Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Nec 78k0s проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Nec 78k0s проблем
Здравейте,
Проблемът е следният - направих пълен дъмп на въпросния контролер(78F9202), но той е орязан(в смисъл - трябва да се добавят още няколко таблици и ключове към него за да може да изпълнява задачите за които ми трябва). Имам работни логове на оригиналния контролер и работни логове на моя в този си вид. Понеже няма как да направя дъмп на оригиналния - вероятно ще трябва да се направи реверс инженеринг, за да се добавят липсващите таблици и ключове в моя дъмп. Понеже съм тотално "бос" в тези неща пиша тук във вашия форум, като се надявам да се намери специалист по програмиране на въпросните контролери. Знам че работата е много и вероятно е мисия невъзможна, но тая надежда че може да стане - срещу достатъчно заплащане разбира се!

Пон Ное 05, 2012 8:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Nec 78k0s проблем
Това от какво е: совалка, летяща чиния, микровълнова печка ?

Пон Ное 05, 2012 9:23 pm
Профил ICQ
Аватар

От едно устройство - нека е тайна засега. Приемаме че няма как да се намери работещ дъмп за контролера. И става въпрос за AES алгоритъм, чрез който чипа комуникира. Ако наистина има някой заитересуван - моля ЛС.

Пон Ное 05, 2012 9:35 pm
Профил

Ехе може и да има някои които да го изкопае това ама тои ако може да прави такива неща си знае цената....
Моя съвет е - намери си някои дето реже чипове - ще ти даде дирекно фаил на всичко дето е вътре а ти после копаи по задачката.
Преди 10г имаше такива в София ,сега не знам но в братска русия с гаранция има.
Сега погледнах че е от 2008 - в тоя случаи може и да имат тоол с които да четат всичко - при наличие на тоол взимат по малко ...

Вто Ное 06, 2012 2:23 am
Профил
Аватар

bateAz написа:
Това от какво е: совалка, летяща чиния, микровълнова печка ?

Най вероятно нещо автомобилно.

Чет Ное 08, 2012 10:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Не е автомобилно и си мисля че ако някой може да работи с Hex-Rays IDA Pro, би могъл да се справи със задачата. :(

Вто Апр 02, 2013 7:13 pm
Профил

IDA-то е дебъгер. Какъв код искаш да се дъбъгва с него? Ако нямаш дъмпа от контролера, явно искаш да се дебъгва PC приложението, което пише ъпдейта в контролера?
Може и да стане нещо, но това само ако приложението е написано глупаво и декриптира в него си. Тогава с IDA-та можеш да стигнеш до ключовете за криптиране.
Ако е направено както трябва, криптирания файл се праща директно на бутлоадъра на контролера (без да се декриптира на PC-то). Тогава за да намериш ключа трябва да дебъгваш бутлоадъра. Както обаче каза, нямаш дъмп. Тогава нямаш много шанс (освен рязането дето споменаха колегите).
Брут форс с AES(128 може би) е необозримо в бъдещето. Всяка проба се забавя допълнително от това че не си на ПЦ-то, а трябва да чакаш отговор по интерфейса.

Сря Апр 03, 2013 11:19 am
Профил
Аватар

gicho, човека вероятно се надява с дисасемблиране да се проследят обръщенията към таблиците за които говори че му липсват. Да се ривърсне тук-там логиката и употребата на табличните данни и така да се допълни липсващото парче от пъзела. До колкото съм разбрал има дъмп на кода, но му липсват таблици с данни.

Сря Апр 03, 2013 11:31 am
Профил

Да, на няколко пъти споменава оригинален дъмп без да е ясно има ли го или го няма.

Сря Апр 03, 2013 11:43 am
Профил

gicho написа:
IDA-то е дебъгер.

Абе че има дебъгер, има. Ама е отскоро, и не е в него силата на IDA-та. Това си е интерактивен дизасемблер, поддържа всевъзможни архитектури, файлови формати и т.н. Анализира кода, познава сам локалните променливи в стека - за човека остава само да започне да слага имена на процедури и променливи. Преди 10-на години му вкараха една хитра възможност - FLIRT - това са сигнатури на стандартните функции на по разпостранените C библиотеки, т.е. сам си слага имената на fopen, printf ... с това хакването на дос/виндовс програми е направо песен. Друго ново нещо което може да се прави с IDA е да се декомпилира до читав C сорс - наистина работи.
Сега по темата - малко се съмнявам да се намери кой да я свърши такава работа, и ако случайно се намери някой или няма да е наясно с какво се захваща, или ще си знае цената и няма да струва никак евтино. Лично аз не знам друг да е ползвал IDA от познатите ми, пък на мен не ми се занимава с сега с това по ред причини.

Сря Апр 03, 2013 3:13 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

palavrov написа:
Лично аз не знам друг да е ползвал IDA от познатите ми, пък на мен не ми се занимава с сега с това по ред причини.

Е значи са ти малко познатите :) ...

Чет Апр 04, 2013 12:30 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

То и от мойте поне 3-ма го ползват ( ако не броя че се познавам ) :)

Чет Апр 04, 2013 10:50 am
Профил ICQ
Аватар

Не допусках че темата ми ще се превърне в арена за такъв безсмислен флууд. :?
Zdrav написа:
gicho, човека вероятно се надява с дисасемблиране да се проследят обръщенията към таблиците за които говори че му липсват. Да се ривърсне тук-там логиката и употребата на табличните данни и така да се допълни липсващото парче от пъзела. До колкото съм разбрал има дъмп на кода, но му липсват таблици с данни.

@Zdrav е напълно прав, разбрал е всичко за което му свалям шапка. Писа ми човек от форума, който е наясно с нещата, но за жалост се оказва че това което искам е невъзможно. Няма начин да се ривърсне видоизмененият AES алгоритъм. Не биха стигнали няколко човешки живота, а вероятно и цял офис с криптоаналитици не биха се справили за цял живот. Но дори и да се получи(все пак това е математика), липсват 4 ключа по 16 байта(които и господ няма как да ги знае) за да стане моят дъмп работещ като оригиналния. Благодаря на всички и ви желая успех!

Чет Апр 04, 2013 9:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]