|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе Словения, Словакия, Чехия, Унгария - все тая. Все страни които бяха на нашето дередже (макар че това не е 100% вярно) и сега са далеч пред нас, че и далеч пред някой стари ЕС страни като гърците и португалците, които по мое лично мнение са гетото на ЕС.
Характерно за тях е, че след 89 скъсаха тотално със всичко старо, забраниха на всички "бивши" участие на каквото и да е ниво, изкараха си цялото минало наяве направиха една бърза приватизация на повечето активи (къде успешна къде не), изпофалираха каквото не можаха да продадат и почнаха на чисто. И вече забравиха какво е било.
А ние кво? Ама социален мир да има, приватизация ама по-бавно, по социално, да не пострадат работещите, ама болници как ще закриваме, ама училища и даскали как ще уволняваме. Монополите нема да разбиваме, че и там хора работят, пък и капе. Досиета не вадим, да не опетним някой художник. Всичките бивши путки, сега на ръководни длъжности. Конституцията не променяме, ако не набият отвън (за справка Американците, тяхната е променят га им скимне). И т.н. Простата истина е, че ония даже и при социализма не падаха на нашето равнище. Все поддържаха някаква самостоятелност и при всяка възможност надигаха глава - пражката пролет не се е случила в София. И при старта те започнаха с хъс (летящ старт). Докато ние от страх от новото - хванахме да тичаме на обратно. И резултата се вижда. Българина е страхливо говедо. Страх го е да взима решения. Страх го е да управлява сам живота си. Той не си търси работа - той иска да му намерят работа. Той не знае да продава труда си. Това ни отличава от ония. Мисля си, че не е само плод на 50те години психическо робство. Да не забравям, че през 1300 годишната си история БГ е била половината време под нечие влияние (робство или каквото друго го наречете).
Винаги някой друг е решавал. А в кратките моменти когато сме демонстрирали характер - винаги сме имали успех. Но сега явно сме в периода на мрънкането. Глад и бой и ще се оправим. От това разбираме единствено. Справка - историята.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 01, 2005 12:36 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
В БГ всичко може да стане, включително и добри неща, ако ... някой има личен интерес от това.
Политиците ни не са нещо по-различно от нас самите. Те са част от нацията, и щом останалата част ги търпи - заслужава си ги.
|
| Чет Дек 01, 2005 6:57 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами това си е общовалиден принцип. ако искаш да изградиш наистина работещ обществен строй, трябва да стъпиш върху тази аксиома, а не върху глупостите от рода на "гражданско съзнание" и темподобни. със качествени елементи всеки може да прави работещи схеми, но майсторите се познават по това че могат и с некачествени да успеят. затова не ми ги фалете западните обществени порядки - те бачкат благодарение на качествените си тухли, а не на добро проектиране. ще ги видим какво ще правят, когато разни негри, алжирци и всякаква друга сган стане мнозонство, тогава обществения им порядък ще рухне като картонена къщичка.
|
| Чет Дек 01, 2005 10:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
По същата логика и за нас можем да кажат - "Ще ги видим като им избегат и малкото кадърни млади, и циганите и пенсионерите станат мнозинство". То проблема не е чужд на БГ.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 01, 2005 11:47 pm |
|
 |
|
zaphod
|
мисълта ми беше друга - че техните решения на проблемите всъщност не са решения. така че няма голям смисъл да ги гледаме и да копираме.
|
| Пет Дек 02, 2005 7:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ъхъ!
и наш'та здравна каса си е чисто наше решение. и това, че имаме винетки си е чисто наше решение. и ДДС сметката си е чисто наше решение. мога да продължавам с чисто наш'те решения до утря сабалем, ама ще си легна (чисто мое решение  ) никой не може обаче да ме убеди, че тези решения са правилни, или поне от ползва за мнозинството.
фундаменталната разлика е, че в едната държава инженера кара такси и мечтае да стане митничар, а в другата - митничаря зубри, за да стане инженер
|
| Съб Дек 03, 2005 12:51 am |
|
 |
|
zaphod
|
внимавай, почваш да говориш непроверени неща.
http://en.wikipedia.org/wiki/Value-added_tax
а ако знаехме каква е фундаменталната разлика, досега да бяхме омачкали всички. това за инженера не е фундаментална разлика, а просто факт и то факт със много съмнителна стойност (не оспорвам факта, а тълкуването му). ако са толкова неподкупни - тогава къде по дяволите отиват всички наркотици, които минават нашата граница в посока запад? КАК допускат в държавите им да има организирана престъпност и да им тровят децата? с една дума, не си мислете че всичко което блести е злато.
|
| Съб Дек 03, 2005 11:14 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Фев 03, 2012 4:53 am, променена общо 1 път
|
| Съб Дек 03, 2005 4:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
внимавам. какво толкова видя във википедията, което те накара да мислиш, че и в други държави има ДДС сметка? кое точно е непроверено? аз не го намерих, би ли ми посочил абзаца?
за да разбереш какво е ДДС сметка, можеш да почнеш от тук:
http://www.taxadmin.minfin.bg/docs/6/10-DDS2003.pdf
ако ти се чете още, продължи с закона и правилника:
http://www.taxadmin.minfin.bg/docs/1/638-ZDDS_last.pdf
http://www.taxadmin.minfin.bg/docs/2/613-pravilnik_DDS.pdf
търси "сметка"
апропо, закона е приет 1998. преброй колко изменения има за 8 години и изкоментирай дали ти се вижда нормално.
има и един абсурден документ:
http://www.taxadmin.minfin.bg/docs/6/14-iskane.doc
може би няма да схванеш веднага абсурността му, затова ще тия покажа направо: закона те задължава при определени условия да си разкриеш ДДС сметка (за твоя сметка, разбира се). но това не може да стане без данъчните да ти разрешат, за което подаваш горното искане. след като я разкриеш, трябеа пак да отидеш при данъчните, за да декларираш. за нещо, променено със закон, ти тряба да се разходиш данъчни-банка-данъчни-НОИ. на всичкото отгоре, закона го промениха август месец и срока беше 30 дни. или може би не ти се вижда абсурдно?
много ще се радвам ако ми покажеш подобни документи от други страни.
искам да ти обърна внимание, да правиш разлика между ДДС изобщо и "ДДС сметка". също така да не се подвеждаш от думата account, защото тя значи много неща. в българския си имаме различни думи за сметка (банкова), сметка (счетоводна), сметкоплан, осчетоводяване и счетоводство и доста по-лесно се правят разликите
|
| Нед Дек 04, 2005 8:32 pm |
|
 |
|
zaphod
|
знам какво е ддс сметка, доколкото знам, въведена е с цел да се затруднят финансови престъпления свързани с източване на ддс. май я има и в други страни (индия ако се не лъжа), но не мога да кажа нищо определено. не съм аз този който ще тръгне да защитава перверзиите на администрацията.
но не това е важното. това което се опитах да кажа, е че подобен хленч е как да се изразя... непристоен? добре нашите политици са тъпи, не могат да се мерят със германските да речем. а инженерите могат ли да се мерят с германските? не е ли малко как да го кажа...необмислено, да ругаеш някаква част от нас, без да се замисляш че това веднага рефлектира върху тебе. нагледал съм се на българска некомпетентност във всяка една област, включително и инженерната. обаче никоя група не обвинявам, както се казва, не стреляйте по пианиста, толкова може.
|
| Нед Дек 04, 2005 9:44 pm |
|
|