|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:36 am
433MHz Предаване на данни?
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: 433MHz Предаване на данни?
То кое ли не е произведено в Китай, ама от цял чувал с п...ки да хванеш х...я си е извращение... Със СС1101 докарах около 50м. на 433MHz, като предавателя беше в сграда, а аз разхождах приемника навън. Със CRC и data whitening. Ако се поработи по по-прецизна настройка и съгласуване на антените, може и повече. Сега пак ще ми трябва RF-модул, та се зарибих за Si4464, че ми трябва повече мощност и май ще е на 868MHz. Намам време за глупости като "свръхрегенеративния приемник с един транзистор". В 2012-та сме все пак ...
|
| Сря Окт 31, 2012 8:24 am |
|
 |
|
BONGO
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
И аз пак да се обадя  . Целта ми беше да направя нещо много евтинко за чисто любителски дела. И си работи техниката. Аз съм на принципа - не е нужен топ за да се убие муха....Иначе си имам модулчета на 2,4GHz със смяна на канали, със CRC, но струва ли си за тази цел да ги ползвам, при условие че това ми върши работа, пък и ми е интересно да подкарам нещо простичко със ПИК ( ами такива мога да пиша за сега  ) Благодаря на всички за мненията, наистина ми помогнахте! П.П Извинявам се че понякога задавам не дотам умни въпроси, ама на времето когато трябваше да уча,не учих, та сега сам се образовам 
|
| Сря Окт 31, 2012 11:01 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Е, то ако на СС11ХХ му викаш топ ...
|
| Сря Окт 31, 2012 11:51 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
По тази логика дай WiFi IEEE 802.11n модули да сложим. Всяко решение си е въпрос на компромис.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Окт 31, 2012 12:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Логиката не е тая. Щото говорим за poin-to-point.
|
| Сря Окт 31, 2012 2:51 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А бе за каквото и да става дума тук си говорят и хора, дето правят тия неща, дето "просто ги слагаш". Нали преди да го купиш тоя модул някой му е написал CRC-то за да да ти го продаде. Все пак тук не си приказват работещи в PC магазин, "тая дънна платка и ей оная карта ама не от тия, че те имали проблем с еди кво си".
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Окт 31, 2012 7:48 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
И аз съм голям фен на простите решения, преди 10-на години правих една безжична охранителна система за доста големи разстояния 4-5км. от точка до точка (на открито), ползвах едни модули на AUREL 433MHz 1.5W. Захранването беше само с акумулатори и затова не сложих процесори а вместо това използвах ето тези чипове: http://www.freescale.com/files/rf_if/doc/data_sheet/MC145026.pdf Работеха перфектно, предаваха данни само ако има движение или задействан сензор на обекта, един таймер 555 през минута пускаше излъчването за 1 сек. за да съм сигурен че всичко работи, разредените акумулатори ги индицирах е една TL431 на един от каналите.
|
| Нед Ное 18, 2012 7:59 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Пак стигнахме до въпроса за трепане на комари с гаубица: 1.5 W за 4-5 km. Тези модули имат много силни странични излъчвания, а при 1.5 вата може да пречиш на някого - ако пусне оплакване, може да те посети КРС. Не го казвам за да те плаша, а да имаш едно наум.
|
| Пон Ное 19, 2012 9:38 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Здравейте, Въпроса ми е към всички и по специално към Bongo. Може ли директно модула да се свърже към USART-а на контролера ? В тази тема са използвани инвертори, защото нивата на покой на USARTa и на приемника/предавателя са обратни.
|
| Пет Мар 15, 2013 12:36 pm |
|
 |
|
ike
|
Можеш, но с няколко забележки. 1. От към приемника, постояно, ще получаваш сигнали независимо дали изпращаш или не. От теб зависи да си филтрираш тези, които са твои. 2. Твоите сигнали ще се загубят/корумпират от теб зависи да им смяташ CRC. 3. При uart idle е високо ниво, тоест това значи постояно предаване, което хаби енергия, смущава околните приемници и е забранено. На всеки USART модул (или софтуерен uart) можеш да окажеш предавателя да е в режим BREAK, това сваля линията ниско и спираш да предаваш. Когато искаш да предадеш нещо, махаш BREAK и почваш да предаваш preamble.
|
| Пет Мар 15, 2013 2:26 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Не знаех за break, но и не намерих информация за това. Прочетох доста за RF комуникацията по форумите за микроконтролери.
