Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
GSM антена - как да си направим? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение GSM антена - как да си направим?
Вчера си дойдох от планината, малко разходка - уви, там обхват: никакъв. Два дена и бях изпуснал събития, за съжаление не хубави. А когато не могат да те намерят понякога е лошо. Обикновнно липсата на обхват е в "дупки" или когато просто съм малко по-надалече от най-близката цивилизация. Трябва ми алтернативна антена, която мога да закача към GSM, който поддържа външна антена - на новите имам усещането, че "забравят" да добавят конектора... Нещо като при подводниците - пускаш антента да доплува до повърхността и комуникираш :D Като е ясно какви загуби ще има в проводника между антената и апарата на тези честоти ми е чудо как се прави, за да спечеля няколко метра - ясно как се смята дължината на пръчковидна антена, но от там нататък какво и как - тип проводник, свързване и т.н.?
Гледам разни туториали по темата, някой откровенно забавни, но не съм от най-вещите в антените - интересно ми е някой има ли опит с такива неща?
Не знам дали темата не трябва да се премести към "Безумни идеи", само времето ще покаже :)

Вто Май 07, 2013 9:53 pm
Профил WWW

Мнение Re: GSM антена - как да си направим?
Не можеш. Ако ти трябва за в планината си зимаш мобифон, обаче ги забраниха. Можеш да си изкараш лиценз за радиолюбител и някой твой приятел да си изкара лиценз и така да си говорите. Последния вариянт е сателитен телефон, но цените .....

Вто Май 07, 2013 10:00 pm
Профил

ike написа:
Не можеш. Ако ти трябва за в планината си зимаш мобифон, обаче ги забраниха. Можеш да си изкараш лиценз за радиолюбител и някой твой приятел да си изкара лиценз и така да си говорите. Последния вариянт е сателитен телефон, но цените .....

Добре де, виждал съм разни автомобилни антени за GSM, нещо такова си мислех?

Вто Май 07, 2013 10:07 pm
Профил WWW

Физиката не можеш да я излъжеш.
Колко други планинари си виждал с автомобилни антени за GSM? Не мислиш ли, че и те биха желали да имат връзка до вкъщи.

Вто Май 07, 2013 10:10 pm
Профил
Аватар

Решението не е в антената. Почти няма място, където в радиус от километър да няма покритие (макар и слабо) на някой от трите оператора или на някой чуждестранен. За това решението е в телефон с две или три карти към трите оператора (или два телефона - единия с две, а другия с една). Добре е поне една от картите да е с разрешен роуминг.

Вто Май 07, 2013 10:18 pm
Профил WWW

ike написа:
Колко други планинари си виждал с автомобилни антени за GSM? Не мислиш ли, че и те биха желали да имат връзка до вкъщи.

Е, не съм, ама и не мисля, че искат да ги намерят, те за това бягат натам :D Знам, знам, че си прав, не се надлъгвам с физиката, но както Lupus отбеляза, почти няма място без обхват, въпросът е, че в повечето случай той е мижав, та никакъв или дупката, в която човек се намирам го скрива. И е имало случай, в който СМС се изпращаше с мятане на телефона от високо, нагоре, докато падне на ниското (с надеждата някой да го хване) от няколко опита успява да свърши работата. Малко не достига, чудя се как да заобиколя това "малко" :)

Вто Май 07, 2013 11:02 pm
Профил WWW
Аватар

Като резервен вариант - някой по-възрастен GSM апарат с разтягаща се антена? И го използваш само в планината...

Вто Май 07, 2013 11:49 pm
Профил

Ако ще местите при безумните идеи...Можеш да опиташ с планинарски ГСМ-кит - балон (от по здравите), бутилчица с хелии и вместо канапче - удължен кабел за слушалки/микрофон. Само не знам как ще набереш номера. ;-)

Сря Май 08, 2013 8:18 am
Профил

itso.t написа:
Като резервен вариант - някой по-възрастен GSM апарат с разтягаща се антена? И го използваш само в планината...

