|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:01 pm
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Embedded WEB server.
Проблема с презареждането не е в обема информация, а в самото презареждане на цяла страница, само за да промениш едно поле в нея. Представи си че най-отгоре MCU-то ти връща някаква информация в реално време, а отдолу ти, гледайки я, трябва да настройваш някакъв параметър на MCU-то така щото да стане квото трябва. При всяко презареждане ще ти се губи фокуса, екрана ще премигва и т.н. Просто много зависи от това, дето искаш да направиш.
|
| Чет Мар 21, 2013 12:31 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мисля че имаш някакви спирачки, щото така си свикнал. И аз ги имам, ама все повече установявам че не съм прав. Броузъра не може да натвори кой-знае колко без да си му казал да го направи. В смисъл, няма как сам да пусне AJAX заявка към устройството и да смуче данни например. Няма как да промени нещо по екрана самоволно, освен ако твоя код не му каже. Остави издънките от ерата преди IE8. Сега е друго, и съвсем не толкова зле, колкото явно е било. Понеже се човъркам с WEB от около година, та благодаря на господ че не ми се е наложило да го правя примерно преди 5 години или по-рано.  На чистия WEB най-голямото му предимство е че за да свършиш нещо ти трябва само устройство с браузър. Нищо друго не инсталираш, настройваш, и т.н. Излезе ли се от това - варианти бол - кеф ти VNC, кеф ти нормално си приложение, работещо през WEB сървис и т.н.
|
| Чет Мар 21, 2013 12:41 pm |
|
 |
|
@@@
Ранг: Минаващ
|
"ти трябва само устройство с браузър. Нищо друго не инсталираш, настройваш" - То голяма драма с това инсталиране. Ако приложението е направено стегнато може да е само 1 exe файл без никаква инсталация. Има категория случаи, в които уеб решението е по-добро, но точно за ембедед устройство, което ползваш само ти (един потребител) да слагаш уеб сървър за да можело да не инсталираш нищо е тенденциозно мислене (уеб мания). Ако идват данни в реално време работата е точно за специализиран EXE файл, а не уеб, ajax, браузъри, глупости.
|
| Пет Мар 22, 2013 11:51 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами не е баш така. Например аз сега трябва боря точно същото нещо и аз съм единствения потребител, но не искам да имам достъп до данните само от компа, дето ми е на 3 метра от устройството а искам да имам достъп нонстоп без значение къде се намирам, т.е. на отдалечени компютри, телефони, таблети и там каквото се сетиш. Та единственото (универсално) решение в случая е точно да имаш ембедед уеб сървър и да не ти пука от къде, как и от какво точно ще искаш да имаш достъп  .
|
| Пет Мар 22, 2013 4:39 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Да не си гледал с телефона си dps екран тука да разправяш, че уеб е единствен вариант  . Спарки, не ми е до това как браузърът може да навреди или сбърка нещо. Става дума за това, че при всяка промяна на версията на браузъра ще си твърде зает човек ако разчиташ на по-сложните му от елементарен html функции. Да не говорим, че и най-сложните браузър фунции са твърде ограничени като възможности сравнени с цяла машина с ОС, прозорци, дискове и т.н. С VNC е къде по-чиста работата, а и да инсталираш realVNC е по-лесно и по-бързо от това да сложиш цял тежък браузър. И няма проблем с версии и т.н., нищо не мисли, просто работи като монитор/клавиатура/мишка, всичко се случва от моята страна. Решен е и проблема кого да пуснеш и кого не. Вместо моята машина да бъде търсена, курдисва се тя да търси тия дето ще я гледат - тя си го прави иззад NAT рутер, т.е. недостъпна е отвън (освен ако човек не пусне рутера да предава към нея порт 5900). Разбира се да пуснеш VNC сървър който да открива променените пиксели, да компресира пратеното и т.н. не пасва в малко по днешните стандарти MCU, яде до към 15% от ресурса на 400MHz (до някъде 800 MIPS) power, писано на VPA гонейки ефикасност.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Мар 22, 2013 5:03 pm |
|
 |
|
@@@
Ранг: Минаващ
|
Не те ли устройва един телнет интерфейс и гледане на данните през конзола/терминал? Хем е универсално, може да е отдалечено, хем е и макс просто спрямо уеб/js. И аз това се опитвам да обясня на уеб-ентусиастите, които пробват да ме убедят, че "с javascript/ajax всичко става", но не възприемат идеята. Имам чувството, че целта е да се докаже, че дадено нещо може да се реализира и с уеб интерфейс, а не по най-удобния начин. Преди много време имаше подобни ентусиасти на тема dBase/Clipper (в стил - мога всичко да направя на dBase).