Мисля да изпращам информация на всяка минута. Удачно ли е следното: Предавател: 1) Преди да започна предаване на данни инициализирам USART-a. 2) Изпращам синхронициращи байтове 0x55 или 0xAA (няколко пъти) 3) Изпращам данните (два байта) 4) Изпращам чек сума (сумата на двата байта данни). 5) Повтарям стъпки 2-4 няколко пъти, за да съм сигурен, че приемника е получил коректни данни. 6) Изключвам USART-a. 7) Конфигурирам PORTD като изход. 8 ) Пращам му 0x00 (изключвам предавателя).
Приемник: 1) При получаване на 0x55 започвам да се ослушвам за нешо различно от 0x55. 2) Първите 3 байта различни от 0x55 ги вкарвам в буфер. 3) Смятам чек сумата на данните и сравнявам с получената чексума.
Идеята е да направя предавателен модул, който да изпраща периодично две температури. Приемника само да показва на дисплей показанията.
Казано с други думи: Соларна система за топла вода на тавана. Два датчика: един на слънчевия колектор и един на бойлера. При положителна разлика се включва помпа и колектора започва да загрява бойлера. Това нещо го направих преди около 10 години и работи и до днес (аналогова схемотехника, компаратори и диоди за темп. датчици). Идеята ми е да се преработи, за да работи с atmega8 и LM355 и освен това да изпраща температурата периодично. Приемника се слага където е удобно.
|
| Пет Мар 15, 2013 5:42 pm |
|
 |
|
ike
|
1. По принцип е по-добре да се ползват nrf24l01 модули от ebay, но и тези 433МХз модули си имат предимства - например работят на 5 волта и имат по-голяма изходна мощност, управляват се с 1 uart краче и т.н. 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_ ... _conditionhttp://msdn.microsoft.com/en-us/library ... 54(v=vs.85).aspx При някой микроконтролери, като msp430 можеш изрично да сетнеш Break на изхода, но до колкото виждам при http://www.atmel.com/Images/Atmel-2486- ... asheet.pdf трябва да сетнеш Тх пина, като GPIO изход и да го установиш на 0. След което сетваш този бит, предаваш информацията и после го сваляш. Това трябва да е достатъчно, предавателя да не предава постояно, когато е в idle. 3. Използвай скорост 9600. При по-висока скорост, ще имаш много сгрешени битове заради ограничението в скоростта на приемника и предавателя, при по-ниска скорост, данните се предават по-дълго време и има по-голяма вероятност да се появят смущения от други предаватели. 4. 0x55 или 0xAA за preamble и sync не е подходящо, защото приемника (просто така работи) регулира усилването си докато не получи около 50% 0 и 50% 1. Тоест приемника ти непрекъснато ще получава фалшиви sync. За оптимален preamble, казват че е най-добре 0xFF, 0xFF, 0xFF, 0xFF, 0x00, 0x00 - от силния сигнал в началото се синхронизира и намаля чувствителността за да не се приемат далечни и слаби сигнали, след това нулите и стоп битовете нагласят нивото на приемника на оптимално ниво. Аз си играх с различни preamble и най-добри резултати постигнах само с 0x00, 0x00 (може би защото експериментирах на близко разстояние). При 0x55 или 0xAA preamble uart-а няма да знае от къде ти почва sync-а. За sync е най-добре да ползваш 0xD2 след което 0x2D за ID, някой ден може да ползваш няколко такива устройства и е добре всяко да си има адрес. Или с други думи пакета ти е добре да изглежда 0x00, 0x00, 0xD2, 0x2D , Temp1, Temp2, XOR(Temp1,Temp2), 0xD2, 0x2D , Temp1, Temp2, XOR(0x2D,Temp1,Temp2), 0xD2, 0x2D , Temp1, Temp2, XOR(Temp1,Temp2). 5. При приемане, изключваш приемника за 0.8 секунди от последня правилно приет пакет. Включваш приемника в безкраен цикъл да гледа дали приетия баит е 0xD2. Когато приеме байт 0xD2 проверяваш следващия дали е 0x2D, ако не е отиваш пак в безкрайния цикъл. Ако е 0x2D, приемаш следващите 3 байта и ги присвояваш на променливите Temp1, Temp2 и XOR, XOR-ваш 0x2D, Temp1, Temp2 и XOR и ако получиш 0 значи пакета е верен, изкючваш приемника и отпечатваш резултата. 6. По принцип е добре да се ползва манчестър. Но при мен с манчестър стана по-зле, защото пакетите станаха много дълги, а колкото са по-дълги пакетите толкова е по-вероятно да се получи смущение и някой бит 0 да се прочете, като 1 и тогава целия пакет заминава. Може да се използва FEC , но до сега не съм намерил подходящ пример(сорс), как се прави в реалния живот. Сигурен съм, че и други колеги са си играли с тези 433 модули, нека и те да кажат, какви резултати са постигнали с тях.
|
| Съб Мар 16, 2013 4:21 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз съм си играл с предаване на данни по 433MHz, ама АМ и с On/off keying. Манчестър кодиране. Предавателите си ги правих сам - макар че ми е голяма мъгла радиото - малко копи-пейст от познати схеми. Само смених изходен транзистор със значително по-мощен, щото нещо ми беше зор да докарам обхват. Приемници - разни готови модулчета. Та в тая конфигурация повече от 3-4 кб не можах да постигна. Принципно може като идея да се ползва и една друга гимнастика ама е голяма играчка - има кодери/декодери за DTMF, като декодера вади снигнал за валидно приет сигнал и 4 бита данни. Не съм задълбавал много в тая насока обаче - правих го за едно дистанционно и си работеше.
|
| Съб Мар 16, 2013 12:23 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Здравейте, Ето малко резултати от опита, който направих. Постановката е: - два лаптопа - два USB-TTL устройства. - на едното истройство закачих предавателя, а на другото приемника - 173 мм права антена. (1/4л). - терминални програми и на двата компа. - предавателя е в къщата. Предавателя предава постоянно следното съобщение: [0x55, 0x55, 0x55, 0x55, 0x55, data0, data1, ...., data19, 0x13] на 9600bps. С приемника започнах да обикалям из двора. Получавам коректно съобщение (+ много грешни), но все пак по няколко коректни до около 15 метра от предавателя (през 2-3 стени). На 4800bps данните са по-достоверни. На по-ниска скорот получавам само шум. Тук прочетох, че поне едното от захранванията трябва да е на батерия. Това означава ли, че ако направя устройствата и ги захраня с трафове, трябва да очаквам по-лош резултат ? Антената, която направих се казва whip антена, която изисква ground plane. Дали ще имам по-добър резултат с диполна антена ? В крайна сметка трябва ли да ползвам Манчестър код след като имам да предам 3 байта, предхождани от 5-10 байта 10101010 (което си е Манчестър до някъде) ? Как мога да увелича обсега, без да увеличавам изходната мощност ?
|
| Чет Апр 25, 2013 4:21 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Последен въпрос. Каква е максималната разрешена мощност за любителски цели (без лиценз) при предаване на 433Mhz (в България) ? Има ли кой да ме хване изобщо ?
|
| Чет Апр 25, 2013 4:28 pm |
|
|