Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Kvadratno uravnenie s pic? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Kvadratno uravnenie s pic?
Do predi nqkolko meseca mi se struvashe 4e e nevuzmojno da napravq nqkoq po golqma programka za pic ot roda na subirane izvajdane korenuvane logaritmivane i tn. Sled kato otktih Mikropascal za pic procesori mi se preoburna predstavata za programirane na nisko nivo. Ako do redi nqkolko meseca programirah na asembler i s trista zora napravih subirane na 6 cifreni 4isla (igrah si okolo sedmica) to sega blagodarenie na Mikropascal za 1 den s pomo6ta na 1 lcd displei 1 malka klaviaturka i pic16F876A uspqh da nakaram jivotnoto da mi smqta kvadratno uravnenie ot tipa:
A.x.x+b.x+c=0 , kudeto
-80<a<80
-80<b<80
-80<c<80
Goleminata na hex-a vuzliza na okolo 6 kb no az ne pretendiram 4e sam dobur programist taka4e moje i da stane po malka programkata.
Nai novata versiq na MikroPascal poddurja sqrt() na real
vsu6tnost spored moite nabludeniq sqrt() raboti samo na vhodni danni ot tip integer;
drug bug koito az otkrih e 4e pri umnojenie na dve otricatelni 4isla ne se polu4ava polujitelno
Drugi zabelejki nqmam kum Mikropascala.
Taka4e spored men kolegite ot surbiq dosta dobre sa se postarali za toq kompiator
ama kofti e limita do 2 k. no i za nego ima lek ,koito ne e drugade ami tuk v nai qkiq forum
Izkazvam blagodarnost na 4oveka koito ka4i kraka za Mikropascala i mi spesti 150$ pone za sega. Poradi suobrajeniq z sigurnost nqma da mu spomenavam imeto mu no mu blagodarq.

Пон Дек 05, 2005 7:12 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
CCS C Компилатора има още по добра математическа библиотека и мисля ,че ще го оптимизира по-добре.
Има корен2,синус,косинус,тангенс,котангенс и други забавления за математици.
Мое мнение е (избора си е твой) да зарежеш паскала във всичките му форми докъто е време.

Пон Дек 05, 2005 8:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Мда .....и аз мсля така, хващай С-то .....
А за атематическите функции, ами не знам, някога съм ги писал на #asm и не помня да е отнемало толкова време, то за да я направиш добре е хубаво да знаеш и малко повечко математика, или да погледнеш какви алгоритми се ползват, събиране изваждане умножение и т.н са ясни о тях по лесно няма, за коренуването специлно говоря, а син/кос/лог най-лесно по-таблици, но гълтат памет ....

Пон Дек 05, 2005 9:30 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
а какво ви е мнението за компилаторите на HI-TECH ?
Аз ги ползвам и съм доволен, но в интерес на истината не съм ползвал друго за ПИК...

Пон Дек 05, 2005 9:31 pm
Профил

Мнение 
Hi-Tech са добри, ама съм отвикнал да ползвам дос приложения, специално като компилатори :), преди доста време, 5 години ще да е било, беше първия С компилатор който ползвах, но след това минах на CCS.

Пон Дек 05, 2005 9:33 pm
Профил

Мнение Mikropascal
Neznam no az sum fen na Mikropascala. Az i bez tova znam malko paskal.E vqrno 4e C-to e mojebi po dobur ezik no az sum si sviknal s paskal. Pak i to vajnoto e da ne pi6e6 ne asembler vse pak za6toto mnogo nervi i blusak trqbva za tam :) A otnosno matemati4eskite funkcii probvah vednu6 da napi6a edno subirane no trqbva6e da pravq deseti4ni korekcii i se otkazah po natatuk V Mikropascal vsi4ko ima.

Пон Дек 05, 2005 11:00 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
MikroE са направили нещо като Делфи за микроконтролери т.е. удобен и лесен за работа, но същевремено със функционалността на С.
Добрият компилатор е този, с който се работи бързо и лесно. Чистият ANSI C не е оптимален за микроконтролери.

Пон Дек 05, 2005 11:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Mozfet написа:
MikroE са направили нещо като Делфи за микроконтролери т.е. удобен и лесен за работа, но същевремено със функционалността на С.
Добрият компилатор е този, с който се работи бързо и лесно. Чистият ANSI C не е оптимален за микроконтролери.

За какви контролери си виждал такова нещо? Намира ли се такова в Българията?

Пон Дек 05, 2005 11:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Хм ... ами не знам...... нещо от рода на delphy ми звучи мн страшно, не връзвам микроконтролера с каквто и да е от сорта. Преди време имае един софт в който си синтезираш предавателна функция, ил логическа схема а той генерира кода за PIC-а .... то добре ама не ми хареса как работи. С мисля си е точно и на място, но все пак . някой виждал ли е какъв код генерира това нещо ....

Вто Дек 06, 2005 12:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Друго имах предвид.
С микропаскал се работи по-удобно в сравнение с HI Tech, така както се работи по-удобно с Делфи в сравнение с VC++ при PC-тата.
Иначе няма нищо вижуал в Паскала на МикроЕ - компилатор с много библиотеки и улеснения...

Вто Дек 06, 2005 12:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
... а син/кос/лог най-лесно по-таблици, но гълтат памет ....

Относно как да кътаме паметта, тригонометричните функции би могло и с Тейлър апроксимации да се смятат. На по-височка чистота ако работиш, дай му на µC-а да смята. Гледам ако развиваш около 0-та до 0,63рад (36град) за синус-функцията и x-(x^3)/6 върши работа. Малко по-голям батак става ако решиш на друго място да развиваш, но чисто теоретично няма проблеми, инак стой въпроса с ефективността на метода обаче :toimonster:

Вто Дек 06, 2005 2:28 am
Профил WWW

Мнение 
ami x-(x^3)/6 е приемливо, но пък диапазона е малък инаце степенуваето не е толкова страшно, деленето малко повече но ...... зависи за клко врме се изисква да стане преобразуването, ако има време мозе и д се смята, ако се търси скорост таблицата маи е единственото решение.

Вто Дек 06, 2005 4:14 am
Профил

Мнение 
вярно с таблицата става бързо и лесно, но е възможен и друг път.
преди време като си нямах представа за CCS -а решавах една гадна задачка,
с асемблер и смятах нещо от рода -0.0002*x^2 + 0.0006 *x - 0.01 = y в крайна сметка стана с
таблица защото отиваше много време за сметки, а това не ме уреждаше никак
не беше много голямо 2-3к, номера е че намерих едни библиотеки на микрочип за математика
имаше едно има на човека направил библиотеките Testa маи французин така, че по добре се зарови
в тях, но като го погледнеш от погледа на CCS например по твой избор :D с което мисля че ще го оптимизираш
ако толкова държиш да смяташ :P .
освен това виж из нета за "piclist" свързано с името Николаи Головченко / руснак/ там има доста примери за подобни математически гатанки, които са много добре опитмизирани и си вършат работата много точно и бързо
изобщо моя съвет е такива работи да се опиташ първо да решиш с асемблер и ако не може, да се обърнеш към виско ниво,
защото става по бърза функцията и по малка.

Сря Дек 07, 2005 12:43 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]