|
| Пет Мар 22, 2013 5:38 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Дефинирай "най-удобния начин".  И да го дефинираш, ще е най-удобен за теб. Как е за другите е съвсем друга бира. Ако нещото иска спешно наглеждане от време на време, за мен най-удобния е да мога да вляза от всякъде, по всяко време, от всякаква машина, без да инсталирам нищо. Например от телефона ня тоя, с който си пием бирата на 300 километра от устройството, понеже на моя телефон точно там нета е гаден, или батерията ми е на свършване. То аз въобще за нищо друго не бих сложил нет достъп до дадено устройство. ...после, нещата с js далеч не са това, което са били вчера или оня ден. И по-горе споменах - добре че не ми се наложи да работя това например преди 5 години или повече. То не е било по-различно. То е нямало прилика въобще. Много далеч съм от WEB ентусиаст и до преди година нито бях пипвал нито имах представа какво е. Само знаех че е ултра гламава работа. Само дето въпреки гламавостта си, има много неща, компенсиращи това. Идеята не е гламава. Гламаво е изпълнението. Но нешата дори за тая една година, откак пиша по-активно, вървят към добре. Просто няма случайни неща, и ако досегашните решения бяха всичко, което може да потрябва на човек, никой нямаше и да помисли за WEB. Това че трябва да се бориш с всяка версия на всеки броузър - и това вече не е така, щом с никаквия си опит правя неща дето работят на всичко от IE8 (обикновено работят и на IE6 и IE7, но ракава съвместимост не гоня така или иначе) нагоре. Просто, като във всяки друго нещо, има един набор от похвати, дето веднъж като ги схванеш, в 99% от случаите до борба не се стига въобще, а в останалия един процент си в състояние доста бързо да се ориентираш от къде идва проблема.
|
| Пет Мар 22, 2013 7:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
За мен най-удобно е да не ми трябва нищо специално и да става от всякъде, а това се поддържа само от браузерите. Питай tqi колко опита направихме с различни клиенти, докато успея да му видя dps-a от тук. Единия работи под уиндоус, ама не ще под андроид, тоя пък дето работи под андроид не ще под нещо друго. Та браузера си е чиста работа.
|
| Пет Мар 22, 2013 8:43 pm |
|
 |
|
tgi
|
Колко голямо парче екран ти трябва? Ако не е много голямо да накараш със скрипт браузера да опреснява един .gif (image/gif MIME type) с линкове дефинирани по пиксели (както го може от може би първите версии на html) ще ти ограничи белята която мазачите на скриптове искат да те накарат да приемеш. Само ги пусни и виж как за няма и година ще научиш как не е лесна тая работа та затова не става, то много има за учене, ами на тоя имало такъв шрифт а на другия нямало и кой знае още какво (стандартната песен на човек употребил години да учи наизуст разговорника за когото и да каже "добър ден" е сложна работа тя).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Мар 22, 2013 10:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Защо да опреснява GIF и да генерира килобайти трафик за байтове информация? Обновяване на показание в даден елемент се прави с 5 реда скрипт и работи на абсолютно всичко, пръкнало се в последните сигурно 15 години.
