|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:04 am
Някой да си е правил/ползвал LED осветление?
| Автор |
Съобщение |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
 Някой да си е правил/ползвал LED осветление?
След като пробно сложих 3x3W в банята, светодиодна лента над плота в кухнята, и дежурно осветление в коридора, направо ми идва да изхвърля енергоспестяващите лампи вкъщи. С диодите светлината е много по-добра. Някой пробвал ли се е да мине изцяло на такова осветление? От къде се пазаруват светодиодни истории, че нещата, който аз ползвах ги купувах от Амара, но цената ми идва лекинко нанагорно. Те твърдят, че нещата който продават са качествени, и може би има нещо такова, защото за повече от половин година една от лентите от тях е на постоянно светене не е мръднала, ама и цените... ... или да си монтирам халогенни лампи и да не се занимавам с глупости  П.С. Всъщност таз тема за тоя раздел ли е или е за обяви и идея си нямам 
|
| Пет Май 10, 2013 8:10 pm |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Някой да си е правил/ползвал LED осветление?
 |  |  |  | dumfree написа: След като пробно сложих 3x3W в банята, светодиодна лента над плота в кухнята, и дежурно осветление в коридора, направо ми идва да изхвърля енергоспестяващите лампи вкъщи. С диодите светлината е много по-добра. Някой пробвал ли се е да мине изцяло на такова осветление? От къде се пазаруват светодиодни истории, че нещата, който аз ползвах ги купувах от Амара, но цената ми идва лекинко нанагорно. Те твърдят, че нещата който продават са качествени, и може би има нещо такова, защото за повече от половин година една от лентите от тях е на постоянно светене не е мръднала, ама и цените... ... или да си монтирам халогенни лампи и да не се занимавам с глупости  П.С. Всъщност таз тема за тоя раздел ли е или е за обяви и идея си нямам  |  |  |  |  |
Вероятно за да твърдиш че диодите светят по-добре, енергоспестяващите ти лампи са нещо кофти/евтини/от нисък клас. Не знам какви диоди си сложил, но повечето не докарват цветоотдаването като нормална енергоспестяваща. Тоест, в помещението е светло (значително по-светло от енергоспестяваща с аналогична мощност), но цветовете са някак неестествени, мъртвешки, криви, независимо дали диодите са топло или студено бяло. Поне със всичко, с което аз съм пробвал до сега. При мен най-добре си светят класическите 36 ватови пури с цвят 830.
|
| Пет Май 10, 2013 8:52 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Пробвай пури с цвят 965 и ще си промениш мнението.
|
| Пет Май 10, 2013 10:30 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ако към мен - ще си променя мнението за какво? Аз си купувам пури с цвят какъвто ми харесва. 965 е мъртвешки студено, нищо че са 9xx. Става за болница и за морга, ама не и за дом. Като стана дума, OSRAM имат пури с цвят 835, които според мен са идеални за работно помещение. Една идея по-топли от 840, не жълтеят като 827 и 830. За мен това е неутралната светлина, при която се чувствам комфортно и уютно работейки. При това комфортно както в стаята с компютъра ми, така и в цеха, дето са ми струга и фрезата или в гаража, в който си човъркам колата. Никога не ми е било приятно да работя на студена светлина - 840 (което горе долу се ядва) или 865 (което е отврат според мен). За 6500к (което е 865/965) уж се твърди че е дневна светлина, ама дневна свелина кога? В облачен ден без слънце. В хубав слънчев ден разсеяното от атмосферата синьо може и да оцветява небето, ама пряката слънчева светлина със все отраженията си е ниско долу - 2700 - 3500, точно заради същото разсеяно синьо. Затова и чувството излизайки навън е коренно различно между слънчево и облачно време.
|
| Съб Май 11, 2013 12:27 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Е 965 са за всичко друго но не и за дом, казах го относно цветовете. Аз в къщи никъде нямам лум.лампи, някакси тия със жичката светят по-яко.
|
| Съб Май 11, 2013 1:53 am |
|
 |
|
sparkybg
|
По-добро цветоотдаване имат, ама и харчат ток x5. Аз хола си го светя с общо 96 вата енергоспестяващи, а ако трябва с обикновени, за същата осветеност ще отида поне на 300, а вероятно и на 400. Но, да ти кажа - субективно е малко и това с цветоотдаването. На мен пък ми е кофти на обикновени вече. Вкъщи нямам ни една лампа с нажежаема жичка, освен на печката и хладилника. И това поне от едни 6-7 години. И понеже съм го направил да може да се бродира във всички стаи без спалните, и вече съм свикнал, другото ми се вижда кофти, тъмно и жълто. Халогенките са малко по-добре де.
|
| Съб Май 11, 2013 3:24 am |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Лампите, които ползвам са Philips и уж не са от евтините, ама нещо не ме радват. А диодите са: http://amaralighting.com/store/product/636/svetodiod-cree-xpg-3500k.html
|
| Съб Май 11, 2013 5:00 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Аха, точно със същите имам 5 ватова имитация на стандартна крушка. Като сила го докарва на нещо между 40 и 50 вата обикновена крушка, но като цветоотдаване не го докарва никак. Хем е топло бяло, хем цветовете са мъртвешки и неестествени.
