| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: ChibiOS
Много сте писали  И аз на това залагам - преизползване на съществуващи неща. Всъщност другите идеи май се разделят на два лагера които са в постоянен конфликт - универсално или специално. "Универсалното" както аз го разбирам разчита на това да имаш готови изтествани(и сертифицирани) модули и с тях като с блокчета да решаваш бързо проблеми. И да караш клиента да си купи примерно система с 16 входа, когато на него му трябват само 5, примерно. "Специалното"(тясно специализираното) пък за всяка задача изработва специално, уникално решение. Идеята за преизползването е някакъв хибрид между двете. Когато си в ролята на брадвостроител, а не на брадвар(според всеизвестната класификация на ДедоБоре), тогава няма как да знаеш предварително, кой и за какво ще ползва операционната система. И ако тя се разпространява в билднат вид няма друг вариант освен да имаш runtime създаване на таскове, заделяне на динамична памет и прочие... Това го казвам само за да припомня че има случаи в които това не само е целесъобразно или някаква приумица, но и е единствен вариант. Когато ти билдваш и дори пишеш ОС-а, проектираш цялата система, нагласящ приоритетите и знаеш кое-как още "on build time" тогава вече е друг въпрос. И аз досега само така съм работил - статични глобални обекти, статично разпределени задачи, приоритети и тук там оставен по някой висящ край и накой друг KB памет или ms време артък. После натоварваш системата на 3x от изискванията и гледаш къде се дъни или не достига нещо и взимаш мерки. Дърводелска работа малко ама то с брадва за инструмент какво друго да правиш. 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Сря Апр 03, 2013 12:03 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
|
| Сря Апр 03, 2013 12:45 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
В каква връзка е засегнато това с Zinq-а? Доколкото се сещам Миро пишеше за тях. Това ли имаш предвид?
|
| Сря Апр 03, 2013 1:46 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Ами разпределят задачите между няколко процесора, които въртят по една нишка. Но процесорите са soft core и са в един корпус с другите две ядра в случая на Zinq. Няма ненадеждна мрежа помежду им...
|
| Сря Апр 03, 2013 2:27 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Въпрос относно лицензите (в случая на ChibiOS-a):
Как стои въпроса с лицензите, ако в даден продукт се използва ChibiOS (до колкото схванах е под GPL лиценз), но наред с ОС-а се използват и други платени библиотеки (примерно SSL, GUI или др.) от друг производител, които дистрибутират библиотеките си примерно в BIN формат?
|
| Пет Апр 05, 2013 10:22 am |
|
 |
|
gicho
|
Чистият GPL не позволява линкване с не-GPL код. Само че GPL-а на чибито е с "linking extension", който важи за major версиите. В този случай можеш да го линкваш с друг код, но е забранено да правиш модификации е кода на чибито, ползваш го без промени. Иначе има и комерсиален лиценз, но цената е висока.
|
| Пет Апр 05, 2013 1:26 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Някой успял ли е да подкара плъгините за Еклипс на ChibiOS-a? Повече ме интересува дабъгерския, а не конфигуриращия. (използвам STM32F1xx)
|
| Пон Апр 22, 2013 11:50 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
някаква идея какво правят плъгините или това ти е целта на упражнението?
|
| Пон Апр 22, 2013 8:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Единия би трябвало да е за конфигуриране на ОС-а. При създаване на нов проект в еклипс-а да сетва част от конфигурационните променливи на ОС-а.
Другия при дебъгване би трябвало да дисплейва в човешки вид състоянието на ОС-а при спиране на брейкпоинт - активни таскове, състоянието им, стековете им, таймери и др.
|
| Пон Апр 22, 2013 9:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
за конфига е ясно, другото ми беше интересно защото Еклипса си поддържа таскове, стига емилатора да ги докладва. Еклипса единствено дето ги показва с номера, а не с имената им. Тва и мен ме дразни и всеки път трябва да викам thread info. Но чак пък плъгин за тая работа... не знам. Както и да е, нищо не пречи да видиш какво са направили 
|
| Пон Апр 22, 2013 10:21 pm |
|
 |
|
gicho
|
При последната проба си работеше плъгина. Какво ти дава? Имаше особеност че ръчно трябва да викаш refresh-a май. Студиото му ли ползваш, или на твой еклипс?
|
| Пон Апр 22, 2013 11:30 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Почти успях да го подкарам. Работя с Eclipse-Juno. Проекта го направих с АРМ плъгин-а. Много неща може Еклипс-а, но поне аз не намирам читаво описание кое-как и с доста ровене, питане и проби успявам да подкарам нещата.
Не успях да подкарам само TraceBuffer-a. Какво трябва да направя за целта? Предполагам, че трябва да "отпуша" с макроси някаква функционалност в ОС-а...
gicho, за какво студио говориш? Нещо май пак съм пропуснал ...
А относно какво инфо вади плъгина - прикачам няколко картинки.
Сега остава да подкарам и конфигурационния плъгин. Гледам обаче, че май не поддържа STM32F1xxx, та не знам ще успея ли ...
|
| Вто Апр 23, 2013 9:57 am |
|
 |
|
miro_atc
|
зависи... какъв трейс имаш?
|
| Вто Апр 23, 2013 10:11 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Софтуерен трейс на ОС-а. Работя с STR32VLdiscovery платката. На нея има ST-LINK дебъгер без възможност за хардуерен трейс на процесора.
Успях да подкарам и трейса. Ето изхода му:
Остана да подкарам и конфигуратора сега ...
|
| Вто Апр 23, 2013 10:38 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Значи вече си в джаза... честито 
|