|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:04 am
индекс на програмните езици според употреба (2013)
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 индекс на програмните езици според употреба (2013)
http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.htmlзначи какво излиза, жабата настига и а-ха да мине С. интересно е също завръщането на паскал в мейнстрийма както и огромния възход на асемблера, който някои го бяха отписали окончателно
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Май 04, 2013 4:42 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: индекс на програмните езици според употреба (2013)
интересна класация... за мен презвиква умиление присъствието на кобол (25-то място), пролог (30) и смолтолк (37). фортана е на почетното 28-мо, а пък лисп-а направо издухва 2/3 от езиците (13-то място, на 0.2% разлика от Visual Basic .NET) методиката на класиране ми звучи като на нашенските PR/социолози:
|
| Съб Май 04, 2013 11:07 am |
|
 |
|
3aek
|
не става ясно поне за мен по обема написан код на езиците ли се изчисляват тези проценти или по броя на девелопърите които ползват тези езици?
|
| Съб Май 04, 2013 4:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по броя на хитовете в описаните горе търсачки. алабалистика...
|
| Съб Май 04, 2013 4:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е от това дето дедото е извадил като цитат личи, че става дума за брой споменавания на имената на езиците заедно с думата програмиране. Колко значима е такава статистика си нямам идея, промените нагоре/надолу може би са по-близко до значими. Може би със смяната на поколенията повече хора от малки имат достъп до машини и съответно броят на потенциално способните да научат добре езика на машината и да програмират се увеличава, оттам и вдигането процента на ползване на разни асемблери.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Май 04, 2013 4:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
tgi, ти колко човека познаваш, дето програмират на асемблер? Аз познавам само един - теб  .
|
| Съб Май 04, 2013 4:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз познавам само един, който е програмирал на кобол... преди 50 години. познавай един, който пишеше някакви неща на смолтолк, но момчето се чална докато аспирантваше (прибраха го в стая с решетки даже) и не знам какво стана с него. познавам и един, който се кефеше на пролога. той също пишеше на асемблер, но беше преди 25 години поне. на фортран писах първите си фуриета. така и не стигнах доникъде, било заради трудната материя, ранната ми възраст, каките с влажни погледи наоколо, или заради фортрана...
преди 25 години и аз пишех основно на асемблер. но това беше, щото нямаше на какво друго да се пише. добрия стар мерлин нямаше дори линкер, всичко се асемблираше на салам.
последно писах BIOS на х86 асемблер преди десетина години. тръгнах да правя някакъв тюрлюгювеч на асемблер и С без рънтайм, но времето ме натисна и отвях всичко на асемблер, че нямаше време за вокали.
|
| Съб Май 04, 2013 4:43 pm |
|
 |
|
3aek
|
и на мен ми се струва ала-балистика 70% от web страниците ползват PHP това са стотици милиарди редове код, едва ли има друг език на който да има толкова написан код в употреба фортран и кобол се използват и сега в разни научни центрове http://stackoverflow.com/questions/2266 ... used-todayне знам колко от съфорумците знаят но първият компилатор на програмен език правен изобщо е компилатор на Кобол написан 1952 от жена - адмирал Grace Hopper http://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper
|
| Съб Май 04, 2013 5:50 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е задай си и въпроса колко човека познаваш които програмират в обеми подобни на моите (150-200к сорс на месец интегрирано върху към 2 десетилетия). Способността да се учат езици за програмиране е в директна корелация със способността да се учат и чужди езици. Последното пък зависи много от това дали въпросният човек е бил изложен на чужд език като дете около 2 до 5 години, така че е въпрос и на късмет. Във всеки случай съм срещал сума програмисти владеещи чужд език с препънки и съответно си им е личало и в програмирането. Разните езици от високо ниво махат част от проблема, най-високото ниво пък - ползването на андроид цъкайки бутони - го махва напълно за всички, само дето с вдигането на нивото намалява семантичното богатство на езика оттам и възможността да прави неща; и съответно който не може да ползва свободно ниското ниво просто "не му трябва" да прави това, което може да се прави само там.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Май 04, 2013 7:27 pm |
|
 |
|
3aek
|
в embedded системите масово се ползва асемблер, гадно е когато кода набъбне още си спомням как на времето писах един код на асемблер и като стана няколко хиляди линии се наложи да сменям едни променливи от byte на word, отне ми цял ден да променям всички референции към тях а ако беше писан кода на С щеше всичко да приключи за секунди 
|
| Съб Май 04, 2013 8:13 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е въпрос на асемблер и на организации, с моя VPA и моя текст редактор подобна смяна става също наведнъж (не само в дефиницията като при високо ниво но обръщанията към нещото за колко ще ги намери и промени човек).
Всъщност като направих VPA-то и почнах да прехвърлям кода писан за CPU32 за power като тръгна току изникваха разни подобни неща но ставаше много лесно веднъж като тръгна, на ден прекарвах по няколко директории по 20-ина k реда примерно. Но то vpa-то далеч не е типичен асемблер де, мощно нещо е.
|
| Съб Май 04, 2013 8:23 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Добре де, tgi, искаш да кажеш, че като не ми се отдаде да науча корейски, то никога няма да усвоя твоя асемблер добре? Хъх? Очаквам и обратното да има нещо вярно - хората, които владеят добре чужди езици да са и добри програмистни. Да, ама ... круши... Тая логика куца. Честно.
|
| Съб Май 04, 2013 8:24 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не, не вярвам да има обратната корелация. Програмирането предполага много повече от учене на език. Но нали докато пише човек точно езиковия си апарат ползва, и ако той му запъва отиде тя - усилието от писането трябва да е близо 100% в изразяване на желаното, а не в това как да го изрази човек, и ако там има запънки отиде тя. Много езици не помагат, но един - който човек да ползва практически еднакво добре с първия си език - е гаранция за наличие на добър такъв център който може и да влезе в работа ако човек се разпрограмира, само дотолкова виждам като връзка.
|
| Съб Май 04, 2013 8:29 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това с чуждите езици е пълна глупост. Или можеш да мислиш така, както хората, които са правили архитектурата/компилатора или можеш да си снимаш задника и да го постваш във Фейсбук.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Май 04, 2013 8:36 pm |
|
 |
|
tgi
|
Оф да го кажа по-ясно: не го смятам за достатъчно условие и никъде не казвам това.
Не е и необходимо дори за да програмира човек; но би било много необичайно комбинация, ако човек има запънки с английския къде ще програмира. А за нас тук това е чужд език. Не познавам достатъчен брой англоезични програмисти за да знам при тях как е, може и да си им стига; на немскоезичните със сигурност им личи в програмирането докъде им отива езиковата дарба.
|
| Съб Май 04, 2013 9:51 pm |
|
|