Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Bluetooth модул - RS232 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Bluetooth модул - RS232
И аз да дам 20 цента.
След дълго търсене на производител
намерих следния
[url=bolutek]http://www.bolutek.com/Products_info.asp?TypeID=104&SubTypeID=104001&id=278[/ur]>

и още:
[url=друг китаец]http://winnerelec.com/Products_detail.asp?ID=13[/url]

Цената на първия през китайски търговец около 4.5 усд /за 100..200 броя,
не съм преоварял директно.

Иначе в ибей има и по 1 долар.
Първо пробвах един BC4-L6, по "документи" идва от egochina.cc - работеше за серийна връзка, струваше 6 усд в ибей, но това е някакъв търговец. Документацията,която имам в общи лиии е добра, но не ме устройва, да не знам кой е производител.
Този от Bolutek по крака е съвместим, има функционални разлики, но си работи.
Надявам се на някой да е полезно.

Пет Окт 05, 2012 10:22 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

ПРОБЛЕМ, моля за помощ

http://img.dxcdn.com/productimages/sku_80711_1.jpg
Пак опрях до тези модули и ИМАМ ПРОБЛЕМ:

Свързал съм схемата по-долу, когато на pin34 има 3.3V работят само тия AT команди:
АТ - тест
АТ+NAMExxxxx - задава име на модула (АМА НЕ ЗАДАВА - връща отговор, но не сменя името)
AT+BAUDx - задава скорост - работи
AT+PINxxxx - не съм пробвал
AT+VERSION? - Винаги работи, връща "OK(нов ред)linvorV1.5."

Когато го конектвам с Win - в Win се добавят между 1 и 3 ComPort-а, които не могат да бъдат отворени (вероятно връщат някаква грешка - днес ще пусна програмата в развойна среда, да гледам точната грешка.
Единият от портовете, след отваряне, се забавя понякога 1-2-3 секунди, преди да установи, че не може да бъде отворен.
В драйвера на Bluetooth девайсът се вижда (като Other bluetoot...)
Аз дори не знам кой модел са тия джаджи - за сега съм набедил HC-06 от тук
http://www.mcu-turkey.com/wp-content/up ... 201104.pdf
но не съм сигурен и не зная как се познава.

КАКВА Е ТОЧНО ПРОЦЕДУРАТА за свързване (да не бъркам някъде) .
Пуснал съм терминални програми и искам да прехвърлям байтове.
За проба съм включил два компютъра (може и с един, ама сега са два):
На единия си има вграден bluetooth
На другия комп ComPort, през USB2Com управлява тоя bluetooth

От първия компютър се конектвам към БТ модула (парола 1234 - ако е друга - не става, значи се разпознава)
Появява се девайсът и ComPort-овете (веднъж се появи и сервиз, но обикновено на страничката на драйвера за сервизите е празно).
Един по един пробвам всички нови Com портове - не се отварят (но един от тях, както писах по-горе) се държи по-различно.

Ако до 2-3 дни не успея да го запусна, ще си купя някой истински от Комет или ТМЕ (или от където предложите :))

Благодарен съм за всякакви идеи, прдложения и коментари за тоя и за всеки друг достъпен Bluetooth.

Прилахам и простичката схема

Прикачени файлове:
HC-06 Pinout.jpg
HC-06 Pinout.jpg [ 61.68 KiB | Прегледано 6281 пъти ]

Последна промяна NikB на Чет Мар 07, 2013 1:25 pm, променена общо 1 път

Чет Мар 07, 2013 12:50 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

На мен по ми прилича на проблем откъм компютъра. Кой стек ползваш?

Чет Мар 07, 2013 1:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Абе то лаптопът (Asus H5) е с Win7 и генерик драйвер, а апаратно блутутът е Toshiba Bluetooth RFBUS, RFCOM, RFHID
(по Vendor Id: http://www.pcidatabase.com/search.php?v ... rch=Search)

Чет Мар 07, 2013 1:20 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Ами иначе няма философия, те даже повечето модули са направетни отначало ако само ги захраниш да тръгнат в някакъв дефоулт SPP режим и можеш директно да опънеш маркуча и да предаваш, само да уцели бодрейда на модула.

Чет Мар 07, 2013 3:10 pm
Профил ICQ

А когато пин 34 е совбоден?

Чет Мар 07, 2013 5:03 pm
Профил
Аватар

Пин 34 - вчера, за да пусна АТ команди, трябваше да подам +3.3. на пин 34 и не го махнах тоя +.
Днес АТ командите работят и без него.
Предлагаш (предполагаш) ли, след като се конектне, трябва да се смени нивото (да се подаде маса) на пин 34?

Чет Мар 07, 2013 5:08 pm
Профил ICQ WWW

Подкарвал съм същия такъв модул купен от ebay за $6. Свързах само 1,2,12 и 13 на другите крачета абсолютно нищо не съм запоявал. Какво по-точно представлява тази магия "USB2Com" има много видове и някой подават 5.0В на ТХ крачето.
Та свързвам се с модула през FTDI дето знам, че сигналите са му 3.3В. Пиша си му АТ командите, но може и без тях и като ми омръзне да си играя с АТ командите, се pair-вам с телефон или с компютър с БТ. От телефона или БТ на компютъра, като сканирам намира ми това устройство linvorV1.5, избирарм го, задавам парола 1234, свързва се и вече каквото пиша от едната страна веднага излиза от другата. Пак повтарям свързал съм само 4 крачета 1,2,12 и 13, на другите нищо не съм запоил.

Чет Мар 07, 2013 5:25 pm
Профил

на тия дето съм си играл - пин 34 ,мисля, форсира режим за конфигуриране. В този режим май радио свързването се блокира.
Всъщност досега не ми се е налагало да свързвам този крак към VCC.
Остави го висящ, поне за проба. Или го замаси, ако няма промяна.

Чет Мар 07, 2013 5:31 pm
Профил
Аватар

ike написа:
....Пиша си му АТ командите, но може и без тях и като ми омръзне да си играя с АТ командите, се pair-вам с телефон или с компютър с БТ. От телефона или БТ на компютъра, като сканирам намира ми това устройство linvorV1.5, избирарм го, задавам парола 1234, свързва се и вече каквото пиша от едната страна веднага излиза от другата. Пак повтарям свързал съм само 4 крачета 1,2,12 и 13, на другите нищо не съм запоил.

ДЕЛОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ:
1. Имам три модула - с двата съм си играл (запоявани са, държат се еднотипно), но тртият е девствен.
Предлагам да го изпратя на "like" или на който му се занимава - за проба и съдействие (при приемливи условия :)).
2. Ако някой има възможност - да ми изпрати тестван модул, най добре накичен с каквото е необходимо (при приемливи условия :)).

А, да, USB2Com е от Sirius, Дряново:
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=600
Изображение

Пон Мар 11, 2013 12:54 pm
Профил ICQ WWW

Опитат стъпките тук http://www.usconverters.com/index.php?m ... &chapter=0
като почнеш от "One is an outgoing port and the other is an incoming port. Both are virtual COM ports created by the Bluetooth drivers and the dongle." надолу. Направи и loopback теста.

