|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Полигон на топ слоя.
Тоя моят вариант е на 4+ слойна. Ако ти се експериментира с двуслойна най-добре първо я направи 4-слойна както трябва, с кондензаторите отдолу с директни дупки до слоевете - и си предвиди отгоре кондензатори каквито смяташ да предвиждаш. Като се убедиш, че всичко работи, опитай да го пренесеш на два слоя. Инак в началото никога няма да знаеш кое кога защо не работи, да програмираш ли да поиш ли ще трябва.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Мар 08, 2013 2:38 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 |  |  |  | tgi написа: Тоя моят вариант е на 4+ слойна. Ако ти се експериментира с двуслойна най-добре първо я направи 4-слойна както трябва, с кондензаторите отдолу с директни дупки до слоевете - и си предвиди отгоре кондензатори каквито смяташ да предвиждаш. Като се убедиш, че всичко работи, опитай да го пренесеш на два слоя. Инак в началото никога няма да знаеш кое кога защо не работи, да програмираш ли да поиш ли ще трябва. |  |  |  |  |
Аз я правя 4-слойна. Като я видя що за животно ще излезе, ще преценявам дали въобще да се мъча на двуслойна. Бе то е ултра мижава работа. Като имам някакви междинни резултати ще покажа за кво иде реч. На платката са едно MCU, FPGA-то и паметта. Останалото са няколко захранвания за всичкото това + зa LCD-то. Но при всички положения когато се мъча с двуслойната ще имам същото и на четирислойна. Място за кондензатори ще имат и двете, и отгоре, и отдолу. То и по хардуера всичко да е наред, ще си имам едни перипетии по подкарването и без друго. На всякакви симулации върви, сменях speed grade на чипа, честоти, пусках емулатора на процесора тотално асинхронно (с разместена честота, примерно 100.345Mhz), и уж всичко работи, ама в реалния свят това нищо не значи, поне не и докато нямам няколко реално работещи проекта, та поне да имам беглата представа къде да търся проблемите.
|
| Пет Мар 08, 2013 2:48 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
За BGA, кондензаторите задължително отдолу. Айде на TQFP можеш да ги наредиш околовръст, ама на BGA-то ако ги сложиш около него, ще стане едно кълбо от сигнали и захранвания... въобще не го пробвай. Отдолу и това е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 08, 2013 2:55 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Е то е TQFP. Аз затова се и напъвам да са отгоре. BGA ще е следващото, евентуално.
|
| Пет Мар 08, 2013 3:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами на TQFP ако ги наредиш непосредствено до крачетата, може и околовръст да ги нахакаш. Ама си блокираш пътищата на сигналите и по трудно ще се рути. Щом правиш експериментална платка, какво те притеснява, че ще са от двете страни? Айде ако е за производство, това може да има значение, ама за 1 бройка туряй от двете страни, по лесно ще я развържеш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 08, 2013 4:59 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Да продължавам ли, или да мисля как да изравнявам дължини?
|
| Пет Мар 08, 2013 10:54 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аз бих го оставил така без да му се чудя. Разбираш, че думата ми в случая не е гаранция, надявам се - но това бих направил аз. От дължини я събереш 10 пикосекунди размествания я не. Това важи за 4 слоя поне де, т.е. и под паметта и под FPGA-то си ги има. Ако ги няма не знам как ще се държи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 09, 2013 1:15 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Според мен единствения вариант да изравни дължините е да обърне паметта на 90 градуса ама аз също бих го оставил така, защото на тия малки разстояние и не чак толкова големи честоти едва ли ще има влияние.
|
| Съб Мар 09, 2013 1:33 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Аз гаранции не съм и искал. Само малко побутване в правилната посока, та да избегна съвсем лаишките грешки.
|
| Съб Мар 09, 2013 1:44 am |
|
 |
|
sparkybg
|
И аз го мислих това. Ама разликите, макар и да намаляват, има едни 4-5 сигнала които винаги се случват по-къси от другите и в крайна сметка обезсмислят въртенето.
|
| Съб Мар 09, 2013 1:46 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Отдалечи малко RAM-а и ще имаш място да изравниш пътечките. На каква честота ще работи това? Ако е външната шина на RX62N то тя повече от 50Mhz не може да вдигне и няма голям смисъл да изравняваш.
|
| Съб Мар 09, 2013 11:48 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Програма минимум - 100Mhz (макар че и 80 ще върши работа), програма максимум - 120. Паметта е 8ns. Ако го пусна на 120, имам 330ps максимален skew, дето мога да си позволя. Ако го пусна на 100 - 2ns. Смятам че с малко късмет дори на 120 няма да има проблем, без да изравнявам. Разликата между най-къса и най-дълга писта е около 2см, което, много грубо, е наполовината на тоя 330ps. RX-а е от другата страна. Задачата му е да пише максимално бързо - писането е кеширано, без чакане. Има чакане при четенето, и чете със средна скорост около 10-12.5Mhz, но четенето не е приоритет, защото е фрейм буфер все пак. Предвиждам и разни дребни ускорителни функцийки във FPGA-то, но това на по-късен етап. Например повторение на последното писане N пъти. По тоя начин ще могат съвсем автоматизирано и със скорост 50 милиона пиксела в секунда (колкото е максимума на SRAM-а при писане) да се запълват цели области от екрана. ...евентуално, на върху целия графичен фон ще може да се слага и текст, с отделен буфер. Нещо като хибриден текстово-графичен режим. Всичкото това трябва да поддържа 800x480 LCD (33Mhz pixel clock), щото са ужасно евтини. Принципно и 800x600 поддържа (40Mhz pixel clock). От там нагоре LCD-тата са с LVDS интерфейс. Но това ще е следващ проект, ако потрябва. Принципно дори от Spartan 3 може да се изкара директно 1024x768 през DVI, без никаква друга периферия. За повече ще трябва Spartan 6 с поне DDR на 400, ама това за по-натам, че за момента ми е въз сложно и трябва да вразумея някои неща.
|
| Съб Мар 09, 2013 12:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Все пак опитах и да го завъртя, че и да изравня пистите. В момента разликите са под 6мм:
|
| Вто Мар 12, 2013 10:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
каква е програмата, че няма автоматично изравняване? на честоти над 20-25MHz избягвай по всякакъв начин правоъгълни кьошета на пистите.
|
| Вто Мар 12, 2013 10:24 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Има, ама прави тотална салата. Altium е програмата.
|
| Вто Мар 12, 2013 10:26 am |
|
|