Отговори на тема  [ 272 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Следваща
Изработка на платка в домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Изработка на платка в домашни условия
sparkybg написа:
mityo79 написа:
ха ха ха трябваше ли да се разсмея :)

Ми, трябваше. :) Да се занимаваш с електроника без английски в днешно време граничи с крайна форма на мазохизъм.

Самите символи на елементите върху схемата в общия случай говорят достатъчно за да видиш какво са, без дори да има други означения.

При достатъчно упорство и с помощ на занимаващи се с електроника като вас люде се опитвам да натрупам някакви познания в тази сфера.Не се занимавам с елекроника, просто се опитвам да я опозная до колкото мога (без наличието на енглиш), не ми казвайте само да се откажа от моето любопитство към новото за мен, защото няма да стане много лесно, с моето любопитство към нещата съм се научил на доста неща, някои ги правя съвсем професионално други не до там, но се получават нещата с желание и упоритост а с трети си припечелвам някоя друга банкнота.Така че ако можете и искате да ми помогнете с каквото може и е възможно без нужните ми знания ще съм ви безкрайно благодарен и много щастлив че съм успял да обогатя до някаква степен знанията си.Благодаря ви за всичко което сте написали в този форум, все пак съм научил нещичко макар и малко засега.

Сря Апр 10, 2013 7:37 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Никой не те съветва да се откажеш, просто научи малко английски, малка част
от цялата работа дето си тръгнал да навлизаш е.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Апр 10, 2013 9:49 pm
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Аватар

sparkybg написа:
ПП: Я сподели за сухия фоторезист. Не че ще се юрна да правя утре платки вкъщи, но ми стана любопитно.

viewtopic.php?f=4&t=9354&start=25

Ей тука има снимки, само че там беше първоначално както ги правех и ставаха леко назъбени както се вижда по снимките, в момента осветявам със светодиоди, Вместо 2 слоя хартия да прилепям просто уплътнявам тонера с газ за осветление и открит реотан (Както някой от колегите тук ме беше посъветвал за което съм изключително благодарен) И сухия фоторезист го нанасям като просто почиствам много хубаво с шкурка 1000 медното покритие след което го притискам с пръсти (без ламинатор... доста по добре става)

Чет Апр 11, 2013 10:40 am
Профил

klez написа:
sparkybg написа:
ПП: Я сподели за сухия фоторезист. Не че ще се юрна да правя утре платки вкъщи, но ми стана любопитно.

viewtopic.php?f=4&t=9354&start=25

Ей тука има снимки, само че там беше първоначално както ги правех и ставаха леко назъбени както се вижда по снимките, в момента осветявам със светодиоди, Вместо 2 слоя хартия да прилепям просто уплътнявам тонера с газ за осветление и открит реотан (Както някой от колегите тук ме беше посъветвал за което съм изключително благодарен) И сухия фоторезист го нанасям като просто почиствам много хубаво с шкурка 1000 медното покритие след което го притискам с пръсти (без ламинатор... доста по добре става)

Благодаря. Явно доста добро решение. Те някои платкаджийници ползват такова - поне съм гледал на филмче.

Чет Апр 11, 2013 11:47 am
Профил ICQ
Аватар

Ми ползвам го щото не е скъп, лесно се нанася... случва се понякога при нанасянето да остане балонче и да ти се пада точно там писта но просто почистваш със спирт и нанасяш пак. Ако си почистиш хубаво със шкурка + после някакъв обезмаслител (Meglio ползвам аз) + със спирт измивам после меглиото... Няма проблеми, става добре

Чет Апр 11, 2013 12:52 pm
Профил

klez написа:
Ми ползвам го щото не е скъп, лесно се нанася... случва се понякога при нанасянето да остане балонче и да ти се пада точно там писта но просто почистваш със спирт и нанасяш пак. Ако си почистиш хубаво със шкурка + после някакъв обезмаслител (Meglio ползвам аз) + със спирт измивам после меглиото... Няма проблеми, става добре

Впрочем, вместо да триеш с шкурка 1000, може да опиташ да топнеш платката в разтвор на лимонтозу. Концентрацията не е фатална - просто трябва да уцелиш такава, дето да сваля окисите достатъчно бързо. Това след обезмасляване, естествено. Платката става като току що излязла от машината. Същото работи върху всякакви медни и месингови предмети.

Чет Апр 11, 2013 1:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Шкурката я ползвам за изравняване на неравностите основно, понеже това има значение при сухия фоторезист за да прилепне добре, реално свалям мнооого малък слой мед, но се изравнява доста

Чет Апр 11, 2013 1:29 pm
Профил
Аватар

Реших и аз да се пробвам в тоя занаят с правенето на платки. Поръчал съм 9 3W UV светодиода от ebay, ще взема готови покрити с фоторезист платки и от сухия фоторезист (синьото) фолио да пробвам с кое става по-добре, за проявител ще направя натриевият силикат (водно стъкло, sodium silicate). Взел съм и железен трихлорид. Само прозрчно фолио за принтиране на схемата не мога да намеря къде продават. Някакви насоки?

Чет Мар 16, 2017 8:39 pm
Профил

Последно преди години като купувах го купувах от Офис 1 под името "фолио за шрайб проектор".

Чет Мар 16, 2017 8:57 pm
Профил

Нормален паус върши не по-лоша работа.

Чет Мар 16, 2017 9:31 pm
Профил ICQ

А дали може с мастилено-струен принтер да се печата на някакво прозрачно или паус ? Аз съм пробвал да печатам на обикновена хартия, и после я мажа с олио, машинно масло или течен парафин, за да стане прозрачна. Уж става, ама афиф работа. Със лазерен печат на прозрачно фолио, на два ката, става перфектно, има и широк толеранс от към време на експониране. При това на хубаво, юлско пладнешко слънце експонирането става за минута и половина.

Чет Мар 16, 2017 9:56 pm
Профил

klez написа:
Вместо 2 слоя хартия да прилепям просто уплътнявам тонера с газ за осветление и открит реотан

Един колега ми донесе преди десетина години този спрей: https://www.google.bg/url?sa=t&source=w ... iked0esnwA
Беше го купил от някакъв магазин в София.
Върши отлична работа и още не е свършил. :)

Чет Мар 16, 2017 10:05 pm
Профил

Аз мисля, че самият тонер и да не е порьозен а плътен, пак прозира леко.

Чет Мар 16, 2017 10:44 pm
Профил

Зависи от тонер и те, и аз една конска с полимерни тонер, черното е много плътно, но това е голяма А3 офис машина. И новият ксерокс и той май е плътен но не колкото миналата. За платки обаче не съм пробвал, последно съм правил преди 15-на години. Но помня че тогава за сито печата ги печатахме на един дърт лазерджет 1100.

Съб Мар 18, 2017 12:38 pm
Профил

Купих един HP P1102 и върши идеална работа. Върху прозрачно самозалепващо фолио, два слоя един върху друг.

Вто Мар 21, 2017 4:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 272 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Следваща