Точка за теб! От някакво време търся такова животно, имаше едни мотороли, тип "тоблерон" - антената му се измъкваше като на ВЕФ :D Предполагам, че е изчисляван за доста по-слабо населена с клетки местност. За съжаление не откривам толкова примитивни апарати вече. Надеждата е някой с конектор за външна антена...
Стефане, аз тая бутилка знаеш ли къде ще искам да я зачукам на човека с идеите след първия баир - не ми стига, че съм като водоносец - не тръгвам за нейде с приспиване без 3.5 литра вода, горя ги по на нагорнището, не знам как става :oops:

Сря Май 08, 2013 9:45 am
Профил WWW

Като иде реч за сателитни телефони - имат ли те почва у нас? Гледам Виваком пробутват евтино минутата към сателит - от 1.5 до 2.2 лв горе-долу. Когато се налага - ядва се. Обаче тия апарати са безумно скъпи, ако си просто турист. Някой има ли такъв апарат, който да не стои само за красота - да сподели какво-как струва реално?

Сря Май 08, 2013 2:34 pm
Профил WWW

Такъв конектор ли трябва да има телефона.
Утре ще пробвам да бучна нещо в него да видим ще има ли ефект.
Телефона е Motorola V3i.
Преди доста време имах един Ериксон с една малка стърчаща антенка дето се трошеше лесно и него го модифицирах с една тел в гнездото на антената залепена с тиксо на капака, и така винаги сигнала беше на максимум.

Прикачени файлове:
Picture 002.jpg
Picture 002.jpg [ 677.03 KiB | Прегледано 4811 пъти ]
Picture 001.jpg
Picture 001.jpg [ 682.69 KiB | Прегледано 4811 пъти ]
Чет Май 09, 2013 12:15 am
Профил

Експеримента почти успешен, с 25 см кабелче бучнато в буксата вдига сигнала от 2 на 4 при общо 5. Това е само с кабел без сметки и качествен конектор.
Значи ако се сметне антената и с добур конектор ще има ефект.

Пет Май 10, 2013 10:27 pm
Профил

pipilica написа:
Експеримента почти успешен, с 25 см кабелче бучнато в буксата вдига сигнала от 2 на 4 при общо 5. Това е само с кабел без сметки и качествен конектор.
Значи ако се сметне антената и с добур конектор ще има ефект.

Е, аз нали това разправям... Ама физиката казвала, нали... Размера има значение, както и да се надлъгваме. btw повечето примери "как да си направим антена" са точно това - парче тел, обикновенно стомана - медта не я препоръчват, сметната като дължина и бучната във въпросния конектор. И явно има ефект. Сега ако намеря и подходящо кабелче с конектор, примерно в комет, имам добри изгледи :)

Съб Май 11, 2013 2:58 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Ами на ибей китайците имат маса предложения , даже за репитер :
http://www.ebay.com/itm/GSM-900-Cellula ... 35c2e7f4cf
но можеш и сам да си спретнеш. Смята се като обикновенна дециметрова антена - кеф ти вълнов канал , логопериодична и т.н. Има и готови калкулатори из нета, само си избираш честота и брой елементи (като не забравяш и да съгласуваш с кабела 50ohm).

Нед Май 12, 2013 3:21 am
Профил

Извади тежката артилерия :) Това определено ще помогне, но не ми се става "свързочник". Като си говорим за ГСМ-и: от личен опит може ли да споделите кой апарат ви е служил най-вярно от към обхват? Примерно преди годииини ползвах Ericsson GH337 - това така лъчеше, че сигурно и на Женевската конвенция не отговаря :D ОБаче не ме е изоставил. Никога. Освен батерията, де. За съжаление в онези времена не обикалях пущинаците, а и тогава "обхват" имаше доста по-постно значение, не мога да кажа каква би я свършило. Зачетох се из нета (Lupos-e и твоя опит с Sagem видях), май някой стари нокии 6110, 6310 ще излезе, че са били отлични в това отношение както и алкател 511. Все стари апарати, очевидно.

Нед Май 12, 2013 11:20 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща