| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Сензор за влажност?
Обмислям да си направя автоматична поливалка за стайни растения.  За което ми трябва датчик за влажност на почвата и е ОК да се заравя в нея. Тези, които ги има са за въздух само.
|
| Сря Май 01, 2013 10:49 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Сензор за влажност?
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Май 01, 2013 10:58 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
|
| Сря Май 01, 2013 11:20 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
А терминатор с моторна резачка да ги коси веднъж годишно няма ли да направиш? http://www.kahnlandscaping.com/blog.htmlBuild your own automatic plant watering system for next-to-nothing 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 01, 2013 11:47 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии аз навремето ръгах два неръждаеми електрода и готово. Даже и AC не им подавах защото токът беше малък. А най-простото: литиева батерийка 3В, транзистор с голямо усилване и мегаомове (не помня) между база и +, самонамигащ LED в колектора, електродите окъсяват база-емитер. Беше много ефикасно и неповреждащо се.
|
| Сря Май 01, 2013 2:09 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Със същата идея съм се захванал вече има-няма 3 години и все още не съм я завършил, въпреки че отдавна съм на финала. Датчик за поливане става с два проводника в саксията и един аналогов вход. От там насетне всичко е софтуер. По-големия проблем е самото пускане на водата. Има два варианта. С отделни бутилки до всяка саксия или обща туба и маркучи до всяка саксия. С отделните бутилки трябва и отделни захранвания. И ако не са батерии, между саксиите трябва да има или кабел или маркуч. Ако е маркуч трябва и помпа. Аз използвам помпа от чистачки на автомобил и клапани от кафе машина. Ако е с отделни бутилки става и само с клапана на самотек. Иначе помпата, която ползвам, може да задвижи водата до всички краища на апартамента, но трябва някакъв накрайник да ограничи малко струята, че след няколко поливания съответната саксия е празна и чиста а всичко наоколо е в кал. Реакцията на жената е... според жената(от смях и подигравки до опит за физическа саморазправа). Ако си в къща с двор всичко е песен. Ако жената мести саксиите на всяко чистене или според настроението нещата леко се усложняват откъм маркучи/кабели.
|
| Сря Май 01, 2013 5:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии то матриали за капково поливане бол, само дето трябва предварително да си поиграеш с настройката. Ама грижа за всяка саксия поотделно си е садизъм, 2-3 кръга са достатъчни. Навремето бях нашляпал LED индикатори навсякъде исе оказаха излишни, оставих един на саксията която най-бързо съхне. Иначе поливах на ръка, като ме нямаше пусках капково от едно бидонче и някой контролираше поне веднъж месечно.
П.С. на Lidl всяка пролет пущат капково като за саксии...
|
| Сря Май 01, 2013 7:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Тук има нещо гнило, или си докарал колата до състояние годно само за саксия, или си направил плантация с мара ... няма друг начин, признавай.
|
| Сря Май 01, 2013 10:09 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Е колко много саксии имаш та чак такива екстри като автоматично поливане. То поливането също е свързано и с оглеждане на растението за евентуални проблеми. Освен това ще ти трябва и система която да следи ако се скапе основната и поливането продължи и по пода да вдига аларма.
|
| Сря Май 01, 2013 10:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За саксии .. има едни механични поливалки, хмм н знам как работят но ги имаме по саксиите в офиса, има само еидн поплавък който показва до къде е водата, та като с еизпразни да я напълниш.
|
| Сря Май 01, 2013 10:41 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ето ти едно добро решение на въпроса http://www.growmarket.bg/bg/autopot-easy2grow-kit.htmlМоже да включиш колкото си искаш саксии, продават се отделно. Точно с поплавък е системата. Гледах ги на едно изложение много кадърно са направили поплавъка и клапана.
|
| Сря Май 01, 2013 11:48 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Премествам темата, щото на учене отива работата.  Как работят двата кола в почвата? Пускам напрежение на единия и очаквам напрежение на другия, пропорционално на влажността?
|
| Пет Май 03, 2013 1:20 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
аз преди три години правих инфилтрометър за UWS. по същество това е устройство което измерва влагата в почвата. системата беше следната: една глуха тръба с миниатюрна дупчица отдолу (беше конус) се забива в почвата вертикално. отгоре постъпва вода през малка електрическа клапа и пълни тръбата. в най-доблия край на тръбата има едно малко маркуче дето отива в един сензор за налягане (mpx4250gp по спомен). това е цялата механика. устройството всъщност мери налягането на дъното на глухата тръба. съотношението на водата която изчезва в почвата и времето за което изчезва, дава наситеността на почвата с влага. формулата за сметките ми я дадоха, не съм я измислял. но горе-долу струва ми се това е подобно на каквото ти трябва
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Май 03, 2013 1:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ееее ти го прати в космоса, съпротивително ще му е достатъчно. Рек, ами това е все едно мериш съпротивление, самата почва е проводима, количеството влага определя проводимостта, сега зависимостта не е линейна, а също така зависи от доста фактори, но като цяло е достатъчно да занеш кога трябва да поливаш, е освен ако не е нещо много капризно и иска да поддържаш влагат в много тесни граници. Та най-общо, двата електрода могат да са ти рамената в мост, могат и да са товара на генератор на ток, па може и директно през съпротивление, както ти е кеф.
|
| Пет Май 03, 2013 8:28 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Окей, Тони, а съпротивлението на почвата не зависи ли от състава й?
|
| Пет Май 03, 2013 10:13 pm |
|
|