|
| Пет Мар 22, 2013 10:57 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е това с "байтовете информация" не е особено реално по мрежата, не само от овърхед за хедъри и т.н. ами и други неща, като делене на кабели и подобни. Та за достатъчно малка картинка няма да спестиш много ако въобще спестиш нещо като трафик, а ще си спестиш различни изгледи в различни обстановки (ако и да работи на "всичко" което едва ли ще е баш така, все ще има браузъри дето си четат кеша вместо каквото трябва и някой ще е виновен задето е конфигурирал нещо така ама не иначе и т.н.).
|
| Пет Мар 22, 2013 11:04 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Първо, това важи с пълна сила и за GIF, и второ, има си съвсем човешки начини да кажеш на броузера да не кешира точни тия заявки. Кой какво и как конфигурирал нататък в мрежата - ако наистина нещо не е нагласено като хората, то е до некадърност и не по вина на броузера или джава скрипта, и не само тая страница няма да работи коректно. И отново важи със съвсем същата сила и за GIF-ове, даже не съм съвсем сигурен дали за GIF-ове не важи с по-голяма сила, отколкото за AJAX заявки. Ако искаш и разни графики, вече има и HTML5 canvas, и SVG например. Отделно разни графики с барчета се правят перфектно и със съвсем стандартни HTML елементи.
|
| Пет Мар 22, 2013 11:26 pm |
|
 |
|
tgi
|
Разбира се, че важи и за gif и за всичко. И виж колко бързо стигнахме до това как не браузърът а някой друг е виновен  . Какво има да си приказваме, браузърите са тежки мазала трупани и мазани едно през друго с много години, ми те ги обновяват през седмица с кръпки - такова нещо няма как да е стабилно и повтаряемо.
|
| Съб Мар 23, 2013 1:23 am |
|
 |
|
sparkybg
|
 |  |  |  | tgi написа: Разбира се, че важи и за gif и за всичко. И виж колко бързо стигнахме до това как не браузърът а някой друг е виновен  . Какво има да си приказваме, браузърите са тежки мазала трупани и мазани едно през друго с много години, ми те ги обновяват през седмица с кръпки - такова нещо няма как да е стабилно и повтаряемо. |  |  |  |  |
Мда, а аз от половин час се мъча да подкарам VNC, щото има един кит на Renesas за RX62N, та да поразгледам. Инсталирам вече трето.  Това не поддържало тоя енкодинг, онова нам кво си... А web страницата на същото тръгна с един клик през "тежкия" Хром, дето с всичката си тежест се инсталира по-бързо от всяко от трите пробвани VNC-та. Броузерите са виновни за много неща (еле па един конкретен  ). Писачите им също. Само че все повече установявам че твърде често е виновен и тоя, дето е правил страницата и javascript-а върху нея. На повечето толкоз им е акъла. Хавата не е такава, каквато е била преди 5 години. Сега вече е що-годе човешко. Разбирам те напълно, защото преди година и аз мислех по абсолютно същия начин. Просто се счупих да опитам. А и споровете са излични. Като оня с размазаните букви - ти си обичаш пикселите, аз си обичам замазаните букви.  Ти си обичаш VNC-то, аз пък след таз-вечершния опит да инсталирам такова, май повече няма и да пробвам. 
|
| Съб Мар 23, 2013 1:47 am |
|
 |
|
tgi
|
VNC връзката наистина може да е по-трудна за подкараване, предимството и идва след това - няма "мисъл" от другата ти страна, просто дисплей.
Ако не тръгва лесно някое VNC може би най-лесно ще ти е да опиташ с друго докато се разберат, той RFB не е сложен но съм виждал и аз немалко досъчинени усложнения (ала браузър) които могат да попречат. Опитвал ли си realVNC ? За мене то най-добре е работило досега, е, веднъж си загубих ден да мъча да го инсталирам под линукс и *не стана*, някакви библиотеки хукна да обновява сума нещо прави и ме кара да правя и така и не тръгна, но то не беше от приложението.
|
| Съб Мар 23, 2013 2:02 am |
|
|