То и при всеки си е индивидуално това. Виждал съм хора, на които всичките енергоспестяващи са 865, и са си щастливи с тях. А аз не мога. Ни на работа, ни вкъщи.
|
| Съб Май 11, 2013 4:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе с диодите нещата са малко ..... аз не съм видял до момента евтино диодно тяло което да може да замести лампа или луничка. Като яркостда, като цветове и равномерност повечетоса много далеч. Доста такива съм огледал, много малко са били наистина добри ито отиват във доста високия ценови клас,над 100 евро да кажем, това за луничка. Иначе в US съм си сложил такива примерно отстрани по стълбите, те светят 24/7, вършат идеална работа, цената не беше висока,да не ви излъжа но май около 15 USD, светят сранвително студено и неравномерно, но пък за целта за която съм ги сложил са перфектни, а пестят и ток. За индустриални цели нещата са съвсем различни, перфектни са за замяна на металхалогенно и др.тип осветление, вкл. и LPS, идеални са за външно осветление, но отново говорим за тела с цена от порядъка на 250-300 EUR, за сравнение аналогично халогенно е около 40 лв., но икономията от енергия и не на последно място обслужване си го изплаща.
|
| Нед Май 12, 2013 12:34 pm |
|
 |
|
741
|
Бях гледал статия с данни от продажбите на Осрам или на Филипс, не помня вече. В скандинавските държави хората предпочитали повече 2700К, по арабските държави се харчели 6500К.
|
| Нед Май 12, 2013 12:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ние преди време, а и все още но не активно, внасяхме еда италиянска марка, DominoLed, та те държат не малка част от пазара в Дубай, или поне държаха преди 3-4 години. Та техните продукти са много добре направени, и като оптика и като механика, т.е. охлаждане, но цените изобщо не са за тукашните пазари. Та при тях всяко осветително тяло го има поне в 3-4 нюанса, и от опит мога да ти кажа че по топлите са доста по-приятни при всякакви условия ако говорим за домашно ползване, имат и серии в които имаш цвят много близък до естествената светлина, и като го съчетаеш с отлична равномерност .... бих си го сложил у нас, но като преброя колко лунички имам никога няма да си изплатя инвестицията от икономия на ток 
|
| Нед Май 12, 2013 4:03 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ами ние преди време, а и все още но не активно, внасяхме еда италиянска марка, DominoLed, та те държат не малка част от пазара в Дубай, или поне държаха преди 3-4 години. Та техните продукти са много добре направени, и като оптика и като механика, т.е. охлаждане, но цените изобщо не са за тукашните пазари. Та при тях всяко осветително тяло го има поне в 3-4 нюанса, и от опит мога да ти кажа че по топлите са доста по-приятни при всякакви условия ако говорим за домашно ползване, имат и серии в които имаш цвят много близък до естествената светлина, и като го съчетаеш с отлична равномерност .... бих си го сложил у нас, но като преброя колко лунички имам никога няма да си изплатя инвестицията от икономия на ток  |  |  |  |  |
Проблема не е в нюанса, а в цветопредаването. Пусни до кой да е LED обикновена халогенка и сам ше видиш за какво иде реч. ...после, преди 3-4 години LED-овете съвсем не са като сега. Това е бранш, в който се наливат много пари, а и има още много мегдан за подобрение.
|
| Нед Май 12, 2013 4:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами цветопредаването се определя от CRI параметъра, и светодиодите, дори и по старите имат сравнително добър CRI, в момента има не малко тела с CRI над 80, дори над 90. За сравнение и най-читавите луминисцентни лампу са под 70. CRI 100 е този на лампа с нажежаема жичка и предава най-добре цветовете, при 0 се вижда монохромно, такива са HPS телата които са с CRI около 20, там някъде са и живачните. Но така или иначе не е само в това, доста се знаимавам с осветление, особенно такова осигуряващо точно цветопредаване. Да има светодиодни решение, но пак казвам, те не са в ниския ценови диапазон. Иначе в на последното NAB изложение, беше преди месец в лас Вегас, имаше страшно много студийно LED осветление, но няма да споменаваме какви са цените, иначе вече напълно могат да бъдат заместени традиционните осветителни тела за такова приложение.
