Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
CRT монитор, от къде? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение CRT монитор, от къде?
Необходим ми е CRT монитор, нещо над 20 инча, може би 24 ще е отлично - става въпрос за обработка на изображения, няма да го ползвам аз - от тази наука разбирам колкото и от ноти... Обаче в момента не виждам някой да предлага нови CRT монитори, ако и да са с такова специфично предназначение. Подайте малко информация къде може да се намери такова нещо в БГ? Разните фирми, които фотошопят все още ползват такива монитори, но това не ми върши работа. Те могат да си позволят да им ги доставят от на майната си и да платят безсрамно много. При мен ми трябва налично тук - може и втора ръка, но то вече на CRT втора ръка да вярвам не върви. Някаква насока?

Пон Апр 01, 2013 11:34 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: CRT монитор, от къде?
Последните 3-4 дена оглеждам за нов монитор.Стария dell p1130 който си бях взел преди 5-6 години втора ръка ме изоставя.Црт-та вече само на картинки в гугъла.Нов монитор 24 инча 1920 х1200 почват от около 1000 на горе.Като евтините са с лед подсветка..Водят ги,че ставали за фото обработка,до колко е така не съм запознат."Истинските" професионални цената х2,3,4 .
Аз изръчках всичките марки които се предлагат в България и след толкова четене и сравняване на матрици и не знам си какво ще си поръчам утре един евтин Dell UltraSharp U2312HM и каквото е такова..

Пон Апр 01, 2013 5:36 pm
Профил
Аватар

Ако се поразтърся, би трябвало да открия един 20" Dell или HP. Пенсионирах го работещ.

Пон Апр 01, 2013 9:12 pm
Профил

Какво имаш в предвид под обработка на изображения, ако говориш за предпечат или правене на филми и нещо от сорта, то да е само CRT e крайно недостатъчно, трябва да е с колориметър. Ако ти трябва такъв има решения, CRT такива вече е трудно освен някъде по фирмите за втора употреба, но иначе се предлагат нови модели които също вършат чудесна работа, виж фирма Адсис, те доставят за повечето студия за обработка на филми и сигурно са доставчика с най-голям опит с такива продукти.

Пон Апр 01, 2013 10:05 pm
Профил

Тамън за предпечатна подготовка иде реч. И аз си имам едно фуджитсо-сиеменс с отлични уж параметри - 21'' но не го признава човека. Ако не е тръба, за да има характеристики близки от тази на тръбата каквото и да е ще струва наистина по 2,3,4К, а толкова пари няма.
@Тони, мерси, за ще погледна Адсис-а, нещо такова ми трябваше :)

Вто Апр 02, 2013 9:45 am
Профил WWW
Аватар

Аз мислех, че ти нещо с камери искаш да го гледаш тоя монитор и да обработваш изображения.
То това художниците по-зле и от аудиофилите били бе :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Апр 02, 2013 10:07 am
Профил WWW

tgi написа:
То това художниците по-зле и от аудиофилите били бе :D .

Майтапи се, ти майтапи, на чужд гръб :D Такива са, но са си прави - не можеш да пуснеш за печат едни плакати/постери/реклами и да ти излезнат с друг от очаквания цвят, ако и да не са в големи количества си е неприятно. А гадовете по разни компании за фотошопене от къде си ги докарват тия тръби - като нови, а може и нови да са, това ще да е от мистични далечини на незнайни цени... btw, дали някоя такава компания не си подменя мониторите, някой да има контакт? Може да падне нещо про на много прилична цена :twisted:

Вто Апр 02, 2013 10:56 am
Профил WWW
Аватар

Търси се евтин монитор за предпечат или такъв ставащ за предпечат? Голяма част от високия клас TFT по документация ги дават че покриват над 96% от цветова палитра на адоб. Имат възможност за калибриране. Някои от моделите имат и самокалибриране, каквото и да значи това.

Вто Апр 02, 2013 11:05 am
Профил
Аватар

Проблема е че калибратора е по-скъп от монитора.
Ако си нямаш, не ти върши работа. Мисля че повечето такива монитора, с възможност за калибрация, всъщност са далеч от идеалното състояние когато си ги купуваш. Поне моя беше така и все още си е, пореди липса на калибратор...

Вто Апр 02, 2013 12:47 pm
Профил

DELL U2711 е приличен монитор. Идва си калибриран със сертификати. Има вкарани и профилите вътре и е калибриран за всеки профил по отделно. И не струва 2-3-4к, а само около 1200. Не е с LED подсветка, ами с ламБи. Дурт модел е вече, но още си се произвежда и продава - явно има защо. Грее повечко, не е тънък, но определено си струва всяка стотинка. Единствено, бидейки с IPS матрица, черното му не е на велика висота.

Ултрасите с CRT-та към днешна дата са ми леко смешни, но това си е мое мнение.

Вто Апр 02, 2013 1:35 pm
Профил ICQ

@sparkybg, смешни, смешни - колко да са смешни - като въртят доволно много пари от чуждестранни поръчки, какво ли им пречи да вземат монитор за 1200 лв? Че то това е вероятно по-малко от заплатата на служител в такава фирма. Ама не го правят. "Ултрас"-ват си смешно на по две тръби 20-ина човека и така :) Та недей, явно си има причина, но ние нямаме очи да я видим ;)
В моят случай и цената си има значение, та 1200 няма да е точно сега.

Вто Апр 02, 2013 2:14 pm
Профил WWW
Аватар

О според мене просто им се връзваш на бръмбарите в главите, кви уши кви очи бе,
просто продават фасони защото искат и те "изкуство" да правят.

Вто Апр 02, 2013 2:30 pm
Профил WWW

То очи няма и нужда да имаме. Има си машинки за тая работа, дето виждат по-добре от нас квото трябва.

Личното ми мнение е че повечето го карат по инерция, щото седняли някога на някакво окаяно TN-че, и всичкото LCD за тях е спряло да съществува, щото не става. Не е като да не познавам такива екземпляри. :)

Вто Апр 02, 2013 2:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Най-общо може да го види човек така: ако на някой монитор му специфицират контраст
на 1:65536 значи си показва 16-те бита на пиксел. Е айде 1:100000 да е, че разни
нелинейности и т.н. да могат да бъдат изчистени с калибриране.
Бих се позабавлявал да погледам сеира някому дето на скъп монитор трябва да различи
16 от 24 бита на пиксел (монитор който да кажем има цялата 24 бита динамика, не знам
има ли такива ама ако има ще стане :D ).

Вто Апр 02, 2013 3:13 pm
Профил WWW

То проблемът не им е от монитор до монитор на тия хора, а от монитор до хартия да знаят какво се получи.

Вто Апр 02, 2013 3:21 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща