де ;) ).

Сря Ное 30, 2005 1:49 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Всички процессори свътреен генератор си имат калибровъчна константа, и си има определена процедура за изпозлването и. Мисля че при серийно производтсвто това може да се направи като едно exe коеот да изпълнява тая прцедурата.

Сря Ное 30, 2005 2:44 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
На всеки чип индивидуалната константа е записана на последния адрес от
флаш паметта. Значи включваш в програмата си в началото следния код:

call 0xXXXX
movwf OSCCAL

Където 0xXXXX е последния адрес от флаша.
Естествено това е доста добре описано в дейташийта в главата Special features of the CPU, ако разбира се си дадеш труда да го прочетеш. Ето какво пишат за 12F675 например:

A calibration instruction is programmed into the last
location of program memory. This instruction is a
RETLW XX, where the literal is the calibration value.
The literal is placed in the OSCCAL register to set the
calibration of the internal oscillator. Example 9-1
demonstrates how to calibrate the internal oscillator.
For best operation, decouple (with capacitance) VDD
and VSS as close to the device as possible.

Всеки програматор (с който аз съм работил) при триене запазва съдържанието на тази клетка, така че да не се загуби калибриращата стойност. При ICD2 това "пазене" е дотам, че въобще не можеш да я промениш даже и да искаш. IC-Prog-а пита дали да ти я запази.

Сря Ное 30, 2005 9:43 am
Профил ICQ

Мнение Re: Калибровъчна константа на PIC ....???
WDW написа:
Oтскоро работя с тия по-новите тукмаци :wink: и питането ми е за вградения осцилатор!?
Като вземеш нов и в него е записана индивидуална константа и трябва да се прочете за да я заложиш! Та ако имаш серия от 1000 бр., да речем, за всеки един ли при програмирането трябва да я четеш и да я залагаш после ??? Аз сега се боря с два и за всеки си му пиша константата , ами хиляда ??? Много е тъпо това! :roll:

(На 84-та нямаше такива проблеми-чиста работа!! :wink: А тия сега с един милион периферия и регистри дето не се знае дали ще ги ползвам някога!!! Ама пусто, много скъп стана тоя 84! :roll: )

Да за всеки професор е индивидуална и трябва да я порочетеш преди да го изпържеш :wink:
Имаи на предвид че вътрешния генератор не е кварцов а е генератор със PLL, и просто твърдят че работи със 1% точност при определен диапазаон от температурата , и това което са ти записали там е настроика за честота 4 MHz :D
Най вероятно със някакъв софтуер са го пържили преди теб замерили са колко е генератора при някакво стандарно число сметнали са какво трябва да е и са ти го оставили на последната клетка :twisted:

Сря Ное 30, 2005 10:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]