Лично за у нас предпочитам да си карам на нормални лампи, жалко че вече ги няма, тук в BG се появиха халогенни със всякакви цокли и форми, но в US не намирам много. Там има луминисцентни които обаче не са като нажежаемите, има и LED, но както казах нищо все още не ми харесва от това което е за масовия пазар. Обаче има места където са си напълно приложими и в дома, примерно антрета, също така 100% могата да заместят луминисцентно осветление, но аз никога не съм му бил привърженик за домашно ползване. За фасадно също така са добър вариант, а и икономичен, но то това в БГ май почти никъде го няма, иначе в US като имаш 20-на лампи по 200 W отвън не си е малък разход, всеки ден по 8-9 часа да светят ... е не навсякъде са толкова де, примерно в LV май нямам ни една, но пък в инди .....
|
| Нед Май 12, 2013 5:16 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ами цветопредаването се определя от CRI параметъра, и светодиодите, дори и по старите имат сравнително добър CRI, в момента има не малко тела с CRI над 80, дори над 90. За сравнение и най-читавите луминисцентни лампу са под 70. CRI 100 е този на лампа с нажежаема жичка и предава най-добре цветовете, при 0 се вижда монохромно, такива са HPS телата които са с CRI около 20, там някъде са и живачните. Но така или иначе не е само в това, доста се знаимавам с осветление, особенно такова осигуряващо точно цветопредаване. Да има светодиодни решение, но пак казвам, те не са в ниския ценови диапазон. Иначе в на последното NAB изложение, беше преди месец в лас Вегас, имаше страшно много студийно LED осветление, но няма да споменаваме какви са цените, иначе вече напълно могат да бъдат заместени традиционните осветителни тела за такова приложение.
Лично за у нас предпочитам да си карам на нормални лампи, жалко че вече ги няма, тук в BG се появиха халогенни със всякакви цокли и форми, но в US не намирам много. Там има луминисцентни които обаче не са като нажежаемите, има и LED, но както казах нищо все още не ми харесва от това което е за масовия пазар. Обаче има места където са си напълно приложими и в дома, примерно антрета, също така 100% могата да заместят луминисцентно осветление, но аз никога не съм му бил привърженик за домашно ползване. За фасадно също така са добър вариант, а и икономичен, но то това в БГ май почти никъде го няма, иначе в US като имаш 20-на лампи по 200 W отвън не си е малък разход, всеки ден по 8-9 часа да светят ... е не навсякъде са толкова де, примерно в LV май нямам ни една, но пък в инди ..... |  |  |  |  |
1. Цветопредаването се определя от CRI, ама само на хартия. Реалността показва друго. Самата неравносмерност на спектъра е проблема - виж един спектър на халогенка, на диод и на луминесцентна с цвят 827,927,830,930, и т.н. и сам ще видиш за какво иде реч. После ги сравни една до друга да видиш как светят. 2. От поне 4-5 години над 90% от луминесцентните лампи са с CRI над 80, а има и образци с над 90. Масово енергоспестяващите лампи са с цветове 827 и 865, което значи CRI над 80% и 2700К и 6500К. Към момента в ЕС дори вече нито се произвеждат, нито внасят луминесцентни лампи с CRI под 80%. 3. От още по-много време има халидни (metal halide lamp) лампи с CRI над 90, ефективност до към 100 лумена на ват, и разнообразни мощности от 35 вата до киловати, дето светят по-добре и от диодите и от болшинството луминесцентни и които също са подходящи за външно осветление (те затова се и ползват предимно), на цена няколко пъти по-ниска от тая на диодите за същата мощност и разлика в консумацията все още не кой-знае колко голяма. Има и образци с живот над 10000 часа и съхранение на светоотдаването през целия им живот на 80 и повече процента. 4. И в България, стига да имаш желание и пари, има кажи-речи всичко по отношение на диодно осветление, най-много на 10 дни разстояние, ако трябва да е с поръчка. Просто цените все още не са това което трябва да са за да стане масов продукт, а и се появяват разни новости с нанотръби и прочие полюции, дето има шанс след време да пратят диодите в миналото.
|
| Нед Май 12, 2013 8:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами щом казваш че е на хартия ОК, на тая хартия разчитат доста професионалисти, не знам някой да се е оплакал че има ралзика. Н ебъркай метал халогена с живчна, на едното името му е metal halide а на другото е mercury vapor. За луминисцентние, да наистина с лош CRI са тези които са с халогосват, но не малко от тези които с епродавта са всъщност такива. А иначе какво е подходящо за външно, зависи силно от приложението, живота на метал халогена може да стигне и до 20.000 часа. Ако говорим за ефективност LPS отдават до 200 LPW което е двойно повече от метал халогена и доста от повечето светодиоди, които са около 160. Да обаче CRI при LPS е много нисък, а пък проблема на металхалогена е че има време за палене, което в определени случаи не е много ОК. Иначе дали има всичко, естествено че има, щом мога и тук да си го доставям, но така или иначе това нищо не променя.
|
| Нед Май 12, 2013 8:43 pm |
|
|