Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии
Ето и тестове на 9-волтовия формат, за всички, които го пожелаха:

Алкални 9V
Презареждаеми 8.4V

Вто Юни 19, 2012 5:40 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Само да допълня мои впечатления: 35мА постоянни изобщо не са леки за 9В батерия, значи тестът е близък до А-тата.
5,4В е теоритичният минимум и затова не е останало за дояждане.
Повечето консуматори не харесват напреженията под 1,2В на клетка а почти никой не работи при 1В на клетка. Затова ако замеря под 1.3В на празен ход (напр. 1,26В) хвърлям без да мисля. Говоря за незареждаемите, де.

П.С.: anrieff, не си играй с обикновени - те искат много по-малък разряден ток, т.е по-дълго време което в повечето случаи води до потичане. Използването им е оправдано само в у-ва за еднократна употреба с ниска консумация, в харчещите ток не излизат по-евтино. Освен ако не е апаратче за кръвно налягане с три батерии използвано по няколко пъти на ден: на моторчето малко му дреме, електрониката бачка и с волт и нещо а на батериите не им остава време да потекат :)

Вто Юни 19, 2012 6:33 pm
Профил
Аватар

woody написа:
Всички китайски, дошли в комплект с някакви евтини китайщини от рода на фенерчета и т.н., ми протекоха. Вече имам златно правило такива директно да ги изхвърлям...

Мдам, добра практика. Аз се мъчих с дистанционното на един климатик (климатика струваше 2200лв! 10-ка). Самото дистанционо редовно се рестартираше при неустановени обстоятелства. И така 2 години. Щях да го нося за ремонт.
Откак смених "оригиналните" батерии - никакъв проблем.

Попадал съм на акумулаторни, които при разряд имат спорадични пропадания в напрежението. Жалко че не пазя графиките.

Сря Юли 18, 2012 12:45 pm
Профил

http://www.batteryshowdown.com/

Съб Сеп 15, 2012 1:07 am
Профил
Аватар

palavrov написа:

Ценността на работата на anrieff е, че се отнася за наличното на нашия пазар.

Съб Сеп 15, 2012 1:28 pm
Профил WWW

Lupus написа:
palavrov написа:

Ценността на работата на anrieff е, че се отнася за наличното на нашия пазар.

О, шапка му свалям на anrieff за работата, това просто го дадох като допълнение, на някой може да му е полезно ... пък и не всички сме в БГ ;)

Съб Сеп 15, 2012 11:21 pm
Профил

Да добавя само - систематизирани данни от тестовете на батериите:

http://anrieff.net/batterytest/index_bg.html

Вто Мар 26, 2013 10:16 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

anrieff,
=D> =D> =D>

много интересни резултати!
за алкалните батерии излиза, че всички вадят горе-долу еднакво количество ток, с изключение на най-"марковите" сони, тошиба, филипс. зайчето излиза, че е сменяло нейде батерийките тайно.
т.е. техническите показатели са изравнение, независимо кой какви гръмки думи използва за неговия си микс от отрови.
цената е основния определящ критерий. никога не бих си помислил, че батерии от лидъл и икея са върха на сладоледа.

поздравления, още веднъж!

Вто Мар 26, 2013 11:17 pm
Профил
Аватар

Аааа, Дедо - американското зайче е в челните позиции :D . Само дето са го купили от най-скъпото място. Аз обикновено купувам 36 бройки АА за около 13$, т.е по около 30 цента бройката. За сега съм супер доволен от тях. Иначе човека като гледам бая труд е хвърлил - браво :D .

Сря Мар 27, 2013 1:07 am
Профил

Браво и от мен за труда, който си хвърлил.