Пон Мар 11, 2013 2:58 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

NikB
Скоро се занимавах с HC-05, може би това ще важи и за 06.
Тези модули имат един управляващ пин и два индикаторни пина за -ламбички или за четене от мцу.
Едната ламбичка показва статуса, а другата - наличие на връзка.
Изображение
В неутрално, но работоспособно положение,
статус ламбичката (при мен PIO 8) мига с интервал около 2 секунди.
В режим "търсене" ламбичката мига по-бързо - с интервал 0.5 секунди.
В режим "свързан" ламбичката мига двойно през около секунда.
Ламбичката "свързан" при мен е PIO 9, но не съм я пробвал още.
Свързането на два такива модула води до състояние, в което всичко написано от единия край се транспортира до другия и обратно. Веднъж влезли в такъв режим, и двата модула са неуправляеми чрез AT-команди.
За да се прекъсне връзката, е нужно действие "отвън". Това действие е
всъщност въпросния управляващ пин (при мен PIO11), за който и аз се чудих в началото дали да го държа на +3 или на 0. Работата е там, че за да управляваш модула през RS тоест чрез AT команди, този пин трябва да е на +3. Но преди да издадеш "LINK" или "INQ" команда, трябва да го свалиш на нула, иначе линка няма да заработи. Когато искаш да прекъснеш връзката, трябва да вдигнеш пина на единица. Това важи и за двете страни - мастър и слейв.

Пон Мар 11, 2013 9:37 pm
Профил
Аватар

ike написа:
Опитат стъпките тук http://www.usconverters.com/index.php?m ... &chapter=0
като почнеш от "One is an outgoing port and the other is an incoming port. Both are virtual COM ports created by the Bluetooth drivers and the dongle." надолу. Направи и loopback теста.

Благодаря!, Благодаря и на преводачите!

(Не, че сме пусняли връзката :). все още)

Сря Мар 13, 2013 10:34 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Най-сетне подкарах моите китайски блутути.
YouTube show
Както предположихте тук - проблемът беше в работата на Win драйверите (аз мислех, че не е така и вече се канех да заръчам няколко девайса от ТМЕ - май там истинските блутути са най-евтини, а и напоследък доставките са бързички - седмица (две) и евтини - 10-15 евро).
До сега под Win пробвах общо 4 блутута: 3, които ги имам от години (и някога съм ги ползвал) и един нов, мъничък, Моторола.
Тия старите се конектват с моя GSM, но с китайските блутутчета нещат.
Моторолата понякаква прочина до днес не си инициализираше secure pair - формичката се виждаше, но не отговаряше и го нямаше edit-a за паролата.
На 3 компютъра съм я пробвал (Win7x64, Win7x32, WinXPx32).
Днес един колега си купи някакъв измислен блутут с истниски блусолей драйвер за/на WinXP и работите тръгнаха.
После пробвах моторолското блутутче на Win7x64 (със старата инсталация на драйвера му), формичката secure pair беше ОК и всичко си тръгна (клипът е от тоя момент)
ЕДИНСТВЕНОТО, което се сещам, че променях е някаква тъпа опция във WinWord !?!?!?!, която я смених, защотото copy/paste водеше до черна точка в Word.
Черната точка е описана тук:
"The defective Bluetooth add-in is usually installed by a Bluetooth driver. (In my case - Intel Centrino Wireless Bluetooth 3.0 + High Speed Adaptor (v1.1))"
Кой го знае какво му е било.

Вто Мар 26, 2013 11:09 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Току-що тествах всички скорости на играчката - не е за вярване - конектва се и работи на всички описани скорости, вкл и на 1 382 400.
Естествено - утре ще го гледам и на осцилоскопа (докато не видя импулсите - направо не ми се вярва!)
Особености: когато не е свързано (състояние unpair) - работи с AT командите - без разделител накрая - нито Cr, нито Lf - нищо.
Ако има нещо в интервал преди да е изпратило отговора (500-510мс) не отговаря.

Не видях някакъв ефект от pin11 (хвърчащ, маса, +3.3 - няма значение)

AT+NAMEblabla смяна името (на blabla - както пише, след рестарт), но няма как с AT команда да се види името :) - винаги отговаря с "OKsetname"
Утре ще пиша пак - за скоростта (осцилоскопа) и за разстоянията (сега не ми се мотае :))

А, да - един път се случи след спиране и пускане на захранването скоростта да е 9600 - иначе сякаш запомня последната скорост, на която е работило.

Чет Мар 28, 2013 10:03 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща