Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
балона със златото 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение балона със златото
се спука :D
като разправях че не може една стока всеки месец да си покачва с 1% цената другите слушаха как златото щяло да стане $2000-3000 за унция
какво става като спекулантите избягат от търговията http://www.kitco.com/reports/KitcoNews2 ... JW_pm.html
http://charts.kitco.com/KitcoCharts/ -8% за последните 3 дни

Вто Апр 16, 2013 8:57 am
Профил

Мнение Re: балона със златото
абе все още златото си остава надежден начин за съхраняване на спестяванията. Може да претърпиш някаква загуба, но няма да загубиш всичко.
В нормалните страни за обикновените хора начин за гарантиране на спестяванията е среброто, но по някаква неизвестна за мен причина в България сделките със сребро се облагат с ддс и това става неизгодно.

Вто Апр 16, 2013 9:32 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Това е най-ниската цена за последните две години. Нищо особено, просто локален минимум заради Кипър.

Вто Апр 16, 2013 9:34 am
Профил
Аватар

кипър да не е основен доставчик или потребител на злато че да оказва влияние на цената на златото?
просто спекулантите напускат кораба

Вто Апр 16, 2013 12:04 pm
Профил
Аватар

ако кипър има някакво влияние, би трябвало да е в посока вдигане на златото.
това, което направиха в кипър май няма еквивалент, да не говорим и колко е законно. без да е обявен официален фалит на банките отказаха да платят влогове и депозити. от това би следвало огромно недоверие в банките и валутните сметки => повишаване на цената на ценните метали или други реални активи.

апропо, някой опитвал ли се е да ПРОДАДЕ инвестиционно злато? щото борсовите индекси са едно (игрички на големите момченца), а реалните сделки на баламурниците - друго.

Вто Апр 16, 2013 12:34 pm
Профил
Аватар

Изкупуват го. Имаше някаква фирма Тавекс или нещо от сорта. Мисля, че и ПИБ обявиха, че започват услуга по изкупуване. Ама какви са комисионните незнам.

Иначе в момента наблюдаваме чиста спекулантска паника. Погледнете 6 месечния тренд и ще видите за какво иде реч. Това накрая не е част от нормалния тренд, а срив. Такива неща нормалния инвеститор няма как да предвиди, това си е за магураджиите.

http://www.darikfinance.bg/novini/92675 ... 2%EE%F2%EE
http://www.darikfinance.bg/novini/92639 ... E%F2%EE%3F

Вто Апр 16, 2013 2:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Заек, спада в цената на златото все си мисля, че е временна. Не може всяка по-важна държава в света да иска валутата и да е евтина, за да стимулира износа и да печатат като луди и златото да не се вдига. В момента пада главно, защото от Китай, а и цяла Азия идват кофти данни за растежа на икономиките и като стане така инвеститорите тръгват да прибират капиталите на топло (демек САЩ, Германия и т.н.). Япония се кълне, че ще срине йената, за да създаде поне малка инфлация, а от там и да стимулира растежа и печатат ли печатат. Китай също печата яко, за да преизпълнява поръчението за растеж (може би те даже печатат най-яко). САЩ и Европа не остават по-назад и т.н. Та в краткосрочен план (месеци до година) златото наистина не изглежда добре, но в дългосрочен план трябва да си доста наивен, за да вярваш, че цената му ще продължи да пада :) .

Вто Апр 16, 2013 4:25 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
апропо, някой опитвал ли се е да ПРОДАДЕ инвестиционно злато? щото борсовите индекси са едно (игрички на големите момченца), а реалните сделки на баламурниците - друго.

В БГ тоя въпрос е съвсем резонен, защото както знаете ПИБ примерно продават доста различни грамажи и форми инвестиционно злато, но ако се пробваш да им го продадеш обратно става доста интересно - просто не го купуват. Поне така беше преди, сега може и да се е променило - незнам. Тук обаче пазара е супер ликвиден и няма никаква грижа човек да си продава/купува, когато си иска. Има си обявени курсове като на чейндж бюро и си правиш сметката дали и кога ти отърва да търгуваш.

Вто Апр 16, 2013 4:29 pm
Профил
Аватар

при нас всичко е на друго място...

миналата седмица реших да пробвам оферта за грантовете "енергийна ефективност"
изтърколих се до банката да видя какви хартии искат. мислено ги отрязах, когато ми казаха, че трябва да си превеждам заплатата в тяхната банка, но усмихнато изчаках да ми разпечатат купчинката хартия за в къщи.

за 2500лв кредит при 6 месеца ГПР излезе 33% 8O въпреки, че помоща е 20%
при 6 месечна схема съм на печалба от почти 100лв (невероятно!)

при 12 месечна схема съм вътре горе-долу пак с толкова. оцъклих очи и попитах как, аджеба, при 20% процента подарък мога да вляза вътре. момичето почна да ми обяснява, ама аз бързо загубих нишката...

даже и проекто-договор ми дадоха. в него някъде се споменаваше за някаква гаранция от работодателя (ми), и останах с впечатлението, че трябва да си извадя медицинско и застраховка живот. така че за тия 100лв аванта няма да тръгна да си губя седмици във вадене на хартии.

та за златото...
падало, щото имало дефлация. щото лихвите били на невиждано ниски нива.
Цитат:
Така на практика цялото поевтиняване на златото през последните дни дойде от пазара на фючърси, където само в петък бяха изтъргувани контракти еквивалентни на повече от 1100 тона от ценния метал – количество, съпоставимо на съвкупното годишно търсене на най-големите пазари на физическо злато, Индия и Китай.

явно са успели да виртуализират и златото.

ма това нас не ни засяга. у нас може само да си купиш инвестиционно злато. до скоро никой не го купуваше обратно, кой знае защо... това за ПИБ може би е вярно, но ще е интересно как става на практика

Вто Апр 16, 2013 4:41 pm
Профил

Мисля, че райфайзен също имахе опцията за обратно изкупуване. Но и те са едни измекяри, че знам ли...

Вто Апр 16, 2013 4:44 pm
Профил
Аватар

Бе Дедо да ти се чуди човек на търпението дето си имал да проучваш неща дето
си си ги знаел като цяло и преди това :D .

Последните 4 години нали пуснаха ниското ниво милиционери по кабинетите и всичко
лъсна както по тодорживково време, каква икономика каква държава - какво злато.

Докараха нещата дотам ***на мене** да ми изглежда за предпочитане да са по кабинетите
поне предните комуняви гадини пред милиционерите дето май пак ще ни ги сложат.

После ходи и "избирай", баси тъпата публика дето ходи и им играе по свирката.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Апр 16, 2013 5:11 pm
Профил WWW
Аватар

Ннам ама тука ти проглушават уши-очите с реклами "Злато срещу кеш". Кой е напуснал терена?!
Що нямах малко кеш и аз да си купя някоя евтина дрънкулка :twisted:

Сря Апр 17, 2013 7:37 pm
Профил
Аватар

всички метали лесно се обръщат в кеш
дай 10 тона алуминий или мед да ти го обърна в кеш :D

Сря Апр 17, 2013 8:03 pm
Профил
Аватар

балона със златото си го има от бая хиляди години, и чак спукване е силно казано.
но за мене две неща са безспорни
- глобалната цена на златото е твърдо надолу, преди седмица някъде имаше новина че са изровили няколко златни монети, и тогава дадоха покупателната им сила им по римско време. спрямо и стоките които бяха дали, беше към 10-20 пъти по-висока от сегашната, смятано по 70 лева за грам чисто.
- локалната цена на златото е също над средното за последните десетилетия, което за мене е достатъчно за да го определя като надценено. финансовата политика на евопа и америка не се е променила много спрямо 70те години примерно и колкото днес "печатат като луди", толкова са го правели и тогава. в началото на 80те има същия и дори по-голям пик на златото продиктуван от същите опасения като сега, които също като сега се оказват пресилени и паникьорски. ариеца може да изхртани много повече гърцкоиди и мангалоиди от сегашния брой и е рано да се говори за крах и апокалипсис. вдига се врява и пушилек, но цялия дълг на гърция немеца го избачква за една седмица. ако трябва да съм краен, мисля че предела на търпимост е около 20-50 пъти над това, немеца ще бачка мърморейки докато стигне до 1 месец за себе си и цяла година за гъркоидите, преди да пусне танковете.
така че тия дето се налапаха със злато последните 2-3 години ще пият чешмянката, подобно на имотажиите.
аз точно сега оглеждам къщи и апартаменти в пловдив, и много кахърни физиономии видях, дето са купили безценния имота на двойна цена и сега наполовина пак не могат да го продадат :)

Пон Апр 22, 2013 7:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]