|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:49 pm
| Автор |
Съобщение |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
bateAz,
не виждам друг вариант да е галванично разделен тоя мониторинг на 220V! И да е с малки габарити. Ако Вие имате някаква идея - слушам! В името на рекорда пробвах и с трансформатор, но не можах да намеря изгодно да ми ги навиват (феритно пръстенче Ф10 с 2х50навивки). Пък да хвана да навивам по 200-300 бройки на месец - не, мерси! Иначе оптроните, които ползвам уж са хубави внасям ги директно от немция и засега нямам нито един "взрив". Въпреки всичко съм отворен към нови идеи. Ако не Ви се свидят разбира се!
ТоНи,
тази схемичка работи перфектно, и не грее. Разсейваната върху резистора 3,3к мощност е под 1W. Ползвам 2W резистор (току що видях, че на схемата е друго - набързо я драснах и не съм променил мощността на резистора), като резистора и кондензатора са един до друг на платката, а под тях от другата страна точно се събират останалите елементи, които са SMD разбира се.
Колкото за мигането - не съм съгласен да ми мига, защото както казах, от критична важност е да се извести процесора ВЕДНАГА след като се появят 220V на входа, поради което ползвам прекъсване. Ако мига, няма да се получи, ще трябва да го сканирам през определено време, което ще ми се яви "латентно", а това е недопустимо в моя случай.
|
| Пет Дек 02, 2005 11:32 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Можеш да си сътвориш нещо като оптрон от глин лампичка и фототранзистор. Имам едно непрекъсваемо захранване дето съм го правил като ученик още а това беше сигурно преди 17-18 години ами не е изключвано от контакта и работи смело такава сборка в него 
|
| Пет Дек 02, 2005 1:34 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Всъщност няма много мегдан за оптимизации.
1. Да се ползва Грец вместо двупътна схема с два диода. Предимството е, че има 2 пъти по-голям ток през светодиода на оптрона. Това позволява 2 пъти по-малък капацитет на кондензатора. Това ще рече почти 2 пъти по-малък и по-евтин.
2. Два пъти по-малък ток през кондензатора означва 4 пъти по-малка мощност върху резистора. Може да се постави композитен 0.5W , по-малък е и по-евтин. НЕ СЛАГАЙ СЛОЕН !
3. Диодите 1N4007 са сравнително големи. Вместо тях може да се ползват 4 броя 1N4148 или подобни, има ги и в SOT-23 корпус.
4. Допълнително може да се намали токът през светодиода, ако се повиши стойността на колекторния резистор на оптрона.
Може би преди съм ти отговорил малко по-троснато на поста със схемата, извинявам се!
|
| Пет Дек 02, 2005 1:40 pm |
|
 |
|
evc
|
ОК, колеги. Благодаря за мненията! И аз усетих, че съм достигнал докъм тавана на оптимизацията в този случай. М/у другото това с глимката ми хареса, наистина!
bateAz, аз тръгнах от схема грец и сега я махнах. А 4148 са нисковолтови и за 220V няма да се случат. Още веднъж благодаря! Все пак успях да изстискам още някоя стотинка от дизайна. 
|
| Пет Дек 02, 2005 3:10 pm |
|
 |
|
bateAz
|
И какво, като са нисковолтови? И какво отношение има по въпроса 220 ? Ако не можеш да си представиш как работи схемата, пусни й симулация и виж какво максимални рейтинги трябва да държат диодите. Пиши после до какви изводи си стигнал, полезно е. 
|
| Пет Дек 02, 2005 7:48 pm |
|
 |
|
evc
|
bateAz, както писах по-горе, на симулатор се доверявам, само след като съм сметнал добре и тествал на практика. И не защото симулаторите не стават, или лъжат, а просто защото за да ти направят истинска симулация, трябва да знаеш повече от тях за да им въведеш необходимите параметри. Но това е друга тема.
Значи анализа (защо ли се чувствам като на изпит по ТЕ  ):
При включване на 220V в горната част на синусоидата (около 310V амплитудна стойност) и 3.3к, 5% гасящ резистор (кондензаторите са напълно разредени) 3.3к-5%=3.135к (както е казал Мърфи, девиациите на елементите винаги се сумират със знак отрицателен за надежността на апаратурата). Това ни дава около 100mA ток в права посока през D1(наистина за по малко от половин милисекунда). При 150mA-ров диод, не ми се рискува! Да не говорим, че (от личен опит го знам) тия не държат импулси над 100mA. И нататък - D1 гърми. Прекъсва! Само някакви си 7ms след това, гърми и D2 от обратното напрежение, тъй като тока през него въпреки вече заредения C2 стига около 20mA в обратна посока, така че не може да се прояви ценеровия ефект. И в резултат имам взрив, защото инвертора ми (1кW) се опитва да накара генератора(100kW) да се синхронизира с него.
Не ме разбирай погрешно! И аз много се кефя на такива хитринки, но все пак си ги позволявам, когато устройството е монтирано на максимум 100км от мен, а когато заминава на над 2000 - не не, ша пропусна тоа път. Не че не обичам да летя със самолет де!
И накрая последния ми аргумент - разликата в цената на 4148(sot-23) и 1N4007(Melf) е около 0.002цента (цени на Комет). Мисля, че 1N4007 си струва инвестицията.
|
| Съб Дек 03, 2005 10:26 am |
|
 |
|
bateAz
|
Аргументите ти са силни, но мисля, че малко подценяваш 1N4148. Цитат от .PDF
Surge Forward Current at t < 1s and Tj = 25°C IFSM 500 mA,
да не се бърка с еднократния неповтарящ се ток. В твоя случай това е точно единичен импулс, който при това е доста по-къс от 1 секунда. Освен това предложението ми беше най-вече за габарити, вкл и за Греца.
1N4148 на Fairchild работят в такъв режим на доста устройства и не съм констатирал откази от тях. А и си мисля, че ако нещо му се случи, то ще е късо, а не прекъсване. Ако евентуално нещо прекъсне в твоята схема, това ще е резисторът 3.3 К. Затова е по-добре да се работи с допустимо най-малкия капацитет на кондензатора на входа. Ако търсиш бърза реакция на включване, тогава електролитният кондензатор просто е вреден. Най-добре е въобще без кондензатор с цифрова обработка във вторичната страна.
Извинявай, ако ти се струва, че се държа като даскал. Просто Вие питате, ние отговаряме. 
|
| Съб Дек 03, 2005 11:32 am |
|
 |
|
evc
|
Не не! Не се засягам, дори напротив. Много добър коректив е (само малко "топки" се искат) да покажеш някоя схема във форум като този. И добро упражнение за мозъчния мускул. 
|
| Съб Дек 03, 2005 12:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе ти не беше видял схемата преди да коригирам простотията с тиристора ...ама тва го отдавам на телефона ..... иначе за огранчава резистор ми хрумна но реших че е излишен, сега като се замислям може би е добре да го има, досега нямам олпакване за повредена схме о ттоя род, ама все ак прав си че няма нужда да тормозим диода и кондензатора.
А за схемите ..... сорсовете и др такива, мисля че повечето хора, дават идейни схеми, или сорсове, то ако седне човек да анализира цялата схема и да я оптимизира тов си е работа, същотот е и със софта, да се схване идеята, а от там нататъктози който има нужда е редно да напрегне малко сивото вещество 
|
| Нед Дек 04, 2005 6:17 am |
|
|