НО, все някой трябва да е адвокат на дявола...
Заключенията са ти правилни - т.е. Заводите, които произвеждат батерии за големите търговски вериги печелят повече, когато на края на годината преподпишат нов договор за още една година, от колкото ако направят корпуса на батерията с 1% по-тънък и от това спестят 1/1000 от цената на батерията, но за сметка на това влошат качеството, така че да си загубят договора и да плащат неустойки.
Методиката ти не е правилна.
1. Тествал си само 1 комплект батерии. Напълно възможно е точно този чифт да са били изпаднали някъде в склада зад кашоните на влажно място и след 1 година да са ги намерили скалададжиите и да са ги сложили на рафта, от където си ги купил. Това е еквивалетно да кажа, че съм измерил диаметъра на електрона - 1 метър, диаметъра на протона - 1 метър и диаметъра на неутрона - 1 метър, без никъда да спомена, че грешката ми при измерването е +/- 1 метър. Едва от 1000 комплекта и нагоре, вече имаш право да правиш някакви закючения - както при откриването на бозона на Хигс http://en.wikipedia.org/wiki/Search_for ... _new_boson където чакаха достоверност 5 сигма преди да обявят резултатите.
2. Тестовете трябва да са при стандарно натоварване от часовник - няколко години работа, както и при натоварване от фенерче, mp3 плеър или GPS - около ден работа - ти имаш само втория тест.
3. "4.8 секунди разряд през 22Ω резистор, при 90% запълване на ШИМ-а (това е за АА батерии; за другите, настройките са описани в съответните подраздели);
1.15 секунди почивка и измерване на напрежението при отворена верига в последствие. Реално, комплектът батерии не се разрежда с постоянен ток, а наподобява (предвид duty циклите) разреждане на пакета през 30Ω резистор." това не е точно. Не е все едно дали разреждаш през 1 000 ома резистор постоянно или с PWM през 1 ом резистор през 0.1% от времето. Колкото повече ги натоварваш независимо, че е за кратко време, толкова по-малък капацитет могат да отдадът батериите. Няма и смисъл да измерваш напрежението при отворена верига. Трябва да се измерва под товар, защото дори и напрежението да е 1.5В при отворена верига, ако под товар падне под 0.9В устройството, ще започне да се изкючва и е неизползваемо.
4. Хубавите батерии са прецакани, когато ги разреждаш с константно съпротивление, защото те държат по-високо напрежение и отдават по-голям ток, от там като умножиш едното по другото означава, че отдават много по-голяма мощност, което им намаля капацитета. Правилно е да ги разреждаш с постоянна мощност, докато напрежението не падне под 0.9В на елемент при което може да се приеме, че DC/DC конвертора в консуматора вече не може да работи при толкова ниско напрежение и устройството, което захранваме вече не може да работи.

Сря Мар 27, 2013 1:56 am
Профил

Е... Ако трябва да се очерни някой по-добри от българите няма... то някои вече го подозират колегата, че взима пари от Лидъл и Икея да им рекламира бактерийте... Ма то това едва ли учудва някой... ike, прав си, но като за любителски проект за през свободното време и това дето е направил anrieff е повече от похвално... Голямо благодарско и от мене! Сега тествам в реална ситуация лидълските бактерии да видим колко ще се покрият с тестовете... И аз съм зачеркнал отдавна батерийте за зайчета (явно това дето стига до тука е това дето не е годно за пазара зад океана) - американците, радвайте се и злорадствайте - вие имате най-доброто...

Сря Мар 27, 2013 11:24 am
Профил ICQ
Аватар

О и за мене беше полезно четивото, сега знам, че от Дарфур (Карфур, добре де) батериите
за дистанционно са най-изгодни :) . Не би ми минало през ум, че е баш така.
А и за подобно - че и не толкова добре направено - проучване разни официални институции
какво харчат едва ли е за разправяне :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Мар 27, 2013 12:48 pm
Профил WWW
Аватар

Супер полезна информация, мерси. :)

Чет Мар 28, 2013 2:01 pm
Профил

@Dimitar: Няма лошо, всяка информация за цени е полезна, така че сподели по-подробно за разфасовките и цените на Duracell-ките в щатско, ще ги кача в страницата с подробности за Duracell Coppertop. Интересува ме какви цени имат разфасовките от по 4, 8, 12 или колкото има там. Погледни следващия път като пазариш просто, не е спешно.

@ike: Не мисля, че има нужда от коментар. Тестът може да се направи много по-подробен и изчерпателен, при наличие на съответните средства, време и място. Като от тези трите, аз нямам нито едно. Get real!

Пон Апр 01, 2013 12:10 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Разфасовки от по 4 и 8 има само по магазините от вида на този, дето и ти си посочил, т.н. дрогерии, ама там е скъпо и едва ли хората си ги купуват масово от там. Днес в Costco (това е нещо като Метро) видях оферта опаковка от 40 бр. АА за $11.99. Нормалната цена е $14.99, ама на сайта им въобще не излизт никакви батерии дурасел. Иначе ето ти малко други линкове:
http://www.walgreens.com/search/results ... t=Duracell
http://www.cvs.com/search/_/N-0?searchT ... &pt=global
http://www.lowes.com/Search=duracell?st ... =duracell#!
http://www.walmart.com/search/search-ng ... nstraint=0

Пон Апр 01, 2013 3:25 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща