Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
С кой Cortex да започна ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение С кой Cortex да започна ?
Досега съм работил дребни проектчета с '8051 (ADI, Silicon Labs), Pic18, PIC24. Гледам че масово света върви към ARM MCU-ta.

Посъветвайте ме с кой Cortex да започна.
Интересува ме сравнително евтина развойна платка за мигане на светодиоди, но и достъпност на конкретото или подобно MCU след това (Farnell, Digikey). Ще ползвам ADC-та, таймери, USB, засега без OS...
Дотук гледах внимателно Stellaris Launchpad-a, ( отскоро Tiva C), но кой ги знае кога ще има MCU-та on stock.
Гледах Freescale FRDM-K20D50M и FRDM-KL25Z платките, също и STM32F3DISCOVERY.
Мисля да я карам основно с Keil-a, то ясно че трябва да се погледне и средата на производителя.

И хей така се чудя какво да избера.

Вто Май 07, 2013 10:53 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: С кой Cortex да започна ?
Работата е много субективна, в смисъл ние няма как да знаем какво ще ти хареса, пък и не знаем какво точно ти трябва...

Затова мога да ти дам само няколко общи насоки. Първо от хардуерна гледна точка над 70% от проблемите и ученето пада върху периферията. Тя е уникална за всеки производител и като възможности и като проблеми. Тук трябва много да внимаваш... Останалите 20-30% са самата архитектура. Вариантите са М0 или М3/4. Първото е по-окастрено ядро и от там малко по-трудно. Няма да е зле да се запознаеш малко с архитектурата, въпреки че много хора прескачат тая точка. Лошото е че документацията на АРМ е пръсната и трудна за четене. Но пък има книжки, примерно тая Joseph Yiu не й помня името, ама някъде тук трябваше да има линк...

Сега от софтуерна гледна точка, кашата е още по-голяма... В смисъл не е централизирано както при другите (ПИК примерно), ами всеки маже сам за себе си. От една страна има различни компилатори и среди. Тъпо е защото С/Ц++ отдавна е стандарт ама по една или друга причина има бая разлики. После има различни jtag/swd емулатори - оцд-та, джей-линкове, ст-линкове и т.н. Много са. После всеки производител предлага някакви библиотечки за периферията, някои са малко по-добри, но в общия случай са зле, някои много зле. След това имаш стекове за етернет, usb, gui... имаш rtos-и.
С две думи има много глупости. И като почнеш да събираш неща за ползване често се оказва че едната глупост не пасва с другата глупост... Това си е голям проблем за начинаещи. То за всички е проблем, ама по-напредналите могат да се ориентират в разнообразието от глупостите

Вто Май 07, 2013 11:41 am
Профил
Аватар

Най-добре е когато сам се ориентираш. Както казва Миро - субективно е.
Моите впечатления са че STM32 са добри за ширпотреба, но лично на мен документацията им не ми харесва. Като цена и доставимост също са добре.
От PIC32 също имам добри впечатления, нищо че "света отивал към ARM". От няколко години чакаме да видим и PIC с M14K ядро.
То и PIC24 върши добра работа и е удобен, но щом си решил да го сменяш...

Аз малко не го разбирам това да разучаваш нов процесор без определена конкретна задача. А пък като има конкретна задача, то както е казано - "кое си требе оно си сака".

Вто Май 07, 2013 12:29 pm
Профил

Скачай на http://octopart.com/partsearch#search/r ... pc11u24fbd а после можеш да скалираш на горе и на долу

Вто Май 07, 2013 1:07 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Вземи платка на олимекс с lpc1343 , мисля е добър контролера и платката е двайсетина лева. Един колега предлагаше тук jlink. Но пък то толкова напредват вече нещата, дали да не си вземеш направо stm32f4 дискавъри платка... Така стана, че да се чудиш какво да учиш вече, всичко напредва много бързо...

едит: според мен е най-добре да хванеш нещо от гребена на вълната...така ще си по-малко изостанал след време. Аз така си мисля, може и да не съм прав

Вто Май 07, 2013 11:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]